Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

Ко год има податке о страхотама НДХ нека их запише.
"Праштати морамо али не смемо заборавити" ( патријарх српски Герман )
Одговори

Ево ја ћу први. Није "усташки" него хрватски. У њему је учествовала хрватска држава, сви њезини апарати, "домобрани" ништа мање него "усташе", полиција, судство, администрација, све одреда.

Масовност злочина свакако се не море сводити на "шаку усташа". То је био raison d'etre хрватске државе.

И никако тамањење Срба од Херцеговине преко Босне и Далмације, Лике, Кордуна и Баније, Славоније, па све до Срема, није била случајност, него државни и национални циљ Хрвата од највише важности. Хрватска држава "у повијесним границама" је имала тад тек нешто више од 50% Хрвата.
Одговори

(26-10-2014, 07:40 PM)мунгос Пише:  Ево ја ћу први. Није "усташки" него хрватски. У њему је учествовала хрватска држава, сви њезини апарати, "домобрани" ништа мање него "усташе", полиција, судство, администрација, све одреда.
Заборавио си хрватску цркву, она је спадала у најодговорније за геноцид.
Одговори

Да, и црква, интелектуалци, пјесници, писци, студенти. Све је то учествовало, сви сегменти државе и народа.
Рећи да су то само "усташе", то је бласфемија.
Одговори

(27-10-2014, 01:46 AM)мунгос Пише:  Да, и црква, интелектуалци, пјесници, писци, студенти. Све је то учествовало, сви сегменти државе и народа.
Рећи да су то само "усташе", то је бласфемија.
То је била комунистичка пропаганда, која је узела маха и на том сектору.
Одговори

Није само комунистичка, него опште југословенска. У емиграцији је било тога доста и од оних који нијесу били комунисти.
Али као југословесни, прикривали су злочине над Србима, почињене од Хрвата, хрватске државе и хрватске политике, згодним именом "усташа".
Одговори

Можда је истина како сви горепоменути пишете али онда тиме се приписује колективна кривица једном народу. Шта ће нам то? Покрет коме се дивимо на овима страницама а нарочито њен Командант никада нису пребацивали кривицу на један народ. А иза колективну кривицу једног народа
требају јаки докази са терена. И то не само сазнање о геноциду у већ активно учешће у њему.
Одговори

(27-10-2014, 06:48 AM)Борко Радовић Пише:  Можда је истина како сви горепоменути пишете али онда тиме се приписује колективна кривица једном народу. Шта ће нам то? Покрет коме се дивимо на овима страницама а нарочито њен Командант никада нису пребацивали кривицу на један народ. А иза колективну кривицу једног народа
требају јаки докази са терена. И то не само сазнање о геноциду у већ активно учешће у њему.
Што, јел' мислиш да није велика већина Хрвата била за то? Ма пусти то, те оправдавајуће варијанте, па геноцид се десио и дешавао гдје су га год хрвати и нјихово цвијеће могли провести
Одговори

(27-10-2014, 11:04 AM)luka.luke Пише:  
(27-10-2014, 06:48 AM)Борко Радовић Пише:  Можда је истина како сви горепоменути пишете али онда тиме се приписује колективна кривица једном народу. Шта ће нам то? Покрет коме се дивимо на овима страницама а нарочито њен Командант никада нису пребацивали кривицу на један народ. А иза колективну кривицу једног народа
Што, јел' мислиш да није велика већина Хрвата била за то? Ма пусти то, те оправдавајуће варијанте, па геноцид се десио и дешавао гдје су га год хрвати и нјихово цвијеће могли провести

Ја не оправдавам хрватски народ због његовог сазнања и посредног учествовања у њему ја опрвдавам нас - Србе. Зашто? Јер ако прихватимо принцип колективне кривице ( у томе нема ничег Православног ! ) онда ми Срби имамо право да извршимо исти или још гори геноцид над хрватским стновништвом.Ужас! Са прихватањем колективне кривице српски народ се исписао из Демократије.
Одговори

(27-10-2014, 12:11 PM)Борко Радовић Пише:  
(27-10-2014, 11:04 AM)luka.luke Пише:  

Ја не оправдавам хрватски народ због његовог сазнања и посредног учествовања у њему ја опрвдавам нас - Србе. Зашто? Јер ако прихватимо принцип колективне кривице ( у томе нема ничег Православног ! ) онда ми Срби имамо право да извршимо исти или још гори геноцид над хрватским стновништвом.Ужас! Са прихватањем колективне кривице српски народ се исписао из Демократије.

Добро, само ми још реци да то није био хрватски витални национални интерес ? Нема шта да ми или било ко други гледа са неког становишта, па било оно православно или не. Основно је питање је су ли напрвили геноцид или нису. Ако јесу, а јесу на цијелој територији, гдје год су могли, онда је то Хравтски пројекат, а не неколико некаквих појединаца, који су се отели контроли.
А шта мислиш је ли тај интерес још увјек актуелан?
Одговори

Ok, Luke. Bolje mi dokaži da je ustaški genocid "hrvatski vitalni nacionalni interes". Ja znam za Hrvatsku strranku prava Josipa Franka i njihov hvatski vitalni nacionalni interes - pogromi, genocid...nad Srbima.
Ne samo u teoriji nego i u praksi. Ja sam na tvoje osnovno pitanje odgovrio postavljajući temu. Genocid se desio na području cele NDH. Po pokroviteljstvom Nemaca, to su učinile naoružane ili nenaružane ustaše.
Bilo je Hrvata ( štaviše sveštenika! ) koji su učestvovali u genocidu nad Srbima ali veći deo hrvatskog naroda nije uzeo udela u tom balkanskom Holokaustu.Ne tiče me se izjave ustaša koji sebe nazivaju istoričarima.
Zar ćemo mi četnici da se prema njima odredjujemo ? Kolektivna krivica?
U redu. Ali čvrsti dokazi sa terena Читај!
Одговори

(27-10-2014, 02:46 PM)Борко Радовић Пише:  Ok, Luke. Bolje mi dokaži da je ustaški genocid "hrvatski vitalni nacionalni interes". Ja znam za Hrvatsku strranku prava Josipa Franka i njihov hvatski vitalni nacionalni interes - pogromi, genocid...nad Srbima.
Ne samo u teoriji nego i u praksi. Ja sam na tvoje osnovno pitanje odgovrio postavljajući temu. Genocid se desio na području cele NDH. Po pokroviteljstvom Nemaca, to su učinile naoružane ili nenaružane ustaše.
Bilo je Hrvata ( štaviše sveštenika! ) koji su učestvovali u genocidu nad Srbima ali veći deo hrvatskog naroda nije uzeo udela u tom balkanskom Holokaustu.Ne tiče me se izjave ustaša koji sebe nazivaju istoričarima.
Zar ćemo mi četnici da se prema njima odredjujemo ? Kolektivna krivica?
U redu. Ali čvrsti dokazi sa terena Читај!
Ево ти доказ.
Одузмање једном народу парво да буде народ, и свођење народа на националну мањину је битан елеменат геноцида. Да ли ће се он провести убијањем, протјеривањем, неком другом присилом најмање је важно или можда да буде приморан да промјени вјеру или нацију, а најгори је облик ако тај народ буде приморан да прихвати да је национална мањина.
Ја не сматратам да су Хрвати геноцидан Народ, него да супровели геноцид да би имали етнички стабилну државу.

Ево сада , нема ни Хитлера ни Геншера, нека та позитивна већина каже, изгласа у Сабору, враћамо Србима статус народа и пуну равноправност са Хрватима у Хрватској.

Искрено мислим да је било 3-5% срба у НДХ, а и у титовој СРХ коју је ХДЗ преузео, не би им фалила длака са главе, имали би више права него хрвати, али би били фолклорна група.
Одговори

Лука, ја пишем овде о геноциду над Србиму у Другом светском рат. Тако се и зове тема:Јасеновац, јаме, Јастребарско, "Фра Сотона", Борач, Фазлагића-Кула,Госпић, Кватерници, Павелић, Артуковић...
Одговори

Знам, нисам се занио па заборавио тему, изашао сам нешто шире из теме да би објеснио зашто је то нјихов национални циљ.

Ускоро ћу послати нешто конкретно о усташким злочинима из мог краја.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним