Погледи форум
Нејунаштво краља Николе - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Историја (https://www.pogledi.rs/forum/forum-16.html)
+--- Тема: Нејунаштво краља Николе (/thread-1850.html)

Странице: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Нејунаштво краља Николе - Громовник - 17-07-2015

(15-07-2015, 08:53 PM)Романија Пише:  
(15-07-2015, 01:30 PM)Громовник Пише:  
(14-07-2015, 10:09 PM)Романија Пише:  
(14-07-2015, 05:35 PM)Павле Пише:  КиМ, Јужна Србија, Далмација, итд су територије на које је Србија полагала право. Црна гора је увек била нешто изнад тога. Пркосна, независна, борбена држава. Не зову је џабе Српска Спарта. Спартанци су Грци, али су Спартанци. Smile

Ал Спартанци на крају издадоше свој народ и приђоше Персији.

Кад то? Smile

Баш онда кад им је национални идентитет био највећи и најјачи, за вријеме Александра Великог тј. средином 4. вијека пне. И тако су се борили сви Хелени против Спартанаца и Персијанаца, и то стонинама километара далеко од њихове родне Спарте, и тако су у Азији бранили Персију која се распадала и једино су је Спартанци одржавали на ногама јер су били снажни борци. И кад је Александар освојио Персију, подигао је споменик и написао да га посвећује свим Хеленима сем Лакедајмоњанима (Спартанцима). Тако да су Спартанци испали као у нашем случају муслимани потурице. Потурица гори од Турчина, Спартанац гори од Персијанца Кез А можда ће једног дана ови који се изјашњавају као Црногорци бити гори од потурица према нама.

Знам да су са Персијанцима, током њихових унутрашњих сукоба, сарађивале обе зараћене стране - и Атина и Спарта. Односно, Персијанци су наизменично подржавали страну која је више одговарала њиховим интересима. Али да су Спартанци "пришли Персији", то први пут чујем. А посебно да су бранили Персијско царство у срцу мале Азије. У доба Александрових освајачких похода, Спартанци су дигли устанак у Грчкој незадовољни Македонском влашћу, у којем су учествовали многи Александрови ветерани, Спартанци, који су се вратили својим кућама. Устанак је пропао, а Александар Велики, заузет походима на истоку, није предузимао казнену експедицију против Спарте.

Ако имаш неки извор за те тврдње, волео бих да га видим.

(17-07-2015, 12:23 PM)Ђуро Пише:  
(17-07-2015, 11:33 AM)Громовник Пише:  
(16-07-2015, 03:10 PM)Ђуро Пише:  Да није било великих сила... Љутко

...Црна Гора би владала светом! Кез

Немој ти тако о Црној Гори. Знаш ли ти да је за вријеме Руско-Јапанског рата 1905. Црна Гора објавила рат Јапану. Кидање

Данашњи Црногорци су увели санкције Русији Тужан

Знам, тек пре пар година Мило потписа мир Кез

RE: Нејунаштво краља Николе - Николај - 17-07-2015

Цитат:Немој ти тако о Црној Гори. Знаш ли ти да је за вријеме Руско-Јапанског рата 1905. Црна Гора објавила рат Јапану

То беше онај рат што су Руси изгубили...Баја

RE: Нејунаштво краља Николе - Vlad Alekš - 17-07-2015

(15-07-2015, 12:59 PM)Громовник Пише:  
(14-07-2015, 05:10 PM)Vlad Alekš Пише:  Они су ту били где су били по милости Божјој и вољи народној.

Не бих се баш сложио да су се Карађорђевићи вратили на власт по "вољи народној".

Обрни-окрени, централизам нас уби. Како онда, тако и сад. Тако да се у многоме слажем с Павлом.

Извини што касним са одговором, мало спорије размишљам. Smile
Не знам, није било референдума да би се тачно установило колико је било за Петра а колико против њега. Него, да ли оспораваш само вољу народну, или и милост Божју? Smile
А оно онда и ово сада не може да се пореди. Бог и шеширџија.

(15-07-2015, 07:17 AM)Vlad Alekš Пише:  Jako je bitno da se uspostavi većinski izborni sistem. Država se podeli na izborne jedinice i svaka izborna jedinica pošalje svog predstavnika u parlament. A ne kao sada u Sbiji gde vlada proporcionalni izborni sistem, pa se pri formiranju parlamenta utvrdi da su skoro svi poslanici iz Beograda.

Грешиш, нису они из Београда, они су се доселили у Београд. Што би се исто десило и у случају већинског изборног система.

Грешиш душу. Smile
Наслућај ми вели да већински изборни систем може благотворно да делује на демократизацију и да извуче максимум демократских потенцијала у једној држави. Наравно, демократија нису само избори, тема је комплексна, али сада је тема изборни систем.
Благотворно дејство већинског изборног система се не би осетило одмах, већ након неколико итерација.
Да ли би се изабрани посланици селили у Београд? Зависи од бирачког тела. Ако би такви посланици бивали кажњени на изборима, они би остајали у својим изборним јединицама.
Даћу ти пример из мог краја. Пожаревац, избори 1935. Два најјача кандидата све време бављења политиком живе у Пожаревцу. Драгутин Ранковић, кандидат Демократске странке, докторирао је права у Женеви. Једно време је радио у Београду, по неким министарствима, али авај, враћа се у Пожаревац и отвара адвокатску канцеларију. Не пада му на памет да напушта своје гласаче. Противкандидат и редова радикала је био Брана Давинић. Индустријалац. Иста прича, све време живи у Пожаревцу док се бави политиком. Ако је могло тада, може и сада.

RE: Нејунаштво краља Николе - Громовник - 17-07-2015

(17-07-2015, 04:59 PM)Vlad Alekš Пише:  
(15-07-2015, 12:59 PM)Громовник Пише:  
(14-07-2015, 05:10 PM)Vlad Alekš Пише:  Они су ту били где су били по милости Божјој и вољи народној.

Не бих се баш сложио да су се Карађорђевићи вратили на власт по "вољи народној".

Обрни-окрени, централизам нас уби. Како онда, тако и сад. Тако да се у многоме слажем с Павлом.

Него, да ли оспораваш само вољу народну, или и милост Божју? Smile

Крвном осветом се не задобија милост Божја.

(17-07-2015, 04:59 PM)Vlad Alekš Пише:  
(15-07-2015, 07:17 AM)Vlad Alekš Пише:  Jako je bitno da se uspostavi većinski izborni sistem. Država se podeli na izborne jedinice i svaka izborna jedinica pošalje svog predstavnika u parlament. A ne kao sada u Sbiji gde vlada proporcionalni izborni sistem, pa se pri formiranju parlamenta utvrdi da su skoro svi poslanici iz Beograda.

Грешиш, нису они из Београда, они су се доселили у Београд. Што би се исто десило и у случају већинског изборног система.

Грешиш душу. Smile
Наслућај ми вели да већински изборни систем може благотворно да делује на демократизацију и да извуче максимум демократских потенцијала у једној држави.

Да ли би се изабрани посланици селили у Београд? Зависи од бирачког тела. Ако би такви посланици бивали кажњени на изборима, они би остајали у својим изборним јединицама.
Даћу ти пример из мог краја. Пожаревац, избори 1935. Два најјача кандидата све време бављења политиком живе у Пожаревцу. Драгутин Ранковић, кандидат Демократске странке, докторирао је права у Женеви. Једно време је радио у Београду, по неким министарствима, али авај, враћа се у Пожаревац и отвара адвокатску канцеларију. Не пада му на памет да напушта своје гласаче. Противкандидат и редова радикала је био Брана Давинић. Индустријалац. Иста прича, све време живи у Пожаревцу док се бави политиком. Ако је могло тада, може и сада.

Ако је грешим по претходном питању, за ово је не грешим сигурно.

За демократију је потребно да народ буде зрео а ка томе први корак је масовно културно освешћивање и описмењавање народа а то овде нема ко да спроведе.

Од код бирачког тела зависи, када се половина истог налази у Београду? Као што и сам рече:

(17-07-2015, 04:59 PM)Vlad Alekš Пише:  А оно онда и ово сада не може да се пореди. Бог и шеширџија.

RE: Нејунаштво краља Николе - Vlad Alekš - 20-07-2015

(15-07-2015, 06:35 PM)Николај Пише:  И по могућству деконцентрација државних органа из Београда. Не свих, али неких. Тако ће да се добије и равномернији регионални развој, а и сузбиће се приче о "београдској експлоатацији свих на Балкану".

Да преселимо престоницу у Скопље?

(15-07-2015, 01:09 PM)Ђуро Пише:  
(14-07-2015, 05:10 PM)Vlad Alekš Пише:  ...Као друго, али не и мање важно, читам шта пишу неки коментатори и не могу да верујем. Срби окупирали Црну Гору? Већу будалаштину нисам чуо у своме животу. Баш као што написа администратор - аналогно томе можемо рећи да су Срби окупирали и Косово и Метохију, и Македонију, и Војводину, и Босну, и Херцеговину, и Далмацију, и Славонију, и Словенију, и Лику... Доведимо читаву ствар до крајњих граница апсурда - ја могу рећи да су Срби из Црне Горе окупирали Београд, а нарочито студентске домове у њему.
...

Кад ме већ вучете за јеѕик могли би дискутовати о томе да ли су Санџак, Косово, Војводина и Македонија окупирани.
У Санџаку су већина били Муслимани. На Косову су већина били Албанци. Друга је ствар што Србија полаже историјско право на те области. У Војводини су Срби чинили тек трећину становништва. Мађари и Нијемци су чинили преко 50% становништва. Нијемци су се нпр. залагали за независну државу Банат али од тога ништа није било. Док се новостворена држава борила за приморје са Италијанима и за Корушку са Аустријанцима Румунима су остављени српски Темишвар и српска Ђердапска клисура. И у Македонији су они који су се изјашњавали као Срби били у изразитој мањини.

А у источној Србији Власи су били у већини.
Да ли постоји неки део Србије који Срби нису окупирали?

(15-07-2015, 01:09 PM)Ђуро Пише:  
(14-07-2015, 05:10 PM)Vlad Alekš Пише:  ...Као друго, али не и мање важно, читам шта пишу неки коментатори и не могу да верујем. Срби окупирали Црну Гору? Већу будалаштину нисам чуо у своме животу. Баш као што написа администратор - аналогно томе можемо рећи да су Срби окупирали и Косово и Метохију, и Македонију, и Војводину, и Босну, и Херцеговину, и Далмацију, и Славонију, и Словенију, и Лику... Доведимо читаву ствар до крајњих граница апсурда - ја могу рећи да су Срби из Црне Горе окупирали Београд, а нарочито студентске домове у њему.
...

Што се тиче Црногораца у студентским домовима и у Београду то је само стереотип. У домовима има студената из свих крајева гдје живе Срби. Да није Црногораца у Београду Београд не би имао 1.3 милиона становника.Нормално је да се у Београд као највећи српски град досељавају Срби из разних крајева и тиме омогућавају Београду да очува и увећа број становника јер Београђани имају мали прираштај. Тако и други велики свјетски градови чувају и повећавају број становника.

У ком си студентском дому живео док си студирао у Београду?

RE: Нејунаштво краља Николе - Ђуро - 20-07-2015

И према Власима је Србија учинила неправду. У вријеме кнеза Милоша су забрањена влашка имена и наметнута су им српска имена. Данас постоји иницијатива да се врате влашка имена али је мали одзив међу Власима. Занимљиво да су у вријеме Кнежевине и Краљевине Србије Власи уписивани као Румуни (или говорници румунског језика). Од 1918. се уписују као Срби и данас се већина Влаха изјашњава као Срби.

Живио сам у Студентском граду, Лоли и Карабурми.

RE: Нејунаштво краља Николе - Павле - 20-07-2015

Срам нас било стварно.

(20-07-2015, 08:57 AM)Ђуро Пише:  И према Власима је Србија учинила неправду. У вријеме кнеза Милоша су забрањена влашка имена и наметнута су им српска имена. Данас постоји иницијатива да се врате влашка имена али је мали одзив међу Власима. Занимљиво да су у вријеме Кнежевине и Краљевине Србије Власи уписивани као Румуни (или говорници румунског језика). Од 1918. се уписују као Срби и данас се већина Влаха изјашњава као Срби.

Добро је да си се закачио за ову тему. Smile
Ја сам Влах. Ово моје име је влашка верзија мог српског имена. Smile
И мислим да Србија није учинила никакву неправду према нама Власима.
Власи, као и њихови најближи рођаци Цинцари, склони су асимилацији. Једноставно то је тако. Ни ми ни Цинцари нисмо имали снаге да направимо своју државу на Балкану. Ишли смо линијом мањег отпора и утапали смо се у снажније народе. Српски народ је снажан народ. Историјски.
Цинцари су створили грађански слој код Срба, и нестали.
Иначе, ја сам изабрао да будем Србин. Тај избор је чин моје слободне воље. Могу да узимам новац од ЕУ и да глумим лудило, али нећу. Зашто је то тако? Можемо неком другом приликом о томе.

(20-07-2015, 08:57 AM)Ђуро Пише:  Живио сам у Студентском граду, Лоли и Карабурми.

Не знам када си живео у Карабурми. Од 1979. до 2004. директор дома је био неки Црногорац. Имао је велике бркове. Smile
И наравно да је преко везе убацивао у дом своје "земе". Smile

RE: Нејунаштво краља Николе - Бранке - 20-07-2015

Апропо Влаха и пописа становништва . . .

http://www.zajednicavlahasrbije.com/popisi_stanovnistva_kroz_istoriju.html

RE: Нејунаштво краља Николе - Романија - 20-07-2015

(17-07-2015, 12:26 PM)Громовник Пише:  
(15-07-2015, 08:53 PM)Романија Пише:  
(14-07-2015, 10:09 PM)Романија Пише:  
(14-07-2015, 05:35 PM)Павле Пише:  КиМ, Јужна Србија, Далмација, итд су територије на које је Србија полагала право. Црна гора је увек била нешто изнад тога. Пркосна, независна, борбена држава. Не зову је џабе Српска Спарта. Спартанци су Грци, али су Спартанци. Smile

Ал Спартанци на крају издадоше свој народ и приђоше Персији.

Кад то? Smile

Баш онда кад им је национални идентитет био највећи и најјачи, за вријеме Александра Великог тј. средином 4. вијека пне. И тако су се борили сви Хелени против Спартанаца и Персијанаца, и то стонинама километара далеко од њихове родне Спарте, и тако су у Азији бранили Персију која се распадала и једино су је Спартанци одржавали на ногама јер су били снажни борци. И кад је Александар освојио Персију, подигао је споменик и написао да га посвећује свим Хеленима сем Лакедајмоњанима (Спартанцима). Тако да су Спартанци испали као у нашем случају муслимани потурице. Потурица гори од Турчина, Спартанац гори од Персијанца Кез А можда ће једног дана ови који се изјашњавају као Црногорци бити гори од потурица према нама.

Знам да су са Персијанцима, током њихових унутрашњих сукоба, сарађивале обе зараћене стране - и Атина и Спарта. Односно, Персијанци су наизменично подржавали страну која је више одговарала њиховим интересима. Али да су Спартанци "пришли Персији", то први пут чујем. А посебно да су бранили Персијско царство у срцу мале Азије. У доба Александрових освајачких похода, Спартанци су дигли устанак у Грчкој незадовољни Македонском влашћу, у којем су учествовали многи Александрови ветерани, Спартанци, који су се вратили својим кућама. Устанак је пропао, а Александар Велики, заузет походима на истоку, није предузимао казнену експедицију против Спарте.

Ако имаш неки извор за те тврдње, волео бих да га видим.

Да, то говориш о Пелопонеском рату 431-404. И све си управу.
ја сам говорио о походу Ал.Македноског, значи 334-323. У том походу су биле 4 велике битке - које су и одлучиле рат (3 против Персије и 1 против Индије). У све 3 против Персије су учествовали Спартанци на персијској страни. Прва, код Граника: било је 19500 Персијанаца и 18000 Спартанаца. Након битке Александар је на споменику богињи Атини написао: "Alexander, son of Philip and all the Greeks except the Lacedaemonians, present this offering from the spoils taken from the barbarians inhabiting Asia" или Александар, син Филипов и сви ХЕЛЕНИ (овде Енглези неће да Грке зову Хеленима) сем Лакедајмоњана (Спартанаца), заробили су ово од варвара који живе у Азији (заплијенили су неколико стотина штитова, мачева итд. и поклонили богињи Атини). Значи овде Александар назива Спартанце издајицама - Ἀλέξανδρος Φιλίππου καὶ οἱ Ἕλληνες πλὴν Λακεδαιμονίων ἀπὸ τῶν βαρβάρων τῶν τὴν Ἀσίαν κατοικούντων. Извор је Аријан - најважнији извор овог времена Arrian, Anabasis, 1.16.7, on Perseus (Greek original)
Следећа је битка код Иса:
Ово Greeks су Спартанци, којих је било око 30 000 хиљада а Песијанаца око 70 000. Међутим, снагу Спартанаца и Персијанаца не можеш ни поредити, јер су спартански хоплити тешко наоружани и добро увјежбани борци, а 70000 Персијанаца је била руља. Тако да главну снагу Персије су чинили Спартанци.
[Слика: Battle_issus_initial.png]

Посљедња битка је код Гаугамеле (све три битке су одигране у 2-3 године) али искрено не знам гдје су ту били, али сигурно нису били на страни Хелена. Али није ни битно. Поента овога је да су Спартанци били заробљени својом традицијом и начином живота, и нису схватали појам данашњег облика државе, коју је Александар тада стварао. Они су се држали строго оног уређења прије Пелоп. рата и нису били спремни на промјене и због тога су и пропали. После Пелопонеског рата Спартанаца је било само 1700. И то само због тога што је било врло тешко постати Спартанац( морају ти и тата и мама бити Спартанци, мораш бити здрав, прав, да прођеш обуку итд.) Били су врло тврдоглави и због тога су се и одупирали Александру, који је био великодушан према свима који су га признавали за краља. Зато је данас Спарта село, а Атина главни град.
Само још да кажем да је жалосно како се свјетски историчари односе према овом времену, и Александрове побједе називају македонском побједом а не хеленском/грчком.

и да, то што говориш за устанак Спарте против македонске влати, то су управо нахушкали Персијанци како би приморали Хелене да се врате у Грчку. Али устанак је пропао, па је пропала ускоро и Персија.

Коста Чавошки, или што би рекао Просветар - правник са крстом. Мислим да има везе са темом, а ако не баш са темом, а оно има везе са нашим потоњим коментарима. На крају, Чавошки беседи о 1908, о Легији смрти, и о Цинцарину (Влаху) који је на листи од 1000 храбрих био под бројем 1.

https://www.youtube.com/watch?v=VFewvxI4ziY

RE: Нејунаштво краља Николе - Милослав Самарџић - 20-07-2015

(20-07-2015, 03:34 PM)Vlad Alekš Пише:  Добро је да си се закачио за ову тему. Smile
Ја сам Влах. Ово моје име је влашка верзија мог српског имена. Smile
Е баш ми је Драго да имам и једног Влаха! Подсети ме на неке ствари. Наиме ја сам негде 1991. сконтао да су нам Власи увек били најлојалнији сународници, да не кажем мањина, по томе што су у огромној већини били у четницима. Дакле у већем проценту него (остали) Срби, јер нису имали Кордун, Северну Лику, Банију, Козару...
А раније су били у Тимочкој дивизији, итд.
И најдуже су остали на терену, до 1970. и неке, само што не воле да се хвале, па се то не зна, створени су неки други митови. Кент ми је слао спискове оперативаца па и мањих јединица које је имао 1960-тих на терену Бољевачке бригаде.
Дакле кад сам то сконтао пошаљем репортере на исток да напишу репортажу о Власима, којом ставим наслов: ''Наша браћа Власи''. То је било 1991. или 1992.
После више година, можда 1998, јави ми се председник једног од удружења Влаха и каже да је то најбољи чланак о Власима икада, да га они сви копирају и показују као пример. А тим НВО из Београда које их салећу, оне жене, не знам како се зваху, носе обавезно и показују тај број, копију чланка и насловне стране...
А на насловној Калабић.
И човек се жали да их бледо гледају и да им ништа не дају. Уопште не капира да су они сви комунисти, као што ни они не капирају да је њему природно да су сви Власи четници, тим пре јер је пропаганда тих НВО на површини против комунизма...
Ваљда су оне мислиле да је тај председник дошао да их провоцира. Smile
Иначе ја сам први пут чуо за Влахе на некој војној вежби на Пасуљанским ливадама. И видео. Неки стари чобани. Уопште нису знали српски, а ја залутао. Smile
После сам од неких других чобана ту куповао сир. Док су неки други куповали ракију. Тешко су повраћали од те ракије. И то један баш у строју, док је официр окренуо леђа на другу страну. Smile Наравно чуло се на километар... и осетило.
Сир је био супер.
Све у свему, ово што сад покушавају НВО покушавали су још Аустроугари. Хтели су да побуне Влахе, као што су после побунили Албанце. Али никад нико то није успео и ова држава би морала да се одужи Власима. Морало би да се уложи нешто на исток, јер се празни, оде народ... последњи пут кад сам био тамо, видео сам много празних кућа.

RE: Нејунаштво краља Николе - Громовник - 20-07-2015

(20-07-2015, 03:34 PM)Vlad Alekš Пише:  Ово моје име је влашка верзија мог српског имена. Smile

Ја био убеђен да си "по имену" Словенац Кез

Да не дође до неспоразума - ми Власи јесмо склони асимилацији, али не дајемо баш свакоме да нас асимилује. Smile
Могли смо и Турци постати, али не, Србима смо прилазили вероватно због православне вере.
Цинцари, наша богатија и културнија верзија исто тако. Када су им Турци потпуно уништили Москопоље, они су бежали у Србију.
Иначе, назив Влах се доста употребљава на различите начине. Мени се чини да Хрвати Србе зову Власи. А мислим да су их тако и Турци звали.