09-10-2013, 09:59 PM
(09-10-2013, 09:37 PM)ЛукаЛоко Пише: Колико сам прочитао, Литвинов је почео да пада у немилост у марту 1939., када нису га изабрали као члана централног комитета партије, а после је и замењен у улози министра у мају, највероватније јер је Стаљин није више имао поверење у његову политику да тражи погодбе са западним земљама, управо зато што у међувремену, поготово после Минхенског споразума, та политика није уродила плодом, и Совјетски Савез је био изолован. Тако је Стаљин фаворизовао Молотова, за кога се сматрало да је био, можемо рећи, бескрупулознији и отворенији према Немачкој.
Током британско-француско-совјетских преговора Стаљин је изгледа желео да се постигне договор са западним земљама, није случајно западна делегација позвана у Москву, али Британци и Французи одуговлачили: када су Совјети ултимативно тражили од њих да се изјасне да ли хоће или не споразум, одговорено им је да не могу они одлучити о томе. Уз то, према руској верзији, Енглези су водили тајне преговоре са Немцима још током лета те кобне 1939., зато Стаљин је преломио да се мора у најбрже време прихватити понуда која је већ претходно била дошла са стране Немаца, да се склопи споразум са њима.
Prema ruskoj verziji... mislis prema staljinistickoj verziji?
A zasto staljinisti ne spominju da su Englezi i Francuzi zahtevali garancije za teritorijalni integritet Poljske, Rumunije i drugih zemalja istocne Evrope, a koje je Staljin odbio da prihvati?
Цитат:По питању гладоморства...зашто се ствари морају поновити више пута?...
откад знам за себе, читао сам у свим књигама, па и шкослким уџбеницима, мислим и о западним књигама, да је Стаљин извршио истребљење и депортацију „кулака“, то јест оних сељака, који су имали имања, земљу, стоку итд, у време колективизације села. У књигама историје пише чак и једна позната Стаљинова реченица „ликвидација кулака као социјална класа“. Оно што је уследило одувек је познато. Много таквих сељака су били стрељани, много њих депортовани у Сибир, међу њима жене и деца. Сељаци који су одбијали колективизацију, из ината убијали своје краве. Земљорадничка производња је тешко опала и дошло до гладоморства у свим сељаким срединама Совјетског Савеза.
А откад су украјински прозападни сепаратисти дошли на власт у Кијеву, сазнајемо једну другу причу, ону коју ти овде понављаш: да „великоруски диктатор Стаљин је извршио геноцид над „Украјинцима“, наводно јер „нису им били лојални“, а реч „кулаци“ је одједном нестала из вокабулара неких историчара, и на њеном месту је дошла реч „украјинци“, као да такви „историчари“ нису никад учили историју коју одувек учимо на Западу... то је прекројење историје!...
...а ипак „кулаци“ нису живели само у Украјини, нису имали краве само украјински сељаци, гладоморство није ударало само по Украјини, него у свим сељачким срединама велике Русије, познато и у крајевима поред Волге и на северном Кавказу, а наравно масовно и у Украјини која је била житарница Европе.
А слике које си окачио јесу из Харкова, дакле из источне Украјине где познато живе етнички велики Руси.
Дакле Стаљин није ударао по једном народу, није геноцид етнички мотивисан, како сугеришу украјински сепаратистички лидери и њихови заинтересовани подржаватељи са Запада, него је ударао по једном социјалном класу, „уништење кулака као социјална класа“, а сва та прича је надувана са Запада, како би раширити јаз између Руса и Украјинаца.
А ја нисам оспорио масовну смрт Украјинаца, као и других сељака широм совјетске Русије, а када те жртве су реалне, шта је морао Медведев? Да им не одаје част? А ипак Руси добро знају за такву тенденциозност.
OK, to sa kulacima je zapoceo Lenjin, a Staljin nastavio, ali je ipak najgori period bio 1933. i 1934.