Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Ја бих рекао да су га они сигурно преместили.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Како да се провери када је приступ Белом двору немогућа мисија. Осим за неке.
Поруке: 860
Теме: 7
Придружен: Jul 2017
Углед:
213
Зар нису Карађорђевићи сада на Белом двору?
Поруке: 14,449
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(08-04-2020, 04:13 PM)ЈВуО-КГ Пише: (08-04-2020, 12:40 AM)Mario Пише: Зар нису Карађорђевићи сада на Белом двору?
Риома,жао ми је што нисам доле са вама него у овом диЦиплинованом Крагујевцу.Ви не констатујете овога.
Извињавам се свима свима што идем у off јер је ситуација ненормална потпуно.Најјача ситуација за коју сам чуо ових дана десила се у недељу у Нишу. Код Чаира негде, клинац изашао са бициклом напоље да се вози, снимио мурију и кренуо да бежи. Да ли је кочио нагло предњом или шта је радио не знам, углавном проспе се наглавачке са бајса и мурија му приђе и каже му дрот на нишком онако "Леле б'е будало,бежи кући, ће погинеш негде".

Цитат:Grad Nis, Grad Nis
Ludvig van... peta simfonija
Kraticom u raj nikad stic'
Ovako cijepljen protiv rijetkih infekcija
Drijema noc
Lazljiv mak
Spi li smrt
U ovaj mahnit sat?
U,u,u - sapuce mrak
Los dan, kako si
Moj mladji brate? Kise do neba
Ostacemo sami ti i ja
U svijetu kome rod i ne treba
Pritisce san
Ljepljiv i jak
Spi li smrt
U ovaj mahnit sat?
U,u,u - sapuce mrak
Шумадија поздравља јужну пругу која није остала без муда! Држите се браћо!
Нисмо знали да волиш Брегу и његово Бијело Дугме.

.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Драгољуба Дражу Михаиловића, aрмијског генерала и начелника Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини за Савски венац везује школовање и смрт.
Постоји сведочење да је генерал Дража Михаиловић стрељан и сахрањен у парку Белог двора одмах после изрицања смртне пресуде, 15. јула 1946. године. На мапи коју је нацртао војник Милорад Живковић на служби у Белом двору, генерал Михаиловић је сахрањен близу дворске ограде у ували испод дворске капеле.
Тај сведок тврди да су му старији показали Дражин гроб оивичен камењем, ишараним маховином, поред кога се пружала пешачка стаза. Још је занимљивије његово сведочење о подземном комплексу који је прављен пред рат, а као противваздушно склониште и протеже се од Дома гарде у Топчидеру све до Белог двора. У једној од тих просторија које су повезане тунелима, иза тешких металних врата, како су му испричале старешине, чуван је Дража после хапшења.
Ово сведочење свакако треба узети са резервом, мада има логике због чега би био сахрањен у „забрањеној области“.
Генерал Михаиловић, први герилац у окупираној Европи, добио је велики број одликовања током своје активне војне службе:
-Одликовањe Сребрна медаља за храброст, уручена 1913.
-Споменица за Српско – бугарски рат, уручена 1913.
-Енглески Војни крст, уручен 1913.
-Бели орао са мачевима четвртог реда, уручен 1918.
-Споменица за рат 1914 – 1918, уручена 1920.
-Бели орао са мачевима петог реда, уручен 1920.
-Споменица за Српско – турски рат, уручена 1920.
-Златна медаља за храброст, уручена 1920.
-Албанска споменица, уручена 1921.
-Златна медаља за храброст, уручена 1928.
-Орден Светог Саве четвртог реда, уручен 1928.
-Орден Југословенске круне четвртог реда, уручен 1933.
-Бугарски Орден Александра Невског трећег степена, уручен 1936.
-Чехословачки Орден белог лава трећег степена за војне заслуге, уручио лично председник Едвард Бенеш у Прагу 1937.
-Орден Југословенске круне трећег реда, уручен 1937.
-Бугарски Командирски крст Светог Александра, уручио лично цар Борис ІІІ у Софији 1939.
-Орден Карађорђеве звезде са мачевима трећег реда, доделио краљ Петар II Карађорђевић 27. марта 1942.
-Француски Ратни крст, доделио генерал Шарл де Гол, 2. фебруара 1943.
-Пољски орден за Војничке врлине (пољ. Virtuti Militari), доделио генерал Владислав Сикорски, 14. јуна 1943.
-Америчка Легија заслуга првог степена, постхумно доделио председник Хари Труман 29. марта 1948.
Драгољуб Михаиловић, рођен је у Ивањици 1893. године. Убијен је у Београду 1946. године.
(Iz moje knjige "Istorijski azbučnik Savskog venca")
Текст преузет са фб странице историјски архив -стари снимци.
Поруке: 14,449
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М