Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дара из Јасеновца
#1

Филм Гаге Антонијевића "Дара из Јасеновца" именован је као српски кандидат за награду Златни глобус. Одмах по избору, одређени број филмских радника дигао је глас против ове одлуке. За сада опоненти овог избора оспоравају именованом филму процедуралне грешке у процесу избора, попут тога да филм још није приказиван у биоскопима, што је један од основних услова да би био кандидован и слично...
Међутим, пошто се ради о првом српском играном филму који макар у мизансцену има усташки логор Јасеновац, јасно је да тај разлог, иако прикривен код опонената, има кључну улогу у побуни.
Наравно, опасно је што и они који су изабрали филм наводе искључиво овај разлог за узрок побуне опонената њихове одлуке. Опасно је због тога што ће неко помислити да је држава промотер истине о Јасеновцу и уопште логорашком питању из Другог светског рата, што се из низа других државних одлука не може закључити.
О овоме ће се још доста полемисати у блиској будућности...
Одговори
#2

Гледао сам неке сцене које су биле на ТВ. Запало ми за око да су усташе све у црним униформама, сем ако није нека сцена гдје баш апострофирају црну легију.
Одговори
#3

https://slobodnahercegovina.com/milenko-...c-vukasin/
Изгледа да Вукашин Мандрапа није постојао, барем не неко ко је на описани начин убијен од усташе.
Одговори
#4

Изванредан текст, пре историјска расправа Миленка Јахуре. Овако треба да изгледа научни рад једног историчара који има амбицију да буде академик, а не неке пашквиле које читамо ових година од "врхунских" научника, по звању, а мало мање по знању. Врхунац је што Јахура не тражи ништа друго до ангажовања Митрополије дабробосанске у потрази за правим старцем Вукашином, и нуди себе за помоћ. То је, иначе, једина амбиција сваког посвећеног истраживача.
Браво, Орјуна, што си нам пренео овај текст.
ПС колико се сећам Вукашин Мандрапа је био трговац из Сарајева, родом из Клепаца. Живео је и радио у улици у којој је Саборни храм у Сарајеву.
Мада после овог текста горе, све остаје отворено.
Одговори
#5

Погледао сам неколико сцена из филма и утисак је изванредан. Сценарио и режија феноменални. Глумци, иако не познајем ниједног, одлични, чак и деца. Ако су ово глумци из Републике Српске могу само да закључим да су тамо критеријуми за упис драмске академије на неупоредиво вишем нивоу него у Београду.
Ово за црне униформе уместо жутих стоји, али није реч о грешци, већ намери, да се публици дочара злочиначки карактер усташа, пошто црна униформа асоцира на нацисте и Холокауст. То није лоша идеја, мада ја волим да филмови са историјском тематиком буду веродостојни до детаља. Ту као пример наводим Спилбергове филмове "Спасавање редова Рајана" ( где рецимо, немачки командир тенка, који се појављује на свега неколико тренутака прича аутентичним источнопруским акцентом кога данас више и нема) или "Шиндлерова листа", итд.
Све у свему, надам се да ће овај филм да оствари успех и разбије лед кад је реч о теми геноцида над Србима у "НДХ".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#6

Зашто је Црна легија носила црне униформе?
Одговори
#7

Наводно су у Сарајеву на лагеру имали само црни штоф, а после им је то постало статусни симбол.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#8

Глумци су из Босне, не знам да ли су искључиво из Републике Српске. Снимао је са њима због аутентичности нагласка. Глумце са наших простора са којима је претходно радио је узео са споредне улоге.
Одговори
#9

(26-12-2020, 09:39 PM)Николај Пише:  Наводно су у Сарајеву на лагеру имали само црни штоф, а после им је то постало статусни симбол.

Хвала

(26-12-2020, 11:30 PM)DIDzM Пише:  Глумци су из Босне, не знам да ли су искључиво из Републике Српске. Снимао је са њима због аутентичности нагласка. Глумце са наших простора са којима је претходно радио је узео са споредне улоге.

Одакле би били ако нису из Српске? Да није можда неко од хрватског цвијећа?
Одговори
#10

Браво, Гаго! Направио си Велики, Велики филм.
Немам довољно речи да похвалим овај филм.
Одговори
#11

Дочекасмо први филм о Јасеновцу. Надам се да ће их бити још.
Одговори
#12

Одличан за почетак!
Дочарати пакао Јасеновца, скоро је немогуће, а и нема се искуства у нашој кинематографији. Али - добро је да је ова тема отворена.
Одговори
#13

И један британски историчар је похвалио филм. То је било пре четири дана

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy...id=1812688
Одговори
#14

Погледао сам другу половину филма. Много тежак филм, иако немогуће дочарати Јасеновац и ужас који је владао.
Фасцинантно колико Срба први пут слуша причу о Јасеновцу. Изненадио сам се. Потпуна неупућеност.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним