“Првофебруарски покољ у Јагодини“

“Првофебруарски покољ у Јагодини“

ПИШЕ: Милослав Самарџић

(…) Тешко је направити прецизну статистику о ликвидиранима, јер је био чест случај да се једна особа ликвидира по више основа. Добар пример је извештај мајора Здравка Милошевића, команданта Варваринског корпуса, од 4. јануара 1944. године:
21. децембра ликвидиран је Станоје Миленковић, робијаш и комуниста, а који се био прикрио у љотићевим одредима. У селу Ловцима говорио је противу краља и противу Драже говорећи да су они издајници. Иначе Миленковић је суви Титовац.
22. децембра ликвидиран је Милашин Васиљевић родом из Лозовика. Оне је иначе био светска вуцибатина и мангуп. Био две године у Немачкој на раду. По повратку из Немачке, био шпијун немачки и Немци су знали да је комуниста, па кад је пре извесног времена од њих побегао, они су почели да јуре за њим, да би га као комунисту ухватили и убили. Ликвидиран од наших. На основу нађеног леша СДС у Јагодини похваљена је.
Ликвидирани су: Светислав Стефановић из Д… среза Беличког, што је уз припомоћ окупаторских власти уцењивао наш народ, иначе убица и робијаш. Л… Дејановић из Мајура, због блудничења са окупаторским војницима. Драгомир Тодоровић из Ланишта као окупаторски шпијун и Драгомир Јовановић из Кочиног Села, каплар 5. добровољачког одреда, иначе фанатик издајник.118
Милошевић је даље писао о покушају да ликвидира 20 комуниста тако што би их пријавио Немцима преко окружног начелника Српске државне страже у Јагодини, с којим је тајно сарађивао. Међутим, у Гестапоу у Јагодини три Немца су били комунисти, па су ово осујетили. “Не остаје нам ништа друго, него да их сопственим снагама чистим“, писао је Милошевић Дражи, тражећи одобрење да изврши “сечу већега стила уочи Нове године“. Та “сеча“ извршена је у ноћи између 1. и 2. фебруара 1944, када су, у сарадњи са лојалним недићевцима, четници упали у Јагодину, Ћуприју и Параћин. Према извештају Команде Српске државне страже за Округ моравски, притом су у ове три вароши ликвидирали 23, ранили две и одвели 21 особу.119
Пошто су вароши биле пуне окупаторских војника, четници су користили искључиво каме, док су одведене особе касније ликвидиране ватреним или хладним оружјем. Када су Немци пред зору дали узбуну, четничке тројке већ су биле далеко. “Начином извршења показали смо пријатељима и непријатељима нашу снагу, јединство и организаторску способност“, известио је мајор Љубомир Михајловић, командант Иванковачког корпуса, 18. фебруара.120
Михајловић је све ликвидиране означио као комунисте, међутим, нико од њих тада није био члан Комунистичке партије. Неки су то били непосредно после Првог светског рата, неки су помагали комунистима 1941, а неки са њима нису имали никакве везе. Као што се види из извештаја мајора Милошевића, реч је о специфичном схватању термина “комунисти“, који је обухватао широку лепезу непријатеља, од немачких шпијуна и криминалаца до притајених симпатизера КПЈ, који су користили своје положаје да би Немцима пријавили што више присталица четничког покрета, после чега су они хапшени и одвођени у логоре или стрељани. Карактеристично је да је највише ликвидираних радило у јагодинском суду: три судије и један судски чиновник. Њих је четницима свакако пријавио окружни начелник СДС-а у Јагодини, који је, по природи свога посла, био упућен у рад суда.
Према поменутом извештају Команде СДС-а, ликвидирана су и три пензионера (од којих је један био официр), двојица кафеџија, два чиновника, два опанчара, затим по један свињарски трговац, касапин, пиљар, берберин, магационер, обућар, бравар, радник, апотекар, железничар и поштар, као и пет домаћица, по једна кројачица, фризерка и радница. По занимању, за 14 ликвидираних може се рећи да су били интелектуалци. Поред три судије, то су још по неколико средњошколских професора, студената и ђака петог разреда гимназије. За једну женску особу не наводи се занимање.
Рањени су један водник Српске државне страже, као и још једно лице чије занимање није назначено.
Комунисти су такође за ликвидиране тврдили да су били њихови, додајући да су сви били интелектуалци. Док на списку Команде СДС-а има 28 ликвидираних или одведених из Јагодине, комунисти су касније сачинили списак од 22 “жртве првофебруарског покоља у Јагодини“. Из списка су избацили имена која су сматрали компромитујућим. (…)

ИЗВОРИ:
118 АВИИ, ЧА, К-276, рег. бр. 11\1.
119 Извештаји Команде Српске државне страже за Округ моравски 1941-1944, 122-123.
120 Зборник докумената, том 14, књига 3, 423.

(Из књиге М. Самарџића “Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета“, 5. том, Крагујевац 2010, стр. 528-529)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *