Пре неки дан гледао сам кратки документарни филм о Голом Отоку, причу са италијанске стране,
Заиста је била реч о Италијанима заточеним у том логору.
То су били комунистички радници из бродоградилишта у месту Монфалконе, код Трста, који су спонтано изабрали да се преселе у нову комунистичку државу.
Радили су у Ријеци, добили су станове тих италијана који су претходно напустили град.
Били су много цењени, зато што су били већ одраније комунисти, па и зато што су локални радници били сељаци, који су тек добили посао у фабрици.
После сукоба са Коминформа, сви до једног одбили су да се одрекну своје лојалности Совјетском Савезу и сви су завршили у Голи Оток.
Један од њих је у интервју рекао да су југословенски комунисти били заправо жестоки националисти.
Занимљиво је да су показали тадашње тајне документе америчке службе о том логору, са информацијама и мапом оствра.
Питали су Фулвија Радина, актуелног политичког представника Италијана из Истре а и заменика председника хрватског Сабора, зашто су сада објетки у логору на том острву напуштени, а да нема спомен-парка?
Човек је одговорио да хрватска левица не жели можда да се сазна прошлост, десница (чудно) можда мисли да није то њена ствар, а потом је изјавио да је велика вероватноћа да постоје жеље неких бизнисмена да направе од острва летовалиште.
Или можда, то је моје мишљење, боље је то скривати, када за то је крив Хрват а не Србин?
А заточеници су били углавном италијански или српски комунисти?
(23-11-2023, 07:58 PM)ЛукаЛоко Пише: [ -> ]Пре неки дан гледао сам кратки документарни филм о Голом Отоку, причу са италијанске стране,
То су били комунистички радници из бродоградилишта у месту Монфалконе, код Трста, који су спонтано изабрали да се преселе у нову комунистичку државу.
Радили су у Ријеци, добили су станове тих италијана који су претходно напустили град.
Били су много цењени, зато што су били већ одраније комунисти, па и зато што су локални радници били сељаци, који су тек добили посао у фабрици.
После сукоба са Коминформа, сви до једног одбили су да се одрекну своје лојалности Совјетском Савезу и сви су завршили у Голи Оток.
Један од њих је у интервју рекао да су југословенски комунисти били заправо жестоки националисти.
Занимљиво је да су показали тадашње тајне документе америчке службе о том логору, са информацијама и мапом оствра.
Питали су Фулвија Радина, актуелног политичког представника Италијана из Истре а и заменика председника хрватског Сабора, зашто су сада објетки у логору на том острву напуштени, а да нема спомен-парка?
Човек је одговорио да хрватска левица не жели можда да се сазна прошлост, десница (чудно) можда мисли да није то њена ствар, а потом је изјавио да је велика вероватноћа да постоје жеље неких бизнисмена да направе од острва летовалиште.
Или можда, то је моје мишљење, боље је то скривати, када за то је крив Хрват а не Србин?
Нетачно.Хрватска је много више од Србије урадила на рехабилитацији жртава Голог Отока.Уређено је гробље у Ријеци,где су покопавани,објављено је много научних радова о том логору,колико знам снима се и филм.
Проблем је Србија,која се није суочила са наслеђем тоталитарног комунизма.
Иначе,ових Италијана је била шака јада,у логору.75% Срби из Србије и ЦГ.
(26-11-2023, 11:06 AM)ексрежисер Пише: [ -> ] (23-11-2023, 07:58 PM)ЛукаЛоко Пише: [ -> ]Пре неки дан гледао сам кратки документарни филм о Голом Отоку, причу са италијанске стране,
Нетачно.Хрватска је много више од Србије урадила на рехабилитацији жртава Голог Отока.Уређено је гробље у Ријеци,где су покопавани,објављено је много научних радова о том логору,колико знам снима се и филм.
Проблем је Србија,која се није суочила са наслеђем тоталитарног комунизма.
Иначе,ових Италијана је била шака јада,у логору.75% Срби из Србије и ЦГ.
Шта је Србија могла још да уради? Цео логорски комплекс се налазио у Хрватској, па је некако природно да Хрватска највише уради на рехабилитацији логораша, а и морали су због уласка у ЕУ. Колико само документарних филмова је РТС урадио на ту тему. Мислим да је Србија од свих жртава Брозовог режима, највише пажње посветила управо голооточанима. Иначе, жртве Голог отока су покопали и на загребачком Мирогоју.
Град Зрењанин носи име сексуалног насилника?
Предкомунистички назив града био је Петровград. Жарко Зрењанин "уча" родио се у Избишту код Вршца. Школовао се, радио и живео у Вршцу, Белој Цркви и Сомбору и само је прошао поред града који носи његово име. Као предратни учитељ Жарко Зрењанин је био осуђен за напаствовање својих ученица и познат као сексуални манијак. Рано је ступио у редове забрањене комунистичке партије, која је била забрањена јер је деловала као терористичка организација. Већ 1941. он има своју групу комуниста која је била састављена од олоша и робијаша. Током рата организује тоталне самоубилачке нападе на немачку војску и то без икаквог ефекта. У тим нападима гину многи његови саборци, а један број њих заробљен и осуђен на стрељање. Притом се све организује без иједног губитка окупаторске војске. У новембру 1942. Немци у центру Вршца вешају његову дугогодишњу љубавницу. Тада се Жарко склања у земуницу код јатака домаћина у селу Павлиш код Вршца. Домаћин га храни и чува са још једним саборцем Страхињом Стефановићем. После неколико дана ћерка домаћина Загорка (Зорка) Крагић долази у земуницу на очевом имању да "херојима" (комунисти га проглашавају за "народног хероја") опере веш и донесе новац за бег у западну Босну, код осталих партизана. Жерко Зрењанин је тада силује и тако се захваљује домаћину на гостопримству. Храбра Загорка одлази до најближе немачке страже и пријављује насилника. Немци долазе, опкољавају земуницу и убијају Жарка Зрењанина и његовог пратиоца Страхињу. Загорку стрељају 1944. као сарадника окупатора, а Жарка исте године проглашавају за "народног хероја". После рата комунисти дају силоватељу име највећег српског града у Банату. Загорка је рехабилитована 2016. године.
Извор: Фејсбук/ Историја Срба
Мислим да су Зрењанина убили локални становници, а не Немци.
(09-07-2024, 01:06 PM)Патриот Пише: [ -> ]Мислим да су Зрењанина убили локални становници, а не Немци.
Такође сам чуо две верзије једна је ова коју сам објавио, а друга је да је Зрењанин рањен у борби са Немцима и када је мало прездравио хтео је да напаствује једну девојку која му је превијала ране. Када су то локални становници видели убили су га. Сад не знам шта је истина.