12-08-2019, 11:32 AM
Није цела књига антисемитска него највише два три текста који се не слажу са осталим тако да су сигурно додати у већини текстова се и не помињу Јевреји.
(12-08-2019, 11:32 AM)пек. Пише: Није цела књига антисемитска него највише два три текста који се не слажу са осталим тако да су сигурно додати у већини текстова се и не помињу Јевреји.
(24-01-2019, 08:25 AM)Шумадинац Пише: .
„Љотић и његова секта, у народним, политичким и црквеним стварима и ставу били су секта, и такви још увек остају, јер не могу да се отарасе секташког менталитета, страног нашем народу, па га онда настоје наметнути и народу, или мањим групама и појединцима, зато што им савест није чиста, почев од Крагујевачке трагедије па до раскола у Америци. Каљају и лик Светог Владике Николаја и распети лик и сложену и тешку делатност Патријарха Гаврила и Митрополита Јосифа“. И, даље, „код те секте Д. Љотића, као и код “друга” му Вође – Фирера, није било никада ни речи, а камоли дела покајања за зла које су нанели образу овога народа због њихове колаборације са окупатором. Они су уствари и били једини колаборатери са окупатором. Они су и главни узрочници нашег несрећног раскола у емиграцији, и у том погледу су били колаборатери са комунистима, који су и радили на расколу и здушно га подржавали“.
Владика Атанасије Јевтић
(12-08-2019, 08:20 AM)Шумадинац Пише: .
Постоје индиције да је књига "Кроз тамнички прозор" подметнута од стране Љотићеваца након Николајеве смрти. Пре тога Николај не помиње ништа слично нити пише ишта слично. Од безброј његових писанија само та књига је концизно антисемитска и готово идеолошка. Да је ово био његов став, могао би се наћи и у претходним радовима, али га нема. Друго, књига је објављена мистериозно тек након његове смрти, наводно на основу рукописа. Николај ту књигу никад није штампао.
(12-08-2019, 10:55 AM)Милослав Самарџић Пише: Колико се сећам, има његово писмо да се то не штампа? Изгледа да је он тамо нешто писао, а ови додали...
(12-08-2019, 11:09 AM)Шумадинац Пише: Биће да је тако.
(13-08-2019, 10:24 AM)Милослав Самарџић Пише: Ако је владика писао, где је рукопис?
(14-08-2019, 11:20 AM)Милослав Самарџић Пише: Док је био жив, није то објавио...
(13-08-2019, 10:24 AM)Милослав Самарџић Пише: Ако је владика писао, где је рукопис?Писао је Свети владика Николај. Рукопис је објавио ђакон Љубомир Ранковић, који у овој емисији о томе говори (од 43:26):
(16-08-2019, 07:14 PM)Ратко Пише:(13-08-2019, 10:24 AM)Милослав Самарџић Пише: Ако је владика писао, где је рукопис?Писао је Свети владика Николај. Рукопис је објавио ђакон Љубомир Ранковић, који у овој емисији о томе говори (од 43:26):
https://www.youtube.com/watch?v=lL8rOoygcaw
Владика Николај је написао у напомени да рукопис није за објављивање, али је ђакон ипак сматрао да га треба објавити, кад га већ владика није уништио.
Ова књига је само једна од књига владике Николаја објављених после његовог упокојења.
(16-08-2019, 08:18 PM)Ратко Пише: Ђакон каже да рукопис постоји (на тоалет папиру) и да га је он објавио.
Имам најгоре могуће мишљење о љотићевцима, али не верујем у то да су они фалсификовали ову књигу. Нисам чуо да је неко од људи који су проучавали дело Светог владике Николаја и писали о њему, изнео ту хипотезу. Заправо, никад нисам чуо тако нешто.
Дакле, рукопис је сачуван, могу се ухватити недоследности и у рукопису (ако их има) и у садржају. Сумњам да то не би било учињено до сада. Низ врло компетентних људи је проучава владику Николаја, између осталог и тај аспект - оптужбе против њега, однос према Јеврејима итд.
Осим тога, претпостављам да се зна где су рукописи стајали, ко их је чувао и да ли су љотићевцима били доступни.
Још крајем 20-их је владика водио полемику са Врховним рабином СХС због једне своје беседе у САД, коју је рабин сматрао увредом за Јевреје. Сећам се кад сам читао ту полемику. Мислим да је Светом владици Николају био својствен тај тзв библијски антисемитизам (мада нисам сигуран да је антисемитизам исправан термин), што је нешто друго у односу на нацистички антисемитизам, наравно. Уосталом, владика је конкретним Јеврејима спасавао животе ризикујући свој живот, што је доказана ствар. Не бих рекао да је владика био "антисемита" више од Достојевског или Шекспира нпр.
(16-08-2019, 08:18 PM)Ратко Пише: Ђакон каже да рукопис постоји (на тоалет папиру) и да га је он објавио.У сећању ми је да је неко писао да нешто није у реду с тим рукописом. Можда Џомић. Тих неколико реченица је више од тзв. библијског антисемитизма. Стави Срби уместо Јевреји и види шта бисмо ми мислилио о аутору... У најмању руку, чудно је да то неко пише о Јеврејима у логору где су Јевреји страдали.
Имам најгоре могуће мишљење о љотићевцима, али не верујем у то да су они фалсификовали ову књигу. Нисам чуо да је неко од људи који су проучавали дело Светог владике Николаја и писали о њему, изнео ту хипотезу. Заправо, никад нисам чуо тако нешто.
Дакле, рукопис је сачуван, могу се ухватити недоследности и у рукопису (ако их има) и у садржају. Сумњам да то не би било учињено до сада. Низ врло компетентних људи је проучава владику Николаја, између осталог и тај аспект - оптужбе против њега, однос према Јеврејима итд.
Осим тога, претпостављам да се зна где су рукописи стајали, ко их је чувао и да ли су љотићевцима били доступни.
Још крајем 20-их је владика водио полемику са Врховним рабином СХС због једне своје беседе у САД, коју је рабин сматрао увредом за Јевреје. Сећам се кад сам читао ту полемику. Мислим да је Светом владици Николају био својствен тај тзв библијски антисемитизам (мада нисам сигуран да је антисемитизам исправан термин), што је нешто друго у односу на нацистички антисемитизам, наравно. Уосталом, владика је конкретним Јеврејима спасавао животе ризикујући свој живот, што је доказана ствар. Не бих рекао да је владика био "антисемита" више од Достојевског или Шекспира нпр.