Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Корона-вирус
#57

Лука,
Хвала ти!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#58

.
Пази...ЗАРАЖЕНИ нијесу истовремено и ОБОЛЕЛИ!

Рецимо ако ЗАРАЖЕНА особа пије свко мало воде или некеог сока влажност у једњаку спречава вирус да сиђе у плућа већ иде у стомак где бива уништен киселином!

Сунце убија вирус а ми којино смо ФРИМЕН, тј. живимо у дивљини са залихама у кућеру који је Кизо описао, имамо боље шансе од онијех који се набијају по градовима!

Они Јовановић што живи навр'брда и клања се некијем идолима има боље шансе од свих Београџана заједно!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#59

(13-03-2020, 10:37 PM)ЛукаЛоко Пише:  
Коста Пише:Да ли Лука можеш нам описати како је стање у Италији. Било би занимљиво да овде напишеш сваки дан по нешто као нека врста дневника. Поздрав и држи се!
Ситуација се погоршава, у последњим данима сваки дан нека нова лоша вест и нове рестрикције.
Данас нико може изаћи из своје општине ако није прекопотребно.
Људи могу сами да сертификују који је тај повод а полиција ће да провери.
У прошлим данима је избила побуна у већини затвора земље.
Људи морају да остају код куће. То су строге мере али итекако потребне.
Чини ми се да су људи углавном то схватили.
Дисциплина је лек за ту ситуацију и чак један недисциплинован народ као Италијани данас се прилагођава.
Пре пар дана отишао сам на пошту, петорица шалтеруша су говориле међусобно, био сам једини корисник, смејало ми се.
Скоро никога на улицама. Веома чудно, као никада раније, ал тако треба да буде.
Дан када се свест према ту кризу променила, то је била прошла субота.
Током заседања регионалних власти Ломбардије, изгледа, угледни лекар, начелник једне миланске болнице, заплакао је и рекао „За мало време нећемо бити у стању да лечимо пацијенте!“. Председник покрајине Фонтана, који је сам у карантину, тражио је строжије мере од националне владе. Тог истог вечера и још сутрадан ујутро, локали у Милану били су још препуни за коктеле и аперитиве.

Треба дакле остати код куће, за мене то није никакав проблем. Неизвесност је наравно права мука.
Плус огорчен сам на то да политичари као да то нису предвидели, или барем нису брзо одреаговали.
Један новинар је оправдано заметио: „Наша влада одреагује само на свако погоршавање, а никако да предвиђа ситуације“, на шта је водитељка одговорила „Такво нешто се није могло предвидети“. Итетако да се могло предвидети, знали су шта се све дешавало од месеца дана раније у Кини!
У Кини се актуелно импровизоване болнице демонтују, кинеске власти су послале једну лекарску екипу и 40 тих вентилатора у Италију.
Ако Србија још чува неке из оних добрих односа са Кинезима из времена Слобе, требала би да то искористи.

Видели смо да се фудбал одиграо у целој Европи.
После забране публике навијачи Валенције и ПСЖ-а окупили су се испред стадиона сви заједно у загрљају.
Британци спречавају Италијанима да долазе у земљу (разумљиво), међутим пустили су навијаче Атлетико-а и у Анфилд и у пабове, када је Мадрид једно од жаришта вируса у континенту.
Све је то било сулудо!
Италијански навијачи су схватили тешко стање.
Навијачи Кремонезеа окачили су транспарент подршке лекарима и болничарима на огради локалне болнице. Исто су учинили и други.
Председник Аталанте после квалификације клуба у четврти финала Лиге Шампиона, тражио је од навијача да прославе успех само на нету, и да нема окупљања на аеродрому по повратку играча из Валенсије. Они су га послушали и донирали новац враћења тикета, укупно 60 хиљада евра, локалној болници.
Додуше, Бергамо и околина су најзараженији крај и Италији, више од 2000 заражених, 300 више сваки дан.
Куриозно је то да највећи успех градског клуба остварује се у време драме тог града.


Од првог марта пажљиво бележим бројеве заражених и умрлих, да проверим како то иде.
На пример прошле недеље 8. марта број заражених је био 6385, јуче 12840.
Статистика показује да се тај број удвостручује у четири дана.
Стручњаци кажу да је исти темпо забележен у Кини.
Од тога знате којим темпом ће се раширити вирус.
Колико је заражених у Француској данас? 2000? Та табела показује да ће Француска стићи данашње бројеве Италије не за 15 дана, него за око 10 дана.
Видим, Макрон је најавио затворење школа, али биће тога само од понедељка. То је касно!
У Шпанији, где су донели у последњим данима само благе мере против вируса, прошле недеље чини ми се да је било око 680 заражених, после четири дана, јуче, то је било око 3000, значи више него 4 пута. Тамо вирус галопира!
Напротив, у општинама јужно-источно од Милана, то јест у епицентру првог зараза у Италији, у једином крају где су од самог почетка примењен строг карантин, у последњим данима забелени су само ретки случаји додатних зараза. Значи, те мере су корисне.

Хвала на извештају.

Какве прогнозе имаш за Србију?? код нас је за мање од 4 дана оболело 35 људи. Отприлике сада иде 10 дневно.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#60

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti...na/r75nr4x

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#61

U Srbiji je prvi slučaj korona virusom potvrđen u petak, 6. marta kod I. Đ. (43) iz Bačke Topole.

Broj potvrđenih slučajeva po danima:

Petak, 6. mart - 1

Ponedeljak, 9. mart - 1

Utorak, 10. mart - 3

Sreda, 11. mart - 13

Četvrtak, 12 mart - 6

Petak, 13. mart - 11

Subota, 14. mart - 6

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#62

.
ФИЗИЧКОМ И МЕНТАЛНОМ ХИГИЈЕНОМ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

https://dveri.rs/wp-content/uploads/2020...504458.jpg

У овом тренутку, Светска здравствена организација је објавила пандемију грипа коју изазива тзв. корона вирус. Грип је једна од најозбиљнијих инфективних болести које се преносе капљичним путем а као што медицинска наука зна и сведочи, сваки вирус мутира, па се то очекује и од овог.

Вирус грипа ниједне сезоне није исти и увек се припрема нова вакцина, управо по епидемиолошким показатељима, за дату сезону. Иако је корона вирус опасан, чињеница је да и тзв. „класични“ грип, од кога је у свету само у фебруару ове године оболело преко 90 хиљада људи, има веома тешке последице по здравље, пре свега оних са ослабљеним имунитетом, попут мале деце, хроничних болесника и старијих.

Што се тиче преношења, најчешће је капљично преношење: кијањем или кашљањем се тзв. Флигеовим капљицама, које носе вирус, исти шири у околину и до 2,5 – 3 метра. Обичне хируршке маске не заустављају вирусе јер су порозне, а вирус је микроскопске величине. Зато постоје специјалне антивирусне маске са филтером, које је наша држава требало одавно да набави и дистрибуира групама које су најподложније ризику. Било је довољно времена да се ова опрема набави – ако ништа друго, бар да се учи на искуству оних који су се, пре нас, нашли на удару пандемије… Тако је Русија, захваљујући озбиљној превентиви, до сада себе понајбоље заштитила од последица ширења корона вируса.

Иако се према свакој пандемији треба односити са истинском озбиљношћу, важно је да се не пада у панику, и да се укаже на чињеницу да је грип звани „шпанска грозница“, који је погодио Европу пре сто година и однео милионске жртве, био ипак другачији од савременог „корона грипа“, јер се тада, по неким савременим истраживачима историје медицине, број инфицираних повећавао, а нарочито са респираторним компликацијама које су доводиле до смртног исхода, из разлога први пут примењеног и недовољно клинички испитаног аспирина (немачка фирма Бајер), коришћеног за спуштање температуре, који је, још увек неусавршен, по свему судећи деловао на непосредно смањивање имунитета.

Подсетимо: највећа опасност у овим околностима је паника. Нормална процедура код сваке веће заразе било којим микробом јесте дезинфекција, као што је чињеница да сваки природан (не вештачки конструисан!) вирус што дуже траје или се преноси са особе на особу – слаби (атенуира – на том принципу су засноване вакцине, оне носе ослабљен вирус који подстиче организам на производњу антитела), па би свака пандемија постепено требало да се стишава, што се у овом тренутку види управо у Кини, одакле је све почело.

Зато је у овом тренутку неопходно методичним и озбиљним превентивним деловањем показати да постоји уређен државни систем (који ће, ради избегавања сваке евентуалности, предузети затварање школа, вртића, факултета, уз отказивање јавних скупова, итд.), као и добро организован здравствени систем. У том смислу, мора да се зна ко шта ради и ко даје информације. Потребна је едукација, просвећивање становништва преко свих врста медија, а не затупљивање. Не сме се јефтино политичарити јер се тиме само додатно шири паника. Шта, рецимо, у овом тренутку значи 4000 динара помоћи за пензионере и сасвим непотребне приче о девизним резервама и стабилности српске привреде? Не може председник државе, који нема ни стручност, ни овлашћења у тој области, да води конференције за медије о актуелној епидемиолошкој ситуацији. Да се у нашој земљи не би подлегло психози страха неопходна је, поред физичке, и ментална хигијена становништва…

Зашто би, као у неким иступима званичника, било речено да је државна тајна број респиратора којим српско здравство располаже? Увек треба рећи истину, јер истинито извештавање смањује панику.

Неопходно је добро снабдевање здравствених установа и апотека средствима за дезинфекцију, рукавицама, маскама… Здравствене раднике треба опремити адекватним средствима заштите, али и све оне који су директно у контакту са већим бројем људи. Заводи за јавно здравље на локалним нивоима редовно и истинито да извештавају о стању на терену и да нуде предлоге мера заштите.

На жалост, баш се у оваквим тренуцима виде све слабости нашег система здравствене заштите, јер се у овој земљи умире и од болести од којих се у другим земљама не умире, или у много мањем проценту (карцином дојке, карцином грлића материце, кардиоваскуларна обољења).

На крају, постављамо питање везано за болницу у Чачку. Да ли је истина да у болници до сада није одржан ниједан састанак по питању корона вируса? Да ли је истина да је један пацијент транспортован за Београд у пратњи медицинске сестре која је сутрадан радила са редовним пацијентима? Да ли се овде и сада јасно види да су вишегодишња упозорења да је српско здравство на издисају, што због лоше опремљености установа, што због недостатка кадрова, који морају до изнемоглости да обављају више послова у исти мах? Да ли се то питање може решити повећањем плата за 10% или је у питању још једно бацање прашине у очи овом јадном и напаћеном народу?

Неопходна нам је, понављамо, и физичка и ментална хигијена, не само да бисмо се борили против пандемије грипа, него и да бисмо друштво обновили на здравим основама.




Примаријус др Милан Рогановић
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори
#63

Вируси ће бити нове убице људи. Планета је пренесељена, тренутно живи ево сад ће бити скоро близу па 8 милијарди људи, хигијена у метрополама је све нижа, храна нехигијенска ( на пијаци у Вухану је избила Корона где су хигијенски услови врло ниски били) плус што су имунититети људи у градовима слаби због загађења лошег ваздуха и немања кисеоника па већ начета плућа и дисајне органе брзо ће докрајчити неки безлазени вирус што ће изазвати епидемију и панику међу људима....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#64

(14-03-2020, 10:10 AM)Mekenzi Пише:  Вируси ће бити нове убице људи. Планета је пренесељена, тренутно живи ево сад ће бити скоро близу па 8 милијарди људи, хигијена у метрополама је све нижа, храна нехигијенска ( на пијаци у Вухану је избила Корона где су хигијенски услови врло ниски били) плус што су имунититети људи у градовима слаби због загађења лошег ваздуха и немања кисеоника па већ начета плућа и дисајне органе брзо ће докрајчити неки безлазени вирус што ће изазвати епидемију и панику међу људима....

Баш тако Кизо! Ну, да видимо шта веле статистике смртности Светске Здравствене Организације, па ка'е.....

Од 1. 1. 2020. до 9. 3. 2020.

3 884 број умрлих од Корона вируса
18 772 број умрлих од глади
201 561 број самоубистава
253 734 број смртно настрадалих у саобраћајкама
470 122 број умрлих од алкохола
939 656 број умрлих од пушења
7 988 333 број побачаја
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори
#65

Паника- то је наша дика,
у Србији- то је једина статистика.
Одговори
#66

(14-03-2020, 10:26 AM)Шумадинац Пише:  
(14-03-2020, 10:10 AM)Mekenzi Пише:  Вируси ће бити нове убице људи. Планета је пренесељена, тренутно живи ево сад ће бити скоро близу па 8 милијарди људи, хигијена у метрополама је све нижа, храна нехигијенска ( на пијаци у Вухану је избила Корона где су хигијенски услови врло ниски били) плус што су имунититети људи у градовима слаби због загађења лошег ваздуха и немања кисеоника па већ начета плућа и дисајне органе брзо ће докрајчити неки безлазени вирус што ће изазвати епидемију и панику међу људима....

Баш тако Кизо! Ну, да видимо шта веле статистике смртности Светске Здравствене Организације, па ка'е.....

Од 1. 1. 2020. до 9. 3. 2020.

3 884 број умрлих од Корона вируса
18 772 број умрлих од глади
201 561 број самоубистава
253 734 број смртно настрадалих у саобраћајкама
470 122 број умрлих од алкохола
939 656 број умрлих од пушења
7 988 333 број побачаја
.

Паааа мешаш бабе и жабе.

Ако гледаш вирусе онда их упоређујеш са осталим вирусима и заразама...

Как'е везе има број гладних са вирусом корона, или број саобраћајних несрећа са зараженима од вируса...

Када објављујеш статистику морају подаци да ти буду у корелацији и повезани са узрочником тј. последицом....

На пример требао си објавити статистику колико је оболелих од короне а колико од осталих вируса..

Могао си да на пишеш у Сирији је за 9 година рата побијено 400 хиљада људи а од короне за два месеца је оболело 4000 хиљаде људи...Какве би везе би имао рат у Сирији са оболелима од короне....

Ваљда си имао неку статистику у школи....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#67

(14-03-2020, 10:10 AM)Mekenzi Пише:  Вируси ће бити нове убице људи. Планета је пренесељена, тренутно живи ево сад ће бити скоро близу па 8 милијарди људи, хигијена у метрополама је све нижа, храна нехигијенска ( на пијаци у Вухану је избила Корона где су хигијенски услови врло ниски били) плус што су имунититети људи у градовима слаби због загађења лошег ваздуха и немања кисеоника па већ начета плућа и дисајне органе брзо ће докрајчити неки безлазени вирус што ће изазвати епидемију и панику међу људима....

Кизо,
Не сери!

Шумадијо,
Попусти море!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#68

Mekenzi Пише:Какве прогнозе имаш за Србију?? код нас је за мање од 4 дана оболело 35 људи. Отприлике сада иде 10 дневно.
Најпре то.
Колико има данас заражених у Србији? 40?
За 4 дана, ако иде истим темпом као у Италији и Кини, рачунајте тако грубо 2пута тај исти број: 18. марта биће то 80. 22 марта биће 160.
Рачунајте и то: сваки десети од заражених иде у интензивну.
Колико броја места на интензивној има у целој Србији?
Зато не треба ни мало губити време.
Увести карантин, максимално спречавати циркулацију људи и путовања. Затворити све те делатности које нису сада прекопотребне. Одржати се максимално код куће. Држати се ригорозно хигијенских мера.
Добре су те мере које је донела Реп.Српска, може и мора и више. Надам се да ће следити напокон и Република Србија.

(14-03-2020, 09:30 AM)херцеговац Пише:  U Srbiji je prvi slučaj korona virusom potvrđen u petak, 6. marta kod I. Đ. (43) iz Bačke Topole.

Broj potvrđenih slučajeva po danima:

Petak, 6. mart - 1

Ponedeljak, 9. mart - 1

Utorak, 10. mart - 3

Sreda, 11. mart - 13

Četvrtak, 12 mart - 6

Petak, 13. mart - 11

Subota, 14. mart - 6

Добро што си поставио ову табелу.
Чини ми се да се у Србији вирус шири још брже!
Први дани свакако статистички нису поверљиви, остаје да се види дал ће се тренд расти стабилизовати, али сам песимиста, ако се не уводе никакве мере карантина.

(12-03-2020, 07:33 PM)Јеремија Пише:  
Цитат:Пулмолог Волфганг Водарг: Привреда и политика инструментализују вирус корона
BY СТАЊЕ СТВАРИ on 12. МАРТА 2020. • ( 0 )

За лекара и некадашњег посланика у Бундестагу др Волфганга Водарга корона је само један од бројних вируса који могу проузроковати обољење дисајних органа


Фото: В. Ратај/Ројтерс


(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 11. 3. 2020)

Између 50 и 70 посто целокупног становништва у Немачкој сваке године има неко од акутних обољења дисајних органа. За то могу бити одговорни разни вируси – тренутно и корона. Његова учестаност ове зиме није ништа необично, каже лекар и здравствени стручњак др Волфганг Водарг у разговору за Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN).

Колико опасним сматрате вирус корона?

Акутна обољења дисајних путева попут грипа или прехладе јављају се сваке године. Зато је поред риновируса, вируса грипа, респираторног синцицијалног и других одговоран и вирус корона. Он је узрок између 5 и 15 одсто обољења сличних грипу. Тачан постотак мења се од године до године. Тако је било досад и тако ће бити и убудуће. Оно што је особеност последњих недеља није пораст обољења од вируса корона, већ активност специјалиста који их испитују.

Али има и смртних случајева.

Сваке зиме имамо талас грипa са хиљадама мртвих и милионима заражених, укључујући Немачку. Један од узрока су увек и вируси корона. И опет – то је стање на данашњи дан – има само три смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона. На страници Евро момо може се посматрати општи степен смртности у Европи у дужем раздобљу. Ни ту не упада у очи ништа необично. Тренутно је у току потпуно нормално раздобље грипа и прехладе. Упркос томе, утерује се страх и несигурност у становништво. У том смислу бих упозорио на „пратеће појаве“: панику, ограничење друштвених контаката и грађанских слобода.

Причао сам о бројевима. Код немачких бројева нешто није у реду.
Они су пријавили све до јуче, чини ми се, 2000-2200 случајева.
Уз толико случајева морали би да имају много више од неколико умрлих, како су званично пријавили, барем како остали рачунају болест.
У Италији овако размишљају, па и ја некако слично:
Можда су италијански лекари превише ревносни, у смислу да ако је реч о старој особи која има тешку патологију као рак или излази из једног инфаркта и умире јер је као компликацију добио корона-вирус, они уписају све те случаје у умрле због вируса.
Можда немачки лекари сличне случаје не рачунају као да су проузрочене од корона-вируса, јер мисле да је најтежа патологија рак и они су умрли од тога. Можда су они у праву, ко зна.
Ако умирају старци, они су умрли од старости иако имају вирус.
Можда су они одлучили да не вреди зауставити економију и проузрочити дубоку кризу због стараца, а они имају можда довољно алата да одрже у животу младе који имају најгоре симптоме.
Колико сам чуо, Немачка има више од двоструког броја места на интензивној од Италије.
Додуше, Немци имају „стару традицију“ са еутаназијом.

Поента је увек иста, колико ви имате вентилатора?
Одговори
#69

Цитат:Добро што си поставио ову табелу.
Чини ми се да се у Србији вирус шири још брже!
Први дани свакако статистички нису поверљиви, остаје да се види дал ће се тренд расти стабилизовати, али сам песимиста, ако се не уводе никакве мере карантина.

Онај послиједњи број је од јучер ујутру тако да до данас имамо још десет нових забиљежених случајева.



Цитат:Поента је увек иста, колико ви имате вентилатора?

1 200, кажу да чекају још 500.

БиХ укупно има120 или 130.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#70

Изнећу податак који поуздано знам а тиче се здравства у Данској.
Број лежаја на државном нивоу је 13000.
Број "вентилатора" је испод хиљаду.
Е сад, Данска има приближно исти број становника као и ми па се намеће питање како ће решити проблем ако дође до прогресивног ширења вируса.
Исти је случај у већини европских земаља.

Оно што бих ја као тотални лаик када је медецина у питању коментарисао...
Како је могуће да милиони избеглица путују неким алтернативним путевима без лекарског надзора а изгледа да њих корона не напада?
Чему оволика паника као да је куга у питању?
Најпосле, пита ли се неко како ће свет изгледати после пандемије која је проглашена?
Хоће ли економије бити уништене, пољуљане или ће наступити општи хаос као у време рецесије?
Како то да се нико није сетио још у децембру када је у Кини ескалирао корона вирус (глобални свет значи да смо сви ко на длану) да у земљама Европе, Америке и шире уведе ригорозну контролу и превенцију?
Боким се да је поново у питању нека игра чији цех ће платити обичан човек.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним