RE: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ -
Зоран Недељковић - 15-12-2016
(05-12-2016, 07:37 PM)Pravda Пише: Резервни артиљеријски потпуковник Спасоје Ђ. Нешић,командант среза Тамнавског.
![[Слика: 15326203_221830871575086_6013761378610024129_o.jpg]](https://s13.postimg.org/67vjv7h6v/15326203_221830871575086_6013761378610024129_o.jpg)
Негић.
Милош Шарац - 16-12-2016
Зоране теби свака част, јер си једини културан,паметан и не наметљив од свих активних форумаша овде.Причитао сам у књизи Ваљевски Равногорци од Бојана Димитријевића да је Нешић али под знаком питања, на овој слици са Комарчевићем.Човек који је поставио прву слику на фејсбуку а касније смо се и дописивали,потписује га као неког Кузмића.Ја сам упоредио ове две слике и дошао до закључка да је иста особа у питању.
(29-11-2016, 12:06 PM)Pravda Пише: Ево и ја да дам свој мали допринос ,опште користан, везано за ову тему.Ова слика официра Горске краљеве гарде,са прославе рођендана Краља Петра, 6. септембра 1944. године у Прањанима,треба да се допуни у опису,пошто има доста значајних официра Гкг на овој слици а нису наведени у опису слике у Албуму.Има и једна значајна исправка!
1.Поред Калабића са десне стране у белој кошуљи није капетан Милан Медић,него поручник Негован Арсенијевић.
2.Капетан Милан Медић стоји први са Калабићеве леве стране.
3.Између Калабића и Медића,стоји Драгослав Милосављевић "Черчил",види му се само глава.
4.Лево од Медића, одмах поред, стоји потпоручник Милован Рајевац.
5.Испред Медића клечи,потпоручник Арсеније Арса Јовановић.
6.Испред Калабића седи у белој кошуљи,потпоручник Живорад Мишић
7.Десно поред Мишића,седи у белој кошуљи,капетан Жика Павловић "Артиљерац",испред му је мали минобацач"Четник".Десно од Павловића седи потпоручник Тихомир Јовановић "Карађорђе",али се не види на овој скраћеној верзији слике.
![[Слика: 005_Album_Kalabica_i_Gorske_garde.jpg]](https://s13.postimg.org/lb5ey57tj/005_Album_Kalabica_i_Gorske_garde.jpg)
Ко би други могао да буде овде, официр поред минобацача ако није Жика Павловић Артиљерац?Седи у средини а једино њега нисмо препознали на овој слици.
Перун - 16-12-2016
Непознати, мајор Радојловић, војвода Мане Роквић, војвода Доброслав Јевђевић, војвода Ђуро Плећаш и војвода Бране Богуновић
Милослав Самарџић - 16-12-2016
Први с лева треба да је капетан Бабић, што га је Ђујић послао да однесе шифру у Швајцарску.
Загорац - 17-12-2016
(16-12-2016, 11:15 AM)Pravda Пише: Зоране теби свака част, јер си једини културан,паметан и не наметљив од свих активних форумаша овде.Причитао сам у књизи Ваљевски Равногорци од Бојана Димитријевића да је Нешић али под знаком питања, на овој слици са Комарчевићем.Човек који је поставио прву слику на фејсбуку а касније смо се и дописивали,потписује га као неког Кузмића.Ја сам упоредио ове две слике и дошао до закључка да је иста особа у питању.
![[Слика: scan0008.jpg]](https://s30.postimg.org/7jkpwjbkh/scan0008.jpg)
(29-11-2016, 12:06 PM)Pravda Пише: Ево и ја да дам свој мали допринос ,опште користан, везано за ову тему.Ова слика официра Горске краљеве гарде,са прославе рођендана Краља Петра, 6. септембра 1944. године у Прањанима,треба да се допуни у опису,пошто има доста значајних официра Гкг на овој слици а нису наведени у опису слике у Албуму.Има и једна значајна исправка!
1.Поред Калабића са десне стране у белој кошуљи није капетан Милан Медић,него поручник Негован Арсенијевић.
2.Капетан Милан Медић стоји први са Калабићеве леве стране.
3.Између Калабића и Медића,стоји Драгослав Милосављевић "Черчил",види му се само глава.
4.Лево од Медића, одмах поред, стоји потпоручник Милован Рајевац.
5.Испред Медића клечи,потпоручник Арсеније Арса Јовановић.
6.Испред Калабића седи у белој кошуљи,потпоручник Живорад Мишић
7.Десно поред Мишића,седи у белој кошуљи,капетан Жика Павловић "Артиљерац",испред му је мали минобацач"Четник".Десно од Павловића седи потпоручник Тихомир Јовановић "Карађорђе",али се не види на овој скраћеној верзији слике.
![[Слика: 005_Album_Kalabica_i_Gorske_garde.jpg]](https://s13.postimg.org/lb5ey57tj/005_Album_Kalabica_i_Gorske_garde.jpg)
Ко би други могао да буде овде, официр поред минобацача ако није Жика Павловић Артиљерац?Седи у средини а једино њега нисмо препознали на овој слици.
Постоји могућност да је поред минобацача потпоручник Алекса Црњак "Деда", начелник штаба Опленачке бригаде, Корпуса Гарде
Милош Шарац - 17-12-2016
Имаш ли неку његову слику из рата, па да упоредимо?Ако имаш из овог периода када је био дуге браде и косе.
Перун - 17-12-2016
Вучко Игњатовић, у ово време вероватно капетан.
Перун - 18-12-2016
Бане Стојановић, из села Пауне код Ваљева. Борац Ваљевског корпуса ЈВуО. На снимку из 1943. године.
Милош Шарац - 19-12-2016
Ђенерал Дража слави своју Крсну Славу Светог Николу- Никољдан 1943.Срећна Слава браћо Срби.
Никола02 - 20-12-2016
Ђорђе и Шпиро Радоја, из области Гламоча, Корпус ''Гаврило Принцип'' - Динарска Четничка Дивизија.
Загорац - 20-12-2016
(17-12-2016, 11:21 AM)Pravda Пише: Имаш ли неку његову слику из рата, па да упоредимо?Ако имаш из овог периода када је био дуге браде и косе.
Једина Алексина слика са дугом косом и брадом је на жалост остала у Сарајеву за вријеме рата. Имам слику из младих дана, али је тешко поредити. На јасној фотографији, гдје се види цијело лице, могао бих га препознати по разрокости. Немам Албум Гарде, а иначе би га вјероватно препознао на некој фотографији. Алекса је био предратни пријатељ Калабићев, учествовао је са њим од почетка рата на организацији покрета и обављао разне функције, па вјероватно има доста његових фотографија. Прије рата је Алекса био на служби у Ваљеву као жандармеријски наредник.
Никола02 - 21-12-2016
Женска Равногорска омладина Делиградског корпуса у Ражњу 1944 године.
Милош Шарац - 21-12-2016
Поручник Радивоје Милојевић звани Пилот,командант 1. Расинске бригаде.
![[Слика: porucnik_radivoje_milojevic_zvani_pilot_komandan.jpg]](https://s24.postimg.org/u2hw2km4l/porucnik_radivoje_milojevic_zvani_pilot_komandan.jpg)
Поручник Мирко Томашевић,командант 2. Расинске бригаде.
Милош Шарац - 22-12-2016
Официри Војске Краљевине Југославије -Срби у Немачком заробљеништву,читају новине Коло.Оно што је карактеристично и најзанимљивије код свих слика наших официра и војника из Немачких логора је дуга брада.Дуга брада је у нашем народу симбол жаљења,јер када неко умре ми се у жалости не бријемо барем 40. дана.Дражини четници су зато и носили дугу браду говорећи:Не бријем се јер сам у жалости за поробљеном Отаџбином!
Очигледно је таква пракса била и код наших у заробљеништву.