Поруке: 526
Теме: 26
Придружен: Jul 2013
Углед:
50
Не знам како прескочише Савла Милосављевића, а био је најгори у том крају.
Ова сарадња је још шире размере и снажнији интензитет имала у Пожаревачком крају, а остварена је на целој територији Србије.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
О Милосављевићу су колико се сећам писали на другом месту, јер је то, опет колико се сећам, из каснијег периода, 1943. па даље. Јер у ово доба треба да је био у Немачкој.
Да, знам за случај из Пожаревца, Дража је известио владу у Лондону. Ту је један немачки поручник питао ухапшене или заробљене комунисте да ли желе да буду ослобођени, под условом да раде за Гестапо, против четника. Радо су пристајали, у великом броју, Драже је навео негде око 200.
Такође је навео и један случај са Јастрепца, само ту су Немци наоружали партизане и послали их на четнике.
Уопште таква сарадња комуниста и нациста била је веома распрострањена, а о њој се најмање зна.
Иначе, ово што је Давидовић писао је из његовог извештаја за Виши суд у БГ, у процесу рехабилитације ђенерала Драже. Јер је суд тражио од Историјског архива у Чачку примере сарадње, а нарочито да ли је било заједничких немачко-четничких судова, како је то тврдио Субнор. Па је он навео и ово. А тих судова наравно није било.
Тада је била нека полемика на ''Мајситију'' и ја сам рекао за Давидовићев извештај о тој сарадњи 1942, па кад су ми тражилиу да објавим, рекао сам им да не могу док траје процес. На што су они рекли да сам све измислио, да извештаја нема, да то није тачно, и сл.
Пошто је процес рехабилитације завршен, објавио сам сада. Тако да онима са ''Мајситија'' остаје да измишљају нове изговоре. Што наравно за њих није никакав проблем.