Поруке: 524
Теме: 0
Придружен: May 2017
Углед:
61
Четник у средини носи блузу Вермахта.
У принципу за све су блузе биле исте, сем ознака.
Ствар је у томе што су официри униформе куповали за своје паре, па су често наручивали код кројача по мјери. Избор материјала је ту био већи и све је зависило од финансиске могућности официра. Код штабних официра и генерала нијанса боје је сивља него стандардна. Такође неки су користили раније моделе блуза који су кориштени још у Рајхсверу, али и на стандардним блузама неке детаље који нису били присутни код новијих војнички блуза, нпр. превраћени доњи дио рукава (као у ЈНА код шињела).
Латице на блузама су биле другачије за војнике и подовицире од официрских и генералских.
Ове на фотографији личе на официрске, али не могу бити 100% сигуран, јер су разлике у деталјима који се не могу овдје видјети.
Подогицирска блуза је као војничка, али је крагна опшивена дебелим сребреним ширитом и он би се јасно видио.
Дакле највјероватније официрска.
Поруке: 524
Теме: 0
Придружен: May 2017
Углед:
61
Некад ме седмицама нема на форуму, тако да нисам баш погодан за било каквог консултанта.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Поставља се питање како је четник дошао до официрске блузе Вермахта?Добио је није сигурно на поклон.Ко то зна!
Поруке: 4,406
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
652
Вероватно скинуто са неког хрватског легионара. А можда и са правог Немца...
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,084
Углед:
109
Чланови две посаде које су пале јула и августа код Књажевца. Френк и Луис су били у првој.
Поруке: 4,406
Теме: 55
Углед:
652
Живо ме занима где су фотографије толико спашених авијатичара од стране партизана. Спасише 2000 или колико њих, а само се неколико фотографија врти по нету. Нешто ту не штима...
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 03-12-2018, 05:07 PM од
Николај.)
Поруке: 2,084
Углед:
109
Пробај да погледаш на неком другом сајту осим Погледа.
Има и књига, око десетак од евакуисаних од партизана. Од четника има једна, Инксова, а ни она их не приказује у најбољем светлу.
Иначе, велик број евакуисаних авијатичара код четника је наведен као ”чланови савезничких мисија”, што је занимљив приказ покушаја пропагандног рата код четника, да прикажу да их савезницу нису напустили.