Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Цитат:Тзв. „протеривање“ Фолксдојчера из Брозове СФРЈ је било у ствари последица условљавања немачке владе на челу с Конрадом Аденауером. Гнусна неистина о „етничком чишћењу“ и чак „геноциду“ над Немцима у Југославији је фама којом се скрива истина да је репатријацију Немаца из Југославије у Немачку смислила, развијала, помагала и спровела влада СР Немачке економским условљавањем Југославије.
Ово наравно није тачно.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли су Нијемци из Југославије пролазили горе него они у другим земљама побједницама?
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Мањи део фолксдојчера је пред комунистима напустио имања крајем 1944. године. Оне који су остали, комунисти су одмах почели да убијају, протерују или затварају у конц-логоре. Априла 1945. године тзв. АСНОС је донео резолуцију у којој се наводи да немачком становништву "више нема места" у Југославији јер је наводно било колективно "у служби фашизма". Тито је поднео захтев Западним савезницима јануара 1946. године да прихвате преостале Немце али су ови то одбили, па су фолскдојчери остали у логорима све до 1948. године (појединци су успевали да оду из земље и пре тога, ако докажу да су добили страно држављанство). Тада су отпуштени сви који су још остали у животу и они су одлазили у Немачку. То је све углавном завршено до доласка Аденауера.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Заборавили сте да по наредби "Тита", Југословенска Армија и Народна милиција су прогнали све Италијане из Југославије.
Фолксдојчери би исто тако прошли и да нису добили наредбу од Хитлера њихова судбина је била запечаћена. Тсачно и другим земљама које је Немачка окупирала.
Ја сам заборавио Мађаре. Један део Мађара из Војводине је такође су протерале "Титове" оружане формације. Неки су били и стрељани као и Немци. Требало би отворити посебну тему о овим догађајима у пролеће 1945. који су се десили у Војводини и Далмацији.
П.С. Такође не верујем да би судбина Немаца и Мађара била другачија чак да су четници победили.