Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.11 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[раздвојено] Војска Србије
#1

Војсци Србије недостаје 20 милијарди динара

ПЛАТЕ, доприноси, дневнице, путни трошкови и други издаци за око 30.000 припадника система одбране однеће 27,6 милијарди динара, што је готово половина укупног војног буџета Србије. Приближно толико износе и годишњи оперативни трошкови Војске Србије, док је за инвестиције у ново наоружање и војну опрему намењено 1,5 милијарди динара.

Оваква несразмера у војном новчанику, која се бележи годинама и која се види и у буџету за 2014. годину, најбоље говори о дужини губера под којим ће да моћи да се пружи Војска Србије. Износ од око 60 милијарди динара, колико је у условима беспарице и штедње одвојено за оружане снаге, недовољан је за веће набавке.

Буџет скројен у Влади, а одобрен у парламенту, војсци ће донети само скромно појачање у тегљачима и полуприколицама, рачунарској и медицинској опреми, а намириће и дугове настале куповином радио-уређаја, муниције од 125 милиметара и за набавку опреме уграђене у модернизоване авионе и хеликоптере.

Да би се Војска Србије развномерно развијала недостаје јој око 20 милијарди динара годишње. Тако је предвиђено и Планом развоја система одбране до 2020. године, којим је израчунато да је за функционисање и напредак оружане силе потребно издвајање у висини од два одсто бруто друштвеног производа. У односу на ове цифре, војни новчаник је „тањи“ за двадесетак милијарди динара.

Да Војска Србије ради на плану опремања за следећу годину, али и да ће списак ставки вероватно бити скраћен, потврђује и генерал-мајор Душан Стојановић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба. У Војсци Србије, међутим, чврсто су уверени да упркос ограниченим средствима спремност војске за извршење свих задатака - није у кризи.

- Средњорочни план опремања, као и план за 2014. годину, биће рестриктивни - објашњава генерал Стојановић.

Стојановић наглашава да ће међу основним задацима бити одржавање нивоа оперативних способности у оквиру расположивих средстава.

Иако у Министарству одбране наглашавају да ће политика одбране бити прилагођена расположивим средствима, не крију и да је списак потреба Војске Србије - подугачак. Поред борбених авиона, чија је набавка најављена у руском аранжману, недостају и транспортни хеликоптери и системи ПВО, радари, али и оклопна возила. На папиру су у плану и шире акције ремонта и модернизације авиона „супергалеб Г4“, али и артиљерске технике или тенкова, чије су најмлађе крштенице старе по две и по деценије.

Да војска сваке озбиљне државе мора да има стабилно финансирање и не сме да стрепи пред свако усвајање буџета сматра пензионисани генерал Миливоје Ђоковић. Он напомиње да свака војска због тога на дужи рок планира свој развој, на основу кога се креирају политика и финансирање одбране.

- Војска има пара онолико колико има и држава и зато не треба да чуди стагнација у војном буџету - објашњава наш саговорник, и напомиње да се са овим проблемом суочавају армије готово свих малих држава.

Војни врх размишља и о набавци симулатора, савремених извиђачких средстава, као и заокруживању опремања Копнене војске по моделу „Војник 21. века“. Предвиђена је и набавка речног вишенаменског брода и беспилотних летелица.


СТИЖУ “ВРАБАЦ“ И ТЕРЕНЦИ

ПРИОРИТЕТ за опремање у наредном периоду имаће Специјална бригада, која би следеће године требало да се подичи новим падобранима, ронилачком опремом и савременим наоружањем. Теренски камиони, модернизовани радари за ПВО, системи везе за „пинцгауере“, опрема за стрелишта са радио-управљањем заокружују опрему чије испитивање завршава Технички опитни центар (ТОЦ) и која би такође ускоро могла да се нађе у наоружању Војске Србије.

На списку опреме која чека завршни печат војних стручњака је беспилотна летилица „врабац“, ракета од 90 милиметара са фугасном бојевом главом, електронски темпирани упаљачи и митраљез од 12,7 милиметара за тенк М84.


АВИОНИ ИЗ ПАКЕТА

АВИОНИ „Миг 29М2“, чија је куповина начелно договорена са Руском Федерацијом, неће бити плаћени средствима из буџета, већ у посебном пакету. За реализацију овог посла чека се да Руси одобре посебан робни кредит којим би Србија у будућности отплаћивала летилице. У истом аранжману, према ранијим најавама, могла би да буде и ракетна техника за одбрану од напада из ваздуха.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...rdi-dinara
Одговори
#2

Војска је дефинитивно угашена после доласка ДОС-а на власт и више не постоји осим на папиру

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори
#3

Можда је и вријеме било да се угаси ЈеНеА?

Ово су јој послиједњи трзаји.

Нова ће се родити по оној:

Што ће нама војна дисциплина,
Ми имамо адет од старина,
С чим чувасмо Српску нашу
Да поштује чета харамбашу,
А он с њима зло и добро свако
Да дијели - и сад ћемо тако!
Сви напријед с Божијом помоћи,
И на море брзо ћемо доћи.
У тај српски Скадар од старина,
Немојте се плашити планина...

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#4

Ја би то мој херцеговац волио више нег ишта али за сада јако тешко

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори
#5

Војску Србије је ДОС претворио у:
- Социјалну установу за збрињавање лоших војника из ратова.
- Помоћну полицијску јединицу, ако би Срби кренули да руше про НАТО-вску власт на улици.
- Топовско месо за НАТО интервенције (у припреми).
- Испирача пара Србије, на НАТО крш технику и курсеве.
- Шпијунску мрежу НАТО.
- Инерциони баласт за неку будућу војску Србије
...

Мора све од НУЛЕ!

Ови и ако набаве МиГ-29, мош се сликамо са њима (после НАТО сликања тог летећег "чуда"...). Кој ће нам авиони, кад нема Државе?

Војске овде нема.
Одговори
#6

Војска са кокардама маршира скоро сваки дан рекао би човек српска војска међутим нема ту ни"С"од српске.У ствари јесте српска војска али по мери западних савезника како данас деца уче из историје.Термин западни савезници дубоко је уврежен за неку другу војску који су јели припадали демократском фронту.Да, ово јесте српска војска у служби западних савезника по мери.Гледао сам пре пар месеци војну параду пред скупштином, тј промоција официра војске Србије, млади официри голобради, лепо, пуни некако живота, али присутна је нека неверица у очима.Било је тужно то није војска.Парадни корак личио је на корак на корзоу, униформе ретко која је одговарала величини, будући официри су више личили на студентне информатике који цео дан седе седе за компјутером који су изашли у град да прошетају.Ниједанн није био атлетски грађен, висок, прави леђа, лепих црта.Шта да им се замери трудили су се, али не иде.Девојке са шминкама.Јединица Гарде је била само лоша копија америчких маринаца из амерички филмова.На крају авијација са старим моделима.На телевизији и даље о бољем животу, јачању војске, инвестицијама, куповини мигова....како народ може гутати такве ЛАЖИ????
Одговори
#7

Лако је носити кокарду на капи а тешко носити је у срцу, ову војску комплетну треба отпустити и правити нову, изнова

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори
#8

Због неспремности младих за одбрану земље, многи сматрају да би поново требало увести служење војске у Србији. Обавезан војни рок гарантовао је спремност грађана за одбрану, док данас то није случај

Када је Народна скупштина донела одлуку да обустави обавезу служења војног рока, младићи у Србији су одахнули. Овај потез послао је у историју регрутацију, војну обуку, касарне, чизме и опасаче. Танак учинак професионализације оружаних снага, безбедносно окружење, али и основна неспремност младих генерација за одбрану земље, међутим, разлози су због чега се све све чешће говори о поновном оживљавању обавезног служења војног рока.

Војска Србије, која има више од 30.000 припадника у региону, је снага за поштовање. Највећи део људства, међутим, не чине војници, већ запослени у војној администрацији, лекарско и друго стручно особље. Строј професионалних војника, подофицира и официра знатно је краћи и у њему је око 11.000 припадника. Они, заправо, чине борбену моћ и основну снагу одбране државе.

Овај, релативно скроман, број војника допринео је да се са нотом носталгије гледа на данас незамисливих 190.000 припадника активног састава колико је све до 2003. имала Војска Југославије. Иако нема дилеме да данашњој Србији није потребна оволика војна сила, сигурно је и јој будућност не гарантује миран сан.

Највећа претња безбедности региона јесте стварање тзв. Војске Косова, на којој албанске власти у покрајини увелико раде. Према најавама из Приштине, нова оружана сила на Балкану имаће 5.000 припадника и 3.000 резервиста. Ове трупе требало би да буду заокружене до 2019. године.

Снажна леђа стварању оружаних снага Косова даје НАТО пакт. Овај савез увелико је већ на нашим границама, а у годинама које предстоје Србија ће се наћи потпуно окружена чланицама овог савеза. Прва на списку за пријем у пакт је Црна Гора, а зелено светло за улазак могла би да добије већ на јесен на Самиту НАТО у Велсу. У реду за бриселску војну позивницу су и БиХ и Македонија, али је готово извесно да ће на пријем морати да сачекају још коју годину.

Да принцип војне и политичке неутралности који је кључни у вођењу спољне, али и одбрамбене политике Србије, не значи и пасиван однос према сопственој војсци сматра генерал у пензији Миливоје Јовашевић. Штавише, он наглашава да би држава морала да пронађе механизам обучавања за одбрану ширих маса становништва, али и ојача везу између народа и војске.

- Декларација о војној неутралности је добар документ, али он предвиђа ослањање на сопствене ресурсе - каже Јовашевић. - Државе које улазе у војне савезе могу да рачунају на сигурну залеђину, помоћ у кадровима и војној опреми, али и на повластице приликом набавке наоружања и сложених система. Неутралне државе ту привилегију немају.

Наш саговорник напомиње да је обавезно служење војног рока, уз све своје мане, гарантовало да ће већина становништва бити спремна за одбрану земље. Данас то није случај, јер увелико стасавају генерације младих које су пушку виделе само на телевизији.

Стручаци кажу да је војна обука грађана важан део система одбране. То је разлог због чега у различитим формама на њој инсистирају и државе које имају довољно дубоке касе да плате професионалну војску, какве су Швајцарска, Израел, Норвешка, Аустрија. Осим што тако подижу ниво спремности за одбрану од напада, тако развијају и патриотизам и колективни дух.

Како је код нас ситуација у много чему супротна, пуковник у пензији Драган Крсмановић је још 2008. године затражио уношење у Закон о војној, радној и материјалној обавези одредаба које се тичу начина органзације војне обуке становништва.

- Реформа војске није дала позитивне резултате који су очекивани - образлаже свој предлог пуковник Крсмановић. - И док се уништавање вишка наоружања може разумети као етапа у модернизацији, потпуно урушавање обуке потпуно је неприхватљиво.

Суштина његовог предлога јесте комбинован начин служења војске. Он подразумева комплетан професонални мирнодопски састав, као што је и данас, али са оспособљавањем свих војноспособних грађана у систем одбране.

Упркос темељним променама кроз које је војска прошла у протеклих деценију и по, њена популарност у народу није опала. То најбоље показује интересовање за упис у војне школе, али и популарност добровољног служења војске. За шестомесечни одлазак у касарне Војске Србије већ три године се пријављује и по неколико пута више кандидата него што има места. У последњој генерацији која је задужила униформу, чак шесторо њих је јуришало на једно место у строју. Већина њих хрли у касарне због месечног хонорара од 17.000 динара, али и могућности да остану да службују као професионални војници.

Ситуација је слична и на Војној академији, где због гужве ни најбољи успех у школовању не гарантује упис.

Служење војног рока некада се сматрало као нека врста испита зрелости и овере одрастања. Иако по много чему превазиђен, концепт једногодишњег ношења униформе имао је и низ добрих страна.

На њих подсећа социолог религије Љубиша Деспотовић који сматра да би повратак обавезе служења војног рока, прилагођеног актуелним условима и времену, допринео обнови основних вредности нашег друштва.

- Наше друштво је у тешком стању - вредности су уништене, породоце разорене, ауторитети нестали - набраја Деспотовић. - У том хаосу служење војске помогло би отрежњењу младих, јачању њиховог патриотизма, изградњи културе поштовања старијих, толеранције, спремности на жртву. То је сплет вредности које смо протеклих година изгубили. Историја нуди прегршт примера да једино тако народ и нација могу да опстану.


НЕ ЗНАЈУ КАКО СЕ БРАНИ ЗЕМЉА

Да већ годинама стасавају младићи који због обустављања обавезе служења војног рока у касарнама, немају ни основне вештине за одбрану земље полако увиђају и у Министарству одбране. Због тога је у нацрту измена и допуна Закона о одбрани и војсци предвиђена могућност увођења наставе на којој би старији средњошколци добијали основна знања о систему одбране. За разлику од старе одбране и заштите, будућа војна настава биће прилагођена улози и задацима Војске Србије. Основни разлог за размишљање о повратку предмета налик некадашњој одбрани и заштити у средње школе јесте недостатак чак и основних знања о војној доктрини, улози војске и значају одбране код младих.

ТРЕНУТНО СЕ НЕ РАЗМИШЉА

У Министарству одбране кажу да се о оживљавању обавезе служења војног рока тренутно ни не размишља. - Србија је трајно опредељена за професионализацију војске и није планирано преиспитивање одлуке о обустави редовног служења војног рока. Враћање на концепт обавезног служења војног рока искључило би могућност да припадници Војске Србије учествују у евроинтеграцијама и мировним мисијама широм света, где постижу најбоље оцене и подижу углед земље.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...a-je-obuku
Одговори
#9

Gledam master Tomu kako onako malo odrađen od Tomovače koju je drmnuo sa Dikovićem i Dačićem pre ceremonije rešio da drži tj. da pročita govor koji su napisali njegovi savetnici. A govor Vojsci je više ličio na opelo nego na govor "vrhovnog komadanta". Monotono, jednakim glasom, sa suzom u oku kao da mu je preko one stvari što to mora da pročita, valjda čovek naučio na saranama kako se čitaju govori....

Pa tako je izjavio tj. pročitao:

Цитат:Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je sa proslave Dana Vojske Srbije poručio da je sada zadatak da se rađamo i živimo a ne da ratujemo i umiremo, posebno "nikad više više zbog tuđih svađa".
"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali", upozorio je Nikolić na centralnoj proslavi u Užicu povodom Dana VS, 23. aprila.

Tipičan govor za opelo, kada se čita pokojniku. Kada počnu rečenicu Dragi naš... Kakve veze rađanja imaju sa vojskom, još čovek kaže neće da ratuje. Svaki vojnik se zaklinje da će dati život za otadžibinu ui da će ginuti za otadžbinu a "vrhovni komadant" mu poručuje da ide kući da pravi decu i da ne misli na ratovanje. A parada i dan vojske. Pa bolje onda da je održao gay paradu i da je pozvao pacifiste i one za ljudska prava. Pa da im kaže kako Srbija neće da ratuje, kako je pogrešila što je ratovala do 1999. Kako je haški tribula pravedan. Kako je Šešelj zločinac i poremećena ličnost...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#10

Дечко , нађи посао и девојку. Најдосаднији си лик и највећи паћеник. Треба да добијеш банану , мислим да је то у твом интересу .
Одговори
#11

Па наравно да ће да им каже да се множе а не да као твој председник,несрећни Тадић,вршио ректалне прегледе свим учесницима поносне параде а на хрватској ТВ одвалио да се не осећа поносним што је председник Србије.
Него отиђи код уролога да види да ти се није помешало дебело црево и једњак па серендаш на уста а говориш ректумом(то за тебе дође исто,али ипак провери).
Одговори
#12

Moje emotivno i finansisijsko stanje su sređeni ništa ti nebrini.

Drugo na ovom forumu sam više od 10 godina, i ti ćeš koji si član od juče tj. gušter da mi kažeš to.

(16-04-2014, 02:29 PM)регул Пише:  Па наравно да ће да им каже да се множе а не да као твој председник,несрећни Тадић,вршио ректалне прегледе свим учесницима поносне параде а на хрватској ТВ одвалио да се не осећа поносним што је председник Србије.
Него отиђи код уролога да види да ти се није помешало дебело црево и једњак па серендаш на уста а говориш ректумом(то за тебе дође исто,али ипак провери).
Pazi koliko se uvlačiš Tomi da ne ispadneš kada pusti gasove posle Tomovače...

Ako ima admina, trebalo bi da obrate malo pažnju na civilizacijsku kulturu izražavanja ovog člana.
A prvi postulat foruma pogleda glasi:
Ни један коментар неће бити обрисан, без обзира на политички или лични став, уколико буде написан у складу са основним цивилизацијским нормама. Оснивач форума није одговоран за изношење личних ставова посетилаца форума.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#13

10 година си на форуму није спорно ....а имаш ставове и погледе на свет као да имаш 14 година живота.Уверен сам кад би увели гласање за највећег дебила ти би добио 99% гласова. Ја ти ово говорим из најбоље намере, мало попусти са писањем глупости , прочитај неку књигу изађи са друштвом , угаси нет, свима тераш инат, срљаш , лупаш глупости сваки дан , мислим да ни сам не верујеш у то што пишеш него имаш превише негативне енергије па желиш да нервираш људе на форуму , то ваљда даје смисао твом постојању, не знам чему све то. Само мало размисли шта радиш од свог живота, није ми била намера, нити хоћу да се расправљам са тобом. Поздрав.
Одговори
#14

(16-04-2014, 02:54 PM)Земун Пише:  10 година си на форуму није спорно ....а имаш ставове и погледе на свет као да имаш 14 година живота.Уверен сам кад би увели гласање за највећег дебила ти би добио 99% гласова. Ја ти ово говорим из најбоље намере, мало попусти са писањем глупости , прочитај неку књигу изађи са друштвом , угаси нет, свима тераш инат, срљаш , лупаш глупости сваки дан , мислим да ни сам не верујеш у то што пишеш него имаш превише негативне енергије па желиш да нервираш људе на форуму , то ваљда даје смисао твом постојању, не знам чему све то. Само мало размисли шта радиш од свог живота, није ми била намера, нити хоћу да се расправљам са тобом. Поздрав.

Super, a kakve ti stavove imaš? Ako ti je super onda uživaj ovakvoj Srbiji, e vidiš meni nije. Moji stavovi su kristalno jasni. Danas jedan čovek upravlja zemljom Srbijom, da je totalna diktatura i medijski mrak. Gde vrhovni komadant drži opelo nad vojskom Da li treba da ćutim. E neću kao što nisam ćutao ni 90-ih kao ni 2000te neću ni danas da trpim komunističku dikataturu jednog čoveka. Gde šta kaže jedan ćovek treba da svi da tapšemo i da svi mainstream i pisani mediji objave od reči do reči. I kada kaže da će da otpusti 200 hiljada ljudi njemu se tapše i kada laže narod njemu se tapše. Gde ne smeš niti jedno nezgodno pitanje da mu postaviš. Gde niko na RTS-u i državnim medijima ne sme da gostuje od vanparlamentarnih stranaka. Pogledaj našta je ličila predizborna kampanja Jel to normalna država ?. Jel treba da se ćuti.

E vidiš prijatelju ja sam ti od onih 1-2% građana Srbije koji neće da ćuti. I svuda iznosim svoje mišljenje da li u ovom virtuelnom ili u realnom životu. Jer ovaj čovek će uništiti državu. Ovde niko nema m*da sem par forumaša da kritikuje dikatatora. Ostali Kada im spomeneš budućeg premijera i mastera oni skaču kao popareni i staju u odbranu. Kao što si video danas ovde.

Hvala što brineš zamene. Svaki dan sam fizički aktivan dva sporta treniram, posedujem svoju ličnu biblioteku od nekih 400-500 knjiga + u elektronskom imam par hiljada knjiga tako da se za moje intelektualno i fizičko zdravlje ništa ne brini. Ako ti treba neka knjiga za čitanje u e formatu javi se pa ako je imam da ti je dostavim.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним