Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Деца пуковника Дује Смиљанића

Син пуковника Душана Дује Смиљанића, команданта Шумадијске групе корпуса, обратио ми се преко једног ФБ пријатеља тражећи примерак романа "Борачки крш". Примерак који има у међувремену се распао.
Наиме, његов отац је један од главних ликова романа, а роман је писан на основу стварних догађаја. Тако је написан и факат да је његова мајка била Хрватица.
Жена, син и ћерка пуковника Смиљанића доживели су тешку тортуру после рата. Син је на крају емигрирао у Скандинавију, а сада повремено живи и у Републици Српској. Активан је у Српској православној цркви. Ћерка живи у Србији.
Информације које су се појавиле на нету да су Смиљанићева деца постала Хрвати, нису тачне. Њима није вило познато да је њиховом оцу подигнут споменик у родном Јабучју код Ваљева.
Одговори

Па, пошто сам ја тај који је ту информацију поставио на њету, ево јавно се извињавам.
ПС сад је само питање са киме су ови Равногорци из Јабучја уопште ступили у контакт.
Одговори

Вероватно су у именику за Загреб тражили Смиљаниће.
Одговори

Они су толико били разочарани да не могу да ти опишем.
Одговори

Барем ти знаш колико је истраживање тежак посао.
Одговори

Не могу да верујем да ови из Јабучја нису знали ово што наводи Милослав, па Дуја је имао петоро браће ( Николу, Божидара, Никодина, Благоја и Миленка ), а они бројно потомство.
Одговори

Вала баш- свашта.
Одговори

Сад сам ја на реду да се извињавам. Ступио сам директно у контакт са човеком. Није син Дује, већ капетана прве класе Бранка Смиљанића. Бранко је био је у првој групи са Дражом, рањен у борби против Немаца крајем априла 1941. код Хан Пијеска. Илегално пребачен у БГ на лечење, а после илегалац. По струци обавештајни официр. Ухапшен од Немаца крајем 1941. и после уобичајене тортуре пребачен у неки логор на Балтику. После рата комунисти му судили у Бањалуци, али није осуђен. Емигрирао у Париз.
Све у свему, о деци Дује Смиљанића немамо информације.
Одговори

Капетан Бранко Смиљанић:
[Слика: received-356018351999460.jpg]
Одговори

(06-08-2019, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Капетан Бранко Смиљанић:
[Слика: received-356018351999460.jpg]

Одакле је родом?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Изгледа Бањалука, питаћу сад.
Одговори

Је л' га помиње неко у мемоарима као члана групе у Босни?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

...Па да видиш шумадијског птића Дују Смиљанића...

У Јабучју је данас служен парастос у славу и част п. пуковника Душана Дује Смиљанића ком се навршило равно 80. година од погибије. Осамдесет година без права на гроб, парастос, истину и правду.

Попут стотине хиљада својих сабораца, немамо прецизно место његове погибије, зна се да је на обали Дрине пао у борби против црвених фаланги, такође и место где је његово тело највероватније са осталима бачено, остаје непознаница.

Знамо само једно, то је да медијски јавни сервис Србије ког плаћају грађани, и даље снима афирмативне играно-документарне филмове о највећим злочинцима над српским народом Јосипу Брозу, Александру Ранковићу и осталима. Док читава једна генерација, њени најбољи синови, официри и војници, газде и домаћини, занатлије и трговци вапе за правдом из тнаних и незнаних јама, јендека и стратишта...

РП Лајковац је 2018. подигао спомен плочу на гробљу код цркве у родном Дујином селу - Јабучју.

https://m.facebook.com/100068581314827/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ова страница о Дуји Смиљанићу, од почетка па до краја (год. рођења на споменику) ишла је из грешке у грешку.
Нема друге него да се сачека још који месец дана до књиге: " Витезови Карађорђеве звезде ЈВуО 1941 - 1945 "
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним