Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

(19-03-2023, 08:41 PM)Николај Пише:  Милан Четник: Немачког историчара који тврди да у НДХ није било геноцида над Србима угошћавају српски историчари, свештеници и државни службеници

https://stanjestvari.com/2023/03/09/cetnik-mracna-misija-dr-korba/

Историчари знају боље, али мислим да гријеше када се ради о хрватском геноциду над Србима. Мислим на  незлонамјерне историчаре (не послушнике одређених политика) па и наше. Гријеше што у први план готово увијек истичу логоре, а не стратишта на кућном прагу, што овим злонамјерним,( типа овога Крба и његових ментора и њихових стварних ментора) даје "аргумент" за правдање, као оно то су радни логори, па нису дјечији логори, него брига о дјеци без родитеља и сличне "вадионе". Мислим да су организовани злочини масовног клања, басања у јаме, убијања свега живог од један дан до преко сто година живота и спаљивања  свега затеченог на лицу мјеста бољи аргумент него логори.
Одговори

Лепа вест.
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=510395
Одговори

Читам коментаре на форумима.
Неки осуђују рад Диане Будисављевић, у смислу да је покатоличавала Србе. Други је правдају да је то био начин да се у том времену спасу главе те дјеце.

Како ви (форумаши и администратори) гледате на то?
Одговори

(21-04-2023, 08:48 PM)luka.luke Пише:  Читам коментаре на форумима.
Неки осуђују рад Диане Будисављевић, у смислу да је покатоличавала Србе. Други је правдају да је то био начин да се у том времену спасу главе те дјеце.

Како ви (форумаши и администратори) гледате на то?

То је филозофско питање.
Ево, на пример, Божидарка Грубјешић је спашена као девојчица, али нам се вратила као Божидарка Фрајт у улози у "Ужичка република". Када то гледамо, боље да се никада није ни родила.
Са друге стране, боље да је спасила макар кога, а камоли толику децу. 
Углавном, многим Србима је основни смисао живота да једу, јебу и иду на клозет. За њих је Диана несагледив јунак.
За оне друге Србе, то не значи много. А за неке ама баш ништа.
Ето, укратко....
Одговори

Владимир Умељић о геноциду над Србима

https://iskra.co/reagovanja/vladimir-ume...-genocida/

https://iskra.co/region/vladimir-umeljic...m-bombama/
Одговори

ПОКОЉ НАД СРБИМА У НДХ – Моје Google мапе https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer...043744&z=8
Када увеличаш мапу, кликнеш на било коју иконицу и појави се име јаме, мјесто, логори...
Одговори

Александар Динчић: Други светски рат у Југославији устанак 1941 године и геноцид над српским становништвом у НДХ

https://www.academia.edu/community/activity/e4BK8g

https://www.academia.edu/108418682/%D0%9...0%94%D0%A5
Одговори

[font='Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif]„Са посебним уживањем усташе су мучиле Србина, муслимана Османа Косовића, старог четника из Првог свјетског рата и личног пријатеља војводе Косте Пећанца. О његовом мучењу у затвору „Кула“ свједоци су изјавили сљедеће: „По старом обичају је млаћен песницама и бајонетом, а затим ударан ногом по голом телу. Само су овом приликом исправили шпиц-плехове на војничким цокулама и ударајући га просецали му тело где су год дохватили. Локва крви као да је бик заклан, а Осман стоји поносан и усправан као да је кип.“ Након тог свирепог мучења, старац Хаџи Осман Косовић је својим друговима у тамници, за случај да неки од њих преживи, узрекао своју посљедњу жељу: „Да ми се поздрави Коста Пећанац, да му се исприча шта се десило са мном. Затим да се нагласи да сам остао онај стари Осман и да сам умро као прави Србин.“ [/font]
„Са посебним уживањем усташе су мучиле Србина, муслимана Османа Косовића, старог четника из Првог свјетског рата и личног пријатеља војводе Косте Пећанца. О његовом мучењу у затвору „Кула“ свједоци су изјавили сљедеће: „По старом обичају је млаћен песницама и бајонетом, а затим ударан ногом по голом телу. Само су овом приликом исправили шпиц-плехове на војничким цокулама и ударајући га просецали му тело где су год дохватили. Локва крви као да је бик заклан, а Осман стоји поносан и усправан као да је кип.“ Након тог свирепог мучења, старац Хаџи Осман Косовић је својим друговима у тамници, за случај да неки од њих преживи, узрекао своју посљедњу жељу: „Да ми се поздрави Коста Пећанац, да му се исприча шта се десило са мном. Затим да се нагласи да сам остао онај стари Осман и да сам умро као прави Србин.“ 
Драга Мастиловић, „Затирање Срба у Бихаћу1941. године“, у: „Геноцид над Србима у НДХ и устанак – Козара 1942-2022.“, Бања Лука 2023, 78.
[font='Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif] Драга Мастиловић, „Затирање Срба у Бихаћу1941. године“, у: „Геноцид над Србима у НДХ и устанак – Козара 1942-2022.“, Бања Лука 2023, [/font]
Одговори

Владимир Умељић: Кад мртва уста проговоре – Исповест мученица из Јасеновца

https://iskra.co/srbija/vladimir-umeljic...jasenovca/
Одговори

ЕКСКЛУЗИВНО – РЕДНИ БРОЈ СМРТИ – СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАЊЕ

Објављујемо специјално издање листа Борба од 16.02.1988 год. који је експресно повучен из продаје.

Имена и презимена 11 219 козарачке дјеце које су заклале и затрале усташе на најмонструозније начине у периоду од 1941. до 1945. год. Најстарије дијете имало је само 14 година а већина дијеце је у просјеку било старости од 6 до 7 година.

Наглашавамо да се ови подаци односе само на козарачку дијецу а геноцид се дешавао на простору читаве тадашње НДХ. Сви они који сматрају да ће својим ревизионистичким дијеловањем успијети да нам индоктринирају своју идеологију и умање број жртава у циљу заборава наших мученика и српске побијене дијеце, нека знају да ће на сваку њихову акцију убудуће добити адекватан одговор. Упозоравамо да су текстови и фотографије узнемирујућег карактера.

Извор ових података за сада остаје наша тајна.

https://patriotskaliga.rs/%D1%80%D0%B5%D...arhive/680
Одговори

https://zaboravljenikorijeni.org/garavice-film/

Документарни филм, приказује се бесплатно широм Балкана, о Гаравицама код Бихаћа, трећем највећем стратишту Срба у НДХ, гдје је убијено 12.000 - 15.000 Срба 1941. Укупно током рата у том крају нестало је преко 50.000 Срба.
Такође, промовише се и књига Корана ко рана, која је написана 50-тих али није дозвољено објављивање, тек је прошле године изашла у продаји.
Гледао сам филм, препорука.
Одговори

Одговори

Одговори

Зборник докумената „Стари Брод“ у издању Фондације “Заборављени коријени” на више од 700 страна доноси до сада необјављена докумената о страдању Срба током Другог свјетског рата у романијском крају и дијеловима источне Босне. Обухвата данашње општине Соколац, Пале, Источни Стари Град, Олово, Кладањ, Власеницу, Хан Пијесак, Рогатицу, Вишеград, Ново Горажде, Горажде, Чајниче и Рудо.

Документи потичу из Војног Архива у Београду, Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву и Архива Југославије у Београду. По први пут, јавности се представљају ови факсимили и преписи пресуда, извјештаја, записника и свједочења из 1946. и 1947. године.

Премијерно представљање зборника одржаће се у оквиру обиљежавања страдања Срба у Старом Броду, 24. и 25. маја 2024. године.

https://zaboravljenikorijeni.org/zbornik-stari-brod/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним