Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дражини људи - славне личности

http://www.pogledi.rs/drazini-ljudi-slavne-licnosti/
Одговори

Нисам ни сумљао, ево још једног списка. Већину добрих команданата ЈНА су чинили управо припадници Краљевске Југословенске војске и Југословенске војске у отаџбини.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Официрски_чинови_НОВЈ
Одговори

Не отвара се линк на Википедији, али, свеједно, раније смо писали да то за Дражине официре није тачно. Њих су комунисти убијали или слали на робију, нису их примали у војску, сем наравно неких изузетака. Тако да та бројка наведена тамо, скоро 700 чини ми се, није тачна.
Одговори

Поправио сам линк, ма знам то навео сам само оне који су прешли у партизане а било их је доста. Да слажем се са вама.
Одговори

Ово је друго. Не видим наведене да су били у четницима раније?
Одговори

Незнам ни ја, аутор Матовић је показао да су већина комуниста после 1943 сачињавали уствари бивши Краљеви официри. У том списку једино знам да је четник био словенац Јакоб Авшич.
Одговори

(21-01-2014, 01:02 AM)Snake Пише:  Незнам ни ја, аутор Матовић је показао да су већина комуниста после 1943 сачињавали уствари бивши Краљеви официри. У том списку једино знам да је четник био словенац Јакоб Авшич.
Да, то су официри који су прешли из НДХ.
Одговори

(21-01-2014, 01:29 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-01-2014, 01:02 AM)Snake Пише:  Незнам ни ја, аутор Матовић је показао да су већина комуниста после 1943 сачињавали уствари бивши Краљеви официри. У том списку једино знам да је четник био словенац Јакоб Авшич.
Да, то су официри који су прешли из НДХ.

И у Бјелајчевој књизи Генерали и адмирали Југославије многи краљеви генерали су прешли у НДХ, неки су кокетирали са свима а већина је заробљена током 1941.
Одговори

Daj jos nesto za Rajka Mitica, ovo je sjajno Miloslave.
Одговори

Исправка за Бору Станковића, а о томе сам овде писао. Он није био равногорски омладинац илегалац, на крају рата је имао 9 година. Његова веза са ЈВуО је његов отац - др. ВАСИЛИЈЕ СТАНКОВИЋ ВОЈА, предс. Обласног комитета за Војводину и делегат Светосавског конгреса у селу Ба ,јан. 1944 год. Василије, заједно са сином Бором, заробљен је од Руса у Жабарима и одмах предат партизанима. Отац и син били су, заједно, у затвору два месеца, а онда су малог Бору пустили уочи Нове године 1945, а оца, др. Василија стрељали. Борина мајка је била - др. Марија Соудил, Чехиња.
Ово за Мију Алексића, није ми познато, али јесте да су он и Љуба Тадић били у тзв. Националној служби Дим. Љотића у Крагујевцу.
Одговори

Сада сам мало проверавао, ипак је " Политика ", која је радила интервју са Станковићем, погрешила, Бора је тада имао 19 година. 1925 је годиште.
Одговори

Милутин Мића Татић, у пропагандној секцији Чегарског корпуса, у улози Адолфа Хитлера лета 1944. године. Татић је Нишлија и за време окупације био је аматерски глумац у Нишком народном позоришту.

[Слика: ----------------1944----.jpg]

Клечи прва с десна Бранка Митић (Николија):

[Слика: 5190001.jpg]

Полеђина ове фотографије:

[Слика: 5191665.jpg]
Одговори

И Чкаља (Миодраг Петровић), Цуне Гојковић, мислим и Тозовац...

Где год окренеш, извири по неки ћутљиви Равногорац. Али било је време, данас млађима непојмљиво.

Запева неко "Ој Војводо Синђелићу", или Слави Српску Нову, излази неко неупадљив, а улазе мантилаши и ПРОБЛЕМИ!
Сви падежи, досољени пенде-реком и окопавањем муруза (у ОДЛИЧНУ руку):
- ко шта
- кога чега
- коме чему
- кога шта
- дозивање (мајке)
- с ким, с чим
- о коме, о чему

Фино било под титем - супер време... Скојевац
Одговори

Из једног Цунетовог интервјуа:

Поменусте улицу у Београду у којој сте одрастали. Да ли је то била она у којој вам је један од комшија био генерал Дража Михаиловић?

- Он је у то време био потпуковник. Живео је у Брегалничкој улици и тик до ограде имао - велику трешњу. Ми, клинци, имали смо обичај да се из Осме мушке гимназије враћамо кући тако што смо се прво "кешали" о трамвај број шест, а онда пешке шипчили кроз Брегалничку. Ту би обавезно застали да украдемо коју Чича Дражину трешњу. Само ако би неко у халапљивом налету поломио грану, он би изашао и рекао нам: "Децо, ја сам посадио ту трешњу да бисте ви имали шта да крадете, јер сам и сам као мали више волео воће из туђег дворишта, али немојте ми ломити гране. То је као да човеку ломите руку".
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним