Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nedićeva Srbija imala diplomatske odnose sa NDH

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Даре, прост рачун: било их је око 10000, погинуло 1000-2000, колико је и побегло у ЦГ. Дакле, више од половине их је напустило.

А тих 2 000 је направило 30 000, од Црне Горе, до Лике и Кордуна.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Такав устанак би био угушен, пре или касније. Али не ради се о томе да ли би он био сврсисходан и успешан, већ да је постојала велика шанса да он буде покренут, због атмосфере која је владала, по принципу: "Не издржах више, у мени је тињало, у песници жарило, па удрих..", што би рекао Бајт. Препоручујем ти да прочиташ његову књигу.

Свака част Бајту. Али не иде се са вилама на тенк, ма шта ко причао.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Како можеш онда уопште да истичеш СДС по том питању?

Могу, зато што оно што су четницима у Италијанској окупационој зони били Италијани, а партизанима усташе у НДХ, то су исто Дражиним четницима у Србији били Недићевци, тј. СДС.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Војска није гледала, гледали су Недић и Љотић.

Мислим да је Равна Гора много ближа Ужицу од Београда, и да се одатле много боље види. Али опет, можда грешим.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Не, већински кадар је био или легализован или потајно симпатисао Дражу, просто зато што је и он био део 90% народа који је био на његовој страни. Нема то везе са Недићем.

Већински кадар СДС чинили легализовани четници и симпатизери Драже, а Недић за то није знао, или није могао да зна? Кез

Апсурдно, брате. Исто као што је апсурдно све добро што је четницима дошло од стране СДС, као што су оружје и муниција, "покривање" под плаштом легализације, отворено избегавање оружаног конфликта (рекох, Самарџић бележи само један), нецинкарење, прикривање правих извршилаца диверзија приписивати "појединцима", а све негативно што је дошло од СДС приписивати Недићу.

Апсурдно.

Зар ти није довољан пример из Битке за Африку, када су четници извршили гомилу диверзија, да ни у једном извештају владиних органа и СДС нису поменути четници као извршиоци? Иако су у тој и следећој години Немци све своје акције у Србији повели против четника, и само против четника? И Недић, и они око њега, за које кажеш да су били "најгори", читају те извештаје, за које виде да су лажни, и шта раде? Шаљу те људе који су писали у логоре? Предузимају акцију контроле СДС? Нешто нисам приметио...

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Значи, "9 против Срба, 1 за Србе"... Шта би се десило да се којим случајем окупација одужила?

У ситуацији кад немаш ништа, боље и једно, него ниједно. А и тих 9 које је добио да изврши, могао је да бира на који начин ће извршити.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Постављам ствари онаквим какве јесу, тј да је 90% народа било уз Дражу.

И тих 90% би замерили Дражи што се обрачунао са терористичким бандама?

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Дакле, ти "не знаш" ко је расформирао жандармерију, али знаш да су Немци? Кез

У случају када немам информација, склон сам да поверујем да су то урадили они који су доносили 99% одлука у окупираној Србији, него они који су доносили 1%.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Ма, да би његова наредба била спроведена - рецимо о контроли муниције - то је морао неко да уради, осим ако не мислиш да би он лично бројао оквире. Саботирали су га, а он ништа није могао да уради, јер свако други ко би дошао радио би то исто, и он је то знао. Није уживао поверење и није имао никакав ауторитет више.

Што, није могао да пошаље љотићевце, или само да дошапне Немцима да сумња да нека његова касарна даје муницију четницима? Дај, немој да си наиван. Ако мислиш да не би имао ко броји, грдно се вараш. Бројао би Швабо до последњег метка Кез

Тако да је то било само питање вољног момента Недића лично и никога другог. Да је хтео да заведе ред и да спречи оно што се дешавало, поклањање муниције, и легализацију четника, веруј ми да је имао средства, Немачка ако ничија друга. Посебно јер му војска није била по планинама, него у градовима. Али он то није радио.

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Недић је проценио да ће немци сигурно добити рат.

Мораћу да ти затражим извор за ово што тврдиш Кез Пошто Недић никада јавно није тако нешто изјавио, нити написао, док се Дража још на почетку рата позивао на своје шатро савезнике Енглезе Креза

(29-09-2013, 04:57 PM)Chicot Пише:  Са друге стране, он није могао да утиче на смањење српских жртава. АкоНемци одлуче да убијају - они убијају, Недић евентуално само спроводи. Дража ако нареди пасиван отпор - буде пасиван отпор, ако нареди саботаже, буду саботаже, ако нареди устанак, буде устанак.

Па не бих се баш сложио... кад је Дража наредио да се нападне Лозница?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Цитат:А тих 2 000 је направило 30 000, од Црне Горе, до Лике и Кордуна.

И спасени су више пута од дефинитивног уништења из истог разлога као и у Србији. У оној атмосфери, никоме није стало да се настави међусрпски покољ. А партизанско-четнички рат је до последње фазе рата то био. Комунисти хрвати и остали "маџари" су били далеко у позадини, гурали су озлојеђене и напаћене Србе.

Цитат:Свака част Бајту. Али не иде се са вилама на тенк, ма шта ко причао.

Па сад, коме је до главе по сваку цену не иде, коме је до достојанства и принципа он креће.. Да су Срби одабрали да бране гузицу по сваку цену остали би у пакту са Хитлером. Такви избори повлаче границу између човека и "оног у шта се и не гази".
Цитат:Већински кадар СДС чинили легализовани четници и симпатизери Драже, а Недић за то није знао, или није могао да зна? Кез
Мислим да је знао али да није имао начина да то промени.

Цитат:Апсурдно, брате. Исто као што је апсурдно све добро што је четницима дошло од стране СДС, као што су оружје и муниција, "покривање" под плаштом легализације, отворено избегавање оружаног конфликта (рекох, Самарџић бележи само један), нецинкарење, прикривање правих извршилаца диверзија приписивати "појединцима", а све негативно што је дошло од СДС приписивати Недићу.

Апсурдно.

Зар ти није довољан пример из Битке за Африку, када су четници извршили гомилу диверзија, да ни у једном извештају владиних органа и СДС нису поменути четници као извршиоци? Иако су у тој и следећој години Немци све своје акције у Србији повели против четника, и само против четника? И Недић, и они око њега, за које кажеш да су били "најгори", читају те извештаје, за које виде да су лажни, и шта раде? Шаљу те људе који су писали у логоре? Предузимају акцију контроле СДС? Нешто нисам приметио...

Сва та прикривања долазе од Срба који су штитили Србе. То је најмање у заслузи Недића и његовог окружења. Он је видео како ствари иду и то прихватио у немогућности да то промени. Рекао сам ти већ, ја не сумњам да су га изгубљени српски животи погађали, он није био фанатик као Љотић. Нашао се у небраном грожђу између Немаца који му нису веровали и српског народа код кога је изгубио свако зрнце поштовања.
Пошто је схватио да је надмашен, почео је да одустаје - јер би опет само страдали Срби, који би њему ишли на душу. Исто тако не сумњам да је имао начина да уништи Михаиловићев утицај - урадио би то без размишљања. Према томе, није имао начина да спречи то што се догађало, а пошто није лудак као Љотић да пристане на бесконачно уништавање Срба у немачко-четничком сукобу, једноставно је пустио да иду ствари својим током. Ако му је заслуга то што је могао да посредује у смрти још неколико хиљада људи а одбио да у томе учествује, нека ти буде.

Цитат:У ситуацији кад немаш ништа, боље и једно, него ниједно. А и тих 9 које је добио да изврши, могао је да бира на који начин ће извршити.

Кроз 10 година такве политике Срба не би било и кад се подвуче црта, какав би допринос његов био у очувању српских живота?

Цитат:И тих 90% би замерили Дражи што се обрачунао са терористичким бандама?

То је условило да Недићу окрену леђа док су уз Дражу били до самог краја.
Питање убиства невиних људи да би се евентуално отклонио узрок страдања већег броја невиних људи доводи часне људе у огромну моралну дилему. Не знам како сматрати одговоним оне који то одбију и за шта сматрати оне који би на то пристали?
Цитат:У случају када немам информација, склон сам да поверујем да су то урадили они који су доносили 99% одлука у окупираној Србији, него они који су доносили 1%.
Али, то ти не смета да оне који готово нису смели ни да прдну без одобрења Немаца сматраш хуманистима и спасиоцима срптва?
Цитат:Па не бих се баш сложио... кад је Дража наредио да се нападне Лозница?
Делегирао је Миситу који је имао овлашћења да делује у складу са ситуацијом.
Одговори

(29-09-2013, 09:06 PM)Chicot Пише:  Па сад, коме је до главе по сваку цену не иде, коме је до достојанства и принципа он креће.. Да су Срби одабрали да бране гузицу по сваку цену остали би у пакту са Хитлером. Такви избори повлаче границу између човека и "оног у шта се и не гази".

А шта смо добили рушењем тог пакта? Шта је то у том пакту било толико недостојанствено према нама?

Одговори

(29-09-2013, 10:52 PM)Громовник Пише:  
(29-09-2013, 09:06 PM)Chicot Пише:  Па сад, коме је до главе по сваку цену не иде, коме је до достојанства и принципа он креће.. Да су Срби одабрали да бране гузицу по сваку цену остали би у пакту са Хитлером. Такви избори повлаче границу између човека и "оног у шта се и не гази".

А шта смо добили рушењем тог пакта? Шта је то у том пакту било толико недостојанствено према нама?

Стали би раме уз раме са 2 монструма (тад су били у савезу) одговорних за смрт десетине милиона људи. С обзиром на познати Хитлеров став о Србима и на то колико је поштовао дату реч, питање је да ли би се остварило оно што је понуђено. Уз то, спровођење тог пакта би био атак на територију једних од наших ретких савезника Грка...
Одговори

Не знам где си избројао десетине милиона до априла 1941? Ајде помози ми, да избројим и ја...

По чему би ми то били одговорни ако ни један наш војник не би напустио границе Југославије, и ни један страни војник чланице пакта не би ступио на тло Југославије? Којој су још држави Европе понудили тако нешто?

Значи Шпанци, Швеђани, Бугари, Мађари, Румуни, Италијани су одговорни за смрт десетине милиона људи? Видим, неће нико данас да сарађује са њима због тога...

Многе од тих држава су и ратовале за њих па их данас нико не криви за смрт десетине милиона људи. А да би стали уз земљу са којом смо имали највећу спољнополитичку размену и најобимнију трговину, која нам је понудила да останемо фактички неутрални, тако по теби вероватно не треба да се размишља? Између Краљевине Југославије и Немачке у периоду између два светска рата склопљена су 32 уговора у разним доменима сарање. У раздобљу 1933-1941. године Немачка пружа Југославији изузетне повластице у робној размени трансфером индустријске опреме, као и извозом капитала. Монструмске паре нам нису сметале, јел тако? А шта су нам Енглези давали у исто време? Само захтеве за већом аутономијом Хрвата. Да нам нису послали можда примерак неког у то доба модерног тенка или авиона, да имамо неке шансе да се одбранимо од Немаца? Јесу ђавола...

Ови што су претходно убијали жене и децу у Јужној Африци по концентрационим логорима, а с кима смо стали раме уз раме, они нису монструми, они су добри људи, јел тако?

"С обзиром на познати Хитлеров став о Србима" - Како гласи, и на основу чега је познат?

"и на то колико је поштовао дату реч" - Коју је реч је дао, а прекршио до априла 1941.?

По споразуму у пакту, наше јединице не би биле ангажоване нигде ван граница Југославије, а Немци нису тражили ни слободан пролаз преко наше територије. Дакле, по чему би спровођење тог пакта био атак на територију једних од наших ретких савезника Грка? И шта смо ми до тада имали од нашег савезништва са Грцима?

(29-09-2013, 09:06 PM)Chicot Пише:  Мислим да је знао али да није имао начина да то промени.

Ма ништа он није имао начина да промени нити да уради, од свега на свету само је имао начина да расформира жандармерију, и зато ћемо да га кривимо, иако не знамо са сигурношћу да ли је то његово дело.

Одговори

Јебо матер ако сте ми јасни!

Око чега се препирете?

1. Шта је то 'Недићева Србија'? Држава сигурно није. Имаш окупатора који је физички присутан са силом и који се питао за све од животне важности, зато је поредити садашњу ситуацију са оном глупост.

2. Причате да је требало оставити жандармерију, а не признаје се Недићева власт јер је сарадник окупатора!? Па та жандармерија је директно преко њега подређена окупатору.

Не улазим у луцидну распр'у и филозофске ескиваже младог Дарета и Шика, сама тема ми не лежи. Није Недића нико ни питао за то.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Цитат:Причате да је требало оставити жандармерију, а не признаје се Недићева власт јер је сарадник окупатора!? Па та жандармерија је директно преко њега подређена окупатору

Овде грешиш. Жандармерија је била подређена Комесарској управи а не Недићу.
Одговори

Добро Аћимовићу, али говорим у ситуацији да је жандармерија остала и да је није расформирао. Опет, као да се Аћимовић пуно више питао од Недића.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

(01-10-2013, 09:05 AM)Ненад СРС Пише:  
Цитат:Причате да је требало оставити жандармерију, а не признаје се Недићева власт јер је сарадник окупатора!? Па та жандармерија је директно преко њега подређена окупатору

Комесарска управа више не постоји формирањем Владе.
Одговори

(01-10-2013, 01:33 PM)Добровољачка Команда Пише:  
(01-10-2013, 09:05 AM)Ненад СРС Пише:  

Комесарска управа више не постоји формирањем Владе.

Знам то, него је написао да је иста била подређена Немцима преко Недића, што није...
Одговори

Гдје сам написао да је жандармерија била под Недићем?

Прича је била хипотетичка да је опстала жандармерија, јеби га треба ли да цртам?

Одговори

(01-10-2013, 08:31 PM)херцеговац Пише:  Гдје сам написао да је жандармерија била под Недићем?

Прича је била хипотетичка да је опстала жандармерија, јеби га треба ли да цртам?

Написао си ово.

та жандармерија је директно преко њега подређена окупатору

Што није.
Одговори

Ти као жути и СНС из контекста па у главу!!!

ПУна реченица је гласила:

Цитат:2. Причате да је требало оставити жандармерију, а не признаје се Недићева власт јер је сарадник окупатора!? Па та жандармерија је директно преко њега подређена окупатору.

Потенцијал - 'ТРЕБАЛО оставити жандармерију'! Ако се остави жандармерија онда је она подређена власти, тј. Недићу. Сви овдије одбацују Недића као сарадника окупатора, а уздиже се жандармерија као борц против комуниста. Контрадикција.

По женевској, окупирана држава мора да има ваљда полицијске и неку формалну власт која фактички и нема неку моћ.

Одговори

(30-09-2013, 08:48 AM)Громовник Пише:  Не знам где си избројао десетине милиона до априла 1941? Ајде помози ми, да избројим и ја...
Испоставило се касније, значи, добра процена народа у целини Smile

(30-09-2013, 08:48 AM)Громовник Пише:  По споразуму у пакту, наше јединице не би биле ангажоване нигде ван граница Југославије, а Немци нису тражили ни слободан пролаз преко наше територије. Дакле, по чему би спровођење тог пакта био атак на територију једних од наших ретких савезника Грка? И шта смо ми до тада имали од нашег савезништва са Грцима?

По споразуму, требало је да нас награде Солуном, територијом наших савезника..

Да не дуљимо...Ја не инсистирам на томе да је то (из ове перспективе) био најрационалнији и најмудрији потез за наше интересе. Имајући у виду ондашњу ситуацију стварно не бих могао да замерим да су одговорни остали при пакту - било би лицемерно. Али исто тако, без обзира на последице, морам да изразим дубоко поштовање према храбрости, достојанству и одбрани принципа коју су показали наши преци. Не могу да се не дивим народићу који је смогао снаге да Хитлеру пљуне у фацу када је држао под чизмом целу Европу.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним