Погледи форум

Пуни Облик: Одговорност Черчила и Форин офиса за напуштање генерала Михаиловића
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3
Одговорност Черчила и Форин офиса за напуштање генерала Михаиловића

Свој интерес по сваку (туђу) цену

Због чега је Черчил према Југославији водио политику антиподну оној која је примењивана на Грчку и шта је условило потпуни заокрет у британској политици?

Пише: Ненад ЈАКОВЉЕВИЋ

http://www.pogledi.rs/odgovornost-cercil...hailovica/
Да ли је на Погледима објављен есеј Слободана Јовановића "Случај генерала Михаиловића"?
Није.
Марк Вилер је изнео једну врло занимљиву тврдњу:

Да су средином августа 1941 представници СОЕ и НКВД постигли споразум о заједничкој политици у стратешкој саботажи, субверзији и пропаганди, што би се примењивало свуда осим на територијама под контролом једне од ове две силе. Постигнут је, наводно и договор о подели сфера одговорности: западна Европа и Грчка Британији, Бугарска, Румунија и Финска - Русији, док је судбина Чехословачке, Пољске и Југославије имала да се реши накнадно.
Овај споразум је у септембру верификовао и Форин Офис.

Кит Џефри то такође помиње у "МИ6- Историја тајне обавештајне службе".
Добар текст.
(21-04-2015, 09:00 PM)Chicot Пише: [ -> ]Марк Вилер је изнео једну врло занимљиву тврдњу:

Да су средином августа 1941 представници СОЕ и НКВД постигли споразум о заједничкој политици у стратешкој саботажи, субверзији и пропаганди, што би се примењивало свуда осим на територијама под контролом једне од ове две силе. Постигнут је, наводно и договор о подели сфера одговорности: западна Европа и Грчка Британији, Бугарска, Румунија и Финска - Русији, док је судбина Чехословачке, Пољске и Југославије имала да се реши накнадно.
Овај споразум је у септембру верификовао и Форин Офис.

Кит Џефри то такође помиње у "МИ6- Историја тајне обавештајне службе".

Финска? Ту није испоштован договор, зар не?
Мисли се на делове Финске територије које су Совјети отели током Совјетско - Финског рата.
Наравно, ни једнима ни другима није падало на памет да се у то време држе договора, то је била политичка играрија.
Совјети су били на ивици уништења, и вероватно нису озбиљно размишљали о ширењу утицаја на Балкану, нити је Британцима падало напамет да им препусте контролу у Румунији, Мађарској, а посебно не у Југославији и Бугарској.
Након што су одбили немачки напад на Москву, били би пресрећни и презадовољни да су им Британци наговестили да ће да "зажмуре" на њихово отимање балтичких земаља и ампутацију дела Румуније.
(21-04-2015, 05:50 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Није.

Greška, pardon. Esej se zove "Pitanje genrala Mihailovića". Pretpostavljam da je odgovor isti. Smile
Да, имам књигу са тим есејом, али нисмо га објављивали. Некад смо га објавили у фељтону у ''Погледима''.
(22-04-2015, 05:55 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Да, имам књигу са тим есејом, али нисмо га објављивали. Некад смо га објавили у фељтону у ''Погледима''.

Како би било да се то негде појави на форуму ?
Супер, али ко да прекуца? Smile
A зашто да се прекуцава?
Зар не може да се скенира, па да се у програмима исфилтрира и изолује текст? Колико је то обимно?
Ја немам скенер, а и не знам ту технику. Није велико, 5-6 страна чини ми се.
Може и фотоапарат, а није проблем извући текст онда само је битно да се слика под правим углом...
Страница: 1 2 3