Сећања из рата

СЕЋАЊА ИЗ РАТА

Звонимир Вучковић

secanja iz rata

Мемоари једног од најзначајнијих команданата Равногорског покрета, односно Југословенске војске у Отаџбини.

Капетан Звонимир Вучковић (Бијељина, 1916. данас живи у Калифорнији), командовао је Таковским четничким одредом, Таковском бригадом и Првим равногорским корпусом.

Вуковић долази на Равну Гору 27. јуна 1941. године Крајем септембра заробљава немачки гарнизон у Горњем Милановцу, у октобру брани слободну територију од окупаторских напада, а већ у новембру његов одред ступа у крвави грађански рат.

У зиму 1941/42. године Вуковић чува генерала Дражу Михаиловића од немачких потера, потом две године суверено влада Таковом и Драгачевом.

Пролећа 1944. године Први равногорски корпус учествује у победоносним биткама против надирућих комуниста у Западној Србији, а потом обезбеђује евакуацију преко 500 савезничких пилота са аеродрома у Прањанима.

Августа месеца 1944. године генерал Михаиловић шаље Вучковића на положај војног аташеа код америчких снага у Италији. Тако он остаје један од ретких официра из најужег руководства који ће преживети рат и један од најважнијих сведока судбоносних догађаја на нашем тлу …

Дводели Вукчевићеви мемоари – овде у једној књизи – својим јединственим стилом улазе у сам врх српске мемоаристике. У његовој причи нема горчине, нема нетрпељивости, мржње, осветољубивости…

Луксузна опрема, тврди повез, омотница у боји, 500 страна великог формата (Б-5), богато илустровано.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *