Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Косово и Метохија

После пропасти Вучићеве преваре о "унутрашњем дијалогу" сада нуди признање Косова алида Србији остане део северно од Ибра. Међутим питају се и ствраоци "Косова" , тј. енглески амбасадор Киф је изјавио да нема промене граница ( које су они одредилчи ).


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...emena.html
Одговори

КОВИЋ: Ако данас Албанцима дамо Космет, сутра ћемо морати да се одрекнемо и Ниша
15.08.2017. 51

Напуштање Срба на КиМ коначно ће потврдити да више нисмо нација, него гомила појединаца који се, сваки за себе, сналазе и преживљавају.

„Унутрашњи дијалог“ о Косову и Метохији покренут је на чудан начин. Крајем јула, у време годишњих одмора, најзнајнији медији у Србији почели су да нам у својим ударним вестима преносе поруку да би нас истрајавање на „митовима“ и на задржавању целине Косова и Метохије у саставу Србије одвело у нове ратове, у којима би наша деца узалуд губила животе. Понавља се и да Србија не може да врати оно што је одавно изгубила, да је време да будемо „реални“, као и да ће брзо и мирољубиво решење косовског конфликта Србији отворити врата Европске уније.

Милош Ковић
Србија, међутим, не сме да даје брзоплете одговоре на косовско питање. Она мора да престане да напушта Косово и Метохију и да нуди њихову поделу. То јој налажу управо разум, историјско искуство, познавање међународних односа и брига за будућност наше деце.

Дијалог и преговори, заиста, немају алтернативу. Али, пре било какве одлуке, Србија би требало да сачека да се голим оком видљиве промене у глобалним односима снага материјализују и на Балкану. Унутрашње невоље САД и ЕУ, чије налоге Србија данас испуњава, све су озбиљније, док војни и економски ресурси Русије и Кине, великих сила које подржавају територијални интегритет Србије, упорно расту.

Тренутно ширење НАТО на Балкану не може да заустави ове дубинске светске процесе. Напротив, у Грчкој, Македонији, као и у великом делу подељеног црногорског друштва, сазрела је свест о опасности од Велике Албаније, иза које се помаља милитантни ислам. Слабљење САД и ЕУ, јачање Русије и промене власти у Црној Гори и Македонији, охрабриће оне који би у будућности били спремни да удружени обуздају ову претњу. При томе, решења морају да буду целовита, регионална, доследно спроведена, а не парцијална, од случаја до случаја. Логика захтева да отварање албанског питања води ка отварању српског питања.

Услов свих услова је спречавање даљих уцена којима се земље ЕУ служе да би довршиле посао који су започели њихови бомбардери и копнене трупе 1999. године. „Унутрашњи дијалог“ би зато, осим Косова, требало да обухвати и „европске интеграције“. Другим речима, потребно је да Србија објави да припајање ЕУ више није њен стратешки циљ и да ће она, као суверена земља, негујући најбоље односе са ЕУ, сама одлучивати о својим територијама. При томе, сви њени ресурси морају бити посвећени безбедности Срба на Косову и Метохији, која данас, не заборавимо, зависи од добре воље НАТО.

Плашите се да ће то да угрози сигурност наше земље? Зар нас већ не угрожава залагање ЕУ (25 од укупно 29 чланица) и НАТО за промене балканских граница, за одвајање Косова од Србије и њихова подршка стварању Велике Албаније? То би могло да нам поремети економску стабилност? Зар управо ЕУ и НАТО не покушавају да нам преотму огромна рудна богатства на Косову и зар га нису управо они претворили у царство криминала? Питајте, уосталом, Грке и Бугаре о животном стандарду и благостању које су постигли под егидом ЕУ.

Погледајмо шта би била алтернатива. Решавање косовског питања данас и последично повлачење са Косова и Метохије, или са његових делова, повећаће ризике од распарчавања Србије. Историјско искуство потврђује да одустајање државе од дела територије најчешће води ка њеној подели, па и нестанку (Чехословачка 1938-1939. или Пољска 1772-1795). Да ли ико верује да ће чак и цело Косово задовољити албанске шовинисте и исламисте? Погледајте шта све обухвата мапа Велике Албаније. Хоћемо ли се бранити на Косову или у Нишу и Пријепољу? Шта ће потом бити са Војводином? Какве би последице све то могло да има по будућност наше деце?

Када је реч о потомцима косовских и метохијских Срба, ту нема дилеме: унутар граница Велике Албаније они би коначно нестали. Проучите историју Срба у Албанији. Коначно, слабљење и распарчавање Србије угрозило би голу егзистенцију Републике Српске, и коначно препустило Србе у Црној Гори асимилацији у етничке Црногорце. Такав, први корак у стварању Велике Албаније, угрозио би постојање Македоније и Црне Горе, као и безбедност Грчке.

Све друштвене заједнице, па чак и разбојничке дружине, почивају на одређеној моралности и солидарности. Када тога нема, оне се распадају. Тако је и са нацијама и државама. Напуштање Срба на Косову и Метохији коначно ће потврдити да више нисмо нација, него гомила појединаца који се, сваки за себе, сналазе и преживљавају.

Митови су оно што омогућава кохерентност друштва и легитимизацију његових установа. Тако је у свим људским заједницама, од САД до бразилских прашума. Што су митови трајнији, то је заједница дуговечнија. Тако тврди савремена друштвена теорија, насупрот пропагандним флоскулама о „митовима“ као супротности „истини“, које су се, како видимо, запатиле у нашој политичкој елити. Косовски завет, како га назива Иво Андрић, већ шест векова чини главни извор моралних начела и идентитета српског народа. Његово проглашавање за штетни, ратоборни „мит“ не само да сведочи, да то кажемо бираним речима, о неразумевању историје сопствене земље, него представља слабљење њеног кључног животног и одбрамбеног ресурса.


Извор: Политика
Објавио: Нови стандард

БОЈ ЗА КОСОВО: Њујорк ће горети!
08/16/2017 06:36 Издвојено Србија Политика

Наставља се дипломатска иницијатива да се спречи улазак Косова у Унеско, али и са идејама како да се реши вишедеценијски проблем јужне српске покрајине, пише РТС пред одлазак вицепремијера Србије, Ивице Дачића, у Њујорк на седницу СБ УН-а. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да у његовом предлогу о разграничењу на оно шта је српско, а шта албанско нема речи о сили, већ о договору.


До победе! (Фото: Скриншот)

Приштина није аплицирала за чланство у Унеску, а одлазећи министар спољних послова у техничкој косовској влади тврди да им за то недостају два закона – о верској слободи и културном наслеђу. Пут до тога је и преко формирања скупштине и владе у Приштини, па тамошњи медији сумњају да ће захтев за пријем и бити поднет.

Министар у техничком мандату Емануел Демај тврди да су закони једина препрека и подсећа да су прошли пут недостајала три гласа и да је процес додатно, како наводи, ометао Београд. Неизвестан им је, каже, и захтев за пријем у Интерпол, због изостанка подршке великог броја држава.

У међувремену, Београд наставља са дипломатском иницијативом да спречи улазак Косова у Унеско, али и са идејама како да се реши вишедеценијски проблем јужне српске покрајине.

Дан уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећене Косову и Метохији, министар спољних послова, који ће представљати Србију у Њујорку, за РТС понавља своју идеју о разграничењу у Покрајини.

Ивица Дачић каже да је његов предлог компромис између два супротна мишљења која се могу чути – једно да је Косово српско и да га не треба делити и друго да је Косово независно и да треба прихватити реалност.

"У оба ова предлога Срби губе, први предлог подразумева рат који не можемо добити, други предлог подразумева да не можемо добити цело Косово. Ја покушавам да предложим трајно решење зато што се оно базира на компромису историјског и етничког права које подразумева разграничење између онога што је српско и онога што је албанско. У оним крајевима у којима живе Срби то никада неће бити независно Косово. Може тенковима. Овде није реч о сили, овде је реч о договору. Интересују нас српске цркве, Заједница српских општина, накнада за узурпирану имовину", каже Дачић.

Ту идеју, као полазну тачку, не види албански премијер. Еди Рама поздравља иницијативу српског председника да се покрене унутрашњи дијалог о јужној покрајини, али га разуме на другачији начин.

"Решење за косовски проблем је једноставно – пуно признање 'републике Косово' од Србије, а када се ставим на место Александра Вучића, свестан сам да је много лакше то рећи него учинити. За сада можемо да кажемо да је важно да напорно радимо, сви заједно, до решења – стрпљиво, директно и неконвенционално. Сви морамо имати на уму да је проналажење решења за ово питање у интересу свих, не само Албанаца. Што пре, то боље", рекао је Рама.

Дачић, међутим, објашњава да унутрашњи дијалог који предлаже председник државе није, како неки мисле, покренут да би Србија признала Косово.

"Ко је то међународно признао границе Косова? Косово никада неће постати чланица Уједињених нација без договора са Србијом. Нема трајног решења без договора са Србијом, а ако је тако, уважавајте и интересе Срба, у том смислу је та идеја. Зашто разграничење? Па не постоји граница између нас. Ми нисмо утврдили границе ни са Хрватском, нисмо утврдили границе ни са Босном и Херцеговином, а камоли са евентуално неком творевином која себе зове независно Косово", рекао је српски шеф дипломатије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да ће решавање косовског питања имати последице по читав српски народ и све грађане.

"Зато сви друштвени сегменти треба да дају допринос у давању одговора на питања као што су шта је то што ми као колектив желимо, шта смо у могућности да добијемо, чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо добили оно што желимо. Најмање што ова генерација политичара треба да уради за потомство јесте да одговори на питање шта је то што ваш народ жели, али тако да одговор буде јасан и недвосмислен, утемељен на стварним жељама грађана", рекао је Ђурић.

Оно што свакако предстоји је наставак дијалога Београда и Приштине. Извесно је да ће бити настављен на председничком нивоу, а Александар Вучић и Хашим Тачи ће пут Брисела пошто буду формиране косовске институције.

На њихово брзо формирање, али и наставак дијалога и испуњавање до сада договореног, укључујући и формирање Заједнице српских општина, позива и генерални секретар УН. О томе ће у извештају у среду говорити пред СБ УН.

Прочитајте ОВДЕ како Шутановац прети Вучићу протестима на јесен!

Извор: РТС

https://www.youtube.com/watch?v=rTUm774Bv8M
Одговори

Скандалозно признање: Србија није сачувала ни папире који бране државу © AP Photo/ Jerome Delay/pool
КОМЕНТАРИ И АНАЛИТИКА
18:45 15.08.2017Преузмите краћи линк
Наташа Милосављевић
92285364
Када министар спољних послова Ивица Дачић каже да су државни папири нестали, то онда значи да су или украдени или на неки други начин уништени у архиву Министарства спољних послова, тако да то треба истражити и видети како је могуће да се то уопште десило.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Србија нема оригинал Дејтонског споразума, као и да је после 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричарад Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова. Дачић је рекао да се сви праве блесави кад их пита где су тако важна документа.

Предсеник Р.Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић
© TANJUG/ RADE PRELIC
Убрзати радове на путевима који повезују Србију и Српску
Ко је задужен за чување Дејтонског споразума, правног акта који је парафиран у војној ваздухопловној луци Рајт-Патерсон у америчкој држави Охајо, да би се званично прекинуо рат у Босни и Херцеговини. Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра уз присуство председника Србије Слободана Милошевића, председника БиХ Алије Изетбеговића, председника Хрватске Фрање Туђмана, главног америчког посредника Ричарда Холбрука и генерала Веслија Кларака. Садашња административна подела Босне и Херцеговине и састав Владе били су неки од резултата договора.

Један од најосновнијих принципа на којима је Дејтонски споразум био заснован јесте подела Босне и Херцеговине по кључу 51-49 (51 одсто територије Федерацији БиХ и 49 одсто Републици Српској) који је усагласила такозвана Контакт-група.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за Спутник да би свака земља потписница морала да има оригинал међународно потписаног уговора који би по правилу требало да се налази у архиву Министарства спољних послова, где се иначе такви документи чувају. Он наглашава да се ту чак налазе и споразуми које је својевремено потписала бивша Југославија, чак и краљевина СХС-а, а које Србија баштини на основу државно-правног континуитета.

Силуете Александара Вучића и Јенса Столтенберга поред заставе НАТО-а
© REUTERS/ MARKO DJURICA
За Америку и НАТО права мера за Србију је Београдски пашалук
„Када министар спољних послова Ивица Дачић каже да су нестали, то онда значи да су или украдени или на неки други начин уништени, тако да то онда треба истражити и видети како је могуће да се то уопште десило. Иначе, постоје материјали у поступку: када је потписан споразум, како је примерак нама достављен у званичној форми и онда постоје писани материјали везано за то. Према томе, тим трагом треба ићи и утврдити шта је са споразумом“, каже Миливојевић.

Једно од објашњења где је нестао „дејтонац“ пружио је бивши министар спољних послова и челник ДОС-а Горан Свилановић, који је тврдио да није затекао тај документ када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана током НАТО бомбардовања 1999. године.

Дипломата каже да Србија не губи ништа тиме што нема оригинал, јер постоји и основни оригинал, на енглеском језику. Његове одредбе су и даље све на снази и због тога не може да буде никаквих последица.

„Губитак таквог документа може да изазове само политичке последице, јер то показује какав је став и однос Београда према Дејтонском споразуму и свему томе што се догађало, посебно уколико се открије како и у које време је нестао. Уколико се доведе у везу са политиком у том датом тренутку и ставом према целом том процесу који се одвијао, видеће се однос не само према самом споразуму, него и према завршетку рата у Босни и Херцеговини и свему ономе што је била последица тог рата“,додаје Миливојевић.

Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић на мировним преговорима у бази Рајт Петерсон у Дејтону, Охајо.
© AFP 2017/ JOHN RUTHROFF
Сарајево сахранило Дејтон пре санкција
Дачић каже да сви Милошевићеви сарадници тврде, а да се његова секретарица куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на којем је Холбрук, тадашњи главни преговарач између Запада и Србије и амерички изасланик, потписао председнику Србије током преговора 1998. и 1999. године да Вашингтон никада неће признати независност Косова. Према његовим речима, тај папир је нестао, јер је све опљачкано. Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за Спутњик да је затечен том информацијом.

„Не знам за постојање тог папира, али треба веровати господину Дачићу и уколико је и он нестао, то онда показује сву бизарност целе ситуације везане за Холбрука, пошто је он својевремено први признао ОВК и први отишао њима на ноге. Тада је почео процес сарадње ОВК и Сједињених Америчких Држава, који знамо како се завршио — НАТО интервенцијом“.

Миливојевић сматра да ако нема и тог папира онда то такође баца сумњу на све оно што је тада политички изречено или гарантовано у времену када су САД имале интерес преко Холбрука да се рат заврши на начин како је њима интересно одговарао. Очигледно да су и тада биле скривене намере и да су циљеви били сасвим другачији од онога што је у то време било прокламовано и што је било исписано и од стране Вашингтона и од самог Холбрука који је говорио у америчко име, закључује бивши дипломата.

https://rs.sputniknews.com/komentari/201...DEJTON-12/
Одговори

https://www.youtube.com/watch?v=9Ehb6v4MJSY
БОЉЕ БИ БИЛО ДА ОДУСТАНЕМО ОД БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА: Дачић прозвао међународну заједницу у Савету безбедности (ВИДЕО)
08/16/2017 17:56 Издвојено Србија Политика Видео

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице СБ УН да не релативизују питање неспровођења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве.


Дачић на Савету безбедности УН (Фото: mfa.gov.rs)

"Боље да се каже 'нећемо да реализујемо Бриселски споразум' и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију", рекао је Дачић.

Како је навео, он је пре четири године потписао тај споразум са Хашимом Тачијем, а прошло је превише да би стајали било какви аргументи за неиспуњавање преузетих обавеза.

"Ја сам потписао тај споразум и знам да увек има милион разлога за избегавање испуњавања преузетих обавеза, али четири године су предуг период да постоје чврсти аргументи за то. Србија ће испунити све што је потписано, ми смо га зато и потписали", рекао је Дачић у свом говору.

Дачић је у говору на седници СБ УН о извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову рекао и да ће Београд наставити да конструктивно и одговорно учествује у дијалогу, али да са стране Приштине наилази на континуирану опструкцију и изостанак политичке воље за постизање истинског напретка на плану нормализације односа.

Дачић је позвао СБ УН, али и ЕУ и међународну заједницу да изврши притисак на Приштину како би се формирала ЗСО.

"Спречавање формирања 'војске Косова' јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице", рекао је Дачић.

Говорећи о Србима несталим, убијеним и протераним са територије КиМ, Дачић је упитао зашто се о њима више не говори у извештајима СБ УН и да ли се на тај начин легитимизује та чињеница.

"Да ли то значи да се овде мисли да историја почиње од тренутка једнострано проглашене независности Косова?", упитао је Дачић.

Како је рекао, Србија је за трајно решење.

"До њега можемо доћи само уважавањем легитимних интереса и Срба и Албанаца. То да неко дође и каже 'ово је нова држава', а да не пита ништа државу у којој је, јесте нешто што, ако се установи као међународно право, може разбити сваку од наших земаља", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да представници Приштине на седници нису Косовари, већ Албанци.

"Овде није реч о праву народа на самоопредељење. Колегиница Читаку није Косоварка, него Албанка. Она има своју државу, то је Албанија. Реч је о националној мањини која живела на територији Србије и Југославије, која је створила нову државу. Ми желимо и о томе да разговарамо, али ако немате о чему са нама да разговарате, слободно радите шта хоћете, али немојте да зовете Србију", рекао је Дачић.

Дачић је поручио и да је Србија чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

"Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљав као нечији пораз", каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога" и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова" за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

"Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев 'Косова' за чланство у Интерполу", каже он.

Тај захтев се, наводи Дачић, не може подвести под наводна настојања да се унапреде капацитети Косова за борбу против криминала и тероризма и створе институционалне претпоставке да се и овај простор укључи у размену информација из домена надлежности Интерпола, јер је то већ обезбеђено кроз деловање Канцеларије за везу УНМИК.

"Поменути захтев је само још један у низу покушаја Приштине да кроз злоупотребу и политизацију рада међународних организација афирмише своју једнострано проглашену независност", истиче шеф дипломатије.

Напомињући да је период покривен Извештајем генералног секретара у великој мери био је обележен изборним активностима, Дачић указује да су у том периоду уочљиви били притисци и пракса застрашивања српске заједнице, праћени угрожавањем безбедности њених припадника, а све са циљем да се разбије јединство српског гласачког корпуса.

"Могу са задовољством да констатујем да успех који је Српска листа остварила на изборима представља потврду политичког јединства Срба на КиМ и гарант континуитета конструктивне политике када се ради о одбрани њихових интереса", каже он.

"Актуелни застој у формирању приштинских институција, међутим, представла разлог за забринутост, нарочито када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине", истиче Дачић, наводећи да у Србима није проблем али да ће Београд имати конструктивну улогу.

Он наглашава да посебно брине јавно обраћање Рамуша Харадинаја, једног од кандидата за премијера 'Косова', по повратку на КиМ из Француске, у коме, обраћајући се „непријатељу Србији", прети „да ће им бити урађено горе него што је било пре".

"Поново апелујем на међународну заједницу и правосудне институције на КиМ да не смеју остати неми пред оваквим говором мржње и претњама новим етничким чишћењем преосталих Срба", упозорава Дачић.

Он подсећа на запаљиве изјаве албанских политичких лидера о стварању тзв. "велике Албаније", које додатно угрожавају процес помирења и нормализације односа.

"Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог", примећује шеф српске дипломатије.

И даље нема напретка у имплементацији постигнутих договора о Заједници српских општина и правосуђу, иако договор о успостављању ЗСО представља централни део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, навео је он.

Став приштинских институција јасно показује да је неопходан снажан притисак СБ УН, ЕУ и међународне заједнице на Приштину како би извршила преузете обавезе и како би се најважнији елемент нормализације односа - формирање ЗСО, коначно реализовао, поручује Дачић.

"Спречавање формирања 'војске Косова' јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице", навео је он.

Дачић је поновио да истинског помирења не може бити без процесуирања свих злочина, без изузетка, као и без спремности за суочавање са одговорношћу за ратне злочине у сопственим редовима.

"Чињеница да још нема ниједног правоснажно осуђеног за око 1.000 убијених Срба, у периоду после завршетка сукоба до данас, јасно сведочи да правосуђе на КиМ није у стању да обави тај посао", каже Дачић и наводи, како каже, поразан података за прву половину 2017. године према којима је забележено укупно сдамо 218 добровољних индивидуалних повратака представника мањинских заједница.

Имајући у виду да је Специјални суд за ратне злочине сада потпуно оперативан и да не постоје правне препреке за подизање оптужница, очекујем да ће против свих осумњичених за ратне злочине почињене над Србима и другим неалбанцима на КиМ бити покренути кредибилни судски процеси и да ће сведоци добити адекватну судску заштиту, истакао је Дачић.



Дачић је упозорио чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност Косова, јер тиме вређају Србију.

"Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију", рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

"Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета", поручио је шеф српске дипломатије.

"Очекујем да ће (Вљора) Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмика да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане Косова", рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

"Срби су на Косову живели вековима, то потврдују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем", рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова.

"Да ли мислите да то више не треба да се помиње и да је то легитимизирано тиме што се то десило? Хоће ли ико поменути потребу да се Срби врате. Статистика је поразна. Ако је било геноцида, то значи да сада Албанца треба да има мање", рекао је Дачић.

Он је навео да је према попису из времена СФРЈ у Приштини било 43.885 Срба, а да их је према попису из 2011, остало само 430.

"То је 100 пута мање за 30 година. Па да ли је то етничко чишћење и геноцид над Албанцима или над Србима? У Урошевцу сада има 32 Срба, 600 пута мање него раније, у Подујеву их било 2.242, а данас 12, што је 200 пута мање. У Призрену, где сам рођен, их је раније било 11.650, 2011 - 231, а данас само 27. Сваки кометар је сувишан и зато молим вас да више не користите те лажне чињенице да сте жртве етничког чишћења. Ко је крив за злочине нека одговара, али највеће жртве су Срби", рекао је Дачић.

Србија, како каже, није протиов дијалога, али јесте против једностраних потеза.

"Они ће вам говорити да треба прекинути Мисију УН, поделиће говор на ком пише 'Република Косово'. Питам вас јесу ли УН признале Косово? И поред свега тога, ми желимо да разговарамо. Ако је, међутим, све већ решено, ако Приштина нема шта са нама да разговара - радите онда шта хоћете и немојте да се обраћате Србији за било шта. Срби на КиМ играју конструктивну улогу", поручио је он.

Трајно решење за Косово могуће је само уз уважавање интереса и Срба и Албанаца, закључио је Дачић.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је у новом извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО, ни када је реч о интеграцији правосуђа.

"Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима", навео је Гутереш у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

На седници ће путем видео-бима говорити и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Приштину представља амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

Извор: Б92, Танјуг
Одговори

Укидање Унмика повлачи и укидање Еулекса © AFP 2017/ ERMAL META
АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА
13:58 17.08.2017(освежено 14:01 17.08.2017) Преузмите краћи линк
Бранкица Ристић
0 242 0 0
Приштина жели да од Унмика створи канцеларију за везу са УН која би јој омогућила да што пре уђе у УН. С друге стране, укидање Умика је могуће само ако би СБ УН изгласао укидање Резолуције 1244 или њену измену.
Намера Приштине да се отараси мисије Унмик, која је Резолуцијом 1244 успостављена на Косову и Метохији после 1999. године, не може да буде остварена без сагласности Савета безбедности Уједињених нација који је и донео Резолуцију, под којом Унмик делује.

Ово је за Спутњик потврдио и професор међународног права Душан Челић.

Уједињене нације
© REUTERS/ DENIS BALIBOUSE
Да ли је Резолуција 1244 „жива“?
„Да би се ствари промениле и Унмик престао да постоји, потребно је да се укине Резолуција 1244 или да се затражи њена измена. За тако нешто потребна је сагласност чланица УН са правом вета да би се остварио захтев Приштине и њених спонзора“, објашњава професор Челић.

Наш саговорник наглашава да не само да је Унмик администрација саставни, неодвојиви део Резолуције 1244, и да без њеног укидања или измене не постоји начин да се ова мисија укине, већ и да би укидањем Унмика под знак питања дошао и опстанак — Еулекса.

„Има више разлога зашто Унмик и даље треба да постоји, а то је чињеница да се Резолуцијом 1244 потврђује суверенитет и територијални интегритет Србије на Косову и Метохији. Укидањем Унмика, а самим тим и Резолуције, Србија би остала без јединог сидра путем кога би могла даље да води правну борбу за повратак ове територије под своју надлежност. Такође сви заборављају да је после 2008. године и једностраног проглашења независности Косова било предвиђено да мисија Еулекс делује под кишобраном Унмика. Та одредба и даље постоји. Мисија Еулекс, дакле мисија ЕУ, која и данас има одређене надлежности, предвиђено је да делује под кишобраном Унмика. Дакле, у сваком извештају Унмика који се представи у УН разматра се и извештај Еулекса“, додаје наш саговорник.

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану.
© SPUTNIK/ ПЕТАР ВУЈАНИЋ
Унмик — писмоноша Приштине у Унеску
Професор Челић подвлачи да Приштина не може ни сама, ни преко својих ментора да укине Резолуцију 1244, а самим тим ни Унмик, уколико нема сагласности унутар СБ УН који је ову Резолуцију и изгласао. Он верује да, како сада ствари стоје, тешко да би се таква идеја могла уопште и наћи на агенди СБ УН, управо зато што постоје сигурна два вета на ову тему.

Јуче одржана седница у УН на коме је Унмик представио свој редовни извештај, а Приштина затражила укидање ове мисије, показала је јасно ко вуче конце у Приштини — Америка, Велика Британија и Француска. Ово није први пут да Приштина покушава да прогура ову идеју. Исто је покушала и у априлу ове године када је Влада Косова захтевала од међународне заједнице да Унмику промени мандат и додели политичку мисију како би Косово започело преговоре о учлањењу у УН. Из Унмика је тада поручено да наставља свој мандат, јер је после једностраног проглашења независности уследила реконфигурација мисије.

Приштина, међутим, очекује да ова мисија кроз трансформацију буде претворена у канцеларију за везу са Уједињеним нацијама, која би помогла Косову да постане члан те организације.

Рудник Трепча
© YOUTUBE/AL JAZEERA BALKANS
Шта је јаче — устав непризнате државе или резолуција УН?
„Унмик има своју улогу по Резолуцији 1244 и одговара директно генералном секретару Уједињених нација. Унутар тог мандата и ми имамо обавезу да се бавимо питањима спољних послова“ навео је тада Елми Речица из Комисије Скупштине Косова за иностране послове.

Косовски званичници оценили су да рад Унмика није продуктиван и навели да су и поједине чланице Савета безбедности за смањење буџета и укидање мисије. Тако су из Самоопредељења поручили да је мисија после проглашења независности Косова и консолидовања приштинских институција — вишак.

Подсећања ради, после једностраног проглашења независности Косова део надлежности Унмика преузео је Еулекс. Особље је са 15.000 смањено на 350 радника, као и буџет, који је смањен за 10 милиона евра.
https://rs.sputniknews.com/analize/20170...kidanje-1/

http://www.pravda.rs/2017/08/17/razvalji...smet-u-un/
Одговори

НИШТА ОД ДЕОБЕ: Власт поклонила Албанцима север!
17.08.2017. 0
Дели на Вајберу
Промена граница на Балкану, коју заговара Ивица Дачић, произвела би регионални хаос, сматрају аналитичари.

Разграничење на Косову, за које је поново залегао шеф дипломатије Ивица Дачић, мршава је шанса да се компромисом дође до решења, оцењују саговорници Курира.



После Дачићевог подгревања старе идеје, која је, како наглашавају, ништа друго до подела Косова, могу се чути и упозорења да би таква промена граница на Балкану произвела „регионални хаос“.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже за Курир да су ове идеје опасне и неодговорне и да долазе у крајње погрешно време. Јањић напомиње да је предлог потпредседника Владе заправо „признање Косова у новим границама“.

– Суштина његовог предлога је „дај само да не живимо с Албанцима“, али Дачић је опасно ушао у интересну зону НАТО. Не видим како ће се Албанци и НАТО сагласити да север, који је већ интегрисан у Косово, размене са Прешевом, које је већ интегрисано у Србију. Дачић је преузео идеју од Ћосића и пред унутрашњи дијалог је успоставио тему статуса. Тиме он озбиљно минира Вучићеву политику која нам је саопштена. Сада сви могу да воде дијалог с Дачићем, а не с Вучићем. Ово слути на регионални хаос и не може на добро да изађе – упозорава Јањић.

Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић признаје да Дачићева идеја изгледа као компромис, али сматра да Албанци немају ниједан разлог да на њега пристану.

– Зашто би Приштина сада дала нешто кад су јој Дачић и Вучић већ поклонили север Косова и тиме себи избили главни адут за евентуални компромис. Не разумем како се разграничење разликује од поделе, а још мање ми је јасно после Дачићевог додатног појашњења. Не звучи толико лоше, али је велико питање колико је то реално. Захваљујући политици ове владе шансе су још мање, јер је ова власт препустила север Косова Приштини – оцењује Вукадиновић за Курир.

Аналитичар Тим Еш је за Блумберг повезао Дачићев текст о „идеји компромиса историјског и етничког права“ са тежњама Србије да уђе у ЕУ.

– У питању је значајан развој, узимајући у обзир са које стране долази. Дачић ће рећи да је у питању реалполитика, прихватање реалности, али и цена за чланство у ЕУ – изјавио је Еш.

Ипак, из Брисела још нема реакција на предлог који ће Дачић, како је најавио, ставити на сто у предстојећем унутрашњем дијалогу који је иницирао председник Вучић. Укратко, шеф дипломатије предлаже разграничење на оно што је српско и оно што је албанско, уз стварање модела за српску православну баштину по угледу на Атос, формирање ЗСО на југу и добијање финансијске надокнаде за узурпирану српску имовину.

Енвер Хоџај
ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО

Из Приштине је стигао одговор косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја:
– Порука за Дачића. Ако се унутрашњи дијалог не бави признањем косовске независне државности, онда се он своди на пропаст. Ако Србија константно води кампању против чланства Косова у међународним организацијама, о каквој нормализацији говоримо.

КО ЈЕ СВЕ ОД ПОЛИТИЧАРА ХТЕО РАЗГРАНИЧЕНЈЕ НА КОСОВУ

– Добрица Ћосић је „отац идеје“ о подели Косова, коју је наговестио још 1968, а лансирао 1981: „Косово ће за једну или две деценије постати албанска земља. Оно са Албанцима мора да буде подељено.“

– Душан Батаковић је крајем деведесетих понудио стварање пет кантона за Србе на КиМ, при чему би градови били под мешовитом албанско-српском управом, а кантони би обухватили и аграрна подручја у којима су Срби већина.

– Небојша Човић је први српски политичар после 2000. који је у јавност изашао са идејом поделе на српски и албански ентитет.

– Зоран Ђинђић је 2002. покушао да убеди саборце да су добра решења за Косово потрошена до 1999. и да су остала само лоша, а најмање лоше је подела Косова.

– Борис Тадић је тек 2008. први пут поменуо поделу и наговестио да је спреман да размишља о тој опцији „ако исцрпимо све претходне опције“.

Извор: kurir.rs
Одговори

Хроника
"Косово" примљено у ФИСУ и учествоваће на Универзијадама, Русија и Кина гласале за пријем
PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 17. август 2017.
На 35 Генералној скупштини Међународне универзитетске спортске федерације (ФИСУ), која је одржана Тајпеју, били су присутни представници 80 земаља од 173 држава-чланица. Главна вест, али непријатна за нас, је да је Косово примљено за члана ове спортске организације.



Од пристутних 80 земаља, за пријем је гласало 62, против 2, а једна је била уздржана, док 15 земаља није желело да гласа.

Поред Србије, против је била Шпанија, а представник Македоније је био уздржан.

Посебно непријатно изненађење су били представници Кине и Русије који су гласали за пријем.

Наша делегација, на челу са Синишом Јаснићем, председником Универзитетског спортског савеза Србије, била је не мало изненађена, јер је председник ФИСУ, Олег Матицин, иначе Рус, изнео аргументе за пријем и на тај начин директно утицао на исход одлуке

Подсетимо, Универзијада у Кинеском Тајпеху је на помолу, прва надметања на програму су у суботу 19. августа.

Наши спортисти увелико долазе и наша екипа је бројнија за 38 чланова, јер су дошли ватерполисти и кошаркаши. У петак у 10 сати, по локалном времену, је подизање заставе Србије у спортском универзитетском селу.
Одговори

Данило Икодиновић, шокирао јавност својом изјавом о Косову и Метохији!
Данило Икодиновић бивши репрезентативац Србије у ватерполу, дао је скандалозни коментар за дневни лист „Курир“ поводом срамне одлуке председника Олимпијског комитета Србије, Божидара Маљковића да српски спортисти на предстојећим Олимпијским играма, који освоје медаље неће смети да напусте победничко постоље уколико се на њему нађу са спортистима са Косова.

Преносимо у целости Икодиновићеву изјаву:

-Да се бавим политиком, знам како бих! Докле више с тим Косовом? Срам их било све да и даље дижу тензију. Памет су нам помутили свима с тим Косовом. Волео бих да видим било ког политичара шта би урадио да нам га врате. Шта са та два милиона људи тамо? Спортисти нека се баве спортом, а политичари политиком. А сви знамо колико смо добри у спорту и какве врхунске резултате постижемо. А знамо и резултате у политици… Шта да кажем, подржавам Маљковића у овом случају јер спорт треба да остане спорт.

Српски спортисти традиционално и готово једногласно годинама у назад промовишу очување Косова и Метохије у саставу Србије. Подсећамо на пример нашег пливача Милорада Чавића, који је истрпео санкције зато што је на додели медаља, на Европском првенству у Ајндховену 2008. године носио мајицу са натписом „Косово је Србија!“,

Такође наводимо и пример Новака Ђоковића, који је издвајао значајну хуманитарну помоћ за српске манастире и српски народ на Косову и Метохији и више пута пред светском јавношћу отворено говорио о неправди која је учињена над Србијом током НАТО агресије…

Подсећамо да је бивши председник Олимпијског комитета Србије, Владе Дивац омогућио је тзв. Републици Косово да постане чланица Међународног олимпијског комитета под образложењем да спорт и политику не треба мешати.

Репрезентативци Србије доведени су у деликатну ситуацију за коју нису одговорни, али то неоправдава овакву Изјаву Данила Икодиновића који са увредњивим тоном говори о најважнијем српском и националном држаном питању.

Српски спортисти не представљају само себе на међународним такмичењима, већ читаву државу и народ, грб и химну и заставу.

Икодиновићу поручујемо да је патриотизам ствар кућног васпитања!

Извор: Говори Србија

Оваке двене извештаје......као да се припрема мозак за нешто......или неко жели да осећа пулс народа!
Одговори

http://informer.rs/vesti/politika/148475...ver-Kosova
Одговори

А ЗАШТО ОНДА НИСМО ПРИХВАТИЛИ ХИТЛЕРА: Да ли Срби заиста морају да "прихвате реалност" на Космету?
08/20/2017 16:48 Фокус 10 Србија Став

Задатак државника који жели да остави позитиван историјски траг управо је да не прихвата реалност. Да се са њом не мири. Да је непрекидно мења. Да све чини да та реалност буде свакодневно све боља за његов народ где год он живео.


Вучићева "реалност" Косова и Метохије (Илустрација: Правда)

Пише: Предраг Васиљевић

Ако је реалност да је Косово независно, како тврде евроатлантисти који све агресивније убеђују Србе да признају јужну српску покрајину, зар није реалност и да је Босна и Херцеговина развалина од државе која више не функционише?

По ком то принципу реалности, дакле Косово и Метохија припадају Албанцима, а Република Српска не припада Србима, када се и на њу може применити банално цинични аргумент који се признаје косовским сепаратистима — „чије су овце, његова је и ливада“?

Зашто Сарајево и западне силе не признају реалност да Срби у РС не желе да постану део НАТО-а, већ противправно окупирају војне објекте по Српској како би целу БиХ насилно угурали у северноатлантску алијансу?

Хајде и да обрнемо: зашто нико не убеђује Албанце да је реалност да Срби никада неће признати независно Косово и да због тога мора да се седне за преговарачки сто и да се нађе „реално решење“?

А може и овако: Зашто нико не саопшти Бакиру Изетбеговићу — немаш никакву власт у Републици Српској, унитарна Босна и Херцеговина је само пусти сан, Бањалука је политички фактор који мора да се уважи, прихвати ту реалност!

Шта је уопште реалност?

Ако је улога модерних политичара у Србији да „прихвате реалност“, онда би требало да прихвате и да реално постоје криминал, корупција, сиромаштво, дубока социјална неправда, хаос у бирократском систему, незапосленост, насиље у породици, непотизам, урнисана култура, растурен систем вредности… И да скрштених руку никад ништа не ураде да би то променили.

Да доведемо ствар до апсурда — зашто не бисмо прихватили да смо бедна балканска држава, сиромашна и без достојанства, заглављени у брлогу сопствених пораза, па да тако живимо вечно?

Хајде да сви колективно одустанемо. Да се покријемо по глави. Уважимо да смо инфериорни, беспомоћни и да реално — не можемо ништа да мењамо набоље.

Долазимо полако до поенте.

Задатак државника који жели да остави позитиван историјски траг управо је да не прихвата реалност. Да се са њом не мири. Да је непрекидно мења. Да све чини да та реалност буде свакодневно све боља за његов народ где год он живео.

Задатак државника је да ствара нову реалност. Да повуче некад и потпуно нереалан потез који би отворио врата слободе, развоја и среће за народ. Задатак државника је да уништи сваку реалност која је против његовог народа.

Зашто Срби нису прихватили као реалност да је турска окупација вечна, задата као неминовност и непомерљива?

Зашто Срби нису подржали да је аустроугарска чизма толико јака и реална, да се никада неће подићи?

Зашто нисмо прихватили елементарну реалност да смо окупирани од небројено снажније Хитлерове нацистичке империје, него смо као потпуно нереални — пружили отпор?

Баш све тако може са појмом реалности да се изврне, обесмисли и изрелативизује до у бескрај.

Зато, једина реалност коју Срби данас морају да прихвате је да нас, у новом геополитичком и историјском вихору, чека нова велика борба за опстанак и јачање државе и народа.

Свим расположивим средствима само не ратом.

То више није реално.

Како је познати руски аналитичар разорио Вучићев "дијалог о Косову", прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Ви нисте прихватилих хитлер у једно мисло од природе и генетике

Ви сте приватили хитлер због англофилство једног регент ко је имао своју главу у д.......це енглеског аристократије ко су таде подржавали хитлер.
И тако ви су у београда савили према томе......поготово у тим високим војне кругове!

Па онда поново по налог енглеза сте отишли против хитлер!

Незнам јели је постојала актуелна Српска национална политика од Кнеза Лазара......није зашто нестајемо!
Одговори

Дај боже да нам Америка више не помаже — плаћали су и „Војводину републику“
ИНТЕРВЈУИ
06:57 21.08.2017
Наташа Милосављевић

САД финансирају организације које промовишу онтолошку српску кривицу за сва збивања на овом подручју, прихватање независног Косова, федерализацију остатка Србије, промоцију девијантних сексуалних и породичних концепата, каже Срђа Трифковић.

00:00 / 00:00
„Самим пристанком да се решавање косовског проблема измести из СБ УН у Брисел, Србија је направила катастрофални стратешки потез који је сада, нажалост, врло тешко учинити реверзибилним и вратити косовско питање на Ист ривер“, каже за Спутњик др Срђа Трифковић, историчар и публициста са којим смо разговарали о најауектилнијим политичким темама које су доминирале у протеклој седмици.

Седницу СБ УН у Њујорку поново је обележила жустра расправа због захтева Приштине да се Унмик повуче са КиМ. Очекујете ли да ће се то ускоро и десити?

Министар Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација
© ФОТО: MFA.GOV.RS
Дачић у СБ УН: Велике силе, дубоко погађате српски народ
— Најупечатљивији утисак је да су западне силе и Јапан као нестална чланица наступили координисано са унапред припремљеним договором о подршци албанској позицији. Све приче о партнерству, рецимо са Француском, и подршци Србији на њеном европском путу падају у воду када је реч о стратешком регионалном питању, а то је континуитет политике НАТО-а од 1999, па преко мартовских погрома 2004. године, проглашења независности и онда његовог признања од стране истих тих сталних чланица — САД, Велике Британије и Француске. Када дође стани-пани, и даље постоји један апсолутно монолитни блок који ни за јоту не одступа од унапред зацртаног циља, а то је да Србија буде принуђена на признање независне и суверене републике Косово и да се прича завршити тиме што је појео вук магарца.

До када Србија може да одолева таквом притиску?

— Мислим да је перцепција у западним престоницама да је Србија већ са Бриселским споразумом направила битни искорак легања на руду и да се чак и Дачићева полемика поима више као одраз неке потребне лакировке за домаћу употребу него што има озбиљну политичку употребљивост. Другим речима, Американци то колоквијално кажу: „Шта ти вреди да затвараш врата од штале када је коњ одгалопирао“.

Какав је план Приштине?

Срби обележавају Видовдан на Газиместану.
© TANJUG/ ЕДИБ ТАХИРОВИЋ
Из Београда сто сигнала, Приштина са јасним ставом
— Они мисле да независност већ имају и да су са неиспуњењем чак и оног скромног дела бриселског споразума о ЗСО потврдили да уживају имприматур западних сила без обзира шта радили, да им је све допуштено, чак и када је реч о грубој заплени имовине, када је реч о негирању оног што је формално за Запад светиња, а то је приватна својина или тапија. Наставиће да иду путем заплене српске државне имовине, јер нема ко да их спречи.

Шта остаје Србији?

— Врло мало, нажалост. Овде не можемо да раздвојимо дипломатске опције у вези са КиМ од стратешких опредељења као што је европски пут. Другим речима, све док се говори о неупитном и безалтернативном европском путу, то ипсо-факто укључује и даље фаталистичко прихватање свршених чинова на Косову.

Нас у УН и даље бране Русија и Кина...

— Они то раде, јер не желе да и сами буду подвргнути свршеним чиновима. За Русију је велика лекција била не само бомбардовање 1999, него и злоупотреба Резолуције у Либији 2011. године, која је била изврнута у квази-правно покриће за интервенцију против Гадафија. И Русија и Кина су дигле руке од Србије као истинског браниоца косовског наслеђа из резолуције 1244, а они се боре за њу због спречавања глобалне хегемоније САД. Могло би да дође до тога да Србија буде принуђена да моли Русе и Кинезе да не буду већи „католици од папе“.

Како треба да тумачимо вест да САД за следећу годину планирају 40 одсто мањи буџет за финансирање неких организација на Источном Балкану?

Ујка Сем
CC BY 2.0 / DONKEYHOTEY / UNCLE SAM I WANT YOU - POSTER, FACELESS
Трамп „заврће“ буџет за Србију – шанса за скидање окова Запада
— То је јако добра вест. Са становишта реалполитике можемо рећи: „Дај боже, да нам не помажу“. Ти програми који су били каналисани преко Ју-Ес-Ејда или преко Националне фондације за демократију у суштини су били првенствено усмерени ка финансирању читавог низа деструктивних квази-невладиних организација које су у ствари биле у функцији америчке стратегије, било да је реч о Фонду за хуманитарно право, Хелсиншком одбору или о читавом низу локалних организација као што је лажно Независно удружење новинара Војводине. То су све биле организације које су промовисале или прихватање онтолошке српске кривице за сва збивања на овом подручју деведесетих година прошлог века или прихватање свршеног чина независног Косова или федерализације остатка Србије кроз „Војводину републику“ или пак промовисање девијантних сексуалних и породичних концепата који су усмерени на подривање основних елемената континуитета једног друштва и његове традиције. Мислим да је смањење тог буџета јако добра вест, јер то значи да ће бити све више гладних крокодила у све сувљој бари.

Шта то нису добро урадили они које су плаћали или су завршили посао?

— Посао није обављен зато што је српско друштво у целини прилично отпорно на такве облике увезене инфекције. Друго, Трампова администрација је много мање од Обамине заинтересована за наметање тих постмодерних културолошких и идеолошких узуса. Он има нула интересовања за дофинансиравање разних Сорошевих организација, које су у осам година Обамине администрације биле апсолутно на истом фону средства федералне Владе и каналисане кроз квази невладине организације. Квази, јер у суштини органи Стејт департмента су и финансирани из буџета који усваја Представнички дом, као што је Национална фондација за демократију или као што је Ју-Ес-Ејд, а који онда на терену своја средства каналишу и дају их тим, тобоже невладиним организацијама, где се строго пази да ли су и у којој мери на фону онога што су они унапред зацртали за своје идеолошке и стратешке циљеве.

Сирија је оптужила Америку, али и Британију да су снабдевале терористичке организације отровним супстанцама које су пронађене у Алепу и околини Дамаска. УН би могле да спроведу истрагу. Шта би значило ако се та вест потврди као тачна?

Башар Асад
© AP PHOTO/ SYRIAN PRESIDENCY FACEBOOK PAGE
Асад Западу: Нисте успели, борба се наставља
— Не сумњам да је вест тачна и досадашњи наводни напади отровним супстанцама, пре свега онај у околини Дамаска, крајем августа 2013. године били су типични примери лажних застава где је требало по моделу Маркала и Рачка извести лажирани спектакл који би онда био увод у страну интервенцију. Међутим, пре месец дана се у Америци десило нешто доста значајно, а то је да је саопштено да Америка диже руке од такозване Слободне сиријске армије и да престаје да финансира те такозване „умерене“ побуњенике. У ствари, увек је била реч о тврдим џихадистима који оног тренутка када добију наоружање и опрему везују црне мараме и престројавају се било у редове Нусра фронта, која је сиријски огранак Ал Каиде, или у редове ИСИС-а, односно Исламске државе. Такође је најављено да ће бити повећано финансирање такозваних Слободних сиријских снага, што је у ствари курдско-арапска коалиција у којој су сиријски Курди доминантни, а то је пројекат Пентагона. Другим речима, пошто су се Курди доказали на терену као ефикасни борци, јер они су ти који су у ствари извели офанзиву на Раку, неформалну престоницу Исламске државе, која је сада малтене у окружењу, и они су ти који су у северној Сирији очистили терен, не само од Нусра фронта, који није ништа бољи од Исламске државе, једино што нису по заједничком контролом.

Карла дел Понте је рекла да поседује веома важне доказе који би могли да осуде Асада. Да ли верујете у све то?

— Ми имамо довољно искуства са Карлом дел Понете да знамо да је реч о особи која никада неће допустити пуким чињеницама да стану на пут унапред задате идеолошке матрице. Колико имамо доказа о поступцима побуњеника, о томе су Асадове снаге дале богат досије после пада Алепа, шта се догађало у самом Алепу у пакленом периоду побуњеничке контроле? Она наговештава да има досије и против Руса, али ако са друге стране видимо колико је цивила страдало у нападима америчких и Американцима савезничких снага, што ваздушним, што копненим, очигледно је да у Сирији нема никога коме су руке чисте, али прозивати само и искључиво једну страну нас подсећа на најцрње дане ратова на подручју бивше Југославије.

Американцима нема ко да суди…

Карла дел Понте
© AP PHOTO/ BAS CZERWINSKI
Карла дел Понте: Има довољно доказа да се Асад осуди
— Наравно, то су они потврдили још пре 15 година одбијајући јурисдикцију Међународног кривичног суда и одбијајући да потпишу Римске протоколе, али истовремено инсистирајући да то прихвате друге стране и управо је тадашња државна секретарка Медлин Олбрајт рекла да не долази у обзир да неко може да суди Америци када је Америка та која је носилац савести света, јер „ми стојимо више, ми видимо даље“.

Само неколико дана након што је оптужио Пекинг да не чини довољно да обузда Пјонгјанг, Трамп је наредио покретање истраге о кинеској крађи америчког интелектуалног власништва. Докле то иде?

— Наравно да је реч о геостратешким играма, које у позадини имају жељу Кинеза да опстане нека Северна Кореја као тампон зона између границе на реци Јалу и америчких снага на 38 паралели у Јужној Кореји. Опет то не значи да Кинези не краду. Они су, где год могу, користили своје инжењере, софтверске аналитичаре и стипендисте. То је можда један очекивани, нелегални, али де факто, легитимни облик понашања у којем се ангажују све стране. Ипак, то извући из рукава као адут против Пекинга није упутно, јер једина шанса за САД да реше проблем са Ким Џонг Уном јесте сарадња, а не конфронтација са Пекингом.

Кина је наговестила да ће уколико та ситуација ескалира припремити такозване повратне мере. Да ли очекујете тако нешто?

— Кинезима није у интересу да ескалирају сукобе са Америком и мораће да прихвате смањење енормног дефицита са Америком. То ће можда бити остварено кроз повећање вредности њихове валуте, која је објективно обезвређена за најмање 40 одсто, што доприноси кинеском суфициту, и такође, они су успорили процес милитаризације острва у Јужнокинеском мору, који је била велика тачка спотицања. Кинези планирају дугорочно и виде да, докле год уживају економски суфицит, висок темпо раста, задовољавајуће регионалне односе, једноставно у овом тренутку немају интереса за превелико таласање. Сматрам да је више реч о дипломатском, реторичком потезу, него о стварним контрамерама.

У Вирџинији је уведено ванредно стање. Ви сте се вратили управо из САД, шта се тамо дешава?

Роберт Ли кад је имао 31 годину.
CC0 / ЈАВНО ВЛАСНИШТВО
Генерал који је 150 година после смрти изазвао грађански рат у САД
— Истина је отприлике следећа — велики број јужњака, који нису ни мрзитељи, ни фашисти, ни припадници Кју клукс клана дубоко, револтирани су због покушаја да се уклоне симболи те јужњачке конфедерације који за њих представља део њиховог историјског сећања. У ту групу која је чинила већину демонстраната укључили су се и неки неонацисти. Са друге стране, такозвани контра-демонстранти дошли су припремљени на насиље. Полиција није интервенисала, јер је било потребно створити фаму о демонстрантима, који су дошли са намером да изазову насиље, а то су исти они који су демонстрирали и против Трамповог избора. Пада у очи да је скуп био легалан и да сходно Првом амандману имате право да носите чак и те мрзитељске симболе. Пошто је унапред либерални естаблишмент који контролише медије одлучио да су мрзитељи достојни презира, они који су се томе супротстављали су по природи ствари позитивни и њих је требало подржати. Трампу је замерено што је рекао да је насиља било на обе стране, јер се није определио за идеолошку матрицу по којој се вреднују поступци не сходно Уставу, већ по идеолошкој позицији. Паралелу са тим имамо у ратовима на подручју бивше Југославије када су редовно поступци Хрвата, муслимана или Албанаца били правдани тиме да су они жртве српске агресије, а српски поступци су били преувеличавани или чак и измишљени, јер су они унапред били означени као лоши момци. У време Крајине, у време „Олује“, августа 1995. године, тадашњи амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт је рекао: „Не, ово није етничко чишћење. Етничко чишћење је нешто што Срби раде“.

Да ли сте изненађени резултатом анкете коју је објавио „Тајм“ да неке савезнице САД и седам европских земаља чланица НАТО-а имају више поверења у Путина него у Трампа?

— Неповерење у Трампа у Западној Европи је добрим делом резултат чињенице да Европском унијом доминирају глобалисти попут Макрона, Јункера и Меркелове, поборници слободне миграције и противници националног суверенитета и стога је он за њих анатема, а наравно конзументи европске медијске машине га онда перципирају као претњу тим наводно позитивним трендовима.

Ја сам овог лета имао прилике да пропутујем и Бенелукс, Немачку, Италију и Француску и видео сам да је веома присутан третман Путина као оличења свега што је стереотипно лоше у вези са Русијом, која не припада Европи, која је ван европског цивилизацијског круга. Ипак, никад не узимам резултате анкета здраво за готово, али бих рекао да, поготово када је реч о северозападном делу европског континента, русофобија у јавном дискурсу није ништа мања него у САД.

https://rs.sputniknews.com/intervju/2017...cka-pomoc/
Одговори

Влада Македоније саопштила је да ће у односу на гласање за чланство Косова у Унеско имати у виду позицију већине земаља чланица ЕУ, јавила је Телевизија Телма.
Александар Вучић
© TANJUG/ TANJA VALIC/
Вучић: Имамо доказе о веома офанзивном деловању против Србије у Македонији
Поједини медији јавили су да је особље амбасаде Србије повучено због евентуалног будућег гласања Македоније о чланству Косова у Унеску.

Влада Македоније навела је да увек следи интересе државе базиране на приципима добросуседства и унапређења регионалне сарадње, неутралности и немешања у спорове међу државама, преноси Б92.

„Македонија развија пријатељске односе са свим суседним земљама. Када постоје отворена осетљива питања између два наша суседа, Влада Македоније ће увек следити интересе државе базиран на принципима добросуседства и унапређења регионалне сарадње, неутралности и немешања у спорове међу тим државама. У односу на гласање за чланство Косова у Унеско, Влада Македоније ће имати у виду позицију већине земаља чланица ЕУ“, навела је Влада.

Македонија још чека званично објашњене Београда за повлачење особља Амбасаде Србије у Скопљу.



Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће држава предузети мере да заштити наше интересе у Македонији и истовремено преиспитати нашу оспособљеност и капацитете за обављање посла у актуелним условима у тој земљи.
Александар Вучић
© TANJUG/ TANJA VALIC/
Вучић: Имамо доказе о веома офанзивном деловању против Србије у Македонији
„Већ следеће седмице, после састанака које ћемо овде имати, а имаћемо и састанак са председником Републике Србије Александром Вучићем, део нашег особља биће враћен у Скопље, а амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намеру да спроведемо овде у Београду“, казао је Дачић за Танјуг.

Он је објаснио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно деловање према Републици Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор.

„Ми ћемо предузети мере да се припремо за рад у једном таквом окружењу“, истакао је министар, али и нагласио да Србија жели добре односе са Македонијом.

Влада Републике Македоније
© SPUTNIK/ БОГДАН ПАНТИЋ
Порука из Скопља: Косово и Унеско — како ЕУ, тако и ми
Додао је да је о овој теми јутрос већ разговарао са председником Републике Александром Вучиће и председником Владе Аном Брнабић.

Министарство спољних послова Србије је, како додаје, јуче обавестило Министарство спољних послова Македоније о повлачењу целокупног особља Амбасаде Републике Србије у Скопљу на консултације у Београд.

„Ми недвосмисљено желимо добре односе са Македонијом. Желимо да градимо добре односе, зато што смо суседи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша обавеза је да заштитимо наше интересе, и у складу са тим ћемо примењивати основне дипломатске принципе у међународним односима, односно принцип реципроцитета у свим областима“, истиче Дачић.
Одговори

https://anon2net.wordpress.com/2017/08/2...%B5%D0%B4/

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Малагурски на албанске претње: Наставићу да промовишем истину © Sputnik/ Александар Милачић
ПОЛИТИКА
16:51 23.08.2017Преузмите краћи линк
Маша Радовић
0 9950
„Претње свакако неће утицати на мој даљи рад. А ако неко одлучи да нешто конкретно предузме, ја рачунам да ће ме моја држава заштити“, рекао је за Спутњик режисер Борис Малагурски, који је свакодневно на мети Албанаца откад је на нашем порталу ексклузивно објављен трејлер за његов документарни филм „Косово: Моменат у цивилизацији“.
Поред провокација које је доживео на терену током снимања свог новог остварења, када је један отворени џип са четири Албанца кружио шест пута око филмске екипе с појачаном националистичком музиком до даске, Малагурски свакодневно добија и претње смрћу путем друштвених мрежа.

Борис Малагурски
© SPUTNIK/
Малагурски: Ево решења за Косово! (видео)
„Многи албански медији су одмах представили филм као српску пропаганду, што је јако занимљиво, с обзиром на то да филм још није изашао, нисам га видео ни ја као режисер и продуцент. С друге стране, већ су позвали неке своје стручњаке, косовске маргиналне режисере да коментаришу како су манастири на Косову и Метохији заправо албански а не српски. Самим тим, они већ разоткривају какви су планови Приштине о тим манастирима“, изјавио је Малагурски за Спутњик и нагласио да овај документарац неће бити политички острашћен, већ ће једноставно да приказује истину.

„Многи албански екстремисти су бурно реаговали на Твитеру, неки су чак позивали и на моју смрт. Износе неке апсурдне тврдње. Трудим се да им увек одговорим на цивилизован начин, а посебно волим да се користим западним изворима, па када они помену да су Албанци тражили независност због Милошевића, ја њима пошаљем чланак из ’Њујорк тајмса‘ из 1982. у којем се наводи да албански националисти желе етнички чисто Косово и уједињење са ’Великом Албанијом‘, па да због тога форсирају Србе да напусте Косово и Метохију. Онда они углавном на то реагују увредама, претњама, што је сасвим природно, јер када се неко осећа очајно и панично што аргументима не може да докаже своју тврдњу, он прибегава сили“.


Режисер филма, чија се премијера планира за јесен у Паризу, где је седиште Унеска, за Спутњик истиче да су његови албански пратиоци са друштвених мрежа врло сигурни у себе зато што у овом тренутку Америка још увек стоје иза њих.

„Ја ипак не бих био превише самоуверен да сам на њиховом месту, зато што су Американци били и те како иза талибана када су им били потребни да се боре против Совјета, подржавали су и Садама Хусеина кад им је користио у борби против Ирана. У том смислу се надам да ће имати бар мало мудрости да се заиста потруде да дођемо до неког компромиса. Али када је у питању очување нашег историјског наслеђа, ту нема компромиса, ту морамо да сачувамо оно што је наше и да у том смислу уложимо све напоре да представимо свету истину о томе, као и да и ми сами будемо уједињени бар у овом питању“, закључује Малагурски.

На питање како коментарише ове претње и да ли сматра да је заиста животно угрожен, за Спутњик каже да ово за њега није ништа ново.

Борис Малагурски
© SPUTNIK/
Малагурски: Сва обећања Запада о Косову погажена! (видео)
„Не знам шта да очекујем, досад сам добијао претње и за неке моје раније филмске радове, од Срба, што је можда најтужније. Људи су ми претили разним врстама насиља. Неке од тих претњи су судски потврђене, па су се ту умешале и разне интересне групе и утицале на читав тај случај. Када су у питању Албанци, ово ми такође није први пут. Да ли ће то сада бити већа ствар, не знам. Свакако се увек трудим да будем пажљив у свему што радим ван мог професионалног посла и наставићу то да будем и у овом случају. Али исто тако, претње свакако неће утицати на мој даљи рад. Ја ћу наставити да промовишем истину. А ако неко одлучи да ту нешто конкретно предузме, ја рачунам да ће ме моја држава заштити“, рекао је режисер за Спутњик и додао да он није једини који доживљава непријатности због новог филма.

Стефан Поповић, водитељ документарца, како Малагурски каже, без разлога је задржан скоро сат времена на граничном прелазу када се враћао с Космета, где је боравио током прошлог викенда у једној хуманитарној мисији. Овај случај се такође десио неколико дана након што је Спутњик објавио трејлер за документарац „Косово: Моменат у цивилизацији“.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним