Самарџић за “Курир“: Дража је апсолутно невин човек

Samardzic 2014, Kraljevina JU... 2

Samardzic 2014, Kraljevina JU... 2

Рехабилитацијом сигурно ће доћи до померања у званичној историји коју су писали државни чиновници, али ће код њих бити проблема јер је Дража све ове године за њих био злочинац, каже Милосав Самарџић, један од подносилаца захтева за рехабилитацију ђенерала Михаиловића

БЕОГРАД – Драго ми је да је таква одлука донета, јер је Дража Михаиловић апсолутноневин човек. У свакој војсци и рату је било злочина, али битно је разликовати да ли је војска била злочиначка. Припадници Југословенске
војске су видели непријатеља у сваком оном који је носио пушку, за разлику од парвојске комунистичког покрета која је била идеолошки обојена. Значи треба да се зна разлика. Комунисти често пореде село Вранић, као
место у коме су четници побили мештане, а не наводе Београд где је војска једне тоталитарне идеологије побила гомилу цивила, изјавио је за портал Курира Милосав Самарџић, публициста и један од подносилаца захтева за рехабилитацију Драже Михаиловића.

Самарџић додаје да ће рехабилитацијом сигурно доћи до померања у званичној историји коју су писали државни чиновници, али ће код њих бити проблема јер је Дража све ове године за њих био злочинац. Он додаје да за њега то неће бити никакав проблем пошто је аргументовано писао о Дражи Михаиловићу, док за државне историчаре ће то бити проблем јер то нису смели до сада да раде.

– Рехабилитацијом Драже Михаиловића отвара се читав један простор. До сада се по њему ниједан улица, клуб нису смели назвати, а сада ће то бити знатно другачије, каже Самарџић.

На питање каква ће реакција бити противника на одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића, Самарџић каже да је њихов главни мотив зашто су против рехабилитације је имовина на Дедињу. Он наводи да су партизани уласком у Београд 1944 узели око 1.000 вила, а реституцијом је само једна враћена ( вила Црногорка). Као заштитнике таквих привлегија Самарџић наводи и Жене у црном које се противе рехабилитацији Драже Михаиловића.

– Жене у црном кад пођу на протест полазиле управо из тих вила на Дедињу које су наследиле од својих овчева титових генерала. Њима је у мозгу препрка да Дража буде рехабилитован јер он стоји као препрека између те виле и правог власништва над њима. Оне ће зато до последњег момента бранити привилегије комунистичке револуције, на крају наглашава Самарџић.

Пред Вишим судом у београдској Палати правде данас је рехабилитован генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Дража Михаиловић. Суд је усвојио захтев за рехабилитацију и тако поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан. Данашња одлука суда да се „Михаиловић сматра неосуђиваним“ поздрављена је у судници бурним аплаузом.

(А. М.)

Курир

Затворено за коментаре.