Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
(26-02-2020, 12:29 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]У документима које сам видео, равногорци се помињу можда једном у 200 страна. Код Живка - да.
У радио депешама да (ту се штеди на речима) - у документима по јединицама - абнормално.
Малтене сваки командант који пише извештај не заобилази "равногорска борба", "равногорска војска", "нова равногорска мисао", "наступ равногораца", "исправни равногорац", "равногорска идеја" итд. А тек нижи команданти који пишу вишим. То само прелива.
А и код преживелих четника тога има. Ево, треба послушати Милоша Косту Аћина: "Не зовите ме четник. Ја сам био војни четник. Ја сам равногорац и умрећу као равногорац". Тако да је Равна Гора, као пандам Орашцу и Такову, однела превагу и направила приличну пометњу.
Мимо депеша, гледао сам разна документа Церског корпуса и ДЧД, и ту се равногорци ретко помињу. Да ниси под утиском Шијачког, он је био ту око Ниша и где је он био, помињани су равногорци више него другде. Он и Живко. А занимљиво, Живко није много утицао на Звонка по том питању, што би било очекивано.
Термин "равногорски" западно од Дрине скоро и да не постоји. Исти је случај и са Македонијом. У Србији много прелива.
(26-02-2020, 08:00 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Термин "равногорски" западно од Дрине скоро и да не постоји. Исти је случај и са Македонијом. У Србији много прелива.
А у Црној Гори?
Тамо је случај за себе. Нисам нашао да се називају Југословенска војска у отаџбини до септембра 1942. године. Национални одреди, Народни одреди, Ослободилачки народни одреди, Четнички народни одреди... Тешко да се неко може снаћи.
Да ли је тачно да је Пећанчево међуратно четничко удружење бројало пола милиона чланова?
Чини ми се да је Милија Мајсторовић био недићевац, а не четник.
(14-02-2020, 09:46 PM)Константин Миловановић Пише: [ -> ] (14-02-2020, 09:23 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Стрељан је па обешен од стране четника. А пресуду је донео лично К.Пећанац, који га је узгред и сочно испсовао.
Хвала. Да ли знате ко је био четнички војвода којега је убила нека Живка Дамњановић?
Јоца Војиновић из Кораћице. Налетела је на њега док је бежала од Немаца. Њу је Партија осудила на смрт због неких љубавних веза са осталим партизанима.
Да ли је тачно да је Пећанац 24. априла 1942. послао писмо митрополиту Јосифу где му је замерио пасиван однос СПЦ према партизанима? Извор је књига Милорада Козића...
(06-03-2020, 01:56 PM)Војвода Пише: [ -> ]Да ли је тачно да је Пећанац 24. априла 1942. послао писмо митрополиту Јосифу где му је замерио пасиван однос СПЦ према партизанима? Извор је књига Милорада Козића...
То је непоуздан извор. Козић је Удбин писац.
(02-03-2020, 12:25 AM)Војвода Пише: [ -> ] (14-02-2020, 09:46 PM)Константин Миловановић Пише: [ -> ] (14-02-2020, 09:23 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Стрељан је па обешен од стране четника. А пресуду је донео лично К.Пећанац, који га је узгред и сочно испсовао.
Хвала. Да ли знате ко је био четнички војвода којега је убила нека Живка Дамњановић?
Јоца Војиновић из Кораћице. Налетела је на њега док је бежала од Немаца. Њу је Партија осудила на смрт због неких љубавних веза са осталим партизанима.
Можда је њен случај пренадуван. Ко зна да ли је тај лик уопште био војвода...
(20-02-2020, 04:24 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Ово око рашчињавања војвода треба још мало објаснити.
Народног војводу, који није у војној организацији може да рашчини само војвода изнад њега. На пример, народни војвода је Момчило Ђујић. И њега је могао да рашчини само Илија Трифуновић Бирчанин. Или Пећанац, да није приступио Недићевом војном апарату, па изгубио све привилегије припадника Војске Краљевине Југославије. Војни војвода је Мило Ракочевић. Њега је могао да рашчини Дража или Краљ. Ово само наводим као пример.
Тако да војног војводу, који је у војној организацији, има неки чин и сл, може да рашчини Врховни командант као и народни војвода који је изнад њега. У првом случају то је најчешће краљ, али у рату он та овлашћења углавном преноси или на министра војног или начелника команде.
Какав војвода је био Павле Ђуришић? Да ли њему неко одузео чин након разлаза са Дражом?
(15-03-2020, 11:51 AM)Војвода Пише: [ -> ] (20-02-2020, 04:24 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]Ово око рашчињавања војвода треба још мало објаснити.
Народног војводу, који није у војној организацији може да рашчини само војвода изнад њега. На пример, народни војвода је Момчило Ђујић. И њега је могао да рашчини само Илија Трифуновић Бирчанин. Или Пећанац, да није приступио Недићевом војном апарату, па изгубио све привилегије припадника Војске Краљевине Југославије. Војни војвода је Мило Ракочевић. Њега је могао да рашчини Дража или Краљ. Ово само наводим као пример.
Тако да војног војводу, који је у војној организацији, има неки чин и сл, може да рашчини Врховни командант као и народни војвода који је изнад њега. У првом случају то је најчешће краљ, али у рату он та овлашћења углавном преноси или на министра војног или начелника команде.
Какав војвода је био Павле Ђуришић? Да ли њему неко одузео чин након разлаза са Дражом?
Одличан. И ратник и командант. Њему није могао да буде одузет чин јер се радило о специфичним околностима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20