Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Економске статистике

Пошто сам на форуму недавно сазнао да је државна тајна број запослених у државној служби Србије, постављао бих занимљиве статистичке податке на које наиђем, па би ме интересовало постоје ли слични званично објављени или процена неких независних економиста за Србију.

Па да почнем.

У Француској Амазон чини 15% укупне трговине на мало, што запошљава 750.000 људи директно и непосредно.
[Слика: Amaz.jpg]

Нисам нашао податак колики је део малих привредних јединица у привреди у Француску, али сам недавно читао да је у Србији 98% приватних фирми су мале фирме, може ли неко потврдити?
Елем, због затварање привреде у Фанцуској процењује се да 450.000 тих малих фирми су у великој опасности и немају решења и да 77% њих су у "слепу улицу":

[Слика: Sans-titre.jpg]

Сад се због ове кризе почиње поставља питање јели ће концепт организације друштва се драстично променити.
"Да нема превише шопинг молова?"
Број шопинг молова у Француској: 811
Површина шопинг молова у ФР по становнику: 276 квадратних метара
Површина шопинг молова у Европи по становнику: 234 квадратних метара
3% пад посете шопинг молова 2019-е у односу на 2018-у
[Слика: mol.jpg]

У предвиђању ослобођење житеља Француске из куће 11-ог маја, предвиђене су мере "заштите", дакле трговине ће моћи поново да раде али у сваком продајном објекту ће бити дозвољено да буду само по 1 клијент по 10 квадрата, узимајући робну кућу као у Паризу Галерије Лафајет, површине 70.000 квадрата, то значи да неће моћи више од 7.000 клијента у исто време, а у неким данима шпице (као пре Божића) дешавало се да 100.000 људи ту прође:
[Слика: restr.jpg]photo url

Тај исти Галерије Лафајет (који ипак има 50ак робних кућа у Француској) процењује, цитирано из дневног листа Монд, да је већ 50% од годишњег промета изгубио због затварања привреде, што износи милијарду евра:
[Слика: image.jpg]

Слобода или Смрт!
Одговори

(30-04-2020, 12:45 PM)Коста Пише:  Нисам нашао податак колики је део малих привредних јединица у привреди у Француску, али сам недавно читао да је у Србији 98% приватних фирми су мале фирме, може ли неко потврдити?

Да,мала и средња предузећа чине 99 посто,само не могу да нађем одакле је преузет тај податак . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(01-05-2020, 03:36 PM)Бранке Пише:  Да,мала и средња предузећа чине 99 посто,само не могу да нађем одакле је преузет тај податак . . .
Ја га нађох на овом сајту, мада немам појма који је то сајт и имам већи опрез чим видим да је писан на усташком:
https://pokreni.rs/index.php/2020/04/21/...doprinosa/
"Naime, prema podacima APR-a, čak 98% redigstrovanih privrednih subjekata u Srbiji čine mikro i mala preduzeća i preduzetnici."

Слобода или Смрт!
Одговори

Могуће да јесте и тај удио у тржишту, није немогуће. Само што у таквој статистици није приказана једна битна ствар. А то је удио у профиту и тржишно учешће тих МИСП. Ако видимо да је већина капитала (преко 50 одсто) код нас и даље у државном власништву, долазимо до закључка да 98% предузећа располаже са мање од половине капитала а 1-2% са више од пола. Слика нестабилне економије.
На глобалном нивоу, велике корпорације контролишу несразмјерно много већи обрт капитала и сносе много већи удио у профиту од малих и средњих предузећа, тако да је из тога јасно ко убира профит и ко држи контролу над свјетским токовима новца.
Одговори

(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише:  Могуће да јесте и тај удио у тржишту, није немогуће. Само што у таквој статистици није приказана једна битна ствар. А то је удио у профиту и тржишно учешће тих МИСП.
У праву си, фали тај податак за јаснију слику. Али рецимо Италија има "традицију" да број МИСП је већи од просечне Западне државе, а у Француској је познато да су МИСП "фирма са највише запослених у привреди", тако да није то аутоматски знак пропасти.

(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише:  видимо да је већина капитала (преко 50 одсто) код нас и даље у државном власништву, долазимо до закључка да 98% предузећа располаже са мање од половине капитала а 1-2% са више од пола. Слика нестабилне економије.

Не бих се сложио, јер, недавно сам у неком ФР чланку наишао на ту статистику за неке ЕУ државе о удела државе у своју привреду што зовеш власништвом капитала и нису значајно ниже цифре. Чини ми се да сам то пренео на форуму на неку тему.

(02-05-2020, 02:12 PM)ХраброСрце Пише:  На глобалном нивоу, велике корпорације контролишу несразмјерно много већи обрт капитала и сносе много већи удио у профиту од малих и средњих предузећа, тако да је из тога јасно ко убира профит и ко држи контролу над свјетским токовима новца.
Свакако. Дакле, те велике корпорације су углавном продужена рука светских сила (ту мислим претежно на САД), што значи да је већина тајкуна практично гледано у служби неке велике силе или неке од струје унутар ње.

Слобода или Смрт!
Одговори

Овде бих изнео занимљиве графиконе које редовно погледам, износи их у Француској познати економиста Патрик Артис (Patrick Artus) директор економских анализа банке Натиксис има и на енглеском кога занима овде:
https://www.research.natixis.com/Site/en...from=email

Државни дуг у проценту од БДПа од 2002-е до 2019-е Немаче, Француске, Шпаније и Италије
[Слика: drzavni-dug.jpg]

Дефицит или суфицит државног буџета од 1998-е до 2019-е за исте државе у проценту од БДПа

[Слика: gubitak.jpg]

САД: Продуктивност по глави становника и реална плата (дакле инфлација одузета, љубичаста линија) база 100 1998-е

[Слика: produktivnost-SAD.jpg]

OECD државе (лево), Француска (десно): Продуктивност по глави становника и реална плата (дакле инфлација одузета, љубичаста линија) база 100 1998-е

[Слика: produktivnost.jpg]

Удео запослених плус незапослених у становништву (процентуално, лево), државна потрошња у пензије (проценат од БДПа) од 1998-е, Немачка, Француска, Шпанија и Италија

[Слика: rad.jpg]

Лево: Француска стопа незапосленост по висини образовања становништва између 25 и 64 године: љубичаста линија - основна школа, грао - средња школа и трећа - факултет.
Десно: минимална плата (означено у проценту од медијанске плате) за - од горе на доле и лево па десно: САД, Немачка, Шпанија, Уједињено Краљевство, Француска, Јапан

[Слика: salairemin.jpg]

Лево: текући рачун Немачке, Француске, Шпаније, Италије у проценту од БДПа.
Десно: домаћа потражња добара и услуга, база 100 1998-е
[Слика: tekuci-racun-i-domaca-potraznja.jpg]

Лево: улагања у производњу за исте државе, у количини, база 100 1998-е.
Десно: продуктивност по глави становништва, база 100 1998-е
Испод: трговински рачун за област туризам у проценту од БДПа за (од горе лево) Немачку, Шпанију, Грчку, Француску, Италију
[Слика: ulaganje.jpg]

Овде Патрик Артис каже да постоји ризик за "увозну кризу из САД, јер велика незапосленост у САД ће проузроковати велики успон банкрота становништва због немогућности отплаћивање својих кредита, због чега постоји ризик за банкарску кризу у САД и тако велико поскупљење премије на осигурање обвезница које емитују европске банке".
Графикон лево: САД: Проценат незапослености (љубичаста линија), проценат становништва у банкротсву због стамбених кредита (грао линија, и проценат становништва у банкроству на своје кредитне картице (трећа линија).
Десно: CDS банака на 5 година у 0.01%, (тј премије за осигурање на 5 године обвезнице банака) љубичаста линија: САД, грао линија: Еврозона
[Слика: crise-import-e-des-US.jpg]

Слобода или Смрт!
Одговори

Јел се ово мени чини или крвна слика Француске није баш у сјајном стању?

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(07-05-2020, 10:27 PM)Бранке Пише:  Јел се ово мени чини или крвна слика Француске није баш у сјајном стању?

У ком смислу мислиш?

Слобода или Смрт!
Одговори

Подсети ме Просветар на неку тему да нисам давно постављао овде, мада сам доста прикупљао. Данас ћемо нешто о задуживању.

Од 2002-е до данас:
Базна каматна стопа на 10 година државног задуживања:
Лила линија: САД
Грао линија: еврозона без Грчке
[Слика: bazna-kamatna-stopa-na-10-godina.jpg]

Које све државе држе Америчке државне обвезнице у 2019-ој:
[Слика: US-Debt-2019.jpg]

Лево - стопа каматне стопе центрланих банака (САД-УК-ЕУ-Јапан) задњих 30 година
Десно - Берзански индекси истих држава (дебља линија), цене стамбене некретнине (тања пуна линија) и цене пословне некретнине, база 100 1990-е:
[Слика: vrednost.jpg]

Од 2002-е до данас:
Лево - Задужење домаћинстава (проценат од примања на располагању) лила линија Немачка - грао линија еврозона без Немачке
Десно - Задужење привредних објеката (проценат од БДП) лила линија Немачка
[Слика: zaduzenje.jpg]

Задужење домаћинстава од 2002-е до данас најразвијенијих држава: САД+Еврозона+УК+Јапан у проценат од примања на располагању
[Слика: dette-domacinstava.jpg]

Од 1990-е до данас:
Лево - државна дуговања најразвијенијих (САД+Еврозона+УК+Јапан) у проценту од БДП-а
Десно - дуговања најразвијенијих (САД+Еврозона+УК+Јапан) у проценту од БДП-а: лила линија задужење домаћинстава и привредне објекте, грао линија укупно задуживање (домаћинства, привреде и државна)
[Слика: dette.jpg]

Од 1990-е до данас:
количина дуга у рукама централних банака најразвијенијих (САД+Еврозона+УК+Јапан) у проценту од БДП:
лила линија: државни дуг
грао линија: дуг привредних објекта
[Слика: encours-dette-detenue-banque-centrale.jpg]

Од 1998-е до данас: укупна количина задужења земље у развоју без Кине у проценту од БДПа:
[Слика: endettement-mergents.jpg]

Слобода или Смрт!
Одговори

Дуго нисам био па се надам да је кога занимало. Настављам

Просечно радно време у Европи и Турској 2019-е године.

[Слика: average-hours-of-work-europe.jpg]

Просек плате медицинске сестре према општег просека плате у ОЕБС државе 2017-е године: нпр. у Шпанији просек плате медицинске сестре је 29% већи него просечна плата у Шпанији. Проеск ОЕБСа за медицинске сестре је 12,8% већи од просека плате у ОЕБС.

[Слика: remun-infirmiers-OCDE.jpg]

Број болничких кревета на 100.000 становника од 2002-2017
(поређење Француска Немачка)

[Слика: lits-dhopital.jpg]

Задужење болнице у ФР 29,3 милијарде евра, трећина од болнице је у финансијској кризи (према извештају "Cour des Comptes" званична државна установа које "контролише" потрошњу државе)

[Слика: zaduzenje-bolnica-u-FR.jpg]

Статистика болнице у ФР: између 2013 и 2017-е затворено је 95 болница, остаје 1356 државних болница али 4.000 болничких кревета је затворено само 2018-е

[Слика: bolnice-FR.jpg]

Упоређење цене корона-вакцина (према Статиста, Ројтерс, Фајнашел тајмс):
[Слика: comparacija-cene-vakcine.jpg]

Шта ствара цену вакцине (према вероватно "корпорацији произвиђача")
75% је трошак истраживања
25% је трошак на производњу.
Заборавили су маркетинг Rolleyes

[Слика: sta-cini-cenu-vakcine.jpg]

Нето плата неговатеља у ФР болници (према "централној администрацији министарстава): прва месечна нето плата на почетку каријере: 1340€, месечна плата после 20 година у истом послу: 2622€

[Слика: neto-mesecna-plata-negovatelja-u-FR-bolnici.jpg]

Просечна плата медицинског особља (медицинске сестре, доктори, итд...) је у ФР је 20% нижа од просека у 37 ОЕБС држава

[Слика: prosek-plata-FR-zdravstvenog-osoblja.jpg]

Слобода или Смрт!
Одговори

Дакле и у Немачкој се смањује број болничких кревета, додуше помало. Мислио сам да се код њих повећава, а у другим земљама доста смањује. Тачно је изгледа само ово друго. И то је један од разлога за панику око короне.
Одговори

(13-01-2021, 07:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  Дакле и у Немачкој се смањује број болничких кревета, додуше помало. Мислио сам да се код њих повећава, а у другим земљама доста смањује. Тачно је изгледа само ово друго. И то је један од разлога за панику око короне.

Да, али то је било до короне. Данас како чујем се заиста у Немачкој повећава број болничких кревета, док се, бар у Француској, и даље смањује. А ови лудаци би да нас поново затворе. Већ су ограничили кретање ван еU на најнеопходније плус прц тестове за улазак у ФР и из граничних држава. Бесан

Слобода или Смрт!
Одговори

Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi pokazuju zvanične statistike

Prosečan broj radnih sati na glavnom poslu u Srbiji je 43,5 sati nedeljno što je tokom prošle godine bilo najviše u Evropi.

https://www.masina.rs/radnici-u-srbiji-r...tatistike/

Надам се да ови наши тзв. политичари (који раде по цео дан) ово могу да виде.
Одговори

Помоз Бог браћо и сестре!

Нисам био поодавно, али ето нешто што сам сакупио до тада

Стари чланак у дневном листу "Le Monde",  где се каже да 2018-е 23% људи између 18 и 24 године је испод границе сиромаштва.

[Слика: ispod-granice-sirmastva-starosti-of-18-do-24-godine.jpg]

Удео услужне делатност у привреди по државама у Свету, ваљда је за 2020-у годину

[Слика: usluzne-delatnost-u-GDP.jpg]

2,3 милиона људи је 2020е било у затвору у САД, подела по кривичном делу и врсти затвора

[Слика: 2-3-million-people-detained-in-US.jpg]

Производња челика у Свету од 1965-е до 2020-е еволуција

[Слика: 50-ann-es-de-production-mondiale-d-acier.jpg]

Проценат наследних милијардера, и привредне гране којим се баве милијардери одвојени између "лоше" и "добре" делатностм где "лоше" значи које тешко загађује средину, увелико влада корупција итд... а "добре" значи технологија и производна делатност
[Слика: 80-des-milliardaires.jpg]

Најмлађа и настарија просечна старост житеља по регионима Европе
[Слика: A-youngest-and-oldest-in-Europe.jpg]

Исто за САД
[Слика: A-youngest-and-oldest-in-US.jpg]
[url=https://postimg.cc/YLwZ9N9d][/url]

Слобода или Смрт!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним