Погледи форум
Чланак у ''Новостима'' о злочину у селу Вранић - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Чланак у ''Новостима'' о злочину у селу Вранић (/thread-711.html)

Странице: 1 2 3 4 5

Село Вранић - Истина - Романија - 05-02-2014

Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији
http://www.generalmihailovich.com/2014/02/1943.html

RE: Село Вранић - Истина - Милан Грујић Камењарка - 01-03-2014

Црвени бандити су починили злочин пре злочина. Ко не би реаговао као Спасоје Дрењанин Зека да види своје поклане рањенике? Сви су поклани за славском трпезом на Светог Николу 1943. године. Црвеној банди ништа није било свето јер су били безбожници и некрсти.

RE: Село Вранић - Истина - Felix - 01-03-2014

Ни једно клање није оправдање за ново клање. Ако си православац то мораш знати. То нарочито себи не сме дозволити регуларна војска. Нажалост, то се дешавало.

Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.

RE: Село Вранић - Истина - Ратко - 01-03-2014

(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.
У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
Да су злочин починили партизани - то је хипотеза коју је тешко доказати, али видећемо...
Клања су примењивана и због застрашивања и постизања психолошког ефекта код непријатеља.

Најпознатија акција у Србији је била она у ноћи 01-02.02.1944. године које су извела наша браћа у Ћуприји, Параћину и Јагодини. Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.

RE: Село Вранић - Истина - Felix - 01-03-2014

Мислио сам на клање цивила.

RE: Село Вранић - Истина - Ратко - 01-03-2014

(01-03-2014, 09:57 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.
У чијим књигама?

Не знам који је део мале историје. Што се тиче покоља цивила од стране четника, једини већи злочин је на Вран планини и у једном далматинском селу.

RE: Село Вранић - Истина - Милослав Самарџић - 01-03-2014

(01-03-2014, 10:12 PM)Ратко Пише:  
(01-03-2014, 09:57 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.
У чијим књигама?
Ти што су изведени из града, стрељани су.

RE: Село Вранић - Истина - Милослав Самарџић - 01-03-2014

(01-03-2014, 09:20 PM)Ратко Пише:  
(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.
У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
Да су злочин починили партизани - то је хипотеза коју је тешко доказати, али видећемо...
Клања су примењивана и због застрашивања и постизања психолошког ефекта код непријатеља.
Да, то је хипотеза, што кажеш видећемо, засад остаје ово што је писао Милисав Марковић и што су потврдили још неки сведоци:
http://www.pogledi.rs/dva-zlocina-u-selu-vranic/

RE: Село Вранић - Истина - Романија - 03-03-2014

[Слика: 20121.jpg]
image upload no limit
Споменик убијеним у Вранићу. Наравно, са петокраком.

RE: Село Вранић - Истина - Милан Грујић Камењарка - 03-03-2014

(03-03-2014, 07:07 PM)Романија1 Пише:  [Слика: 20121.jpg]
image upload no limit
Споменик убијеним у Вранићу. Наравно, са петокраком.
Ниси ваљда помислио да ће бити са крстом!!! Smile

RE: Село Вранић - Истина - Милан Грујић Камењарка - 04-03-2014

Брате, па они су починили злочин пре злочина и то на црвено слово. НИКОЉДАН. Да сам био на Зекином месту, похватао бих само домаћине кућа у којима су заклани четнички рањеници, извео ван села и лично им пресудио свима. табаџија