Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

(27-11-2018, 10:55 PM)Pravda Пише:  Непознати четник из околине Косјерића.
Извор:Милослав Самарџић
[Слика: 57a.jpg]

Обележја и горњи део одела су из предратног четничког удружења Косте Пећанца,па је највероватније ово неки легализовани четник из редова КП Smile

[Слика: image.jpg]
Одговори

Сахрана погинулих четника на Руднику, лета 1941.године
Извор:;Адам Милетић
[Слика: 1941-16.jpg]taking a screen shot
Одговори

Марио очисти молим те и ову слику,врло је значајна јер су на слици чувена браћа Мишић.Smile
[Слика: 57.jpg]
Одговори

Четници из села Растошница испод Мајевице.Са лева на десно:Бранко Илић,Војин Јосиповић и Благоје Васиљевић.Посматрач четник у средини има Немачку блузу Вермахта,чини ми се да је официрска,напиши нешто детаљније ако знаш!
Извор:Фејсбук страница(Равногорска Историја).
[Слика: 46733089-1844815098900649-3554584693028421632-n.jpg]
Одговори

Четник у средини носи блузу Вермахта.

У принципу за све су блузе биле исте, сем ознака.
Ствар је у томе што су официри униформе куповали за своје паре, па су често наручивали код кројача по мјери. Избор материјала је ту био већи и све је зависило од финансиске могућности официра. Код штабних официра и генерала нијанса боје је сивља него стандардна. Такође неки су користили раније моделе блуза који су кориштени још у Рајхсверу, али и на стандардним блузама неке детаље који нису били присутни код новијих војнички блуза, нпр. превраћени доњи дио рукава (као у ЈНА код шињела).

Латице на блузама су биле другачије за војнике и подовицире од официрских и генералских.
Ове на фотографији личе на официрске, али не могу бити 100% сигуран, јер су разлике у деталјима који се не могу овдје видјети.
Подогицирска блуза је као војничка, али је крагна опшивена дебелим сребреним ширитом и он би се јасно видио.

Дакле највјероватније официрска.
Одговори

Хвала посматрач,требао би да промениш име у стручни консултант!Smile
Одговори

Некад ме седмицама нема на форуму, тако да нисам баш погодан за било каквог консултанта.
Одговори

Поставља се питање како је четник дошао до официрске блузе Вермахта?Добио је није сигурно на поклон.Ко то зна!
Одговори

Вероватно скинуто са неког хрватског легионара. А можда и са правог Немца...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Александар Симић,фотограф 2. Равногорског корпуса.Иза себе оставио богату колекцију слика ЈВуО.Негативе чувао годинама после рата у тегли од пекмеза.
[Слика: Aleksandar-Simi.jpg]
Одговори

https://www.ebay.com/itm/WWII-Ravna-Gora...rk:11:pf:0

[Слика: s-l1600.jpg]

[Слика: s-l1600.jpg]
Одговори

Чланови две посаде које су пале јула и августа код Књажевца. Френк и Луис су били у првој.
Одговори

Живо ме занима где су фотографије толико спашених авијатичара од стране партизана. Спасише 2000 или колико њих, а само се неколико фотографија врти по нету. Нешто ту не штима...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Пробај да погледаш на неком другом сајту осим Погледа.
Има и књига, око десетак од евакуисаних од партизана. Од четника има једна, Инксова, а ни она их не приказује у најбољем светлу.

Иначе, велик број евакуисаних авијатичара код четника је наведен као ”чланови савезничких мисија”, што је занимљив приказ покушаја пропагандног рата код четника, да прикажу да их савезницу нису напустили.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним