Погледи форум
ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) (/thread-5084.html)

ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ŠUMADINAC - 06-02-2024

Информација о поручнику Урошу Тубићу и Слободану Киковићу из Лопижа (Сјеница)
Урош је био у Другом Милешевском корпусу. За Слободана не знам.. Ако неко зна нешто више..

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ексрежисер - 06-02-2024

Погледајте о Киковићу;
-Хроника села Лопиже-од Васојевића,
-Стара Рашка под окупацијом,аутор Милутин Живковић
-Биографски лексикон Златиборског округа,ту има о више њих из Лопижа.
-књига Крв увачких пећина итд...

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ексрежисер - 06-02-2024

Укратко из биографског лексикона Златиборског округа;
Рођен је 1899.у Лопижама.Ту завршава основну школу.Између два рата,убио је једног муслимана из Пријепоља,осуђен је на 6.година.Све је одробијао.Изабран је од народа,тог краја,1941 за команданта села,и одбране од муслимана тог краја.Касније постаје командант Лопижког четничког батаљона.
Ликвидирао је због заштите људства,из села Гање Џанка Машовића.
Важио је за човека,који је штитио породице партизанских симпатизера.
Одступио за Босну са јединицама Павла Ђуришића.

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ŠUMADINAC - 06-02-2024

HVALA NA INFORMACIJAMA. POREKLOM SAM IZ TOG SELA SA OBOJICOM IMAM DODIRNE TAČKE (RODJACI I KUMOVI) ALI NEMAM IZVOR NIKAKVIH VECIH INFORMACIJA ILI SLIKA NAŽALOST.

(06-02-2024, 09:34 PM)ŠUMADINAC Пише:  HVALA NA INFORMACIJAMA. POREKLOM SAM IZ TOG SELA SA OBOJICOM IMAM DODIRNE TAČKE (RODJACI I KUMOVI) ALI NEMAM IZVOR NIKAKVIH VECIH INFORMACIJA ILI SLIKA NAŽALOST.

Нема на чему.
Распитај се за књиге од В.Шапоњића,он пише о крају Н.Варош-Сјеница.Ту има доста имена,из тог краја.Ретке су,а солидне књиге.
У биографском лексикону има пар Киковића,али и доста којечега о људима са тог краја.Доста биографија,солидан основ.
Доста имаш и у овој хроници села Лопиже.
А рад од овог Живковића,мислим да чак има и у пдф формату на нету.
О Киковићима ти доста може рећи историчар из Берана Киковић.Написао је давно књигу о П.Ђуришићу.Мислим да су то пореклом исти Киковићи.

[Слика: IMG-20240206-222920.jpg]
Ја имам овај списак.За Слободана,има само да је у Равногорском покрету од '41.
Генерално слабије људи има из Сјенице и околине.
Ако ти треба неко име још,или са Златара,из Прибоја,Пријепоља,Пљеваља има их ту доста.

Мада списак сигурно није ни приближно коначан.
Могу ти дати да копираш,или ти га ископирати.

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ŠUMADINAC - 07-02-2024

Hvala još jednom! Na stranici POGLEDI sam našao objavu tipa "FORMACIJE JVuO 1943-1945" I tu sam naišao na podatak za Uroša Tubića iz Lopiža da je bio zamenik kom. Sjeničke Brigade (2 MILEŠEVSKI KORPUS) .. Jedina informacija koja tu piše je da je poginuo u Aprilu 45te negde u Severnoj Bosni zajedno sa Vojislavom Šekularcom narednikom prateće čete Sjeničke Brigade.

Što se spiska tiče hvala na pomoći ako možeš pošalji ili ćemo se dogovoriti u PP

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - Мића Адмирал - 08-02-2024

(07-02-2024, 12:56 AM)ŠUMADINAC Пише:  Hvala još jednom! Na stranici POGLEDI sam našao objavu tipa "FORMACIJE JVuO 1943-1945" I tu sam naišao na podatak za Uroša Tubića iz Lopiža da je bio zamenik kom. Sjeničke Brigade (2 MILEŠEVSKI KORPUS) .. Jedina informacija koja tu piše je da je poginuo u Aprilu 45te negde u Severnoj Bosni zajedno sa Vojislavom Šekularcom narednikom prateće čete Sjeničke Brigade.

Što se spiska tiče hvala na pomoći ako možeš pošalji ili ćemo se dogovoriti u PP

УРОШ М ТУБИЋ свршио је XXXV кл. Пешад. подоф. школе (1927-1929).
1. маја 1939. унапређен је у чин акт. пеш. наредника.
У шуми од 1. октобра 1941. године.
Посебно се истакао у борби против Немаца 12. септ. 1943. године, зашта је од команд. корпуса Вука Калаитовића предложен за унапређење у чин акт. пеш. потпоручника.

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ŠUMADINAC - 09-02-2024

(08-02-2024, 12:53 PM)Мића Адмирал Пише:  
(07-02-2024, 12:56 AM)ŠUMADINAC Пише:  Hvala još jednom! Na stranici POGLEDI sam našao objavu tipa "FORMACIJE JVuO 1943-1945" I tu sam naišao na podatak za Uroša Tubića iz Lopiža da je bio zamenik kom. Sjeničke Brigade (2 MILEŠEVSKI KORPUS) .. Jedina informacija koja tu piše je da je poginuo u Aprilu 45te negde u Severnoj Bosni zajedno sa Vojislavom Šekularcom narednikom prateće čete Sjeničke Brigade.

УРОШ М ТУБИЋ свршио је XXXV кл. Пешад. подоф. школе (1927-1929).
1. маја 1939. унапређен је у чин акт. пеш. наредника.
У шуми од 1. октобра 1941. године.
Посебно се истакао у борби против Немаца 12. септ. 1943. године, зашта је од команд. корпуса Вука Калаитовића предложен за унапређење у чин акт. пеш. потпоручника.

Hvala puno! Znam da dosadjujem koji je izvor? Da li mogu naći u nekoj knjizi ili?? Jel se zna još nešto o njemu da li tačno da je poginuo u Severnoj Bosni?

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - Бенито - 09-02-2024

Поред ових наслова који су Ти навели други форумаши и овога што је написао Мића Адмирал, пробај да нађеш књиге Милуна Х. Павловића "Вријеме забрањених гробова".

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ексрежисер - 10-02-2024

(09-02-2024, 10:50 PM)Бенито Пише:  Поред ових наслова који су Ти навели други форумаши и овога што је написао Мића Адмирал, пробај да нађеш књиге Милуна Х. Павловића "Вријеме забрањених гробова".
Слажем се.
Ја бих радо погледао рецимо фељтон из Златарских новости,о том крају у времену 41-45.

Иако сам чуо да има предимензионирања,сасвим сигурно има доста корисних ствари.

Излазио је 2001-02,туда негде.Никако кад пролазим да одвојим мало времена.Имају ти бројеви у Нововарашкој Библиотеци.

Штета што Сједница,Нова,Варош,Прибој и Пријепоље немају своју "тежину заклетве".Штета велика.

RE: ДРУГИ МИЛЕШЕВСКИ КОРПУС И ЧЕТНИЦИ У СЈЕНИЦИ (Информације и Слике) - ŠUMADINAC - 10-02-2024

(10-02-2024, 08:49 AM)ексрежисер Пише:  
(09-02-2024, 10:50 PM)Бенито Пише:  Поред ових наслова који су Ти навели други форумаши и овога што је написао Мића Адмирал, пробај да нађеш књиге Милуна Х. Павловића "Вријеме забрањених гробова".
Слажем се.
Ја бих радо погледао рецимо фељтон из Златарских новости,о том крају у времену 41-45.

Иако сам чуо да има предимензионирања,сасвим сигурно има доста корисних ствари.

Излазио је 2001-02,туда негде.Никако кад пролазим да одвојим мало времена.Имају ти бројеви у Нововарашкој Библиотеци.

Штета што Сједница,Нова,Варош,Прибој и Пријепоље немају своју "тежину заклетве".Штета велика.

Морам погледати да пронађем нешто од ових наслова. Можда није права тема али чисто да питам. Да ли неко има слике Четника из тог краја конкретно Милешевског Корпуса?