Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Последње поруке жртава комуниста

Последње поруке жртава комуниста
„Очекујући своје стрељање, доживео сам најболнији час: врисак Савине сестре, који се разлегао по Малом затвору“. Ово је једна од многих порука записаних само на једном месту – на рубовима романа „Ана Карењина“, сачуваном до наших дана
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
http://www.pogledi.rs/poslednje-poruke-z...komunista/
Одговори

Хвала ти, Милославе, што си објавио овај заиста вредан текст, овде, у целини, јер се на порталу листа Слобода, СНО у Америци, налази само извод из целог чланка, сјајан рад!!!
Одговори

Добро је фокусирати се на опроштајне поруке.
Одговори

Последње поруке жртава комуниста (2)

„Гино, чувај децу, стрељаће ме сутра ујутру…“

Опроштајне поруке жртава комуниста спадају у ред најважнијих докумената о поратном зловремену и то је разлог што до сада нису проучаване од стране државних историчара

http://www.pogledi.rs/gino-cuvaj-decu-st...ra-ujutru/
Одговори

(28-08-2014, 12:46 AM)Милослав Самарџић Пише:  Последње поруке жртава комуниста (2)

„Гино, чувај децу, стрељаће ме сутра ујутру…“

Опроштајне поруке жртава комуниста спадају у ред најважнијих докумената о поратном зловремену и то је разлог што до сада нису проучаване од стране државних историчара

http://www.pogledi.rs/gino-cuvaj-decu-st...ra-ujutru/
Годинама и годинама суочавам се са оваквим стварима и увек изнова тешко их доживљавам. Често помислим да боље од овог данас нисмо ни заслужили !
Одговори

Колико видим, прича је изазвала значајно интересовање. Преноси се на све стране.
Тера на размишљање, ако је толико пута и са јаким разлозима са овог места уздрмана јавност, зашто људи зазиру да се прикључе?
(Истина, и ја понекад осетим јак воњ ДБ ботова, али исти се осећа и на свим другим местима...)
Одговори

Јака је тема, зато је сви избегавају. Замисли да је ово било главно на оној изложби од летос... уместо Голог отока и сл.
Али, не видех да је изазвала значајно интересовање?
Гугл каже да је пренета само овде:
http://srbinaokup.info/?p=46203
Одговори

(28-08-2014, 03:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јака је тема, зато је сви избегавају. Замисли да је ово било главно на оној изложби од летос... уместо Голог отока и сл.
На основу чега закључујеш да је Голи оток био главни на изложби, то јест да му је посвећено више простора него централној сцени?

Не видим трагове ''неокомунизма'' у томе што је ''Ана Карењина'' била отворена баш на тој страници, а не на некој другој.
Нарочито ако је добро објашњено шта се у књизи налази:

[Слика: 5dphzd.jpg]

Имао сам и имам критике у вези поставке изложбе (више пута сам их саопштио аутору), али зашто бисмо обесмишљавали нечији труд и нападали га за оно за шта нема никаквог основа?

''Срећом, нису приметили да је Сава на унутрашњим страницама јастучница написао два опроштајна писма, која су се такође нашла као експонати на изложби „У име народа“.

Какав је био ефекат исписаних јастучница на посетиоце, тешко је рећи, јер су слова једва читљива.''

Већ и сама јастучница у поставци, са информацијом да је на њој 17-огодишњи младић исписао опроштајну поруку, оставља језив утисак, а неке од кључних речи дате су у препису, баш зато да људи не би имали проблем да прочитају:

[Слика: 2ew14qw.jpg]

Даље, биле су изложене и друге, изузетно потресне опроштајне поруке, често са целовитим или потпуним преписом, а неке се могу лако читати и без преписа:

[Слика: xfugz9.jpg]

[Слика: 2yljsya.jpg]

[Слика: 1pyyqd.jpg]

[Слика: 2ro43zl.jpg]

[Слика: 27zk7qs.jpg]
Одговори

(28-08-2014, 06:57 PM)Ратко Пише:  
(28-08-2014, 03:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јака је тема, зато је сви избегавају. Замисли да је ово било главно на оној изложби од летос... уместо Голог отока и сл.
На основу чега закључујеш да је Голи оток био главни на изложби, то јест да му је посвећено више простора него централној сцени?
Написао сам ''Голог отока и сл'', а не само Голи оток.
Ипак мислим да је боље те поруке увеличати на паное од два метра, као што су некад радили комунисти. И уопште, да је боље више се сконцентрисати на њих.
Причао сам са особама које су преживеле тортуру, као и са потомцима жртава, утисак је толико језив да ни ко хоће не може да пренесе ни мањи део, а камоли ко неће, или не може, или не сме, свеједно.
А генерално, остајем при ставу да нам штети изложба са 41.000 имена жртва из редова припадника мањина на територији данашње Србије и 15.000 Срба.
Одговори

Одумире нам сорта, Милославе. Мислим да ови млађи ни не разумеју о чему говориш. Друго је време, генерације су другачије.
Жалосно је колико је наука у служби политике. Борба за професију је борба за истину.
Одговори

Недужна жртва је недужна жртва. Небитно да ли је српска или туђа.

То прво.

А друго, ако су комунисти некада нешто радили, не значи да се тим примерима требамо водити и ми данас. Чак шта више, не требамо.
Одговори

Да, жртва је жртва, али мора се посматрати у формално правном смислу. Нпр. есесовци, мађарски стрелаши, усташе и још неки, према Нирнбергу не могу се сматрати жртвама. Друго је попис страдалих у рату. Кад се каже да је неко био жртва, подразумева се што кажеш ''недужна жртва'', а страдали су сви који су страдали.
Дакле, на оном списку има и есесоваца и стрелаша и усташа - чак уз нека имена пише ''усташа''.
Одговори

(02-09-2014, 06:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, жртва је жртва, али мора се посматрати у формално правном смислу. Нпр. есесовци, мађарски стрелаши, усташе и још неки, према Нирнбергу не могу се сматрати жртвама. Друго је попис страдалих у рату. Кад се каже да је неко био жртва, подразумева се што кажеш ''недужна жртва'', а страдали су сви који су страдали.
Дакле, на оном списку има и есесоваца и стрелаша и усташа - чак уз нека имена пише ''усташа''.
Преко 9% уписаних у регистру чине малолетне особе. Мислим да и то много говори.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним