Поруке: 161
Теме: 0
Придружен: Feb 2015
Углед:
19
Слажем се да је старије доба јако тешко растумачити и лично не верујем у многе званичне ставове.
Али сам због тога увек и причао како треба кренути од овог тренутка уназад. Јер ће тај део историје бити описан са сигурношћу. Након тога када раскрстимо са новијим заблудама можемо се вратити у прошлост.
Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: May 2022
Углед:
26
Главни комунистички пљувач српске историје данас је Дејан Ристић.Директор Музеја жртава геноцида.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Читао сам понешто од Тибора, чини ми се да превише поклања пажње "Летопису попа Дукљанина" као извору, мада га многи одбацују у потпуности. Додуше, нисам стручан за тај период, можда и ту има нечега што је Тибор знао.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 4,404
Теме: 55
Углед:
651
Иначе, интересантно је да један бивши комуниста, Голооточанин, историчар Милош Благојевић у својим радовима недвосмислено наводи да су Срби победили у Боју на Косову, али су их друге околности натерале на прихватање вазалства према Бајазитовој Турској. Чак је поткачио и Рељу Новаковића који је нешто из средњевековне прошлости тумачио на штету Срба (границе Србије из преднемањићког периода). Баш је на мене оставио позитиван утисак.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,176
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Како није било српских историчара у 19. веку а Панта Срећковић? Шта је то он погрешно написао па су га заборавили?
Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: May 2022
Углед:
26
Читао сам од Томовића "Древну историју Срба"
Јер се наводно за Немању говорило "Архонт Трибала" а за Душанову царевину " Магнум Илирикум ".
Та теза је потекла од Деретићевих сљедбеника , кад је јасно показано да је половина Срба старобалканског поријекла (то и они признају).Они су то онда генерализовали на комплетан српски народ.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,877
,,Архонт" значи кнез, на грчком.
Оно што сам читао, уз Немању иде Рашка, или Србија.
Према Грцима.
Према српским изворима - прочитао сам скоро све из оне библиотеке Српска књижевност у средњем веку у 24 књиге - исто као код Грка, Рашка, Србија
Поруке: 1,099
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
245
У шведској историографији од почетка 20. века пракса је да се не пише о историји пре 12. века због великог недостатка извора из тог периода о том делу шведске/нордијске прошлости. У Данској и Норвешкој је нешто другачије, па они користе и анализирају саге и тако покушавају пратити дешавања пре 1100-их година.
А у српској историографији 2024. гомила фанатика који не основу трећеразредних извора "непобитно закључују" да су се Срби доселили. Исти су и ови други, њихови "противници", из Удбе.