Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мишић и Фрегл нису стрељани 1941.

Иако се судбина двојице мајора документовано прати до пролећа 1944, крајем сваке године обнавља се мит о њиховом стрељању 1941, који су тада, са неком намером, створили Немци
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак чланка:
https://www.pogledi.rs/%d0%bc%d0%b8%d1%8...-1941.html
Одговори

Занимљиво у сваком случају.

Недалеко од Линца се налази Маутхаузен, могуће је да је Мишић упућен тамо јер је немали број четника из Источне Босне завршшио управо у Маутхаузену. Тамо постоји и једна слика "српских партизана" на коме се виде људи у оделима војске Краљевине Југославије, као и један са шубаром и брадом.

Маутхаузен је као логор имао изузетно много испостава и један мањи део затвореника био је упућен у Линц где је стављен на располагање тамошњем становништву као испомоћ. Већина њих је захваљујући овоме и преживела рат јер су услови боравка тамо били далеко бољи него у самом логору који је био класични конц. логор за ликвидацију.
Одговори

Коментари на чланак, са мог Фејсбук профила:

1. Одакле сада овакви ставови?

2. Pa kako sad ovo ?

3. Ово први пут читам а прочитао сам ни сам не знам колико на ову тему...

4. Skoro sam bio u Valjevu i pokazase mi mesto gde su streljani.

5. Даниел Крстић Ја сам чуо за ову теорију, али бојим се да ипак нема довољно поузданих чињеница које би стопостотно потврдиле то.

6. ne montirajte istoriju...

Ови коментари су ми важни, јер су књиге у којима сам објавио ова документа штампане у по 17.000 примерака. Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета'', том. 1 и 2, плус у књигама малог формата за киоске. Дакле, укупно по 17.000 примерака, рачунајући сва издања. То су најтиражније књиге о 2. светском рату на српском језику. И опет: мит је мит.
Кад се мало боље размисли, ни оно што су комунисти писали у књигама није оставило трага у широј јавности. Него су филмови оставили траг.
Одговори

Једна мала исправка. Село Каран се налази северо-источно од Ужица, ка Косјерићу, а не на Златибору.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Једно питање.
Шта поред осталог повезује: Дражу, Ацу Мишића, Миодрага Дамјановића и Владимира Ваухника?
Одговори

(03-01-2017, 04:39 PM)Живојин Мишић Пише:  Једна мала исправка. Село Каран се налази северо-источно од Ужица, ка Косјерићу, а не на Златибору.
ОК.
Одговори

(03-01-2017, 04:42 PM)Вукашин Петковић Пише:  Једно питање.
Шта поред осталог повезује: Дражу, Ацу Мишића, Миодрага Дамјановића и Владимира Ваухника?
ВШ ВА?
Одговори

Не знам што се чудите због тих митова како кажете, јер је то стрељање 1941, ако се десило, једина позната судбина о њима. Друго, не видим зашто би Нијемци нешто лагали, тј. не видим разлог зашто би им сачували главу уопште, посебно Фреглу. Треће, колико знам, они немају гроб, и не зна се да ли се кости налазе у Србији или негдје друго, тако и да се те тврдње да су били живи '44 не могу узети као ноторне чињенице..
Одговори

(03-01-2017, 08:42 PM)Романија Пише:  Не знам што се чудите због тих митова како кажете, јер је то стрељање 1941, ако се десило, једина позната судбина о њима. Друго, не видим зашто би Нијемци нешто лагали, тј. не видим разлог зашто би им сачували главу уопште, посебно Фреглу. Треће, колико знам, они немају гроб, и не зна се да ли се кости налазе у Србији или негдје друго, тако и да се те тврдње да су били живи '44 не могу узети као ноторне чињенице..
А зашто ти је једино познато то из 1941, кад нико није видео лешеве?
Зашто не би веровао у оригинални документ у коме Дража пише да је Аца Мишић жив?
Одговори

Да ли је вила запаљена 6-ог, када су ухапшени Аца и Фрегл, или 17-ог као што сте написали?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(03-01-2017, 07:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  
ВШ ВА?
Јесте, 23. класа, само што је Мишић након прве године по својој молби пензионисан.
Одговори

Изгледа да је 17-тог.
Одговори

Индикативно је да су поред мајора Аце Мишића и Фрегла, Немци ухапсили и Ациног брата Воју Мишића и исте вечери ослободили.
Немци су брзо схватили да немају Дражу у рукама и већ сутрадан још чвршће извршили претрес Равне Горе, палећи све испред себе. Имали су тенкове, коње, тешко и лако наоружање.
Дража и Остојић већ су се пробили и прешли у Кадину Луку, а потом у Теочин.
И после неколико дана Немци су поново излазили на Равну Гору.
Све ово, укратко, по мемоарима Николе Кордића, Дражиног пратиоца из Струганика, тог 6.дец.1941.год.
Одговори

(03-01-2017, 11:11 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(03-01-2017, 07:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  
ВШ ВА?
Јесте, 23. класа, само што је Мишић након прве године по својој молби пензионисан.
А шта би са Мишићем и 43. класом Ниже школе Војне академије? Да ли се води да је завршио ту класу? Изгледа да је није уписао, већ да јој се придружио касније?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним