СНО: Уз Дражу од првог дана

Председник СНО у Америци г. Славко Пановић

Председник СНО у Америци г. Славко Пановић

Драга браћо и сестре, Божјом вољом дочекасмо радосну вест из Отаџбине да је првом герилцу у поробљеној Отаџбини за време Другог светског рата, пуковнику и потоњем ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, судски враћена част и заувек поништене све лажне оптужбе против њега на монтираном судском процесу 1946. године.

Поред ђенералског чина Драгољуб Михаиловић носио је поносно звање српског војводе који му је доделио тада једини живи војвода Илија Трифуновић Бирчанин, који је био и последњи председник Народне одбране у Отаџбини.

Наша организација, Српска Народна Одбрана у Америци, пригрлила је пуковника Михаиловића и његов родољубиви покрет отпора против непријатеља одмах по његовом појављивању у слободним српским планинама, и од тада па све до данашњих дана поносила се његовим јунаштвом и чашћу српског официра који се за Српство борио од 1912.г, од Првог и Другог балканског рата, где је био рањаван и одликован, а после и током целог Првог и Другог светског рата све до његовог судњег дана 1946.године.

Наша организација, СНО у Америци, и радује се и тугује. Радује што је исправљена историјска неправда једном таквом родољубу, а тугује што су на хиљаде његових сабораца оставили своје кости расуте по целој планети, борећи за исте идеале као и њихов врховни командант, и нису дочекали исправљање велике неправде нанете Ђенералу. Ипак, вреди подсетити да је СНО у Америци стамено и деценијама постојано радила да очува достојанствен лик и дело Ђенерала и његових бораца. Хвала свима онима који су учествовали да до ове историјске истине дође.

Браћо и сестре, Турци су мислили да ће спаљивањем моштију Св. Саве уништити српску православну веру, а комунисти да ће да баце у заборав све што је било пре њих – али су се и једни и други преварили!

Нека је слава генералу Драгољубу и хвала што је пред целим светом осветлао образ српског народа као први герилац поробљене Европе.

Славко Б. Пановић
Председник СНО у Америци
Чикаго, 15. мај 2015.г.

Извор

Затворено за коментаре.