Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Приче са Космета 1998-1999

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  Кад неко прича нешто о чему благе представе нема, или је добио паре од НАТО и Сороша да лупета.
Почетак обећава...

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  Где су то званично призната два авиона?
Шта значи то "призната авиона", ко признаје?
Да НАТО призна да су неспособне будале?
"Губитак признаје" страна која га је претрпела.
Ја сматрам да је број оборених авиона већи, као и оштећених и отписаних. Нпр Ф-15 који је слетео у Сарајеву и Ф-117 који се вратио у Немачку.

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  Онај горе списак је отприлике 100% тачан, али сигурно није потпун. ВЈ је уништила око 300 авиона и хеликоптера НАТО, око 70 (мислим 69) је пало код нас, преко 180 ван наших граница, а 70ак је расходовано због превеликих оштећења по слетању.
Знам људе из Музеја ваздухопловства, и људе који су током рата тражили олупине авиона, и стварно не знам да ико спомиње да је код нас пало 69 авиона.

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  Ту су урачунати и уништени у 5 акција наше авијације ван СРЈ, сем у једном много крупном случају.
Ух, 5 акција и још једна крупна. Толико ни Лазански није лупао.

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  Иначе ВЈ је изнела податак о 60 палих код нас, али су и пре Куманова прећутали хеликоптере и велике авионе. Иначе ВЈ није никада демантовала саму себе, а пискарања генерала који нису завршили у Хагу су за паре. Па само смо 80 живих пилота вратили НАТО у јуну 1999. док је број испалих куд и камо већи. Јер су много користили двоседе, а кукавице су па су и на сваку глупост искакали.
После рата је ВЈ изнела податак о 30ак БПЛ које су оборене (за већину постоје материјални докази), и о преко 30 авиона који су погођени (за само два постоје материјални докази да су пали код нас). Подаци су добијени упоређивањем података о дејству.

(16-05-2019, 09:23 PM)Јуришлија Пише:  А кад смо већ код објективности, истина је и да смо сами себи оборили 2 мига 29 и још један оштетили и много шта друго.
Нетачно.
Времена и места дејства ПВО су позната. Није оборен МиГ-29.

Од литературе, имаш следеће књиге:
- "ВЈ у одбрани од НАТО агресије 1999."
- Спасоје Смиљанић "Агресија НАТО"
- Ђорђе Аничић "Смена"
- Драганић и Димитријевић, "Ваздушни рат над Србијом 1999. године"
Ако ти смета иједан од наведених официра, можеш да се распиташ шта мисле њихове колеге о њима.
Одговори

Ватра, како се звао онај генерал што је био заменик генерала Величковића, команданта ПВО?
Одговори

Verovatno misliš na Smiljanića.
On je bio kdt RV i PVO, a Veličković je bio u GŠ za PVO.
Одговори

Тако је. Ако вам у овој расправи значи нешто овај податак.
Одмах по завршетку рата, негде 10-12 јуна 1999. године, генерал Смиљанић је извршио смотру једног дела јединица ПВО, које су браниле Београд.
Том приликом, рекао им је да су јединице ПВО ВЈ, обориле 16 авиона, и то: два која су пала на територији Србије, а још 8 је пало у непосредном окружењу: Босни, Албанији, Македонији и Бугарској. За преосталих 6 је рекао да имају потврду обавештајних извора.
Нисам читао његову књигу, јер се не бавим тим периодом, али можеш да упоредиш са овом његовом изјавом, која је апсолутно аутентична. Пренело ми је то неколико присутних официра и војника још тада.
Одговори

Osim PVO, dejstvovala je i trupna PVO (strele, prage, trocevci).

Za procenu pogodaka su koristili prvo podatke jedinice koja je gađala, zatim radarsku sliku, prisluškivanje, osmatranje sa zemlje, čime su mogli da prate oštećeni avion.
Одговори

Одавде сам уклонио цитат Ватхре.

Некима изгледа не вреди причати.

Већ сам вам рекао да причате нешто о чему благе везе немате (да будем веома веома пристојан). Али или нисте свесни, или ако јесте "свака вам част...", да понављањем тих НАТО глупости о два, двадесет, исл оборених авиона каљате Славу Српских Јунака, Српског Оружја и Српства уопште.

Ствари су апсолутно онакве каквим сам их описао у горњем писму, или каквим их је описао онај навод радио-аматера (мада је то да поновим веома непотпуно). Односно каквим су их описали генерали ВЈ пре Куманова, а поготову пре петооктобарског НАТО пуча (мада је и то било непотпуно, да не објашњавам сада зашто).

Поменули сте и Мирослава Лазањског о коме имам веома лоше мишљење, а зашто је описао напад на Дубраву и Тирану, вероватно да би од некога нешто матерјално добио. Ипак, то му сигурно није глупост већ му то служи на част.

Видим ту и Спасоја Смиљанића, невероватно је да неко њега узима за озбиљно, то је само још један доказ да немате појма о чему причате. Сад видим, овамо смо причали о удбама, а овде се позивамо на Спасоја С... прави циркус.

Каже два је признао, онај ко признаје - треба да призна (где то треба да призна - Бога питај, кад је тај ишта признао?), па се упушта у процене типа: Чини ми се ... вековима, па. Американци су рецимо одмах измислили да су они оборили два наша мига 29, па навели имена пилота, бројеве авиона, ... а ми их оборили (да поновим).

Шиптари и хрвати иду њиховим стазама (својих НАТО створиоца и господара) и измишљају непостојеће победе, а овде доколичари и плаћеници, пуноглавци и искомплексирани болесници, тврде да сигурно нисмо урадили нешто што јесмо - баш ми Срби!
Други измишљају хиљадугодишња царства, а овде најпростије ратне факте негирају неки назови срби (ко и увек "реални" кад заступају Српске душмане).

То је та болест интернационалног служења Мамону, болест над болестима.
Па и ако ти тата није најјачи, па слажи и реци јесте - нико се неће љутити, а не лажеш о свом јаком тати да је неспособна будала.

Истина ће се сазнати кад тад, а ја не видим разлог да ћутим о ономе што знам, то ми је на крају крајева дужност, према другарима.

Одо ја са дискусије па ви цитирајте Смиљанића и даље. У првом писму сам вам рекао како ствари стоје, а ово је покушај да се уразумите, вероватно сувишан.
Одговори

Јуришлија,
добро, очигледно ниси ништа од наведеног прочитао.

Ја сам 99-те био у војсци, веза при 3. А.
Војска ме одмалена занима, и пре рата (а и данас) познајем сваки ПВО систем који је наша војска имала и његове карактеристике. Као и авионе које је НАТО користио.
Мој брат је био на Стрели-1. Добар другар на Праги. Други другар на Стрели-2. Трећи другар је био официр на Кубу. Познајем још неколико људи који су у војсци били у ПВО. Са свима њима сам причао о њиховим искуствима.
Са возила мог брата је друга смена дејствовала по НАТО авиону. Ракета је имала захват, кренула ка циљу, изашла им из видокруга (иза брда) и видели су експлозију. Стрела-1 експлодира само при контакту са циљем (нема близински упаљач, ако промаши пада цела и не експлодира). Признато им је да су погодили авион.
Другар на Прагама је погодио неколико ракета.

Имао сам прилику да током рата гледам неколико дејстава ПВО, и да причам са људима који су дејствовали, неки са Стрелом, други са Праћком.
Неколико пута сам причао са Ђорђем Аничићем, кога сматрам једним од највећих хероја овог рата не зато што је његова посада вероватно оборила 3 авиона, него што је и поред тога без иједног губитка дејствовала цео рат.
Познајем практично све ауторе који код нас пишу о авијацији.

-------

Прекини да замајаваш себе и нас глупостима, узми озбиљну литературу да читаш, и разговарај са неким ко је био у ПВО или се разуме у то.
Одговори

(18-05-2019, 12:11 AM)ватхра Пише:  Јуришлија,
добро, очигледно ниси ништа од наведеног прочитао.

Ја сам 99-те био у војсци, веза при 3. А.
Војска ме одмалена занима, и пре рата (а и данас) познајем сваки ПВО систем који је наша војска имала и његове карактеристике. Као и авионе које је НАТО користио.
Мој брат је био на Стрели-1. Добар другар на Праги. Други другар на Стрели-2. Трећи другар је био официр на Кубу. Познајем још неколико људи који су у војсци били у ПВО. Са свима њима сам причао о њиховим искуствима.
Са возила мог брата је друга смена дејствовала по НАТО авиону. Ракета је имала захват, кренула ка циљу, изашла им из видокруга (иза брда) и видели су експлозију. Стрела-1 експлодира само при контакту са циљем (нема близински упаљач, ако промаши пада цела и не експлодира). Признато им је да су погодили авион.
Другар на Прагама је погодио неколико ракета.

Имао сам прилику да током рата гледам неколико дејстава ПВО, и да причам са људима који су дејствовали, неки са Стрелом, други са Праћком.
Неколико пута сам причао са Ђорђем Аничићем, кога сматрам једним од највећих хероја овог рата не зато што је његова посада вероватно оборила 3 авиона, него што је и поред тога без иједног губитка дејствовала цео рат.
Познајем практично све ауторе који код нас пишу о авијацији.

-------

Прекини да замајаваш себе и нас глупостима, узми озбиљну литературу да читаш, и разговарај са неким ко је био у ПВО или се разуме у то.

Смешан си, онако искрено. Јттт...
Одговори

(17-05-2019, 11:42 PM)Јуришлија Пише:  Одавде сам уклонио цитат Ватхре.

Некима изгледа не вреди причати.

Већ сам вам рекао да причате нешто о чему благе везе немате (да будем веома веома пристојан). Али или нисте свесни, или ако јесте "свака вам част...", да понављањем тих НАТО глупости о два, двадесет, исл оборених авиона каљате Славу Српских Јунака, Српског Оружја и Српства уопште.

Ствари су апсолутно онакве каквим сам их описао у горњем писму, или каквим их је описао онај навод радио-аматера (мада је то да поновим веома непотпуно). Односно каквим су их описали генерали ВЈ пре Куманова, а поготову пре петооктобарског НАТО пуча (мада је и то било непотпуно, да не објашњавам сада зашто).

Поменули сте и Мирослава Лазањског о коме имам веома лоше мишљење, а зашто је описао напад на Дубраву и Тирану, вероватно да би од некога нешто матерјално добио. Ипак, то му сигурно није глупост већ му то служи на част.

Видим ту и Спасоја Смиљанића, невероватно је да неко њега узима за озбиљно, то је само још један доказ да немате појма о чему причате. Сад видим, овамо смо причали о удбама, а овде се позивамо на Спасоја С... прави циркус.

Каже два је признао, онај ко признаје - треба да призна (где то треба да призна - Бога питај, кад је тај ишта признао?), па се упушта у процене типа: Чини ми се ... вековима, па. Американци су рецимо одмах измислили да су они оборили два наша мига 29, па навели имена пилота, бројеве авиона, ... а ми их оборили (да поновим).

Шиптари и хрвати иду њиховим стазама (својих НАТО створиоца и господара) и измишљају непостојеће победе, а овде доколичари и плаћеници, пуноглавци и искомплексирани болесници, тврде да сигурно нисмо урадили нешто што јесмо - баш ми Срби!
Други измишљају хиљадугодишња царства, а овде најпростије ратне факте негирају неки назови срби (ко и увек "реални" кад заступају Српске душмане).

То је та болест интернационалног служења Мамону, болест над болестима.
Па и ако ти тата није најјачи, па слажи и реци јесте - нико се неће љутити, а не лажеш о свом јаком тати да је неспособна будала.

Истина ће се сазнати кад тад, а ја не видим разлог да ћутим о ономе што знам, то ми је на крају крајева дужност, према другарима.

Одо ја са дискусије па ви цитирајте Смиљанића и даље. У првом писму сам вам рекао како ствари стоје, а ово је покушај да се уразумите, вероватно сувишан.

Дај неки извор, који потврђује то што причаш, па запуши опонентима уста. И имам једно питање: Јел штујеш Милошевића као хероја нације? Чисто да могу убудуће да се лакше одредим према твојим писанијама.
Одговори

(18-05-2019, 12:23 AM)Јуришлија Пише:  Смешан си, онако искрено. Јттт...

Није он смешан него си ти упадљиво глуп и не знаш о чему причаш.
Одговори

Хтео сам да питам Ватру о броју оборених НАТО авиона током агресије на СРЈ 1999. године. Пуковник у пензији Горан Јевтовић помиње бројку о 61 погођеном НАТО авиону. То је написао у једном чланку

http://www.pecat.co.rs/2015/03/goran-jev...siji-nato/

Или, ево, да пренесем како је написано у чланку

"ГУБИЦИ НАТО СНАГА У АГРЕСИЈИ

Значајнија борбена средства НАТО Погођено – уништено од стране ВЈ
Авион 61
Хеликоптер 7
Беспилотна летелица 30
Крстарећа ракета 338
"

Како се сећам, на крају рата 1999. године, причало се да су оборена три авиона Ф-117. Или су можда оборена два авиона Ф-117 и један авион Ф-15
Одговори

(18-05-2019, 05:42 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(18-05-2019, 12:23 AM)Јуришлија Пише:  Смешан си, онако искрено. Јттт...

Није он смешан него си ти упадљиво глуп и не знаш о чему причаш.
Ти пошто си много паметан, прескочи ово писмо, иди нахрани стоку имаш ти дужности брале, не да читаш којешта.

Што се тиче смејања.
Сам сведочи о себи у оном писму да нити има појма, нити може да има и онда каже мени: "Читај ти, треба да читаш, па да знаш шта ми је рекао мајор Аничић. - Да будеш паметан ко ја и познајеш оне Лазањске млађе."
"Читајте, читајте, Смиљанића ..., читати, читати и само читати."

Прво је смешно да неко тражи да се читају државне тајне (за наглупи део публике). Да ли неко мисли, да имам документ на коме стоји: "Државна тајна", да бих га објавио онако јавно?
Следећа смешна ствар је упућивање на ауторитет брата који је био у ПВО, па ко већ све, па Аничић. Да ли стварно замишља лик да рецимо Аничић зна колико је сама његова јединица оборила авиона НАТО?
То опет показује и незнање, али и још нешто горе.
Па упућивање на бљувотине оног ђубрета, зна као све, а не зна ко је Смиљанић?
И после свега каже: "Ето ја сам изучио ствар, волим авионе и разумно сам пресудио да је истина да смо им уништили 2 авиона. Ето прочитао сам."

Све то је нашао да прича мени.

Ја сам вам јасно рекао како ствари стоје, што се тиче "доказа" морате још мало да причекате, мада је јасно многима о чему се ради. Обратите нпр пажњу да је 3.А. објавила да је на њеној територији нађено 16 авиона, не наравно БПЛ које су наведене посебно (које се иначе много, много теже обарају него авиони), па ко стварно нешто зна, знајући како је тешко уопште наћи оборен авион, само тај случај му све каже. Опет да појасним, трећа армија није била сва ВЈ, а морала је да напусти Косово, итд. Дал је баш 16 авиона, заборавио сам, али нешто тако, 12-18, небитно, ВЈ је издала саопштење о шездесетак нађених летелица на територији СРЈ, не беспилотних, не ракета и бомби.

Што је најсмешније сам тип сведочи о поготку стреле у неки авион (опет да појасним, погодак стреле не обара авион у 80% случајева, али поготову НАТО посада је склона да искочи, ...). Па опет, ја не познајем 5, 10 војника и официра ПВО, већ хиљаде и у просеку да кажем, сваки је сведок по три до пет погодака, многи су налазили и хватали пилоте, многи имају делове којечега, итд.

Све у свему причао сам и превише, неком ће можда и вредети.

А онај што ме пита да ли волем Слобу да се одреди према мом писању, па волим га ко љубичицу белу!
Слоба је геније!

Додуше, Ватра је искрен и то веома ценим, а већина и онако мисли да све зна и да сви други лупају. То је реалност.

(18-05-2019, 07:26 PM)Mitic Пише:  Хтео сам да питам Ватру о броју оборених НАТО авиона током агресије на СРЈ 1999. године. Пуковник у пензији Горан Јевтовић помиње бројку о 61 погођеном НАТО авиону. То је написао у једном чланку

http://www.pecat.co.rs/2015/03/goran-jev...siji-nato/

Или, ево, да пренесем како је написано у чланку

"ГУБИЦИ НАТО СНАГА У АГРЕСИЈИ

Значајнија борбена средства НАТО Погођено – уништено од стране ВЈ
Авион 61
Хеликоптер 7
Беспилотна летелица 30
Крстарећа ракета 338
"

Како се сећам, на крају рата 1999. године, причало се да су оборена три авиона Ф-117. Или су можда оборена два авиона Ф-117 и један авион Ф-15
Ово је отприлике тачна ситуација. Мада је сигурно сакрио оборене капиталце овде.
Ф15 је оборено много више, какав један.
Одговори

Стварно не знам тачан број оборених НАТО авиона. Јевтовић је био шеф кабинета генерала Павковића, па сам поменуо његову процену пошто је заузимао висок положај у војсци. А мислим да ни генерал Павковић није помињао број оборених авиона када је гостовао на Балкан инфу
Одговори

Пуковник Крсмновић ми је причао да те екстремно високе цифре оборених авиона нису тачне. Он је поред осталог био и командант аеродрома Поникве.
Према његовим речима, отприлике је овако као што каже Ватра.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним