RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања -
Милослав Самарџић - 04-01-2017
(04-01-2017, 04:13 PM)Николај Пише: (04-01-2017, 04:00 PM)Милослав Самарџић Пише: Књига о раној вештини вожда Карађорђа му је врхунска!
Био је у Новостима фељтон о томе. Изнео је податак да је у Првом српском устанку погинуло 100.000 Турака.
Не би рекао да је то у тој књизи.
Николај - 04-01-2017
Онда у некој другој коју је писао о устанку. Или је можда само писао фељтон.
Милослав Самарџић - 04-01-2017
(04-01-2017, 07:15 PM)Николај Пише: Онда у некој другој коју је писао о устанку. Или је можда само писао фељтон.
Писао је неколико књига о Првом српском устанку.
Мргуд - 05-01-2017
(04-01-2017, 04:00 PM)Милослав Самарџић Пише: Књига о раној вештини вожда Карађорђа му је врхунска!
Сјајна књига. Читао сам је два пута.
Мислим да је тамо изнесен негде податак о страдњу броја Турака односно војске која је кретала на српске устанике. Могуће да је наведено и 100.000.
мунгос - 05-01-2017
Да је Карађорђе побио 100 000 Турака, онда би и Стамбол био српски а сам Карађорђије би био Римски цар.
Мргуд - 05-01-2017
(05-01-2017, 02:29 AM)мунгос Пише: Да је Карађорђе побио 100 000 Турака, онда би и Стамбол био српски а сам Карађорђије би био Римски цар.
100.000 нама делује велика цифра али с обзиром на величину Отоманског царства та цифра је уствари мизерна. Е сад оно што је добро у тој књизи је да је он обрадио све битке и сукобе и чак изнео и табелу страдалих. Та књига ми је тренутно код једног пријатеља али чим је добијем назад погледаћу ово.
Николај - 05-01-2017
(05-01-2017, 02:29 AM)мунгос Пише: Да је Карађорђе побио 100 000 Турака, онда би и Стамбол био српски а сам Карађорђије би био Римски цар.
Имаш ли ти представу уопште колико је трајао тај устанак. Само на Мишару, према аустријским проценама, погинуло је 3.000 Турака, на Чегру најмање дупло толико, неколико битака су заједно водили Срби и руска војска. На 2-3 километра од моје куће у селу, побијено је 400 Турака за једно вече. Или си можда и ту проблематику дубоко проучио, читајући једну књигу.
мунгос - 06-01-2017
Имаш ли ти представу... Немам.

Устанак колко год да је трајао, нијесу сваки дан за тије скоро 9 година били косовски бојеви до задњега.
Колко онда по вашем рачуну је побијено Турака у аустријским продорима у оно што ће пар година касније постати Србија? Сваки пут по бар пола милиона? Још кад се узме у обзир да су у аустријским војскама Срби чинили половину војске, да су те војске биле наоружане до зуба за своје вријеме (за разлику од устаника 1804-), да су се те војске тукле са далеко јачим снагама него устаници касније итд.
Мргуд - 06-01-2017
(06-01-2017, 12:41 AM)мунгос Пише: Имаш ли ти представу... Немам.
Устанак колко год да је трајао, нијесу сваки дан за тије скоро 9 година били косовски бојеви до задњега.
Колко онда по вашем рачуну је побијено Турака у аустријским продорима у оно што ће пар година касније постати Србија? Сваки пут по бар пола милиона? Још кад се узме у обзир да су у аустријским војскама Срби чинили половину војске, да су те војске биле наоружане до зуба за своје вријеме (за разлику од устаника 1804-), да су се те војске тукле са далеко јачим снагама него устаници касније итд.
Приликом Друге опсаде Беча број турских губитака процењује се на између 30 и 50 хиљада. У Другој бици код Мохача турски губитци процењују се на 10 хиљада (губици Аустрије на другој страни износили су око 600 мртвих). У бици код Сенте турски губици износили су око 25 хиљада, аустријски "свега" 429 мртвих. Значи, видимо по овоме да су турски губици увек далеко већи у односу на противника, а узрок је у пре свега у томе да су турске војске биле веће, недисциплинованије и углавном од Друге опсаде Беча слабије вођене у односу на противника.
Перун - 07-01-2017
Мир Божији, Христос се роди. Главни разлог је што су Турци углавном нападали на добро брањена утврђења. У оваквим случајевима нападач скоро увек претрпи веће губитке. Поготову напад на Беч који је опасан кулама и зидинама.
Милослав Самарџић - 07-01-2017
Ваистину се роди!
Ја мислим да је главни разлог што су то аустријски извори. Да су турски, било би 400 мртвих Турака и 25.000 Аустријанаца...
Вукашин Петковић - 07-01-2017
Христос се роди!
Који у рангу је био Дража на Нижој школи Војне академије?
Милослав Самарџић - 07-01-2017
Чини ми се четврти.
Николај - 07-01-2017
(05-01-2017, 12:00 PM)Мргуд Пише: 100.000 нама делује велика цифра али с обзиром на величину Отоманског царства та цифра је уствари мизерна. Е сад оно што је добро у тој књизи је да је он обрадио све битке и сукобе и чак изнео и табелу страдалих. Та књига ми је тренутно код једног пријатеља али чим је добијем назад погледаћу ово.
Проверио сам, фељтон у "Новостима" се звао "Карађорђе - вештина ратовања". У последњем, 29. наставку се даје та табела. Укупно је погинуло 103.557 Турака и 38.807 Срба у 108 великих бојева. Наводи се тачно по ратним годинама колико је погинуло и једних и других.