RE: Видео интервју са престолонаследником Александром -
Шумадинац - 09-05-2026
Интервју је одличан! Мада, Антић превише "дави".
Што се тиче малог Стефана ... Он је наш будушчији Краљ. Веома добро и лепо васпитано дете. Већ сад поседује војничке способности на своје славне претке. А то смо забележили ономад у Марићевића Јаруги...
Јеремија Брђанин - 09-05-2026
Ако је један бандераш попут мене могао да научи Дански језик за непуне две године (чита и пише), логично је да се запитам зашто унук Александра I није научио срБски? Пре четрдесет и кусур година срео сам га у Епархијском центару Химелстир где сам често боравио помажући тадашњем епископу Лаврентију око неких послова. Тада сам се зачудио да принц Александар не зна честито да каже ни једну реч србског а како видим то није научио ни после толико деценија. Да ли је у питању одбојност према србском језику (тада се изјашњавао као "југословенски принц") или је у питању нешто друго нисам сигуран? Како год, срамота је да нам краљевић не зна србски језик.
milan - 09-05-2026
(08-05-2026, 10:42 PM)Monarhist Пише: Престолонследник се јавно противио бомбардовњу, чак и у оном интервју за ББЦ кад је обукао мајицу са нацртаним циљем. Може Митке да неђе слику.
Маните се више тих удбашких будалаштиња.
У сунце ти,јавно се противио....много је пропатио,а због страха је заборавио и оно мало речи што је знао...Људи,немојте бранити небрањиво...Гледао,да случајно не погоде Двор....Чуј,удбашке форе....не треба ти већа фора,да замрзиш монархију,него њега да пошаљеш...УДБА би у овом случају остала без посла....
Митић - 09-05-2026
(08-05-2026, 10:10 PM)Mekenzi Пише: (08-05-2026, 10:02 PM)Митић Пише: На питање са ким бисте упоредили Карађорђа у историји западних нација, одговорио бих Џорџ Вашингтон.
A joк ће да каже Николај II Романовов или неким Руским дипломатом...
Антић му је поставио такво питање у коме се спомиње историја Запада.
Могао је да му постави и питање везано за личност из Руске историје, а паралела би могла да се направи између Карађорђа и Петра Великог.
Mekenzi - 09-05-2026
(09-05-2026, 10:15 AM)Митић Пише: (08-05-2026, 10:10 PM)Mekenzi Пише: (08-05-2026, 10:02 PM)Митић Пише: На питање са ким бисте упоредили Карађорђа у историји западних нација, одговорио бих Џорџ Вашингтон.
A joк ће да каже Николај II Романовов или неким Руским дипломатом...
Антић му је поставио такво питање у коме се спомиње историја Запада.
Могао је да му постави и питање везано за личност из Руске историје, а паралела би могла да се направи између Карађорђа и Петра Великог.
Види Митићу, могао је и да каже ох, no, no I'm Russian friend...
Што се тиче Александра он је југословенско- пробритански орјентисан као и прозападно и све што иде уз демократију....А знаш и сам да у биртанско-америчкој демократији нема никавког бирања...итд...
Александар апсолутно није про српски орјентисан! Већ британски и југословенски је орјентисан!
Што се тиче будушчег краља, мораће да се сачек и да га Дух свети пошаље и да буде просрпски обожен изнутра и да буде уз Русију и Цара а не уз шугаву британску левичарску круну и још да носе титуле Шугославије...
Као личност сматрамо да је Александар Карађорђевић фин господин и јако добар човек који ни мрава неби згазио са лепим британским манирима, зато га и госн. Самарџић романтизује онако лепо!
Себи у браду:
Шта смо ми Срби згрешили да нам Краљевска породица, Комунистичка влас' и Републичка влас' све до једне буду шугословенско настројени....
Мораће да саччекамо, да испари то шугословенство из Срба, па онда да дође дух свети, па да се то обожи изнутра и на крају да дође прави Великосрпски КРАЉ!
Милослав Самарџић - 09-05-2026
(09-05-2026, 02:20 AM)Јеремија Брђанин Пише: Ако је један бандераш попут мене могао да научи Дански језик за непуне две године (чита и пише), логично је да се запитам зашто унук Александра I није научио срБски? Пре четрдесет и кусур година срео сам га у Епархијском центару Химелстир где сам често боравио помажући тадашњем епископу Лаврентију око неких послова. Тада сам се зачудио да принц Александар не зна честито да каже ни једну реч србског а како видим то није научио ни после толико деценија. Да ли је у питању одбојност према србском језику (тада се изјашњавао као "југословенски принц") или је у питању нешто друго нисам сигуран? Како год, срамота је да нам краљевић не зна србски језик.
Он зна српски на том нивоу.
Под условом да твој ниво данског није далеко изнад просека за српске исељенике.
Не може никад да савлада изговор, као што ни неко наш не може да савлада изговор енглеског ако се одсели тамо у петој деценији.
Тако да може да бира:
- да му се подсмевају због ч, ћ, ђ...
- да му се подсмевају што говори енглески.
Петар Први се одлучио за прву варијанту - смешно је говорио српски са француским изговором гласова.
Али, тада се нико није смејао краљу
Милослав Самарџић - 09-05-2026
П.С.
Коста из Париза причао ми је шта им је била главна забава кад су били клинци (њима, који су рођени тамо, прва генерација Срба рођених тамо).
Да се окупе у време доласка аутобуса из Србије у Париз. Са гастарбајтерима.
Јер они тада, у сусрету са цариницима и другим Французима, почињу да причају француски.
То је за клинце којима је француски био матерњи језик, било смешније од ма које комедије.
Monarhist - 09-05-2026
Милославе, дански је јако необичан, а Швеђани би рекли и грозан језик (може чича Јеремија да потврди

). Мислим да га данска деца морају у неку руку "напамет" учити.
Што се тиче Престолонаследника, не видим проблем у томе што не говори српски савршено, то ми не изгледа као препрека да обавља своју предвиђену дужност у оквиру некакве уставно-парламентарне монархије. Јер нашим елитама чак и када би попустили по питању рестаурације, никада не би пало на памет да Краљу дозволе неке шире ингеренције које би угрозиле њихову "величину".
Родоначелник садашње шведске династије био је Француз, Наполеонов маршал који никада није усавршио језик, па је упамћен као један од најбољих владара у историји земље. Кажу да је и сам Наполеон говорио искварени француски са корзиканским нагласком.
milan - 09-05-2026
То знање језика,и није његова срамота,већ опет великог,нашег Краља Петра Другог,да не додајем епитет....Ако га он није хтео учити док је био мали,то може само да значи,да се од круне опростио...Мада,и поврх свега,не треба искључити и утицај крви и гена...Сад скоро један мој другар,крајишки певач,био у Аустралији,сва деца на концертима,која су рођена тамо,знају српски,као да су одавде....и не само то,знају географију,до детаља,и најмањи засеок..па фолклор,играју кола врхунски....Где им је ђедовска кућа,све знају,као да су сад дошли...А можда је и до интелигенције....па много тражимо од њега ..
Јеремија Брђанин - 09-05-2026
(09-05-2026, 11:42 AM)Милослав Самарџић Пише: (09-05-2026, 02:20 AM)Јеремија Брђанин Пише: Ако је један бандераш попут мене могао да научи Дански језик за непуне две године (чита и пише), логично је да се запитам зашто унук Александра I није научио срБски? Пре четрдесет и кусур година срео сам га у Епархијском центару Химелстир где сам често боравио помажући тадашњем епископу Лаврентију око неких послова. Тада сам се зачудио да принц Александар не зна честито да каже ни једну реч србског а како видим то није научио ни после толико деценија. Да ли је у питању одбојност према србском језику (тада се изјашњавао као "југословенски принц") или је у питању нешто друго нисам сигуран? Како год, срамота је да нам краљевић не зна србски језик.
Он зна српски на том нивоу.
Под условом да твој ниво данског није далеко изнад просека за српске исељенике.
Не може никад да савлада изговор, као што ни неко наш не може да савлада изговор енглеског ако се одсели тамо у петој деценији.
Тако да може да бира:
- да му се подсмевају због ч, ћ, ђ...
- да му се подсмевају што говори енглески.
Петар Први се одлучио за прву варијанту - смешно је говорио српски са француским изговором гласова.
Али, тада се нико није смејао краљу
Не смејем се ја краљу и то нисам никада чинио, без обзира на мој лични став Он је принц - престолонаследник Србије.
Наравно да ми је чудно што се није потрудио да научи језик. У ствари, можда би човек мога рећи да је то кривица његовог оца, краља Петра II који је изгубио најпре државу а онда и себе.
Филип Ђукић - 09-05-2026
(09-05-2026, 02:20 AM)Јеремија Брђанин Пише: Ако је један бандераш попут мене могао да научи Дански језик за непуне две године (чита и пише), логично је да се запитам зашто унук Александра I није научио срБски? Пре четрдесет и кусур година срео сам га у Епархијском центару Химелстир где сам често боравио помажући тадашњем епископу Лаврентију око неких послова. Тада сам се зачудио да принц Александар не зна честито да каже ни једну реч србског а како видим то није научио ни после толико деценија. Да ли је у питању одбојност према србском језику (тада се изјашњавао као "југословенски принц") или је у питању нешто друго нисам сигуран? Како год, срамота је да нам краљевић не зна србски језик.
И дан данас носе титулу "од Србије и Југославије". То није ништа лоше.
Јеремија Брђанин - 10-05-2026
(09-05-2026, 10:37 PM)Филип Ђукић Пише: И дан данас носе титулу "од Србије и Југославије". То није ништа лоше.
Куд пусте среће да Србија никада није постала део аветињске државе која је била гробница опаснија од голготе Првог св. рата.
Апсурд је што Југославију нису желели они који су гинули за слободу Србије већ политичари и регент Александар.
Још апсурднија је одлука да је војска коју је Чича окупио наставила да се зове Југословенска?!
Испада да су Југославију из петних жила бранили Карађорђевићи, Дража и Броз.
пек. - 10-05-2026
Да је Томислав био престолонаследник до сад би били краљевина.
milan - 10-05-2026
И није толики проблем што смо били у Југославији,колики је проблем што смо ушли у то,без да смо омеђили наше границе....Него смо,за време Краља,ушли у нову државу,а да нисмо омеђили Србију,са свим територијама,које смо ослободили,а за Југославију после Другог рата,не да смо дали некима државу,а своју скратили,већ смо и постали Југословени,док су други остали,што и јесу били....