Погледи форум

Пуни Облик: ''Опкољени'', први играни филм у продукцији ''Погледа''
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
(26-04-2022, 06:18 PM)Шумадинац Пише: [ -> ]
(26-04-2022, 05:30 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]
(26-04-2022, 05:22 PM)Громовник Пише: [ -> ]Да се јавим и ја чисто да сам погледао филм, и да изразим честитке Самарџићу на пробијању медијског мрака. Само напред Smile

Хвала! Smile

Чека се Шумадинац да се јави из КВ, још само вечерас и сутра филм је у Краљеву.

Тек сад јављаш? То нико жив у КВ не зна када је филм. У колико сати вечерас и сутра вече почиње, да јавим људима?

Ево сајт биоскопа:

https://kvart.rs/repertoar/

Још сутра, 27. априла, у 19:30.
Одгледах. Јако мало људи било. Вероватно због медијског мрака.
Чуо сам се јуче са неким људима из Краљева. Не знају уопште да се даје. Многи би дошли, баш их је заголицала тема. Била би фора да се филм пусти на шатору или на отвореном на Равној Гори.
Шуми, не загуљуј...  Ваистину!
Напиши нешто о филму.
Што се тиче првог четничког филма "Опкољени" у поробљеној Србији после скоро 80 година, може се рећи да је филм одличан. Сјајан приказ стварне борбе... употреба и баратање ватреног оружја, правилно пужење, коришћење бусења као грудобран, итд. (све то први пут у српској кинематографији). Прави лик Николе Калабића и његових сабораца. Врхунац екстазе и највеће изненађење ми је било појављивање Солунаца, тј. пуковника Крсмановића (велики поздрав п. Крсмановићу). И пуно ту има генијалних приказа и дијалога. Огромна вредност филма је и спомињање љотићеваца у правом виду. Тако да ће ускоро бити права халабука о томе да је то антиљотићевски филм. 

И једна од највећих предности овог филма је што нема "познатих" глумаца (и боље, смучили су нас у бројним комунистичким филмовима). Даклем, по томе уникат.

* Е сад било би непоштено не изнети и пар ситница који западају за око и који не умањују значај филма:

- иако је сјајан приказ, засади борова су махом подизани после 2. св. рата..... Можда грешим, не знам
- пошто исто као гос'н Самарџић обраћам пажњу на реакцију гледалаца, највећа њихова критика је да је филм спор. Мени лично то није мана филма, већ врлина. Како би тек реаговали када би гледали Тарковског?
- и поред одличне костимографије, ипак се види да су костими и саме капе, па и шајкаче неизношене. Пар ликова су онако школски носили шајкаче, ко да их први пут користе. Требали су их мало накривити у страну или у назад.
- недостаје барем пар коња на коме неко од четника јаше до одређеног и безбедног места, као и неко немачко возило на главним путевима.

* Што се тиче замерки, постоје само две:
- беспотребан "превише модеран" приказ капетанове жене
- на крају филма није наведена трагедија Николиног сина, тј. да су га убили комунисти.

Све у свему после првог четничког филма осећа се радост, задовољење и пуноћа. Као и потреба да се више пута одгледа.
Гледао сам синоћ. Одличан филм. Написаћу дужи приказ чим нађем времена.
Мислим да је морао бити динамичнији, како би могли потпуно уживати и људи који нису у теми.
Самарџић је могао да затражи овако јавно помоћ и да свако од нас помогне колико може.
Ту првенствено мислим на коње, који се помињу у филму а нема их на платну. Па бар је то могло да се сними и имали би допуњену слику. Ја сам из Мионице и имам коње, тако да смо то могли лако решити. А верујем да би помогли и људи из околних села.
Уз пар ствари, које су по мени биле лако доступне, могао се филм обогатити и за нијансу убрзати.
”Опкољени”, трећа недеља у биоскопима: Нови Сад, Стара Пазова, Ковин, Шабац, Блаце, ускоро Република Српска

https://www.pogledi.rs/opkoljeni-treca-n...26952.html
Ковин 02-04 мај  у 20ч
Сутра увече ћу и ја имати ту част да га погледам.

Баја
Први и најснажнији утисак - Калабић је оживео. Као да се он појавио главом и брадом а не глумац који га "носи".
Одгледао сам филм три пута и могу да кажем да ми је свако следеће гледање изгледао све боље.

За први пут је одлично, лед је пробијен, а потпуковник Никола Калабић се вратио међу своје Србе на велика врата. Оно што су коментарисали неокомунисти пре премијере филма, како лик Калабића никада неће изаћи изван оквира које су поставили Љуба Тадић и Зоран Ранкић, сигурно није тачно. Како време буде пролазило, Борко Брајовић ће, сасвим сигурно, све више бити прва асоцијација на филмског Николу Калабића.

Што се тиче осталих добрих ствари, први пут смо видели српског војника из Другог светског рата како се понаша по правилима војне службе (праћење непријатеља, обавештајни рад, усиљени марш, стрељачки строј...), видели смо Немце у операцији опкољавања, у подилажењу и затим повлачењу, одличне сцене борбе, затим сјајне и веродостојно приказане униформе и четника и есесоваца, па комплетно наоружање... Даље, добар одабир тема за дијалоге, где и неупућени гледаоци могу да похватају и разумеју главни ток радње и самог рата. Мени лично се баш свидело, поред улоге самог Калабића, како су изнете улоге негативаца: немачког команданта (хауптштурмфирера), Вирзиха, Немца са ожиљком на лицу, немачких агената који хапсе породицу... Такође, мишљења сам да је Живорад Мишић морао да буде дрчнији и одсечнији, некако ми је мекан приликом издавања команде за покрет. Истовремено, капетан у неким сценама као да није опкољен, у једном тренутку чини ми се да му скоро више од пола тела вири изнад грудобрана, а све време су Немцима на нишану.

Оно што је, по мом мишљењу, могло додатно да оплемени филм јесте, као што је неко већ изнад поменуо, појава коња, нпр. Калабић на коњу, да се убаци сцена са продавцем потковица. Осим тога, штета што није пронађена адекватна кућа, да се сними опкољавање у кући, мислим да би изгледало драматичније и неизвесније.
Главна замерка осталих гледалаца на пројекцијама којима сам ја присуствовао, колико сам могао да приметим, била је да је филм ''спор'' и да му фали мало више драме и динамике.

Толико од мене, још једном, за први пут је одлично, сада смо можда мало нескромни, али очекујемо да видимо на платну, поред Драже, још и Рачића, Кесера и наравно - Милутина Јанковића!  Баја
(28-04-2022, 11:43 AM)Шумадинац Пише: [ -> ]- и поред одличне костимографије, ипак се види да су костими и саме капе, па и шајкаче неизношене. Пар ликова су онако школски носили шајкаче, ко да их први пут користе. Требали су их мало накривити у страну или у назад. 

Ово је и мени засметало. "Убише" се четници да објасне како проводе дане, месеце и године у шуми за разлику од недићеваца/љотићеваца/Немаца који то исто време проводе по касарнама и кафанама, а у сценографији сви идентични - сви подједнако носе перфектно чисте испеглане и неизношене униформе, свима су руке свилене и салонске на пример, види се баш да су глумци градска деца Smile

(28-04-2022, 11:43 AM)Шумадинац Пише: [ -> ]- беспотребан "превише модеран" приказ капетанове жене

А ово је тек за посебну причу. Изгледа да је Самарџића неко убедио да нема доброг филма без мало голотиње Јок
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18