RE: Квиз- Српска историја -
Перун - 06-02-2017
Нисам хтео да одговарам на твоје претходно питање. Све чекам, појавиће се неко. Квиз је ,заиста, занимљив и доста смо научили и чули нових ствари. Због тога је штета да сад прекидамо.
Једина мана је што смо запустили остале теме док смо били заузети квизом.
Ајде неко, било ко, нека постави питање. Може и нешто што вас занима , из историје, а остали да покушају да одговоре.
Романија - 06-02-2017
Једини мени познат случај да су папа и Срби били у директном савезништву. Кад је то било?
Мислим да су у том сукобу учествовали Мађари, Млеци, Византија....
ЈВуО-КГ - 06-02-2017
(06-02-2017, 04:18 PM)Бенито Пише: Нема стрпљења, нема трајања.
Има стрпљења, нема се времена.
Мало отоплило ових дана, ко ће испред рачунара да седи.
Бенито - 06-02-2017
Нисам сео испред рачунара одавно. Пишем из аутобуса, са улице, ево сад из кафане...
Некад су наши преци правили мобе и тада су мушки причали о историји, политици... Тако сам замислио овај квиз, само у овом модерном облику. Јесте мало теже са стационарним рачунаром, али ....
ЈВуО-КГ - 06-02-2017
(06-02-2017, 07:36 PM)Бенито Пише: Нисам сео испред рачунара одавно. Пишем из аутобуса, са улице, ево сад из кафане...
Некад су наши преци правили мобе и тада су мушки причали о историји, политици... Тако сам замислио овај квиз, само у овом модерном облику. Јесте мало теже са стационарним рачунаром, али ....
Уђох вољан да се играм али одговор на питање Романије не знам, ај помажи.
Перун - 06-02-2017
(06-02-2017, 07:36 PM)Бенито Пише: Нисам сео испред рачунара одавно. Пишем из аутобуса, са улице, ево сад из кафане...
Ајде аутобус и улица али кад си у кафани остави сва сокоћала. И ја сам се управо сад вратио. Овај пут , за дивно чудо, на време.
(06-02-2017, 06:43 PM)Романија Пише: Једини мени познат случај да су папа и Срби били у директном савезништву. Кад је то било?
Мислим да су у том сукобу учествовали Мађари, Млеци, Византија....
Да ли мислиш на хришћански савез у борби против Турака? Са наше стране учествовао је Ђурађ Бранковић.
Романија - 06-02-2017
Не, неки јако чудан савез (бар из данашње перспективе). Мислим да нису Турци учествовали у сукобу и да је то било прије Ђурађа.
Бенито - 06-02-2017
То је нешто између босанских краљева и Дубровчана?
ЈВуО-КГ - 06-02-2017
Романија дај одговор па постави следеће, изгледа да нико не зна.
Перун - 06-02-2017
Ајде Крагујевац, постављај питање.
ЈВуО-КГ - 06-02-2017
Ајде једно лагано да покренемо квиз, па Романија нека постави кад дође.
Кад је турско царство или турски феудализам почео да се распада, у ком веку ?
Бенито - 06-02-2017
Кад би ти знао какве се расправе воде између историчара, тзв оријенталиста, око тог питања, већ деценијама, не би рекао да је то лагано питање.
ЈВуО-КГ - 06-02-2017
(06-02-2017, 11:42 PM)Бенито Пише: Кад би ти знао какве се расправе воде између историчара, тзв оријенталиста, око тог питања, већ деценијама, не би рекао да је то лагано питање.
Могуће.
Тачним одговором сматрам онај век кад су видно почели да заостају за другим европским силама ко муда за вепром и онда кад им је царство почело личити на НДХ што се тиче контроле територије.
Перун - 06-02-2017
У праву си. Фора је што се држава не ствара преко ноћи и исто тако и не пропада. Може се рећи да је пропаст Турске (што се тиче Балкана и нас Срба) везан за устанке почетком 19-ог века. Касније Турске ратове и Балксански. Њихови унутрашњи проблеми су знатно раније почели. Нису тада устаници били јачи ,него раније, већ су увидели да турска власт слаби и да је ,, земан дош'o ваља војевати".