Поруке: 860
Теме: 7
Придружен: Jul 2017
Углед:
213
Уххх, језиво...Браво за снимак
Поруке: 5,860
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Ево занимљиве објаве са Банденкампфа (ово је са Фејсбук странице):
Mala pomoć za zainteresovane istoričare/istraživače: ovih dana se po internetu komentariše jedan kratak snimak partizana sa grupom domobrana, koji je objavljen u dokumentarnom filmu "Konstantin Koča Popović" Gorana Markovića (2015). U dokumentarcu su partizani identifikovani kao Koča, Đilas i Velebit, a sastanak kao tzv. Martovski pregovori (Zagreb, 1943). Na internetu se komentariše da su u pitanju zapravo pregovori za razmenu zarobljenika iz avgusta 1942. godine, koje je sa partizanske strane vodio Stilinović. Kojim povodom je snimak zaista nastao još uvek ne znam, ali evo male pomoći zainteresovanima: snimak definitivno potiče iz 1943. godine; u prvom kadru se vide komandant "Vražje divizije" Fric Najdholt (sasvim levo) i domobranski general Vilko Begić (sa sedim brkovima). Podsetnik: "Vražja divizija" je u Jugoslaviji operisala od operacije "Belo", tj. od 1943. Ako pažljivo pogledate, videćete iza njih, u kući, partizana sa crnom kapom koji će kasnije biti prikazan u krupnom planu. Trojicu naoružanih partizana koji se vide u drugom kadru kako prilaze kući video sam do sada na dve fotografije (snimljene istom prilikom), od kojih se jedna nalazila u albumu pripadnika "Vražje divizije". Kakav sastanak je bio u pitanju, kao što napisah, ne znam - ali sa osovinske strane bila su prisutna najmanje dva generala, domobranski (Begić) i nemački (Najdholt). Dakle, visoki zvaničnici, tj. nije bio u pitanju makar kakav sastanak.
Nadam se da će ovih par zapažanja biti nekom (dobronamernom) istraživaču od koristi. Snimak se može pogledati ovde (na 21:48)
Srećno!
Ivan Ž
Поруке: 14,445
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
.
Ако је оперисао нос, онда је иста особа.
.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Има ли неко слику партизанских одреда носача?