Резолуција 52. Конгреса ОСЧ “Равна Гора“

Резолуција 52. Конгреса ОСЧ “Равна Гора“

ДОС ЈЕ ИЗНЕВЕРИО ОЧЕКИВАЊА

Иако смо имали и стрпљења и разумевања, са великим жаљењем констатујемо да до очекиваних и обећаних промена ипак није дошло па су и народна и наша очекивања изневерена – стоји у Резолуцији ОСЧ „Равна Гора“, једне од две најјаче четничке организације у емиграцији

 

1. Доследни традицији српског народа у његовој светој борби у трећем српском устанку, под командом неумрлог Вожда ђенерала Драже Михаиловића, српски четнички борци истрајно стоје верни идеалима слободе и демократије, за коју је српски народ дао небројене људске и огромне материјалне жртве.

2. Организација српских четника гајила је велику наду да ће победом опозиције коначно бити сручен један омражени режим који је својом педесетогодишњом влашћу систематски уништавао све српске националне и духовне вредности за које су српски четници у својој истрајној и неуморној борби дали велике жртве.

3. Српски четници су поздравили све позитивне промене које су се тамо догодиле. Имали смо разумевања за тешкоће на које је наилазила нова власт у смени једног режима који је саму државу опљачкао, испразнио све могуће резерве а бринуо се једино да своје позиције учврсти, не бирајући средства и где је безакоње и корупција узела толико маха да се нико није осећао безбедан ни законски заштићен. Иако смо имали и стрпљења и разумевања, са великим жаљењем констатујемо да до очекиваних и обећаних промена ипак није дошло па су и народна и наша очекивања изневерена. И даље видимо у државном апарату децу бивших комунистичких лидера. Најбољи пример је присуство у државном апарату ћерке Милоша Минића, озлоглашеног јавног тужиоца генерала Михаиловића за чије зверско мучење и мученичку смрт велику одговорност сноси Милош Минић и њему слични комунистички лидери. Можемо ли имати поверења да државу воде потомци који настављају пут њихових родитеља који су у црно завили српски народ? Такву државну структуру, у којој су људи који своје личне интересе стављају изнад народних, државних и националних интереса, српски четници никад не могу да подржавају нити да са њом сарађују.

а) Захтевамо да се из државног апарата уклоне деца бивших комуниста као и да се измене комунистички називи улица и установа.

б) Тражимо да се идентификују жртве комунистичког терора као и да се коначно изнесе истина о убиству и гробу генерала Михаиловића и поведе поступак против његовог још увек живог и слободног јавног тужиоца Милоша Минића.

ц) Иако је изјављено „да је неприхватљиво да Срби у емиграцији учествују у друштвено-политичком животу земље“, надамо се да ће такви ставови бити ревидирани за добро свих нас.

4. Са жаљењем констатујемо да нова власт није нашла начина да осигура безбедан повратак српских избеглица из Крајине, са Косова и Метохије. Од великог броја избеглица, пола милиона прогнаних Срба, вратило се само неколико стотина. Преостали Срби из Крајине, а нарочито на Косову, живе у мањим или већим енклавама лишени свих људских права, без икакве слободе кретања, рада, образовања, као и најосновније здравствене заштите. Срби у тим крајевима су и даље изложени терору, злостављању, убијању, прогоњењу и рушењу њихових богомоља на очиглед „демократских земаља“.

5. У политичком погледу створена је једна фантомска држава, Србија и Црна Гора, без Устава, без јасних граница, без разграничених ресора, без химне, а самим тим и без будућности. Такву државну формацију, српски четници не подржавају.

6. Тражимо заштиту српског писма – ћирилице и апелујемо да надлежни органи предузму све потребне мере како би се српско писмо – ћирилица – заштитило.

7. Најоштрије осуђујемо избацивање из црквеног календара 750.000 јасеновачких новомученика које је црква канонизовала и славила 13. септембра. Захтевамо да се поново унесу у календар. Необјашњиво је зашто су избачени из календара. Такође је неопростиво да се тако ниподоштавају жртве за српски народ и православну веру. Гајимо наду да ће се та неправда исправити и да се неће поновити у будућности.

8. Српски четници осуђују посету делегације СПЦ Ватикану у фебруару ове године, јер је католичка црква узела активног учешћа у неизрецивом страдању српског народа у прошлости, а такође и у садашњости. Поред Јасеновца, у околини Бања Луке, за један „радни дан“ убијено је 2.730 православних Срба од којих 500 деце, да не помињемо друге јаме. Ватикан је подржао Клинтонову администрацију у бомбардовању босанских Срба, а узима активног учешћа у антисрпској пропаганди на Косову. Неки католички великодостојници тврде да су цркве на Косову постојале и пре доласка Срба на те просторе који су, по њима, тамо дошли тек у 19. веку. Оспорава се право српском народу да је Косово српски Јерусалим, тврдећи да су порушене цркве на Косову новијег датума, тзв. „политичке цркве“, грађене да представљају политичку моћ Срба на тим просторима. То исто тврде и албански сепаратисти. Зато осуђујемо било какву посету папе Јована Војтиле Београду и надамо се да до такве посете неће доћи.

С тога тражимо од СПЦ да стане у одбрану Православља онако како нам је пренето од светих отаца, а што је Свети Сава утемељио у нашем народу. Поздрављамо све владике и свештенике који раде на очувању светосавских вредности и српских националних интереса. Осуђујемо прокатолички наклоњене владике као и честе контакте владике Лаврентија са Ватиканом. Очекујемо промене у српској цркви у земљи, како би српска црква заузела место у српском народу које јој традиционално припада.

8. Позивамо националну омладину, узданицу српског народа, да с љубављу испоштује и настави дело својих отаца, као и да узме активног учешћа у раду наших националних организација.

9. Поздрављамо све Србе и Српкиње у отаџбини и иностранству као и све националне и родољубиве организације на сарадњу и српску солидарност.

 

17. маја 2003, Чикаго

ОДБОР ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ

1. Милан Драговић

2. Др Десанка Крстић

3. Маринко Марјан

4. Милеуснић

5. Гојко Паић

 

(ЈУН 2003)

2 мишљења на „Резолуција 52. Конгреса ОСЧ “Равна Гора“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *