05-10-2018, 09:02 AM
Милош Тимотијевић – четници, партизани и злато
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...ni-i-zlato
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...ni-i-zlato
Цитат:Godine 1990. u Vašingtonu sam upoznao Dejvida Martina, kanadskog publicistu, pisca knjige „Mreža dezinformacija, Čerčilova jugoslovenska greška“, stvari su mi se potpuno pobrkale u glavi. Tada mi je gospodin Martin u mikrofon rekao:
„Posle prekopavanja hiljada stranica u Britanskom državnom arhivu još od 1946. i intervjuisanja više od stotinu ljudi koji su radili u britanskoj vladi, a nalazili su se i u Mihailovićevim i Titovim redovima, želeo sam da utvrdim ko je bio odgovoran za sabotažu istine o Draži Mihailoviću. Zaključio sam da je major Džejms Klugman, zamenik šefa jugoslovenskog odseka obaveštajne službe SOE u Kairu, preko koga su išle radio veze sa Dražom i britanskim vojnim misijama koje su bile u gerilskim odredima, najodgovorniji za to. Klugman je bio prokomunistički opredeljen, ono što se u obaveštajnoj terminologiji naziva „krtica“. Njegov najveći uspeh je krivotvorenje informacija koje su stizale Čerčilu što je omogućilo predaju nacije od 15 miliona ljudi u ruke komunistima. Bilo je još mnogo oficira u oružanim snagama Britanije iz redova ratne birokratije, naročito u radio korporaciji BBC, zatim Direkciji za politički rat i tajnoj obaveštajnoj službi F-16, koji su pripadali ovom ili onom delu lepeze sovjetskih simpatizera i verovali su da ističući Tita, služe nečem naprednom“.
Martin je utvrdio i da su Englezi prvi pocepali Dražinu sliku sa nemačke poternice i već tada u novinama objavili samo Tita. Tako je zabluda krenula u svet.
(11-03-2019, 05:32 PM)Српски Четник Пише:(11-03-2019, 04:19 PM)Шумадинац Пише:То су Пећанчеви четници.Види се по униформама.
... и Немаца
И шта велиш Ватхра на ово?
(11-03-2019, 11:33 PM)Перун Пише:Нисам видео ниједну слику припадника ДЧД са Немцима.Мада постоји снимак где Ђујић хвали Пећанца, али га хвали јер му је помогао да оснује четничке одборе у Лици 30-их.(11-03-2019, 05:32 PM)Српски Четник Пише:(11-03-2019, 04:19 PM)Шумадинац Пише:То су Пећанчеви четници.Види се по униформама.
... и Немаца
Мени личи на Ђујића. Шта мислиш?
(12-03-2019, 08:14 PM)Српски Четник Пише:(11-03-2019, 11:33 PM)Перун Пише:Нисам видео ниједну слику припадника ДЧД са Немцима.Мада постоји снимак где Ђујић хвали Пећанца, али га хвали јер му је помогао да оснује четничке одборе у Лици 30-их.(11-03-2019, 05:32 PM)Српски Четник Пише:(11-03-2019, 04:19 PM)Шумадинац Пише:То су Пећанчеви четници.Види се по униформама.
... и Немаца
Мени личи на Ђујића. Шта мислиш?