Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
Evo jedne lepe fotografije,snimljene verovatno pre proboja Solunskog fronta.
Na slici regent Aleksandar(ali ovog puta nne nosi uniformu pukovnika,već nosi uniformu generala) i general Petar Bojović.Prodavac ove slike je označio ovog oficira(ne vidim da li je major,ppukovnik ili pukovnik od svetlosti) kao Pavle Jurišić Šturm,ali to je bi mogao biti Pavle,jer ima uniformu oficira,a i nešto mi nema toliko sličnih tačaka na licu sa Pavlom,jedino ti brkovi.
![[Слика: originalslika_Kralj-Aleksandar-Petar-Boj...007739.jpg]](https://static.limundoslike.com/originalslika_Kralj-Aleksandar-Petar-Bojovic-Pavle-Jurisic-1918-118007739.jpg)
Inače Bojoviću se na uniformi ispod levog plućnog džepa,vide neki rezovi,verovatno je tu nosio velike zvezde II i I stepena kojima je bio odlikovan,a ti rezovi se ne vide na slikama kada je bio vojvoda,verovatno je ili nakon unapređenja ili nakon 1923. dobio novu uniformu vojvode.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Углед:
83
Evo jedne vrlo lepe fotografije,samo što ne znam što je ranije nisam objavio.
![[Слика: 2ia7bli.png]](http://i68.tinypic.com/2ia7bli.png)
Svi smo videli crno-belu fotografiju vojvode sa parade iz 1932. koju ja koristim za avatar,e ova je zajedno sa tom napravljena u nizu,samo što se ovde vide cele ruke vojvode sve do ove ogradice tj. malo je veća.Nažalost i ovu sam izvukao iz novina pa je ovako lošeg kvaliteta,ali da ste je videli prenego sam je provukao kroz jedan program,nisam znao šta je orden,a šta akselbender,ali sad je mnogo bolja.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 279
Теме: 10
Придружен: Dec 2013
Углед:
69
(20-02-2017, 07:25 PM)Andrejevic Пише: Evo jedne lepe fotografije,snimljene verovatno pre proboja Solunskog fronta.
Na slici regent Aleksandar(ali ovog puta nne nosi uniformu pukovnika,već nosi uniformu generala) i general Petar Bojović.Prodavac ove slike je označio ovog oficira(ne vidim da li je major,ppukovnik ili pukovnik od svetlosti) kao Pavle Jurišić Šturm,ali to je bi mogao biti Pavle,jer ima uniformu oficira,a i nešto mi nema toliko sličnih tačaka na licu sa Pavlom,jedino ti brkovi.
![[Слика: originalslika_Kralj-Aleksandar-Petar-Boj...007739.jpg]](https://static.limundoslike.com/originalslika_Kralj-Aleksandar-Petar-Bojovic-Pavle-Jurisic-1918-118007739.jpg)
Inače Bojoviću se na uniformi ispod levog plućnog džepa,vide neki rezovi,verovatno je tu nosio velike zvezde II i I stepena kojima je bio odlikovan,a ti rezovi se ne vide na slikama kada je bio vojvoda,verovatno je ili nakon unapređenja ili nakon 1923. dobio novu uniformu vojvode.
Није Павле Јуришић Штурм јер је Павле унапређен у чин генерала 1912. године, тако да ово није Штурм већ неки пуковник из штаба Прве армије током Првог светског рата. Униформа коју носи војвода је генералска модел 1912 јер током рата није прављен нови модел тек након рата 1923 израђен је нови модел униформе. Нема везе које је ордене је носио да ли је то Карађорђева звезда I или II реда правило ношења орденских звезда тих година је гласило према закону о одликовањима. Орденска звезда највишег степена се ставља у нивоу срца са леве стране, следећа орденска звезда истог или нижег ранга иде испод ње. Ако је одликовани имао нпр. три орденске звезде први се и даље стављао испод срца а други и трећи лево односно десно у нивоу испод првог тако да распоред формира једнакостранични троугао. Официр или генерал са четири орденске звезде је носио орден у распореду дијамант први орден у нивоу срца, други и трећи као преходно наведени а четврти у вертикалном нивоу као први а испод другог и трећег. 1923. војвода је на еполетама добио другачији војводски знак који је садржао грб Срба, Хрвата и Словенаца а униформа је остала иста.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
(Последња измена: 04-03-2017, 10:57 PM од
Snake.)
Углед:
69
Ево тог великог војног указа од 20. октобра по старом календару (1. новембра по новом) 1912. године био је петак.

Дан када су 7 пуковника постали генерали и један генерал постао војвода (фелдмаршал или маршал). То су били Павле Јуришић Штурм, Илија Гојковић, Живојин Мишић, Ђорђе Михаиловић (за нашу историју доста непознат генерал), Петар Бојовић, Михаило Рашић и Милош Божановић.
Радомир Путник је први српски маршал а не Тито како су нам пунили главу свих ових година и како многи историчари сматрају. Такође Кнез Арсен је постао генерал а Престоланследник (будући краљ) Александар I је постао потпуковник.
Поруке: 14,521
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Браво, одличан си. Само , поставио сам и у квизу, па ево прокоментариши , да ли је још практично краљ Милан, по закону из 1900. године, када је именован генералом армије, постао први српски маршал?
Што се тиче Ђорђа Михаиловића, апсолутно си у праву. Баш сам својевремено, побочно , набасао на њега, али ништа касније нисам нашао.
Углед:
83
Колико је мени познато,краљ Милан је био Армијски Генерал(е сада,не знам да ли би у то време тај чин био паралелан са Војводом тј. са фелдмаршалом).Овај чин је био намењен владару(мислим,зато што сам видео само Милана и Александра Обреновића да су били носиоци овог чина),али је 1908/1909. повучен,а донет је нови највиши војни чин-Војвода(који је првенствено био намењен војним лицима,то смо и видели и у овом указу,тј. овај чин није био само за владара).Увођењем чина Војводе се и први пут дефинисао чин фелдмаршала у Српској Краљевској војсци.По новом закону из 1923. чин Армијског Ђенерала је враћен у војску,али са друкчијом еполетом(еполета Армијског Ђенерала је постала еполета Војовде када је чин Војводе уведен) и Армијски Ђенерал је био рангиран на степеник ниже од фелдмаршала,што смо знали.
Једино остаје питање,да ли се чин Армијског Ђенерала који је носио краљ Милан третирао као чин фелдмаршала,или се чин фелдмаршала у нашој војсци појавио тек увођењем чина Војводе ?
Углед:
69
(05-03-2017, 03:16 PM)Бенито Пише: Браво, одличан си. Само , поставио сам и у квизу, па ево прокоментариши , да ли је још практично краљ Милан, по закону из 1900. године, када је именован генералом армије, постао први српски маршал?
Што се тиче Ђорђа Михаиловића, апсолутно си у праву. Баш сам својевремено, побочно , набасао на њега, али ништа касније нисам нашао.
Чин армијски генерал био је резервисан за команданта Активне војске. Он је имао чин генерала а министар војни је био пуковник, када је за министра војног дошао генерал командант Активне војске морао је имати виши чин. Краљ Милан је питао свог оданог пријатеља да ли је неко осим Карађорђа имао титулу великог вожда. Људи ондашњег времена нису знали је Књаз Милош забранио после 1817 да помену да је он током Другог Српског устанка био такође Велики Вожд. Пошто Милан није хтео да се идентификује са другом династијом одлучио је да се за нови чин који бих њему био додељен буде изабрано ново име. Одлучено је да узме име армијски генерал зато што бих командант активне војске био одговоран за све армије у држави. Дизајн еполете урађен је у Војно-географском институту и одлучено је приликом израде да се на ђенералску плетеницу дода Бели орао. Одласком краља Милана са функције команданта Активне војске та формација је следеће године укинута а чин више нико није добио да бих 1901. године био укинут новим законом.
Нови чин војводе по новом закону био је редован по законским одредбама за унапређење али и почасни јер се тешко могао добити због одребе која је гласила да га
краљ може доделити по свом нахођењу тј. од краља је зависило ко ће бити војвода. У то време само краљ је полагао право на чин собзиром да је био врховни командант. Тек доласком краља Петра за врховног команданта мења се законска клаузула за додељивање чина па је сад сваки генерал морао показати своје способности изнад просека у рату те је чин постао искључиво ратни чин. Ознаке за чин војводе су преузете од армијског генерала али по структури био је у рангу фелдмаршала и маршала, што армијски генерал Краља Милана није био већ је то била награда оцу од сина.
Због дизајна чина и његове историје може се рећи да је први маршал Краљ Милан (претходно је био врховни командант) међутим први прави унапређени маршал српски је Радомир Путник.
(05-03-2017, 04:02 PM)Andrejevic Пише: Колико је мени познато,краљ Милан је био Армијски Генерал(е сада,не знам да ли би у то време тај чин био паралелан са Војводом тј. са фелдмаршалом).Овај чин је био намењен владару(мислим,зато што сам видео само Милана и Александра Обреновића да су били носиоци овог чина),али је 1908/1909. повучен,а донет је нови највиши војни чин-Војвода(који је првенствено био намењен војним лицима,то смо и видели и у овом указу,тј. овај чин није био само за владара).Увођењем чина Војводе се и први пут дефинисао чин фелдмаршала у Српској Краљевској војсци.По новом закону из 1923. чин Армијског Ђенерала је враћен у војску,али са друкчијом еполетом(еполета Армијског Ђенерала је постала еполета Војовде када је чин Војводе уведен) и Армијски Ђенерал је био рангиран на степеник ниже од фелдмаршала,што смо знали.
Једино остаје питање,да ли се чин Армијског Ђенерала који је носио краљ Милан третирао као чин фелдмаршала,или се чин фелдмаршала у нашој војсци појавио тек увођењем чина Војводе ?
Није исто армијски генерал у Краљевини Србији и Краљевини Југославији. У Краљевини Србији је био владарски почасни чин а у Краљевини Југославији је био редован степеновани генералски чин. Према Закону о војсци и морнарици (који је у мом поседу) чин армијског генерала је трећи степен генералског унапређења по формацијском месту команданта армија, начелника генералштаба и министра војске и морнарице. Припада законски редовним унапређењима. Изнад њега је чин војводе са наравно специјалном клаузолом да је ратни чин. Проблем је само што је армијски генерал два пута увођен али сваки пут другачије са другачијим законским одредбама.
Што се тиче рукавних ознака код генерала после 1923. године, генерали су носили плетенице а на рукавима је стављана једна, две или три шестокраке златне звезде тј. розентне (у облику биљке рунолиста - који расте на високим планинама, отуда симболика). Чинови су у том периоду били по угледу на Француски систем степеновања Бригадни, Дивизијски и Армијски.
(Последња измена: 05-03-2017, 05:16 PM од
Snake.)
Углед:
69
(05-03-2017, 05:14 PM)Бенито Пише: Одличан одговор, хвала.
http://uniforminsignia.org/?option=com_i...esult=3232
Нема на чему ево табеле са чиновима у Краљевини Србији.
Углед:
69
(05-03-2017, 04:02 PM)Andrejevic Пише: Једино остаје питање,да ли се чин Армијског Ђенерала који је носио краљ Милан третирао као чин фелдмаршала,или се чин фелдмаршала у нашој војсци појавио тек увођењем чина Војводе ?
Појашњење:
Ово су ознаке армијског генерала и касније војводе у Краљевини Србији:
Ознаке војводе Краљевине Југославије:
Ово су ознаке армијског генерала у Краљевини СХС и Југославији:
Дивизијски генерал:
Бригадни генерал (пешадије):
Бригадни генерал је био у свакој формацији и имао је другачије боје зависно ком је роду припадао нпр. пешадија је имала ројал црвене, санитет љубичасте, артиљерија и специјалне снаге црне испуске итд.
Углед:
83
Ево мало сам чепркао по том сајту и наишао на другу поделу наших чинова,у суштини само су еполете другачије и није реч само о еполетама официра и генерала већ су додате и војничке и подофицирске еполете.
http://uniforminsignia.org/?option=com_i...esult=2635
Једино ме буни део код генерала.У српској војсци и у војсци КСХС све до 1923. постојала су само два генералска чина-Генерал и Војвода.Овде су мало излупетали,на чину Генерала ставили су 3 розенте,а то се појавило тек 1923. на чину Армијског Генерала.То ме је мало изненадило,али тек сам се изненадио када сам видео да су идпог тог чина генерала додали неког Генерал-Мајора,и тај чин има 2 розенте,а то је од 1923. био Дивизијски Генерал.Мало су се збунили па су додали један генералски чин,и додали су розенте на рукаве тог придодатог генерал-мајора и генерала.Напомињем да ту пише Serbian Army 1908-1916 !
То би требало исправити-избацити тог Генерал-Мајора заједно са тим неисправним рукавима,јер звездице на рукавима се све до 1923. нису користили,тек су уведене те 1923,а у српској војсци тај чин генерал-мајор није постојао.И треба избацити рукав Генерала који има 3 розенте.
Углед:
69
(05-03-2017, 05:42 PM)Andrejevic Пише: Ево мало сам чепркао по том сајту и наишао на другу поделу наших чинова,у суштини само су еполете другачије и није реч само о еполетама официра и генерала већ су додате и војничке и подофицирске еполете.
http://uniforminsignia.org/?option=com_i...esult=2635
Једино ме буни део код генерала.У српској војсци и у војсци КСХС све до 1923. постојала су само два генералска чина-Генерал и Војвода.Овде су мало излупетали,на чину Генерала ставили су 3 розенте,а то се појавило тек 1923. на чину Армијског Генерала.То ме је мало изненадило,али тек сам се изненадио када сам видео да су идпог тог чина генерала додали неког Генерал-Мајора,и тај чин има 2 розенте,а то је од 1923. био Дивизијски Генерал.Мало су се збунили па су додали један генералски чин,и додали су розенте на рукаве тог придодатог генерал-мајора и генерала.Напомињем да ту пише Serbian Army 1908-1916 !
То би требало исправити-избацити тог Генерал-Мајора заједно са тим неисправним рукавима,јер звездице на рукавима се све до 1923. нису користили,тек су уведене те 1923,а у српској војсци тај чин генерал-мајор није постојао.И треба избацити рукав Генерала који има 3 розенте.
То је нетачна табела. Зато је нисам ни показивао. Био је у плану да се још да се уведе чин генерал-мајор и генерал-дивизијар али о томе неки други пут. Што се тиче чинова у војсци Краљевине Србије ово није табела према војном закону већ произвољна и измешана са чиновима Краљевине СХС међутим розетне нису давидове зведе већ рунолисти. Све у свему нетачно представљено.
(Последња измена: 05-03-2017, 06:24 PM од
Snake.)
Углед:
83
Пошто сам нашао цртеже о Војводи Мижићу,Милунки Савић,ево једног дивног и о Петру Бојовићу.