Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Тајна четничка историја

Тешко да је у српској историографији постојала тема и време који су били толико табуизирани, као што су то били ( или још увек јесу) Дража и његови војници.
Заслугом истраживања које је направио и објавио Милослав Самарџић сазнали смо не само суштину, него и неке детаље из историје Другог светског рата на простору Краљевине Југославије.
Међутим, наслућујем негде да нису све личне тајне испричане. Чак сам сигуран да неки државни историчари знају, па чак и да су одавно знали, за неке особине и догађаје који би прилично изненадили јавност.
Па ево, кад неко негде буде објавио неки детаљ за који се до сада није знало, нека га пренесе на овој теми.
Одговори

A ja сам сигуран да и ти знаш више него што си рекао у уводу. Могао би да бациш коју Smile
Одговори

Он у последње време све баца на квиз...
Одговори

(16-05-2017, 12:16 AM)Chicot Пише:  A ja сам сигуран да и ти знаш више него што си рекао у уводу. Могао би да бациш коју Smile

Можда, али треба поштовати струку. Дакле, без доказа, без материјалних извора, не треба ништа износити, а некмоли тврдити.
Размишљам тако пре неки дан и чини ми се да личности које су чиниле Југословенску војску, па и саму Владу, нису довољно расветљене. За ових неколико деценија писања о ДСР, више се обраћала пажња на саме догађаје, на њихову позадину, мотиве и описе. То је сасвим разумљиво, јер су неки прекрајали историју и наметали своје виђење. Та лажна историја ДСР у КЈ не само да је још увек присутна, него је и данас званично прихваћена.
Али да узмемо да добар део Срба, па, ваљда, захваљујући и овом сајту, сад мало боље зна шта се уистину догодило. Али, чини ми се, понављам, да би нам боље познавање биографија учесника догађаја, јасније показало једно време. То је , иначе, и смисао историје.
Парадоксално је да је за званичну историографију и даље "контраверзна" личност Николе Калабића, а да је , заправо, он један од ретких чија се биографија, личне особине и навике знају готово до у детаљ.
Неки други, много битни људи, битнији од Николе, оставили су вео над неким личним тајнама.
Понављам да неки званични ( да не кажем удбашки) историчари знају или су знали, више него што су објавили, али да то из идеолошких разлога нису и не желе да поделе са јавношћу.
Одговори

Поштоваћу и ја науку па нећу тврдити ништа као што Бенито каже,
-Али сматрам да су Британци имали своје људе међу високим командантима Јвуо, а тек о влади и 27.марту да не говорим (знам да се Милослав и не слаже с овим баш Кез ). За Симовића мислим да је био свачији човјек само не српски.
-сматрам да су неки чланови владе на челу са Јовановићем били повезани и са масонима.
А свакако и са партизанима је било слично.
Одговори

(16-05-2017, 02:32 PM)Романија Пише:  Поштоваћу и ја науку па нећу тврдити ништа као што Бенито каже,
-Али сматрам да су Британци имали своје људе међу високим командантима Јвуо, а тек о влади и 27.марту да не говорим (знам да се Милослав и не слаже с овим баш Кез ). За Симовића мислим да је био свачији човјек само не српски.
-сматрам да су неки чланови владе на челу са Јовановићем били повезани и са масонима.

И сам знаш да за неко мишљење треба имати и доказ.
Могу и ја да сматрам да је Недић на вези са Абвером био још пре рата, јер све упућује на то, али за то, ипак, треба материјална потврда.
Што се тиче чланова влада , неки од њих нису били повезани са масонеријом, него су били масони. Не видим што је то битно питање.
Што се тиче 27. марта, апсолутно сам сагласан са оним што је написао Шико.
Одговори

(16-05-2017, 10:12 PM)Романија Пише:  
(16-05-2017, 08:56 PM)Бенито Пише:  
(16-05-2017, 02:32 PM)Романија Пише:  Поштоваћу и ја науку па нећу тврдити ништа као што Бенито каже,

Што се тиче чланова влада , неки од њих нису били повезани са масонеријом, него су били масони. Не видим што је то битно питање.

Па то је табу тема. Smile
По мени, може се повући паралела 27.3. 1941. и 5.10.2000.

Свакако да смо тада између лоше и још горе опције, изабрали и једну и другу.
Табу тема је била само у смислу оних који су дошли на власт. Иначе, одавно се помињало и понављало да су неки од њих масони.
Табу је била посета Броза папи Пију 12 , а затим директан долазак на власт.
Али то све нема везе са овом темом.
Понављам ова тема , чији наслов није баш најсрећнији ( јер ако је тајна, онда нећемо ни сазнати), је о личним тајнама ове наше српске стране и личности који су је чинили. А то да су ови били масони, није ништа ново.
Србе ни тада, ни касније, нису клали масони, него језуити и франковци..
Вратимо се теми, ако неко зна нешто, неки детаљ, који би нам указивао на слојевитост историјских личности. Да би се то дигло на ниво утицаја на догађаје, требало би много више аргумената.
Одговори

То је у реду, него ово око тајминга. А, иначе, и тајминг је један од доказа да је то била српска ствар.
Ајде да не залазимо дубље, имамо тему о 27. марту. Овде требамо писати о другим стварима.
Одговори

(16-05-2017, 08:56 PM)Бенито Пише:  Могу и ја да сматрам да је Недић на вези са Абвером био још пре рата, јер све упућује на то, али за то, ипак, треба материјална потврда.

Уфф, ово ми се не свиђа. Не односи се на твоје писаније него на ове материјалне потврде. Мач са две оштрице. Тако ће једног дана неко да "рехабилитује" и ове из новије историје а све у недостатку материјалне потврде. ( не мислим да си ти рехабилитовао било кога Smile )

(16-05-2017, 10:41 PM)Бенито Пише:  Србе ни тада, ни касније, нису клали масони, него језуити и франковци..

А за ово лајк.
Одговори

Знаш ЈВУО, кад неко заврши историју, па га пошаљу на докторске студије у германске земље, па зна немачки језик, па добије државни посао, па ово, па оно.... Па мисли само на своју.... А не може да ово питање истражи, док му неко одозго не да сигнал шта треба да тражи , а шта не , у сопственој професији.
На њихов рачун је била та примедба.
Одговори

Да се мало вратимо на теми......
Милославе јели се зна било шта од новац што је влада и Краљевине имала по расположање у иностранство?
Чуло се за овог Словенца мислим да му је име било Новак ко је исто радио за обавештајне службе САД и незнам ко још.
Каже да је новац нестало......
Јели се знаде било шта од ово?

Збила колико су Мађари и Румуни погинулих за источни фронт у СССП?
Па немци су притискивали Булгари да се боре на својетском фронту.....како су то успели да избегну?Збила колико је та западна европа борила против исти тих немаца до Курске Битке 1943?
Одговори

Све што није потрошено, враћено је Брозу.
Осим што су наплатили " помоћ" током рата, па и бомбардовање Срба. Добро си разумео, српским парама бомбардовани су Срби.
Али, ни то није овде тема, јер ни ово горе одавно није тајна.
Треба нешто ексклузивније.
Одговори

(17-05-2017, 11:24 PM)Бенито Пише:  Али, ни то није овде тема, јер ни ово горе одавно није тајна.

Можда није тајна међу историчарима, за ширу јавност свакако јесте.
Односно српска јавност је минимално или никако упозната о томе.
Одговори

Радила је , својевремено, једна наша историчарка докторску дисертацију на тему Народна Радикална странка између два светска рата. Она је након толико деценија погледала разну архивску грађу везану за ово питање, па, између осталог, и записник са седнице ГО НРС из 1921. године. Тамо је нашла да је постојао озбиљан предлог ,о коме се гласало, да се странка угаси, односно самоукине. Образложење је било да је странка испунила три основне ставке програма из 1881. године и да нема разлога да више постоји.
Дакле, чудна врста конформизма је завладала међу Србима након ПСР. У том смислу треба и гледати на то што нису на време склонили кнеза Павла. Око тога смо сагласни, камо среће да никад није ништа одлучивао.
Можда је парадоксално то што је он лично био добар човек, па, готово у сваком смислу речи. То је пример да поштен и образован човек у озбиљним и зрелим годинама, уз то и коленовић, не мора бити добар владар, чак и обрнуто.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним