Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Корона-вирус

ЗАШТО ПРОРЕЖИМСКИ МЕДИЈИ У СРБИЈИ ДАЈУ ПРОСТОР АНТИВАКСЕРИМА?




Тема најновијег Моста Радија Слободна Европа била је зашто је епидемиолошка ситуација у Србији алармантна. Саговорници су били епидемиолог професор Зоран Радовановић и Душан Теодоровић, члан Српске академије наука и уметности.

Било је речи о томе зашто власт у Србији не предузима мере да се заустави ширење ковида већ само упућује апеле да се људи вакцинишу, зашто је Кризни штаб за борбу против пандемије пасиван, због чега број вакцинисаних не прелази 50 процената иако Србија има довољно вакцина, колико је јак антиваксерски покрет у Србији, зашто Лекарска комора Србије не реагује када поједини лекари воде кампању против вакцинације.

Разговарало се и о томе како је београдски Медицински факулет једини у Србији увео ковид пропуснице, због чега није уведена обавезна вакцинација за запослене у здравству међу којима има доста невакцинисаних, да ли је председник Вучић у праву када тврди да би се увођењем обавезне вакцинације прекршио устав, да ли је Вучић против рестрикција зато што међу бирачима Српске напредне странке има доста антиваксера, па се боји да би рестриктивне мере негативно утицале на његов рејтинг, као и о томе какве ће бити последице садашњег односа власти према пандемији.


-  Зашто власт не предузима мере да заустави ширење вируса већ само упућује апеле да се људи вакцинишу?

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Проблем је у томе што се власт не руководи интересом народа него властитим рејтингом. Човек који у овој земљи о свему одлучује свестан да антивакцинаши представљају знатан део популације и не жели на њих да удари. Њему одговарају ксенофобични и мрзитељски гласови, штавише он их негује.

Тако да имамо шизофрену ситуацију - власт упућује поруке да се људи вакцинишу, али истовремено на прорежимских телевизијама огроман простор добијају антивакцинаши, људи који тврде најбесмисленије ствари о вирусу - да та болест не постоји, да је све то пропаганда и да су у вакцинама чипови.


ДВОСТРУКА ИГРА

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Овај режим у свему игра двоструку игру. Пред Европом се хвали високим нивоом демократије у Србији, а на домаћем терену демократија се гуши на сваком кораку. Тако је и са вакцинацијом. Неки од људи који на телевизијама говоре против вакцинисања имају професорске и докторске титуле. Штета коју је нанео, рецимо, доктор Несторовић је немерљива.

Мислим да ту има елемената и за кривичну одговорност, али свакако за поништавање професуре без обзира што је отишао у пензију и за избацивање из Српског лекарског друштва. То би нормална држава морала да уради.


- Зашто не реагује Лекарска комора када њени чланови шире антиваксерску пропаганда?

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Српско друштво и многа стручна и научна удружења карактеришу кукавичлук и опортунизам. То важи и за Лекарску комору која ћути и дозвољава да Несторовић ради то што ради. То важи и за Грађевински и Саобраћајни факултет који ћуте када се предлаже мрежа линија метроа која погодује приватним интересима. Тако је у свим сегментима друштва. Српско друштво је друштво кукавица.


АНТИВАКСЕРИ; НЕСТОРОВИЋ ДРЖАВНИ ПРОЈЕКАТ?

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Међу озбиљним људима у академској заједници Несторовић и њему слични уживају презир. Пре годину и по дана пет угледних лекара тражило је од Лекарске коморе да се Несторовићу одузме лиценца. У Лекарској комори све време тврде да због ковида не могу да се састану да би о томе расправљали, мада им се остале активности нормално одвијају. Исти захтев упутило је и удружење лекара "Уједињени против ковида". Опет ништа није предузето.

Мислим да је Несторовић државни пројекат. Држави одговара да има човека који ће да релативизује научне истине, да доведе у питање систем научног мишљења и да га девалвира. Он то јако успешно чини. Циљ је да се конфронтирају вакцинаши и невакцинаши, па да се онда појави вођа као спасилац да арбитрира.

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Србија је окупирана земља. О свему одлучује један човек и он по други пут демонстрира своју монструозну формулу 100:1. Као што је деведесетих година претио да ће 100 Бошњака да страда за једног убијеног Србина, дубоко верујем да је спреман да 100 људи умре од ковида да он не би изгубио ниједан глас на изборима. Његов циљ је да Србију држи у покорности са њим на врху. Да ова власт жели добро Србији, она би се другачије понашала.

Као што уочи избора умеју да иду од врата до врата и скупљају гласове тако би могли да шаљу своје активисте да убеђује народ да се вакцинише. Да им је стало до здравља народа избацили би са телевизије Задруге и ријалити програме и бавили се едукацијом људи објашњавајући им сврсисходност вакцинисања. Они то не желе. Њих интересују само избори и останак на власти.

[Слика: fb2b64f1-2b6f-400a-9cc8-b3a0497d5a49-w640-h360-s-b.jpg]
https://i.postimg.cc/fWgYJz3f/fb2b64f1-2...60-s-b.jpg


ВАКЦИНА И УСТАВ

- Председник Вучић каже да би се увођењем обавезне вакцинације прекршио устав. Да ли је у праву?

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Апсолутно није. Како то може да каже човек који сваког дана крши устав ове земље. Његова званична овлашћења су далеко мања од оног што он ради.Вучић тачно зна шта пише у уставу, а три месеца се пренемаже тврдећи да не зна да ли би обавезна вакцинација била по уставу. Па требало је да пита Уставни суд. Сваки приправник ће му рећи да по члану 20 устава могу да се сузе права грађана ако ситуација то захтева. То је регулисано и законом о заштити становништва од заразних болести где се у неколико чланова експлицитно наводе такве ситуације. Једна од њих је ова у којој се сада налазимо.

Пошто је сада епидемиолошки ванредна ситуација, чак и министар здравља може да нареди обавезну имунизацију, ограничи кретање и забрани путовања ван одређеног подручја. У том смислу он има огромна овлашћења и све то је у складу са уставом. Тако је и у другим европским земљама. То што тврди Вучић је апсолутна неистина.

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Дубоко верујем да се увођењем обавезне вакцинације не би прекршио устав зато што верујем стручњацима. Здравствени прописи свакако омогућавају да се изврши обавезна вакцинација. Ја сам имао двадесетак година и памтим да је у нашој некадашњој земљи, која се звала Југославија, 1972. године за време епидемије великих богиња за три недеље вакцинисано 18 милиона људи и спашено десетине хиљада живота.

Сада живимо у другачијој земљи. Сада посилни Милошевића, Мире Марковић и Војислава Шешеља воде ову земљу. Када човек слуша министра здравља Златибора Лончара свакоме је јасно да човек таквих перформанси не може да обавља ту функцију.

Апелујем на храбре појединце и институције се бране од ковина и да без одлуке владе уводе ковид пропуснице и друге мере као што су то урадили на Медицинском факултету у Београду. Јер, ако је нечије право да се не вакцинише, ја као власник кафића имам право да одредим ко ће да седи у мом локалу на мојим столицама. Моје право не може да буде мање од његовог. Ми морамо да бранимо људске животе од владе која је спремна да жртвује људске животе да не би изгубила гласове на изборима и да би опстала на власти. Морамо да се самоорганизујемо у овој трагичној ситуацији по Србију.

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: То што је урадио Медицински факултет потпуно је нормално. Неетички је и нехумано да особље и студенти ходају по ходницима болница, улазе у болесничке собе и заражавају болеснике. Није им доста што су болесни, треба да добију још и ковид. Морална и професионална обавеза деканског колегијума била је да уочи нове школске године донесе такву меру.

Ово није болест са таквом смртношћу као што је била вариола вера, тако да ја не бих заговарао обавезну вакцинацију свих грађана. Али било је нормално, кад смо већ имали толико вакцина, да смо од јануара ишли на обавезну вакцинацију здравствених радника и јавних служби. Да је уведена обавезна вакцинација за наставнике и учитеље у школама би била много безбеднија ситуација.

Уместо тога ми смо, да не би бацили вакцине, молили странце да дођу да се вакцинишу и поклањали вакцине шаком и капом. Исто је било и са набавком респиратора. Било је важно набавити и медијски показати да смо најбољи, први у Европи и свету. Кад смо све то набавили, више нисмо знали шта с тим да радимо јер је држава изгубила интерес за здравствено просвећивање и објашњавање значаја вакцинације.


ЈЕДАН ЧОВЕК СЕ ПИТА ЗА СВЕ

- Како тумачите чињеницу да међу здравственим радницима има доста оних који одбијају да се вакцинишу?

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Не могу да схватим да је неко лекар или медицинска сестра, а да одбија вакцинацију. То значи да не верује у своју струку, у оно за шта је обучаван. За мене су то невероватне ствари и ја то једино могу да повежем са распадом друштва. А српско друштво је тренутно у распаду. Не знам какво друго објашњење да дам.

Током пандемије били смо сведоци циркуских представа Александра Вучића зарад добијања политичких поена. Председника Кине називао је братом, дочекивао је кинеске авионе са вакцинама. Респиратори су неконтролисано куповани без икакве анализе колико их је потребно и по којој цени. О свему је одлуку доносио један човек који се није либио да чак даје инструкције лекарима о томе како се користи респиратор.

Овој власти је важније да се праве споменици, јер се то види и секу се врпце, него да се уведе канализација. Тако је и са вакцинама. Најважније је да се Вучић слика на аеродрому са кинеском амбасадорком, а после нек иде како иде.


-  Зашто Министарство здравља није увело обавезну вакцинацију за све здравствене раднике као што је то урађено у многим европским земљама?

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Овде се пита само један човек чак и за најмање ствари. Свака иницијатива се спутава, нико не сме ништа да уради сам на своју руку. Зато смо сведоци и хаоса до кога је дошло када је у питању лечење оболелих. Ако неко има несрећу да се разболи мора по шест, седам сати да чека пред ковид амбулантом. Све је толико неорганизовано. Нама су здравствене установе жаришта заразе. Министарство ништа не може само да реши. Све зависи од једног човека, а у земљи са седам милиона људи немогуће да из једне главе изађу све одлуке.

[Слика: 871aa50a-61fd-4cf2-be6e-295eeaa8e203-w640-h360-s-b.jpg]
https://i.postimg.cc/15dxCq8V/871aa50a-6...60-s-b.jpg

ЛИЧНИ ПРИМЕР

- Шта би у овој ситуацији требало урадити да би се зауставило ширење ковида?

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Прво би требало поставити питање одговорности оних који нису ништа радили. Код нас постоји кривични законик по коме је кажњиво непредузимање мера у ситуацији када здравствена ситуација то налаже. О пандемији је по закону требало да брине Републичка комисија за заразне болести састављена искључиво од стручњака. Требало је да буде формирана до марта прошле године. Она уопште није била активирана. Уместо тога направљен је Кризни штаб који је у почетку имао четрдесетак чланова, па је после то сведено на 28.

У Кризном штабу превагу имају политичари. Кризни штаб је ишао из крајности у крајност. На почетку смо имали чврст локдаун који је трајао седам недеља, а онда се због избора отишло у другу крајност у нешто што зовемо шведским моделом.

Шведски модел није био баш најмудрији јер су на крају Швеђани имали три пута више умрлих од Норвежана и пет пута већу смртност од Финаца. Наш модел је био много лабавији и недоследнији и због тога смо ми у врху земаља које су највише погођене ковидом. У светским размерама на првом месту је Перу а онда се ми, зависно од периода, боримо за друго или треће место. За тако поразан учинак неко би у нормалним условима морао да одговара.

Кризни штаб је морао да предузме енергичне мере још почетком јула када је дневно било око 60 заражених. Они то нису то желели, рекли су - чекамо да буде 500. Кад је дошло до 500, после два-три дана број заражених се попео на 1.000, па на 3.000 и сада смо близу 8.000. Очигледно није постојала намера да се нешто предузме.

Ја мислим да би било неопходно да се хитно уведе обавезна вакцинација здравствених радника и запослених у јавним службама. Морале би се предузети енергичне мере затварања. У овој ситуацији мере би морале да буду много строжије, а оне су скоро никакве. Јако је важно како се понаша врх државе.

Ако се председник републике и министри окупљају, грле, љубе, певају, не носе маске, онда је то јако лоша порука за грађане. Почетком лета народ је престао да слуша Кризни штаб и скинуо је маске. У продавницама, у кафићима, у возилима јавног превоза мање од половине људи носи маске. Имају негативан пример. Мере морају сви да поштују, а посебно они који су на врху државе.

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: У српском друштву у овом тренутку недостаје лични пример. Грађани би сваког дана морали на телевизијама да виде апсолутно поштовање свих прописаних мера - маске, држање растојања и све остало. Неопходна је апсолутна вакцинација државних службеника, инсистирање на поштовању мера, лични примери, телевизијска пропаганда вакцинације, одлазак од врата до врата како би се људи убедили да се вакцинишу. Неопходна је организована акција. То је једини пут да се заштитимо од ковида.


- У закључку, какве ће бити последице због овог садашњег односа власти према ширењу ковида?

ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ: Чујем да смо достигли бројку од 8.500 заражених. Вероватно је стварни број далеко већи. Србија је међу најгорима на свету. Последице ће да буду трагичне за животе људи ако се ово не заустави.

ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ: Не само да ће бити трагичне последице, ми их већ сада осећамо. Суочени смо са болешћу чије све последице још увек до краја не знамо. То је системско обољење које по свему судећи знатно скраћује животни век. Чак и када сте прележали блажи облик ковида, можете имати тешке последице - ваш кардиоваскуларни систем може бити десетак година старији него што је био пре, бубрези и јетра могу да буду оштећени, капацитет плућа мањи него што је био раније. Кад све то саберете - то су несагледиве последице.




Радио Слободна Европа

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Данашњи бројеви су исти као и јуче. Новохоспитализованих је 11.

Број новозаражених је и даље преко 7000, тачно 7150, што је за 40 мање него јуче.

Први пут да је однос тестирани:заражени испод 30% тачније 29,8%.

Неке наше прогнозе да ће четврти талас бити готов око 1.12. а онда око 15-ог децембра улазимо у пети талас који ће трајати до априла.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Nova američka studija: Cijepljeni mogu nositi i širiti istu količinu virusa kao i necijepljeni, trebaju i dalje nositi maske

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/no...e-20211007
Одговори

ИСТРАЖИВАЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ: ВАКЦИНА ШТИТИ И КАД НЕМАТЕ АНТИТЕЛА


Све вакцине које се примењују у Србији стварају ћелијски имунитет на вирус корона, онај који не може да се измери само бројем антитела, али су у том имуном одговору велике варијације од човека до човека.

То је, анализама које се не раде рутински, егзактно доказала група стручњака из више научних и медицинских установа у нашој земљи. Они су, такође, утврдили да трећа, бустер доза вакцине значајно повећава број меморијских ћелија и активира их.

Иако су оваква истраживања на националном нивоу неопходна како бисмо знали како су људи у нашој популацији одговорили на вакцине, пројекат којим руководи професор др Владимир Јуришић са Медицинског факултета у Крагујевцу, спроводи се - волонтерски, без помоћи државе и фондова за истраживања.

- Од када је почела пандемија ковида 19, група ентузијаста које сам окупио активно се укључила у истраживања ефеката вакцине на ћелијски имунски систем, јер смо схватили да је то главни проблем у спречавању епидемије - објашњава професор Јуришић.

- Од самог почетка вакцинације активно смо узимали узорке крви од здравствених радника.

Прелиминарни резултати показали су да три испитиване вакцине: "синофарм", која је највише примењивана, "фајзер" и "спутњик V" (и неколико "астра зенека"), снажно доводе до повећања и стимулације ћелијског имунитета. Да би се добили дефинитивни научни подаци потребна су и даља испитивања и - огромна средства.

- Реакције су веома сложене, и у целом свету се спроводе испитивања како бисмо добили поуздан одговор и податке на ћелијском нивоу, колико дуго вакцине заиста имају ефекта - каже проф. Јуришић.


ПОСТОЈИ ВЕЛИКА ИНДИВИДУАЛНА ВАРИЈАЦИЈА

- Наши резултати показују да постоји велика индивидуална варијација између испитаника, и то је очекивано. Сада пратимо колико ће дуго да трају ефекти вакцина, као и ефекти меморијских ћелија код оних који су већ прележали инфекцију.

То заправо још нико није прецизно израчунао, а првобитне процене су биле да ће вакцине да штите минимум осам месеци и дуже. Пракса је у међувремену показала да се код неких поствакцинални имунитет губи и пре истека шест месеци од вакцинације.

- У таква истраживања су се укључиле многе лабораторије и многи научници у целом свету са огромним средствима - каже професор Јуришић.

- Она су енормно скупа. Ми користимо неколико комбинација реагенса, а сваки од њих кошта 1.000 евра за испитивање једног маркера. За добијање валидних података мора да се користи комбинација од пет-шест маркера да би се обележиле све популације које постоје у крви.


ИСПИТИВАЊЕ ЈЕ ОД ОГРОМНЕ ВАЖНОСТИ

Професор Јуришић каже да се иста група ентузијаста, са најбазичнијим медицинским и здравственим установама у Србији, пријавила на конкурс Фонда за науку, али су тамо "одлучили" да испитивање имунског система није важно у Србији и нису им дали средста за истраживање. Професор Јуришић је личним везама успео да обезбеди минималну помоћ пријатеља из Русије и Француске за реагенсе са којима је започето испитивање имунитета у Крагујевцу.

Он објашњава да комплексну слику о имунском систему добијају на основу података о ћелијској функцији, и то о степену њихове активације, и то различитих популација ћелија у крви. Зна се да је постојање меморијских ћелија основ за примену вакцина, али сви патогени не покрећу јак и дуготрајан меморијски одговор. За неке болести такав одговор на вакцине је доживотан, а за неке вирусне инфекције је краткотрајан. Рутинским анализама, најчешће "спајк" протеина, добијају се само информације о антителима, а она нису права мера имунитета.

- Имамо енормни број заражених, а мали проценат вакцинисаних у односу на друге државе које су постигле висок степен имунизације - прича проф. Јуришић.

- Испитивањем ћелија можемо да видимо да ли је неко имао контакт, да ли је прележао инфекцију, можда и без симптома, јер радимо истраживања и код оних који су прележали болест. Све је ово од огромне важности за разумевање ковид-инфекције.


ВАКЦИНА НИЈЕ СКАФАНДЕР

Што бржа и што масовнија вакцинација је пут ка крају пандемије, али професор Јуришић каже да, ипак, треба имати на уму да вакцина није скафандер и да она не штити у потпуности:

- Вакцина нам не може помоћи да се не заразимо ако око нас има јако пуно заражених, али уколико имамо ћелије које су способне да се боре против вируса, клиничка слика ће бити лакша и боље ћемо се изборити.




iKragujevac

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

ВАКЦИНА ШТИТИ АЛ'ДОМО*ГА!

ЈЕВРЕЈСКИ НАРОД ЈЕС' СТРАДАЛНИ, АМА НАЈВЕЋМА ОД СВОЈИХ!

Митићу људино, преведидер ово укратко, не да траже од нас превода а теби верују!

Under the new rules that came into force on Sunday, the Green Passes of all Israelis were to become void, with citizens being told to re-register on the system to maintain their access to public venues, including restaurants and gyms.

However, there was a catch: only those who had received their third, booster shot, or who’d had their second jab within the past six months, would have been eligible to renew, meaning between 1.5 and 1.7 million people would have lost their Green Pass privileges.


САД СУ ОНИ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ДУПЛУ ВАКЦИНУ И ИМАЈУ КОВИД ПАСОШ ИЗЈЕДНАЧЕНИ СА НАМА КОЈИ НЕМАМО НИШТА!
СВАКИХ 6 МЕСЕЦИ БУСТЕРОВАЊЕ, КУКУ И ЛЕЛЕ БРАЋО ЈЕВРЕЈИ И СРБИ МОЈСИЈЕВЕ ВЈЕРЕ КОЈИХ ТАМО ИМА!!!


https://www.rt.com/news/536459-israel-green-pass-crash/ [/font]


Паметном доста!


ХРИСТОС ПОСРЕДЈЕ НАС!





EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

Да ли је на помолу први лек против коронавируса?
https://medium.com/science-in-serbia-nau...1996dd8d57

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори


Сјајна емисија, вреди погледати!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори


Како пјевамо тако се лечимо!

Шеклер-медијски шмекер, лајкс дис!

Паметном доста!


ХРИСТОС ПОСРЕДЈЕ НАС!





EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

"The next pandemic is the Freedom flu.
And it's spreading far beyond Southwest."

Jack Posobiec

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

ИСТРАЖИВАЊЕ: ЕФЕКТИВНОСТ ВАКЦИНА У КРАГУЈЕВЦУ


Дом здравља у Крагујевцу објавио је резултате истраживања које се спроводи у фазама, у оквиру пројекта којим се прати ефективност вакцинације у Крагујевцу. Истраживање је почело у марту ове године када су већ четири вакцине биле у оптицају. Први пресек направљен је три месеца касније, а током реализације пројекта коришћена је база података Дома здравља, где је евидентирано 145 хиљада осигураника. Руководилац прјекта је др Дејан Баскић, професор на Факултету медицинских наука и председник Секције микробиолога Српског лекарског друштва.


"ДЕЛТА" ВИШЕСТРУКО ЗАРАЗНИЈА

На пројекту је ангажован читав тим сарадника из Дома здравља, а први део истраживања обављен је у периоду тек започете вакцинације, када је велики део популације био невакцинисан и доминирао је "бета" сој вируса. Према речима др Баскића, други пресек био је 1.јула и тада је направљена подела базе осигураника на основу података који су у том тренутку били доступни. Тада је од 145 хиљада осигураника око 25 хиљада већ прележало ковид у Крагујевцу и они су били искључени из даље студије јер су били заражени, а циљ пројекта је да се утврди колико штити вакцина од болести.

Остало је 75 хиљада осигураника који су били вакцинисани и 45 хиљада невакцинисаних. Већи број вакцинисаних био је врло битан за тумачење резултата истраживања. Тих преосталих 120 хиљада осигураника праћено је све до првог септембра, у смислу ко ће се од њих разболети, ко ће бити хоспитализован или завршити на интензивној нези. У том периоду укупно је било заражених 2.251, од којих 1.504 невакцинисаних и 747 вакцинисаних.

Дакле, до 1. јула је 30 процената вакцинисаних, а 70 посто није примило вакцину. У том периоду ковидом је заражено 3,3 посто невакцинисаних и један посто вакцинисаних. То је много лошији однос него у претходном пресеку када је владао "бета" вирус и било много мање невакцинисаних и само седам посто вакцинисаних.

"Закључак је да се од "делта" соја вируса, који сада доминира, много више заражавају вакцинисани него што су се заражавали од "бета" вируса. Има пуно разлога за тако нешто. Пре свега, вакцине су прављене за претходне сојеве вируса, а не за нови сој који се много разликује и не може се ни очекивати да вакцина штити као у претходном периоду. Нови сој је многоструко измењен, неколико пута је заразнији од претходних, има четири мутације и то је нешто што се редовно дешава са вирусима. Дакле, овај податак није био неочекиван и мислим да су резултати и поред тога добри, јер показало се да вакцина која је спремљена раније за други сој вируса, ипак, штити три пута више од заражавања него када нисте вакцинисани", објашњава Баскић.

Он наглашава да када се мери ефективност вакцина мере се различити исходи, а заражавање је само један од њих. Не оболи свако ко се зарази, а и кад оболи неко има само кијавицу, неко пнеумонију, а неко може и да умре. Дакле, када пратимо ефекте вакцинације гледамо не само да ли се неко разболео него и то да ли је тежа или лакша клиничка слика.


"ФАЈЗЕР" НЕШТО БОЉИ

Када се у том смислу анализирају подаци, онда је ситуација још боља у корист вакцине. У том периоду од 214 хоспитализованих 161 није примио вакцину, док је 53 вакцинисано. Али ако се ове бројке гледају у односу на целу праћену популацију онда се види да је хоспитализовано 0,07 посто вакцинисаних и 0,36 посто невакцинисаних, што када се подели даје однос 1:5.

"По мом мишљењу ове бројке су најрелевантније и то је прави податак и говори да вакцинисани пет пута мање оболевају од невакцинисаних. То показује да су ове вакцине задржале већу ефективност и према делта соју у односу на хоспитализацију као тежи облик болести. Када погледамо колико је пацијената било на интензивној нези, подаци показују да је ту било само пет посто вакцинисаних, а 95 посто невакцинисаних, што је веома висок степен ефикасности заштите од најтежих облика", објашњава Баскић, напомињући да је ово репрезентативан узорак са преко преко две хиљаде оболелих.

Наш саговорник каже да не сматра да ће ово истраживање и анализа података убедити људе да се вакцинишу.

"Ово је, пре свега, усмерено ка онима који су се вакцинисали, да знају где су и шта их чека. Да знају да могу да се заразе, али да ће већина имати лакшу клиничку слику. Ово су охрабрујући резултати за све нас", каже Дејан Баскић.

На питање како су се вакцине појединачно показале наш саговорник је покушао да што једноставније објасни.

"Ако имате 10 заражених и од тих десет седам је примило "синофарм" вакцину, један "фајзер", један "спутњик" и један "астра зенеку", сам по себи се намеће закључак да је кинеска вакцина најгора. Међутим, то је погрешан закључак. Јер потпуно су исте процентуалне заступљености вакцина по броју у којем су даване. То значи да ако је највише вакцинисаних "синофарм" вакцином очекивано је да више њих и буде међу зараженима. Ту се заправо највише греши када се гледа како се која вакцина показала у заштити од вируса", тврди доктор Баскић.

Међу зараженима који су вакцинисани 71 посто њих је примило кинеску вакцину, али то није чудо ако се узме у обзир да је 67 посто популације у Крагујевцу вакцинисано том вакцином. Разлика од четири посто је занемарљива. "Спутњик" је примило 11,2 посто популације у граду, а међу зараженима је 13,6 посто, "фајзер" је заступљен са 17,5 посто, а међу зараженима има 6,8 посто. Ту се види разлика. Најмањи је проценат заражених који су примили "фајзер" и ова вакцина је нешто мало боља од осталих.

На основу добијених резултата може се закључити да су све вакцине високо ефективне у заштити од тешких облика, мада је "фајзер" нешто бољи од осталих. И то се могло очекивати, тврди наш саговорник, јер ова вакцина је регистрована са ефикасношћу од 92 посто, "спутњик" са 90, а "синофарм" са 80 посто. То значи да у тој мери и треба очекивати успешност вакцинације и то ове бројке и доказују. Дакле, задржале су ранг за који су и регистроване и ови резултати су очекивани, закључује наш саговорник.




Крагујевачке Недељне Новине

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

У Русији, где су становници у слабом броју вакцинисани, у последњим данима по скоро хиљада особа умире од вируса сваки дан.
Одговори

(12-10-2021, 09:13 PM)ЛукаЛоко Пише:  У Русији, где су становници у слабом броју вакцинисани, у последњим данима по скоро хиљада особа умире од вируса сваки дан.

Зашто Руси одбијају да приме вакцину коју Русија прави? Да ли имаш неко објашњење?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(13-10-2021, 07:40 AM)Vlad Alekš Пише:  
(12-10-2021, 09:13 PM)ЛукаЛоко Пише:  У Русији, где су становници у слабом броју вакцинисани, у последњим данима по скоро хиљада особа умире од вируса сваки дан.

Зашто Руси одбијају да приме вакцину коју Русија прави? Да ли имаш неко објашњење?

Зато што се директор института ђе се праве вакцине зове ГИНЗБУРГ, а што јес'-јес', ружан к'о лопов бре:

[Слика: c1463732079548d185fff04cdfa5f115.jpg]

ЗДРАВОМИСЛЕЋИ СВИХ ЗЕМАЉА-УЈЕДИНИТЕ СЕ !

СФ-СН*


-------------------------
*Смрт Фармакофашизму-Слобода Народу


EX ORIENTE LUX!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

(13-10-2021, 12:45 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(13-10-2021, 07:40 AM)Vlad Alekš Пише:  
(12-10-2021, 09:13 PM)ЛукаЛоко Пише:  У Русији, где су становници у слабом броју вакцинисани, у последњим данима по скоро хиљада особа умире од вируса сваки дан.

Зашто Руси одбијају да приме вакцину коју Русија прави? Да ли имаш неко објашњење?

Зато што се директор института ђе се праве вакцине зове ГИНЗБУРГ, а што јес'-јес', ружан к'о лопов бре:

[Слика: c1463732079548d185fff04cdfa5f115.jpg]

ЗДРАВОМИСЛЕЋИ СВИХ ЗЕМАЉА-УЈЕДИНИТЕ СЕ !

СФ-СН*


-------------------------
*Смрт Фармакофашизму-Слобода Народу


EX ORIENTE LUX!

Да... Наследна болест овог Љотaрa овуден..... Једна од њих су и фалсификовање, подметачине и лажи које је наследио од својих домаћих усташа, тј. "Добровољаца".

Наиме, то није др. Александар Леонидович Гинцбург, већ покојни француски музичар и кантаутор Серж Генсбур.


Што се тиче слабог одзива на вакцинанцију у Русији је зато што је код њих вишеструко веће антиваксерско и религиозно апокалиптично лудило него код нас и већој склоности секташењу упркос апелу РПЦ и Цара Путина да се сви вакцинишу.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: victoria, 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним