Поруке: 1,306
Теме: 6
Придружен: Sep 2013
Углед:
528
Без читања написа, одмах једно питање: Шта су требали да напишу? Нпр:
"НАШ ЦИЉ ЈЕ УНИШТЕЊЕ АУСТРОУГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ И СТВАРАЊЕ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ!!!"
Баш би тиме одушебили наше миле савезнике.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Читам коментаре на Милослављевом фб профилу и чини ми се да 90% њих и не прочита текст, већ само наслов и верглају ону исту причу, коју знају напамет.
Рекао бих да је Србима много већи негативац краљ Александар. Броз има стабилну подршку код комуниста и другосрбијанаца, док ови тзв. национално опредељени, много више пљују краља него Тита.
Поруке: 5,824
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Нема шта, чланак је одличан. А многи наши интелектуалци и историчари говоре негативно о краљу Александру, па народ то чује и прихвати као истину. Било на телевизији или интернету, доминира негативна слика о краљу Александру Карађорђевићу
Поруке: 161
Теме: 0
Придружен: Feb 2015
Углед:
19
Уопште не читају. Постављају питања на које сам текст даје одговор (или се труди да га да).
Не труде се да побију изнете тврдње, врте неку причу коју су чули на Балкан-инфо или слично.....
Поруке: 14,504
Теме: 307
Углед:
3,044
Текст је на нивоу средњошколског. Требало би да смо ово већ апсолвирали и да пробамо да свеобухватно схватимо ту ситуацију, јер би нам много значило да би разумели шта је најпаметније даље чинити.
Увезати општу са националном историјом доводи до тачног закључка.
На жалост, ми смо, изгледа, у већини још у основној школи.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(12-06-2019, 04:21 PM)Бенито Пише: Текст је на нивоу средњошколског. Требало би да смо ово већ апсолвирали и да пробамо да свеобухватно схватимо ту ситуацију, јер би нам много значило да би разумели шта је најпаметније даље чинити.
Увезати општу са националном историјом доводи до тачног закључка.
На жалост, ми смо, изгледа, у већини још у основној школи.
Који је по теби најбољи рад у коме је појашњено питање о стварању Краљевине СХС/Југославије? Претпостављам да си, упоређујући више извора у многим радовима, о овој, сложеној и опширној, теми донео неки закључак. Да ли грешим или су већина тих извора дела СЈ?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,504
Теме: 307
Углед:
3,044
Немам времена за дужи пост.
1917. година је кључна, али не само зато што је Русија сишла са историјске сцене, него зато што је на њу ступила САД. САД је империја која по много чему личи на своје претходнике у историји, али има и неких специфичности.
Навешћу само две:
1. То је прва империја у историји која је са две стране заштићена океанима. Практично је недодирљива.
2. САД нема своју историјску културолошку подлогу. Зато је свој империјални положај изграђивала не само тако што је рушила претходне, него је усвајала интересе и принципе својих претходника и преформулисала их у свом интересу.
Тако је САД после Првог светског рата на тлу Европе била помало и Аустроугарска, и Немачка, и Турска, а највише Велика Британија.
Ето, рецимо теме за размишљање. Ово нисам измислио. Неки озбиљни људи су ово давно приметили.
ПС погледај филм " Тhe thing" чувеног америчког редитеља Џона Карпентера. Тема филма је неидентификовано биће које улази у друге организме и опонаша их и тако опстаје. Редитељ је мислио на САД. Генијалан је филм, погледај обавезно.
(Последња измена: 12-06-2019, 09:29 PM од
Бенито.)
Поруке: 5,824
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Бенито, јел си мислио на филм "Створ" (The Thing)? Добар филм, добро си ме подсетио да опет погледам
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(12-06-2019, 08:43 PM)Бенито Пише: Немам времена за дужи пост.
1917. година је кључна, али не само зато што је Русија сишла са историјске сцене, него зато што је на њу ступила САД. САД је империја која по много чему личи на своје претходнике у историји, али има и неких специфичности.
Навешћу само две:
1. То је прва империја у историји која је са две стране заштићена океанима. Практично је недодирљива.
2. САД нема своју историјску културолошку подлогу. Зато је свој империјални положај изграђивала не само тако што је рушила претходне, него је усвајала интересе и принципе својих претходника и преформулисала их у свом интересу.
Тако је САД после Првог светског рата на тлу Европе била помало и Аустроугарска, и Немачка, и Турска, а највише Велика Британија.
Ето, рецимо теме за размишљање. Ово нисам измислио. Неки озбиљни људи су ово давно приметили.
ПС погледај филм " Тhe think" чувеног америчког редитеља Џона Карпентера. Тема филма је неидентификовано биће које улази у друге организме и опонаша их и тако опстаје. Редитељ је мислио на САД. Генијалан је филм, погледај обавезно.
Још један пост овако ,,укратко” о нашој улози у свему томе. Наши захтеви, одлуке, шта смо могли да добијемо, изгубимо, улога краља и Владе,...
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 12-06-2019, 08:51 PM од
Перун.)