Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

Припадали су бомбардерски групама, и то тешким.
И, чему служи ово истраживање?
Одговори

Да би се истражило Smile

Тог дана 15-та је имала 17 оборених авиона. Успео сам да нађем податке за све (у ствари, за 1 нема података):

41-28817 ,456BG – Tirol, Austria
41-29285 , 456BG, Venezia
42-31865,463BG,svajcarska
42-52347, 460,Italija
42-52495,465, нема података (465 је ишла на Инсбрук)
42-52602, 484, Insbruk
42-52655 (824th BS, 484th BG, 15th AF, "The Feather Merchants") shot down Jun 13, 1944, Adriatic Sea. 7 of 10 crewmembers picked up by German hospital shop and their wounds were tended. The German captain let them get off the ship and be rescued by Allied forces. MACR 6389
42-52661,484th BG,Switzerland
42- 52709,(485th BG), Anzing, Germany
42-52715 (484th BG), Munich
42-64482 (455th BG, Grossvolderberg, Insbruk
42-78221 (459th BG), NE Munich
42-78234 (450th BG), NE Мunich

42-78307 (459th BG), Reim, Germany
42-94741 (484th BG,Italy
42-95385 (450th BG), Rosenheim
42-109801 (98th BG), Treviso

Упоредио сам са комплетним подацима које сам прикупио за већину ових бомб. група и у принципу се слаже.

За ово болдовано: овај авион је у ствари пао близу италијанске обале, нашао сам мапу на неком форуму јуче.

Једина индиција да је тог дана неко искочио на изнад југославије је овај извештај 450:
Цитат:Report of Fiz says one man killed. Nature of death not know. Two crew members were seriously wounded from flak and three were slightly wounded. Two B-24 aircraft lost to flak. One crew bailed out area Vis. Probably due to damage by flak. Twenty-two aircraft were holed from flak, none serious.
Corrections to Telephone Mission Report not Included Above: Change aircraft holed to 22 aircraft. Change aircraft lost to 2 aircraft, 0 missing, 1 at friendly field. In telephone report, 2 aircraft were reported as being at friendly fields, 1 aircraft at the Island of Vis, and the other at Bari. It is now known that the aircraft at Vis was abandoned in the air over the island by the crew. Final check is 2 lost, 0 missing, 1 at friendly field and 1 abandoned over friendly territory.

Ова 2 авиона која су прелетала Вис / Бари нису урачуната у горњу табелу.

Да ли се та 2 авиона које помињеш налазе у горњој листи?

Да се разумемо, не радим ја ово да бих теби контрирао и да бих те по сваку цену демантовао, само мењамо податке. Ја вијам авионе, ти тражиш људе.
Одговори

А хоћеш ли ипак да објасниш о чем се ради, јер ти ни подаци нису тачни, а вероватно ни методологија.
Одговори

Smile
Шта није тачно?
За све имам изворе са барем 2 инстанце, углавном 3.
Прва је у сваком случају од конкретне бомб. групе, у неким случајевима из тог периода, у неким писано после рата. Сви подаци су њихови званични подаци.
Одговори

У том случају сретан ти рад.
Одговори

(18-10-2014, 09:11 AM)ватхра Пише:  У том случају сретан ти рад.

Колико ја знам, на српском језику се каже ''срећан'', а на неком другом "сретан"...рекло би се, пропуст, за једног тако озбиљног истраживача...надам се да се нешто слично неће поновити у вашим књигама...или је и то само у складу са вашим уверењима...исправите ме ако грешим Smile

А Chicot-u, у сваком случају све честитке и пуно среће у даљем раду Smile

П.С. и вама наравно честитике на труду, али тешко да ће то променити чињенице да је Мисија Халјард највећа акција спашавања савезничких авијатичара иза непријатељских линија у Другом светском рату, да је она заузела своје место у америчкој и српској историји, у књигама, како засебно, тако и о највећим подвизима у ратовима, , да се за њу данас зна, иако је толике године била заташкавана или бар није добијала пажњу која јој припада, да се обележева и да ће се обележавати сваке године уз све почасти које залужује, да је само Дража одликован од савезника, између осталог и за спашавање авијатичара, да су бескрајни изливи захвалности и доживотни труд да се сазна истина, од стране спашених авијатичара, највеће сведочанство њене величине, коју ви чини ми, желите да умањите, и то је основни циљ вашег рада...али, слаба вајда...као што знате, или можда нисте знали, снага истине и правде је неумољива, и ту се више ништа не може...свако добро...
Одговори

У српском језику су сретан и срећан равноправни дуплети.
Одговори

(18-10-2014, 02:15 PM)ватхра Пише:  У српском језику су сретан и срећан равноправни дуплети.

...само када је вама ближе "сретан" Јок Хармоника
Одговори

(18-10-2014, 02:15 PM)ватхра Пише:  У српском језику су сретан и срећан равноправни дуплети.

Познајеш српски језик исто онолико колико разумеш српску историју.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Кроз мање од десет минута нађо, да облик "сретан" користе: В.С. Караџић, Л. Лазаревић, Б. Нушић, Ј.Ј. Змај, Ј. Дучић, А. Шантић, В. Глишић, С.М. Сарајлија, В. Ђорђевић, Н. Беговић, Ј. Игњатовић, М. Црњански, Б. Ћопић - и да не набрајам даље.

Оба облика су изведена из истог коријена. Исто као и рађе-радије и сл.
Одговори

Колико би тек нашао за ''тисућу''. Smile
Одговори

Тисућа је тек посебан случај. Срамотно је што не користимо нашу српску ријеч, него грчку. Код нас је толка заврзлама и незнање што се тиче језика, тако да се мимо ума, скроз српске ријечи проглашавају за нерпске, а несрпске, посебно турске (!Rolleyes) проглашавају за "најсрпскије".

Толике прељепе српске ријечи истиснуше скроз туђице, поготово оне анадолијске.
Одговори

(18-10-2014, 09:39 PM)мунгос Пише:  Кроз мање од десет минута нађо, да облик "сретан" користе: В.С. Караџић, Л. Лазаревић, Б. Нушић, Ј.Ј. Змај, Ј. Дучић, А. Шантић, В. Глишић, С.М. Сарајлија, В. Ђорђевић, Н. Беговић, Ј. Игњатовић, М. Црњански, Б. Ћопић - и да не набрајам даље.

Оба облика су изведена из истог коријена. Исто као и рађе-радије и сл.
А и за мање времена се може наћи колико се често користи на овом форуму...
Или шта каже правопис о томе:
http://www.srpskijezik.rs/jezicke-nedoum...ili-srecan

Али очигледно да је екипи важније да дрви о глупостима него о стварима које не разуме.

(18-10-2014, 01:59 PM)Коча Пише:  П.С. и вама наравно честитике на труду, али тешко да ће то променити чињенице да је Мисија Халјард највећа акција спашавања савезничких авијатичара иза непријатељских линија у Другом светском рату, да је она заузела своје место у америчкој и српској историји, у књигама, како засебно, тако и о највећим подвизима у ратовима, , да се за њу данас зна, иако је толике године била заташкавана или бар није добијала пажњу која јој припада, да се обележева и да ће се обележавати сваке године уз све почасти које залужује, да је само Дража одликован од савезника, између осталог и за спашавање авијатичара, да су бескрајни изливи захвалности и доживотни труд да се сазна истина, од стране спашених авијатичара, највеће сведочанство њене величине, коју ви чини ми, желите да умањите, и то је основни циљ вашег рада...али, слаба вајда...као што знате, или можда нисте знали, снага истине и правде је неумољива, и ту се више ништа не може...свако добро...
Да ли ти имаш представу колико књига и чланака је написано о овој теми? И да се сваких 10 година јави неко да прича како је заташкавана и скривана? Или да је још 80-те године у НИН-у објављен амерички документ о броју евакуисаних током мисије "Халјард".
И живо ме занима да ли имаш иједан амерички документ (званичан документ, не књигу који открива заташкавану историју), који наводи да је мисија Халјард највећа операција евакуације америчких авијатичара?
Одговори

Нијесу глупости, осим ако из тога нико ништа не научи. Ја јесам. Уз то и нађох пет добрије књига за које нијесам знао да постоје.
Захваљујем свима на томе.Баја
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним