Зашто сам против термина антифашизам -
Милослав Самарџић - 11-05-2015
Зашто сам против термина антифашизам
Када неко данас каже да је антифашиста, поручује нам да је комуниста, али да то не сме да призна из тактичких разлога. Истовремено нам поручује и да је антисрбин, јер је комунистичка политика још од Стаљинових директива из 1920-тих година антисрпска
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак:
http://www.pogledi.rs/zasto-sam-protiv-termina-antifasizam/
RE: Зашто сам против термина антифашизам -
Чеда - 11-05-2015
Одличан текст, баш сам се бавио том темом ових дана.
Драго ми је што извлачим закључке подударне са вашим и закључцима неких других, ал Ви то увек ''избаците'' у пакету са занимљивим чињеницама које још боље илуструју поенту.
Ратко - 11-05-2015
Слажем се што се тиче термина антифашизам.
Што се тиче ''покрета отпора'', сами окупатори сматрали су комунисте покретом отпора, и они то фактички јесу били.
Питања мотивације и приоритета су друга ствар.
Бранке - 11-05-2015
Уместо коментара . . .
Громовник - 11-05-2015
(11-05-2015, 06:37 PM)Ратко Пише: Што се тиче ''покрета отпора'', сами окупатори сматрали су комунисте покретом отпора, и они то фактички јесу били.
Зар их нису сматрали бандама, као и четнике...?
мунгос - 11-05-2015
(11-05-2015, 07:50 PM)Громовник Пише: Зар их нису сматрали бандама, као и четнике...?
Не, него Југословенском војском.
Ратко - 11-05-2015
(11-05-2015, 07:50 PM)Громовник Пише: (11-05-2015, 06:37 PM)Ратко Пише: Што се тиче ''покрета отпора'', сами окупатори сматрали су комунисте покретом отпора, и они то фактички јесу били.
Зар их нису сматрали бандама, као и четнике...?
Свакако су их сматрали бандама, али се у документима помињу и као покрет отпора (користи се тај назив), затим као устаници (што је исто), а и кад се не користи тај израз из контекста се види да је њихово гледиште такво. Израз ''банда'' ту ништа не мења.
Нпр. када шаљу неког у логор називају га ''бандитом'' а у персоналном листу истог наводи се да је разлог хапшења ''делатност у устаничком покрету''.
Покрет се користило за све, као и низ других термина, али то је или у колоквијалном смислу, или је то нечији поглед. Најбитније је да се посматра са становишта закона (нашег, који је био у складу са међународним законима). Иначе ако гледамо ко је како кога називао, биће ем конфузно, ем нетачно.
Ратко - 11-05-2015
(11-05-2015, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: Покрет се користило за све, као и низ других термина, али то је или у колоквијалном смислу, или је то нечији поглед. Најбитније је да се посматра са становишта закона (нашег, који је био у складу са међународним законима). Иначе ако гледамо ко је како кога називао, биће ем конфузно, ем нетачно.
Чек, па да ли су комунисти наносили штете Немцима? Да ли су им се супротстављали? Да ли су их Немци (и остали окупатори) гонили и уништавали?
То је оно што сам назвао фактичким стањем.
Е сад, наравно да се слажем да се једној антисрпској терористичкој формацији не може признати позитивна улога (што се углавном имплицира када се говори о ''покретима отпора'').
Павле - 11-05-2015
(11-05-2015, 08:18 PM)Ратко Пише: (11-05-2015, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: Покрет се користило за све, као и низ других термина, али то је или у колоквијалном смислу, или је то нечији поглед. Најбитније је да се посматра са становишта закона (нашег, који је био у складу са међународним законима). Иначе ако гледамо ко је како кога називао, биће ем конфузно, ем нетачно.
Чек, па да ли су комунисти наносили штете Немцима? Да ли су им се супротстављали?
Не.
(11-05-2015, 08:18 PM)Ратко Пише: (11-05-2015, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: Покрет се користило за све, као и низ других термина, али то је или у колоквијалном смислу, или је то нечији поглед. Најбитније је да се посматра са становишта закона (нашег, који је био у складу са међународним законима). Иначе ако гледамо ко је како кога називао, биће ем конфузно, ем нетачно.
Чек, па да ли су комунисти наносили штете Немцима? Да ли су им се супротстављали? Да ли су их Немци (и остали окупатори) гонили и уништавали?
То је оно што сам назвао фактичким стањем.
Е сад, наравно да се слажем да се једној антисрпској терористичкој формацији не може признати позитивна улога (што се углавном имплицира када се говори о ''покретима отпора'').
Не мислим на позитивну улогу, већ на претварање терористичке групе у правно прихватљиву форму.
Не бих рекао да су штетили Немцима, усташама, итд. Штетили су нама, а њима су користили.
Ратко - 11-05-2015
(11-05-2015, 08:21 PM)Павле Пише: (11-05-2015, 08:18 PM)Ратко Пише: (11-05-2015, 08:12 PM)Милослав Самарџић Пише: Покрет се користило за све, као и низ других термина, али то је или у колоквијалном смислу, или је то нечији поглед. Најбитније је да се посматра са становишта закона (нашег, који је био у складу са међународним законима). Иначе ако гледамо ко је како кога називао, биће ем конфузно, ем нетачно.
Чек, па да ли су комунисти наносили штете Немцима? Да ли су им се супротстављали?
Не.
Не говоримо о количини штете.
мунгос - 11-05-2015
Тек је конфузно што је Дража сарађивао са (по југо закону "нашем") криминалном организацијом и криминалним лицима, иако су и бабе знале за тај закон.
Али Дража је био специјална особа (изнад закона ваљда?), кад оће држи се закона, а кад неће - онда стварно неће.
Контакт са непријатељем није сарадња са непријатељем. Војска има право у рату да одређује ратну тактику.