05-02-2014, 12:31 AM
Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији
http://www.generalmihailovich.com/2014/02/1943.html
http://www.generalmihailovich.com/2014/02/1943.html
(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише: [ -> ]Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
(01-03-2014, 09:57 PM)Милан Грујић Камењарка Пише: [ -> ]Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.У чијим књигама?
(01-03-2014, 09:20 PM)Ратко Пише: [ -> ]Да, то је хипотеза, што кажеш видећемо, засад остаје ово што је писао Милисав Марковић и што су потврдили још неки сведоци:(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише: [ -> ]Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
Да су злочин починили партизани - то је хипотеза коју је тешко доказати, али видећемо...
Клања су примењивана и због застрашивања и постизања психолошког ефекта код непријатеља.
(03-03-2014, 07:07 PM)Романија1 Пише: [ -> ]Ниси ваљда помислио да ће бити са крстом!!!
image upload no limit
Споменик убијеним у Вранићу. Наравно, са петокраком.