Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ратне заставе

Пре неки дан сам био на екскурзији и посетио сам Опленац (и ону кућу из које је краљ Петар надгледао градњу цркве) и видео сам заставу исту коју је имао Дража.
[Слика: 2000px-Naval_Ensign_of_the_Kingdom_of_Yu...ia.svg.png]
Чуо сам да их је у то време било јако мало,јел то истина или није?
Одговори

Свака пуковска застава је била у принципу застава Краљевине Југославије.
Ону коју је Дража носио је застава 41. пешадијског пука која је спашена у Априлском рату.

Све ратне заставе у оно време биле су заставе Краљевине, прво Србије па су после замењене за заставе Краљевине Југославије.

(18-05-2016, 03:01 PM)Крајишник Пише:  Чуо сам да их је у то време било јако мало,јел то истина или није?

У које време?
Одговори

(18-05-2016, 04:59 PM)Павле Пише:  Свака пуковска застава је била у принципу застава Краљевине Југославије.
Ону коју је Дража носио је застава 41. пешадијског пука која је спашена у Априлском рату.

Све ратне заставе у оно време биле су заставе Краљевине, прво Србије па су после замењене за заставе Краљевине Југославије.

(18-05-2016, 03:01 PM)Крајишник Пише:  Чуо сам да их је у то време било јако мало,јел то истина или није?

У које време?

Од 1941. до 1945. године
Одговори

Припадници ЈВуО носили су неке пуковске заставе из доба Краљевине Србије. Две које фале носили су припадници ЈВуО за време Другог рата. Није се толико водило рачуна о томе за време Другог рата, бар ја не знам. Армија се распала, Немци су толико брзо напредовали, чисто сумњам да су се бавили пуковским заставама војске Краљевине Југославије.

Можда неко зна.
Било је (ваљда) 69 пуковских застава Краљевине Југославије. Не верујем да су комунисти водили рачуна о томе, да се нађу, сачувају.
Одговори

(18-05-2016, 11:09 PM)Павле Пише:  Припадници ЈВуО носили су неке пуковске заставе из доба Краљевине Србије. Две које фале носили су припадници ЈВуО за време Другог рата.
Узели су их из музеја на Опленцу, за параду на Светосавском конгресу. Виде се на сликама са параде.
Одговори

Која им је судбина?
Одговори

Изгубљене су.
Од 51. пуковске заставе у музеју је 47.
Једна је у музеју у Паризу, са једном је сахрањен Краљ Петар Први, ковчег је прекривен и те две фале.
Одговори

А ова из Војног музеја у Бечу?
[Слика: 111947_57272320_11102760_1571817703091379_399137.jpg]
[Слика: 114500_90928016_HGM_2_konj_puk.jpg]
Одговори

Не видим, који је пук у питању?

Могуће да је једна од те две нестале.
Нисам знао да има једна у Бечу. Могуће да је реплика или нека Швапска подвала, можда је узета за време окупације. Могуће да је и после реформе на Крфу настало још пукова и застава.

Колико је познато, ни једна није заробљена. Нема доказа за то.
Одговори

Ова је наводно, Другог коњичког пука "Цар Душан".
Први равногорски корпус је носио заставе Другог и Десетог пешадијског пука.
Помиње се и нека у музеју у Берлину, Првог коњичког пука.
На Крфу након реорганизације, неки пукови су укинути, па су њихове заставе, предате Српској добровољачкој дивизији у Одеси.
Одговори

Зар није застава Другог пука стављена преко сандука Краља Петра Првог?
Одговори

Краљева стандарта ишла је преко краљевог ковчега.
[Слика: Mala_4.jpg]
Одговори

Ова застава која се налази у Бечу је наводно власништво Коњичког пука а по уредби о заставама из 1906. заставе коњичких пукова имају сребрна слова и ресе. Како на застави тако и на траци а мени се чини да су овде слова златна, што би требало да су заставе пешадијских пукова.

Нисам сигуран, прочитао сам негде да је застава Другог пешадијског "Гвозденог" пука сахрањена заједно са Краљем Петром по његовој жељи. Могуће да то није истина, јер је ваљда била сва у дроњцима од силних борби.
Сваки позив имао је своју заставу, с обзиром да су индентичне (сем траке) тешко је ући у траг свакој. Свакако занимљива тема, не само за нашу војску, генерално је ова тема јако занимљива.

Из књиге "Војне заставе Срба до 1918":
Цитат:Није познато да је непријатељ заробио неку пуковску заставу за време рата. У потпису нестале имовине Војног музеја, сачињеном после другог светског рата ради потраживања предмета који су се нашли у неким европским музејима, помиње се и српска пуковска застава у Берлинском музеју, без објашњења како је тамо доспела.
Одговори
Photo 

На Видовданској смотри 1995. године у Слуњу, јединицама Српске Војске Крајине дјељене су ратне заставе:

[img][Слика: 1995.jpg] images upload[/img]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним