Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Порекло Срба: Коме веровати?

Много ствари указује на то да је неко поспешивао објављивање невероватних прича о пореклу Срба, како народ не би прихватио ни оно очигледно, попут размера злочина комуниста, и како би се стварао јаз између Срба са једне и Руса, Румуна и Грка са друге стране

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

https://www.pogledi.rs/poreklo-srba-kome...28230.html
Одговори

Слажем се да је старије доба јако тешко растумачити и лично не верујем у многе званичне ставове.
Али сам због тога увек и причао како треба кренути од овог тренутка уназад. Јер ће тај део историје бити описан са сигурношћу. Након тога када раскрстимо са новијим заблудама можемо се вратити у прошлост.
Одговори

Главни комунистички пљувач српске историје данас је Дејан Ристић.Директор Музеја жртава геноцида.
Одговори

Читао сам понешто од Тибора, чини ми се да превише поклања пажње "Летопису попа Дукљанина" као извору, мада га многи одбацују у потпуности. Додуше, нисам стручан за тај период, можда и ту има нечега што је Тибор знао.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Иначе, интересантно је да један бивши комуниста, Голооточанин, историчар Милош Благојевић у својим радовима недвосмислено наводи да су Срби победили у Боју на Косову, али су их друге околности натерале на прихватање вазалства према Бајазитовој Турској. Чак је поткачио и Рељу Новаковића који је нешто из средњевековне прошлости тумачио на штету Срба (границе Србије из преднемањићког периода). Баш је на мене оставио позитиван утисак.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Како није било српских историчара у 19. веку а Панта Срећковић? Шта је то он погрешно написао па су га заборавили?
Одговори

(15-02-2024, 04:29 PM)пек. Пише:  Како није било српских историчара у 19. веку а Панта Срећковић? Шта је то он погрешно написао па су га заборавили?

Опште историје није било.
Одговори

(15-02-2024, 05:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-02-2024, 04:29 PM)пек. Пише:  Како није било српских историчара у 19. веку а Панта Срећковић? Шта је то он погрешно написао па су га заборавили?

Опште историје није било.
Појам "општа историја" подразумева светску историју.
Ако си мислио на свеобухватну српску историју, у 19-ом веку није ни било услова да се створи синтеза српске историје, јер се прво требала створити српска историјска школа, а онда на основу ње, писати поједини делови српске историје, да би се једног дана створили услови да се створи синтеза српске историје.
Одговори

(15-02-2024, 01:33 PM)Николај Пише:  Читао сам понешто од Тибора, чини ми се да превише поклања пажње "Летопису попа Дукљанина" као извору, мада га многи одбацују у потпуности. Додуше, нисам стручан за тај период, можда и ту има нечега што је Тибор знао.

Био је велики историчар, види се она специфична надмоћ. Дукљанина користи паралелно, проверава, исто као и Порфирогенита, каже шта је ту у реду а шта није.
Одговори

Је ли неко читао ову књигу:

https://www.prometej.rs/prodavnica/istor...-istorije/

Зашто се сматра да је ранији назив за Србе био Трибали, па Илири? Који је доказ за то?
Одговори

Читао сам од Томовића "Древну историју Срба"

Јер се наводно за Немању говорило "Архонт Трибала" а за Душанову царевину " Магнум Илирикум ".

Та теза је потекла од Деретићевих сљедбеника , кад је јасно показано да је половина Срба старобалканског поријекла (то и они признају).Они су то онда генерализовали на комплетан српски народ.
Одговори

,,Архонт" значи кнез, на грчком.
Оно што сам читао, уз Немању иде Рашка, или Србија.
Према Грцима.
Према српским изворима - прочитао сам скоро све из оне библиотеке Српска књижевност у средњем веку у 24 књиге - исто као код Грка, Рашка, Србија
Одговори

У шведској историографији од почетка 20. века пракса је да се не пише о историји пре 12. века због великог недостатка извора из тог периода о том делу шведске/нордијске прошлости. У Данској и Норвешкој је нешто другачије, па они користе и анализирају саге и тако покушавају пратити дешавања пре 1100-их година.

А у српској историографији 2024. гомила фанатика који не основу трећеразредних извора "непобитно закључују" да су се Срби доселили. Исти су и ови други, њихови "противници", из Удбе.
Одговори

(15-02-2024, 07:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зашто се сматра да је ранији назив за Србе био Трибали, па Илири? Који је доказ за то?

Римски император се роди на тлу Србије....

"18 СРПСКИХ императора".Е то је та филозофија.

https://www.google.co.uk/amp/s/www.teleg...ase-zemlje
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним