Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pero Simić. Draža Mihailović - Na krstu sudbine

Da li je neko citao i kakvi su utisci?

http://www.laguna.rs/n2239_knjiga_draza_...aguna.html
Одговори

Имаш овде:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-milos...ja?page=16

Још да додам:

Симић наводи Бакарићева и Гошњакова наређења (крај '43) о ликвидацији заробљених четника без изузетка, ликвидације четника клањем - због чега су од локалних партизана и народа сматрани једнаким усташама и Шубашићево објашњење сарадње са Титом:
"сламање српске снаге у Југославији, разбијање Србијанаца чиме би се овај народ увео у тор и принудио на уједињење на бази Титових пројекција"..

То су неки карактеристични цитати, и мени занимљивији делови књиге.

Овде сам поставио део о мучењу Чиче
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-drazi...52#pid3552
Одговори

Можеш ли да даш тачне фусноте за та три примера?
Одговори

Hvala!

Mozes li brate kad budes imao vremena da postavis ta naredjenja sa izvorima i mozda sken dokumenta koji govori o mucenju Draze?
Одговори

Могу:

1. Због опасности од четника у овој фази борбе, нису нам потребни заробљеници. Све заробљене у борби ликвидирати. Ово чинити и убудуће (426) ВА, НОП, 110-7-13. Наређење су издали Гошњак и Бакарић "пар дана" након капитулације Италије.

2. Најбруталнији злочин извршен је у логору у Малом Лошињу,где су Титови борци четнике клали и бацали у море о чему је ЦККПХ известио један од старешина јединице која је учествовала у овој акцији:
-Приликом ликвидације четника на Лошињу остваривало се клање по усташкој методи. Тамо је поклано и неколико младића од 15-16 година, и чији је отац био у партизанима.Клање, мрцварење и бацање по обали мора било је и у Карлобагу. Клање је врло негативно деловало на народ. Само због овога, пореде нас са усташама. (426-7). ВА, НОП, МФ ЦККПХ,р5, с 212-215

3. Шубашић:
-Разлог моје сарадње са партизанским командантом је сламање српске снаге у Југославији. Мени је основни циљ спасити Југославију и помоћи Титу да разбије Србијанце чиме би их увели у тор прије немачке пропасти, чиме би партизани добили одрешене руке да овај народ принуде на уједињење на бази маршалових пројекција. (469)
NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544

(24-11-2013, 12:42 AM)Коча Пише:  Hvala!

Mozes li brate kad budes imao vremena da postavis ta naredjenja sa izvorima i mozda sken dokumenta koji govori o mucenju Draze?

Нема у књизи скен. Цитирао сам га и поставио фусноту. Имаш линк горе за то.
Одговори

Хвала. Smile
Али мислио сам на странице у књизи и име издавача... Не би било фер навести само ово. Мада је уобичајено по разним књигама.
Одговори

Hvala! Odlicna dokumenta!
Одговори

(24-11-2013, 12:58 AM)Милослав Самарџић Пише:  Хвала. Smile
Али мислио сам на странице у књизи и име издавача... Не би било фер навести само ово. Мада је уобичајено по разним књигама.

Странице су у загради, после цитата, а пре фуснота. Издавач је лагуна.
Одговори

Хвала!
Одговори

(24-11-2013, 12:50 AM)Chicot Пише:  3. Шубашић:
-Разлог моје сарадње са партизанским командантом је сламање српске снаге у Југославији. Мени је основни циљ спасити Југославију и помоћи Титу да разбије Србијанце чиме би их увели у тор прије немачке пропасти, чиме би партизани добили одрешене руке да овај народ принуде на уједињење на бази маршалових пројекција. (469)
NAW, SD, Rg, 59,860 X.00/8-2544
Веома битан документ и још један јак доказ да је британска подршка са ''српских четника'' преусмерена на ''хрватске партизане'' управо зато што су ''хрватски партизани'' били такви (хрватски).
Још када се то повеже са Шубашићевим антисрспким радом током целог рата с једне стране и сарадњом партизана и усташа на терену са друге, јасно је зашто се на крају договарао тандем двојице Хрвата (Броз - Шубашић).
У том смислу добро је подсетити се пророчких речи ђенерала Драже од 25 новембра 1943. године (телеграм Влади):

''Посматрајући садање догађаје у земљи ми смо мислили да енглеска пропаганда не зна шта ради, јер Балкан противно својим интересима препушта утицају комуниста, чије јачање већ годину дана помаже на нашу велику штету. Међутим, ми сада откривамо да Енглези свесно и са рачуном раде на формирању хрватског блока, у који треба да уђу све Павелићеве усташе и домобрани наоружани од Немаца и све комунистичке снаге које они наоружавају или помажу да се наоружају преко Италијана...
Цео овај блок имао би форму комунистичку, или, како они кажу, партизанску ради легитимације (легитимности) пред Савезницима. Ми осећамо да се овај блок формира и то као блок усташко-католичко-хрватско-комунистички. Подручје овога блока Енглези су определили источно све до Дрине, тј. потпуно у границама Павелићеве Хрватске. Нас због тога присиљавају да се одрекнемо сваке активности на овом Павелићевом подручју.
Енглези да би у том успели траже још и више, оглашујући Црну Гору и Санџак као подручје комунистичко, а ове две области служе им као база комунистичког напада на Србију. Притискају нас још у унутрашњости Србије појединим мањим комунистичким групама у Србији које скоро су безначајне.
План је паклени, понављам, паклени. Ми га тачно осећамо и видимо. Све мере против овога ми предузимамо. За доказ овога су наше снаге на западу све до реке Уне, понављам, до реке Уне, Динаре и Велебита и наша акција у Славонији и Словеначкој.
Будите уверени да Енглези раде свесно и са рачуном. Њихова спољна политика умирује нас и охрабрује, а њихова званична пропаганда нас просто урнише својим нападима вешто планираним. Међутим, како њихова спољна политика тако и њихова пропаганда потпуно су у складу и раде да постигну горе изложени циљ. Нисмо сигурни да они желе Југославију, а ако је желе они хоће да у њој федерална хрватско-католичка јединица, федерална католичко-словеначка јединица, буду што веће и јаче, и зато да Енглеској буду вечито захвалне и вечито потчињене.''

Иначе, за оне који не знају, изразе ''српски четници'' и ''хрватски партизани'' користио је Винстон Черчил.
Одговори

Каже се "сер Винстон Черчил" :smile2: Постојала је идеја (само идеја нажалост) такође да се напаве два ентитета, један хрватски и под совјетском управом и други, српски, савезнички (америчко-британска сфера интереса). Нешто слично као источна и западна Немачка, с тим што би ми били "западњаци" Баја Наравно, то је подразумевало нестанак Југославије.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(24-11-2013, 11:57 AM)Felix Пише:  Каже се "сер Винстон Черчил" :smile2: Постојала је идеја (само идеја нажалост) такође да се напаве два ентитета, један хрватски и под совјетском управом и други, српски, савезнички (америчко-британска сфера интереса). Нешто слично као источна и западна Немачка, с тим што би ми били "западњаци" Баја Наравно, то је подразумевало нестанак Југославије.
Који је извор за ово?
Одговори

(24-11-2013, 12:50 AM)Chicot Пише:  2. Најбруталнији злочин извршен је у логору у Малом Лошињу,где су Титови борци четнике клали и бацали у море о чему је ЦККПХ известио један од старешина јединице која је учествовала у овој акцији:
-Приликом ликвидације четника на Лошињу остваривало се клање по усташкој методи. Тамо је поклано и неколико младића од 15-16 година, и чији је отац био у партизанима.Клање, мрцварење и бацање по обали мора било је и у Карлобагу. Клање је врло негативно деловало на народ. Само због овога, пореде нас са усташама. (426-7). ВА, НОП, МФ ЦККПХ,р5, с 212-215

Да допуним са овим:

"..Неки мештани су негодовали, па је клање настављено на палуби једног партизанског брода, а један Хрват, резервни поручник ЈВуО Антон Шустар из Ријеке пред клање је узвикнуо:Живела Југославија!, молећи да се краљу Петру Другом пренесе да је извршио заклетву и да је срећан што умире за Југославију (стр 427)
Војноисторијски гласник 1-2/2004, стр 148

(24-11-2013, 01:36 PM)Ратко Пише:  
(24-11-2013, 11:57 AM)Felix Пише:  Каже се "сер Винстон Черчил" :smile2: Постојала је идеја (само идеја нажалост) такође да се напаве два ентитета, један хрватски и под совјетском управом и други, српски, савезнички (америчко-британска сфера интереса). Нешто слично као источна и западна Немачка, с тим што би ми били "западњаци" Баја Наравно, то је подразумевало нестанак Југославије.
Који је извор за ово?

Ја знам за обрнуто - идеју да се исток остави совјетима, а да западни део Југославије буде под британском контролом. (Мекдауел)
Иначе, тај термин "хрватски партизани" служи као равнотежа "српском" антиосовинском активизму. Интензивно је у употреби у другој половини '43, нарочито у периоду када је пропаганда позивала домобране и усташе да се прикључе партизанима након капитулације Италије.
Ово је уједно била и контратежа Рузвелтовом честом истицању антифашизма српског народа и јавних предлога да се након рата створи самостална Србија, а да се Хрвати ставе под страратељство. Британцима је требала британска или барем неутрална Југославија као тампон зона која ће спречити ширење бољшевизма даље на запад. Лично мислим да везаност за хрвате и католицизам, иако присутни, ту имају споредну улогу.
Одговори

(24-11-2013, 01:46 PM)Chicot Пише:  Иначе, тај термин "хрватски партизани" служи као равнотежа "српском" антиосовинском активизму.
Не. Тај термин означава политичке смернице југословенских комуниста, које су антисрпске и прохрватске (биле пре рата, у рату и до самог краја комунистичке Југославије).
Има много доказа да су Британци у рату итекако знали за то.
Да је тако, поред осталог видимо и по томе што Черчил (који је користио тај израз), пита Броза о антипартизанском расположењу у Србији (из записника са њиховог сусрета 1944. године).

(24-11-2013, 01:46 PM)Chicot Пише:  Интензивно је у употреби у другој половини '43, нарочито у периоду када је пропаганда позивала домобране и усташе да се прикључе партизанима након капитулације Италије.
Да, јер је до тада политика врха ''НОВЈ'' (дакле стратегија комуниста) јаснија Британцима. У исто време, и енглеска стратегија јаснија је Дражи: ''ми сада откривамо да Енглези свесно и са рачуном раде на формирању хрватског блока''.
Видимо да у истом периоду (''када је пропаганда позивала домобране и усташе да се прикључе партизанима'') комунисти наређују и спроводе масакрирање српских заробљеника (заробљених четника) свугде у Југославији, што су Британци наравно знали. Уосталом, по потреби, домобрани и усташе су прелазили у партизане и из партизана целог рата, НДХ је у једном критичном периоду омогућавала опстанак главнини ''НОВЈ'', пљачку и отимачину свега што им је требало комунисти спроводе у српским, а не и у хрватским и муслиманским селима (о чему за неке области имамо и егзактне податке), потпуно различит однос имају према српским и хрватским странкама, највећу територију покрива ''Главни штаб Хрватске''. На крају, наравно, комунистички прохрватски планови су остварени.

(24-11-2013, 01:46 PM)Chicot Пише:  Ово је уједно била и контратежа Рузвелтовом честом истицању антифашизма српског народа и јавних предлога да се након рата створи самостална Србија, а да се Хрвати ставе под страратељство.
Колико знам, такав предлог је само једном изнет (ако је уопште било озбиљне намере у том правцу) и то не тако јавно, а опет пре почетка заокрета у савезничкој политици и почетка британске употребе термина ''хрватски партизани'', тако да ту не видим никакву ''контратежу'' (било стварну или договорену).

(24-11-2013, 01:46 PM)Chicot Пише:  Британцима је требала британска или барем неутрална Југославија као тампон зона која ће спречити ширење бољшевизма даље на запад. Лично мислим да везаност за хрвате и католицизам, иако присутни, ту имају споредну улогу.
Дакле, сматраш да је Черчил веровао Брозу да неће уводити комунизам?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним