Поруке: 7
Теме: 1
Придружен: Feb 2024
Углед:
0
Информација о поручнику Урошу Тубићу и Слободану Киковићу из Лопижа (Сјеница)
Урош је био у Другом Милешевском корпусу. За Слободана не знам.. Ако неко зна нешто више..
Поруке: 415
Придружен: Mar 2018
Углед:
13
Погледајте о Киковићу;
-Хроника села Лопиже-од Васојевића,
-Стара Рашка под окупацијом,аутор Милутин Живковић
-Биографски лексикон Златиборског округа,ту има о више њих из Лопижа.
-књига Крв увачких пећина итд...
Поруке: 415
Придружен: Mar 2018
Углед:
13
Укратко из биографског лексикона Златиборског округа;
Рођен је 1899.у Лопижама.Ту завршава основну школу.Између два рата,убио је једног муслимана из Пријепоља,осуђен је на 6.година.Све је одробијао.Изабран је од народа,тог краја,1941 за команданта села,и одбране од муслимана тог краја.Касније постаје командант Лопижког четничког батаљона.
Ликвидирао је због заштите људства,из села Гање Џанка Машовића.
Важио је за човека,који је штитио породице партизанских симпатизера.
Одступио за Босну са јединицама Павла Ђуришића.
Углед:
0
HVALA NA INFORMACIJAMA. POREKLOM SAM IZ TOG SELA SA OBOJICOM IMAM DODIRNE TAČKE (RODJACI I KUMOVI) ALI NEMAM IZVOR NIKAKVIH VECIH INFORMACIJA ILI SLIKA NAŽALOST.
Углед:
0
Hvala još jednom! Na stranici POGLEDI sam našao objavu tipa "FORMACIJE JVuO 1943-1945" I tu sam naišao na podatak za Uroša Tubića iz Lopiža da je bio zamenik kom. Sjeničke Brigade (2 MILEŠEVSKI KORPUS) .. Jedina informacija koja tu piše je da je poginuo u Aprilu 45te negde u Severnoj Bosni zajedno sa Vojislavom Šekularcom narednikom prateće čete Sjeničke Brigade.
Što se spiska tiče hvala na pomoći ako možeš pošalji ili ćemo se dogovoriti u PP
(Последња измена: 07-02-2024, 12:58 AM од
ŠUMADINAC.)
Поруке: 14,525
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,062
Поред ових наслова који су Ти навели други форумаши и овога што је написао Мића Адмирал, пробај да нађеш књиге Милуна Х. Павловића "Вријеме забрањених гробова".
(Последња измена: 09-02-2024, 10:50 PM од
Бенито.)