Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Вршење Светих Тајни у доба епидемије

У то није вјеровао Ава Јустин.
У жестокој си прелести.
Пријатељу,
Жестоко си обманут.
Управо то што спомињеш је дошло са запада и то је протестантизам.
Покушали су да помире стварање и еволуцију. Лаж и истину.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(29-03-2020, 01:05 AM)херцеговац Пише:  У то није вјеровао Ава Јустин.
У жестокој си прелести.
Пријатељу,
Жестоко си обманут.
Управо то што спомињеш је дошло са запада и то је протестантизам.
Покушали су да помире стварање и еволуцију. Лаж и истину.

Веровао и писао итекао! И не само он. Са запада је дошао тај протестантски научни "кретардизам". Православље га не исповеда, тј. тај креационизам није став Цркве. Еволуција је засад необорива и даје све веће и веће резултате. И ни у ком случају не противречи стварању.
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Еволуција не даје никакве резултате, ти лупаш као Максим по дивизији.
Гдје су почели ту су и сада.
Гомилају хипотезе без доказа.
Ако ћемо о томе можемо отворити тему. Имао сам који рад о Еволутивном развоју примата...

Немаш појма шта лупаш и у шта се упушташ ако би са мном о томе...

Али је боље да нађеш некога и попричаш о тим својим умотворинама.

Неког опитног старца.

Еволуциони креационизам нема везе са Православљем.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

(29-03-2020, 01:18 AM)херцеговац Пише:  Еволуција не даје никакве резултате, ти лупаш као Максим по дивизији.
Гдје су почели ту су и сада.
Гомилају хипотезе без доказа.
Ако ћемо о томе можемо отворити тему. Имао сам који рад о Еволутивном развоју примата...

Немаш појма шта лупаш и у шта се упушташ ако би са мном о томе...

Али је боље да нађеш некога и попричаш о тим својим умотворинама.

Неког опитног старца.

Итекако еволуција даје резултате, из дана у дан. Тај рад можеш окачити мачку о реп! Кретард остаје кретард! И батали о "опитним старцима", ниси у функцији.
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Тада сам писао са становишта еволуциониста. Видиш колико си ограничен. Сам наслов тог рада ти говори какво ми је становиште било тада. Младост лудост.
То ме и увјерило колико су та булажњења само то булажњења.
Након тона прочитаних књига човјек схвати да у њима нема ништа. Без доказа, само наклапања.

А ти си у прелести.

Изгледа да си покушао причати са неким, али ти си најпаметнији... Ђе да се дрзне ко и дирне у твоје умотворине и фантазмагорије...

Одговори

.
Ти си својеврсни доказ деволуције. Био си на правом путу док си био еволуциониста и читао Берђа. Шта ти урадише кретарди, зурлоти и збораши... да те ни тих тону књига нису спасле. Постао си мрак!
.

Д М
Одговори

А свети оци Берђајев, Павле Евдокимов и компанија...

Не бих више, сам си себе покопао својим глупостима.

Те твоје умотворине, нема то везе са Православљем.

Остај у добру.

Одговори

.
Ајд за крај..... Јок

СВ. ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ О БИБЛИЈСКОМ СТВАРАЊУ И ЕВОЛУЦИЈИ

Библија јасно и недвосмислено подвлачи да је при стварању органских врста творачка Божја сила ишла од простог ка сложеном. „И рече Бог: нека пуста земља из себе траву, биље, што носи семе, и дрво родно, које рађа род по својим врстама… И би тако…По том рече Бог: нека врве по води живе душе, и птице нека лете изнад земље под свод небески. И створи Бог китове велике и све живе душе што се мичу, што поврвеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховим. По том рече Бог: нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим, стоку и ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим. И би тако“.

Из ових цитата се јасно види да Библија тврди да на земљи, у води и у ваздуху живе многобројне органске врсте и да су оне створене не у исто време већ у различите дане, то јест постепено, у етапама: најпре простије па онда сложеније. У овом погледу између Библије и биологије не постоји битно размимоилажење. Истина, Библија не наводи детаљно све органске врсте, за које модерна биологија зна, и о постанку ових врста не говори језиком који је у строгом смислу речи научан. Тако, на пример, да би изразила каузални однос између Бога као творца разних органских врста и ових врста као створења Божјих, Библија употребљава реченице као што су: „И рече Бог: нека пусти земља из себе траву… ; нека врве по води живе душе“, итд. Иако ове реченице уствари значе: И проузрокова духовна творачка сила Божја појаву траве на земљи и других органских бића у води, итд. – ипак оне су и по форми и по духу сасвим стране модерној биологији. Но, и у овом погледу разлика између Библије и биологије је више формална а мање стварна, и сасвим је природна и разумљива. Јер Библија није научно биолошко дело, већ књига која садржи у себи вечне истине божанског Откривења. А истине свог Откривења Бог саопштава људима кроз чињенице, које они знају и језиком који они схватају.

Разуме се, благодарећи огромним напорима које је разумни човек уложио у проучавању органског света, модерна биологија познаје врло много биолошких чињеница, које су људима из вре-мена постанка Библије биле посве непознате, и излаже их језиком који није библијски. Али те нове биолошке чињенице, изложене научним језиком, нису ни издалека такве да би могле озбиљно да оспоре тачност једне од најосновнијих истина Откривења: истине по којој је главни узрок постанка органских врста једно у сваком погледу савршено духовно биће, које Библија назива Богом. Штавише, не могавши чињеницама да оспори тачност ове библијске истине, модерна биологија је, преко својих највиђенијих представника, почела полако да јој се приближава. Доказа зато имамо у научном телеолошком трансформизму или еволуционизму. Но, признајући постојање животног нагона као главног фактора трансформирања или еволуирања органских бића, а остављајући потпуно по страни проблем постанка самог тог нагона, научни телеолошки трансформизам или еволуционизам, у тражењу узрока трансформирања или еволуирања органских бића и постанка њихових врста, не иде до једино логичког краја – до Бога.

Правилније схватање и логичније објашњење трансформирања органских бића и постанка њихових врста даје такозвани хришћански телеолошки трансформизам. Тај трансформизам види у преображавању органских бића и постанку њихових врста не производ једног случајног стицаја различитих утицаја чисто механичких природних сила, већ циљно збивање, чији је узрок у савршеној свемоћној духовној сили – у једном савршеном духовном бићу – у Богу. Сам Дарвин на крају свога дела „Порекло врста“ пише: „Има нечег великог у схватању живота по коме је Творац у почетку удахнуо живот само малом броју органских облика или чак и само једном таквом облику, и по коме су се док се ова планета окретала према утврђеном закону гравитације, из тог простог почетак развили и још се развијају бескрајни најлепши и најчудноватији органски облици“.

По учењу такозваног хришћанског телеолошког трансформизма, дакле, Бог је створио основне органске врсте и трансформирањем органских бића тих врста омогућио постанак нових органских врста.

Учење овога трансформизма је најближе библијском опису постанка органских врста.
.

Д М
Одговори

Међу бићима никада није постојала, нити постоји, нити ће уопште постојати нека природа која је по своме логосу била нешто што сада није, нити сада јесте, или ће касније бити нешто што раније није била. Она бића дакле, чији су логоси од Бога заједно са постојањем попримили и савршенство, имају саздавање и осуштињење у складу са логосима, и не попримају никакав додатак или недостатак у односу на оно што она јесу по свом битију. (Видети О томе да свака природа, саобразно сопственом логосу, сигурно има свршетак, у: Свети Максим Исповедник, О разним недоумицама 1, Беседа, Нови Сад 2017, 337).

Одговори

.
ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: ПРИЧЕШЋЕ НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ИЗВОР ЗАРАЗЕ, АЛИ - НЕ КУШАЈТЕ БОГА

Владика диселдорфски и целе Немачке Григорије изјавио је да он "никад не би пошао од те ствари да ли кашичица може да пренесе заразу, јер причешће само по себи не може да буде извор заразе", али је подсетио и на поруку: "Не кушај Господа свога".

„Али, да ли може кашичица да буде преносник заразе… Ја бих свакоме рекао: ‘Не кушај Господа Бога свога’. Не кушај своју веру. Не кушај његову веру у тебе. Јер та његова вера у тебе је потврђена његовим страдањем на Крсту за тебе. И ти сада немој да искушаваш своју веру“, рекао је владика Григорије, гостујући путем скајпа у емисији „Вече са Иваном Ивановићем“ на Новој С, пренео је портал Саборник.нет.

„У том смислу“, додао је, „мој став је једноставан, ја сам тај тип човека“.

„Ако је Литургија за нас нешто најбитније и најсветије на овоме свету, а јесте, морамо некад да се одрекнемо најважнијих и најсветијих ствари, јер ово неће трајати вечно. Јер ако траје вечно, онда је апокалипса, онда ћемо се срести са Господом у вечности, али ако буде, као што ја верујем, и као што каже Свети Атанасије Велики: ‘Облачак је, проћи ће’ – онда кад наиђе облачак, паметан човек се склони, не излази на чистину да покисне или да га убије гром…“, рекао је владика Григорије.

Како је навео, „или служимо Литургију у слави и чести или је не служимо за тренутак, али не зато што не волимо да је служимо или зато што не желимо да је служимо, него зато што на тај начин помажемо и чувамо нашег ближњег“.

„И у том смислу је мени ту све некако једноставно, али људи увек воле да компликују и обрну ствар“, оценио је владика Григорије.

Он је рекао и да је тешко говорити о неком ставу Српске православне цкрве о поступању у време опасности од коронавируса, јер о томе одлучује Сабор.

„Постоји став Синода који је доста у неком смислу широк, и гледа се из ове или оне перспективе. И као да има неког обостраног несхватања између људи који гледају с ове и с оне стране ‘црквене ограде’. Ја увек волим да та ограда не постоји“, рекао је владика Григорије.

Како је навео, „увек је говорио својим свештеницима и верницима ‘немојте никог осуђивати, оне који су изван Цркве, јер они једног дана могу бити ми, а ми можемо бити они'“.

Владика Григорије је рекао и да је он затворио све цркве у Немачкој, „не зато што се плаши власти“, већ зато што мисли да је власт у Немачкој донела исправну одлуку у вези са процедурама поводом коронавируса.

“Све што је овде власт урадила, ми смо дужни да испоштујемо, али оно што је важније, ја се са свим тим слажем – не доводимо никога у опасност”, рекао је владика Григорије.

Он је додао да постоје два манастира у коме се непрестано врши служба, али да су они закључали врата за људе који долазе са стране.

„Не можемо да скупљамо народ у цркву на једно место”, рекао је владика Григорије.

„Једино можемо да служимо као породице, као куће, да се молимо Богу. Имамо два манастира у којима се непрестано служи, зато што су манастири једна кућа, али и они су закључали врата за људе који долазе са стране. С друге стране, ми овде живимо под једним кровом, има нас 18, и можемо да будемо нека мала Црква, али не можемо да скупљамо народ у Цркву на једно место“, објаснио је владика Григорије.

Владика Григорије је, поводом негативних коментара власти због повратка наших држављана из иностранства, рекао да су све земље имале тај проблем.

„Тамо на граници Холандије довели су девет девојака које су биле на скијању у Италији. Шта су требали да кажу тим девојкама? Немојте да се враћате кући. Оне су бар биле на скијању, а ови наши мученици су били овде да зараде кору хлеба. То је једна димензија“, рекао је владика Григорије.

Он је рекао и да је научио у Немачкој: „Не пита се шта ово-шта оно, већ да ли ти људи имају право да се врате? Ако имају право да се врате, онда ту нема никакве расправе“.

„И трећа ствар која је најбитнија, а чини ми се да је врло деликатна – то је колико људи одавде помажу те наше државе тамо. Да ли би те државе имале такав и онако слаб економоски опстанак да сви одавде не помажу и не жале“, рекао је владика Григорије на Новој С.

НОВА С
.

Д М
Одговори
Big Grin 

И ти ништа не видиш контрадикторно у вези свега?

Нашао да дроби владика који је укинуо Богослужење. Сам је себе добро назвао бишуп Гргур.

Ава Јустин о теолошкој еволуцији:

Теологија пак која своју антропологију заснива на теорији „научне“ еволуције није друго до contradictio in adjecto. Уствари, то је теологија без Бога и антропологија без човека. Није ли човек бесмртна, вечна и богочовечна икона Божја, онда су све теологије и све антропологије бесмислена лакрдија и трагична комедија.

Ваш отац Јустин“

(в.: На богочовечанском путу, Писмо аве Јустина од 19. новембра 1968, једном студенту, о еволуцији! Београд, манастир Ћелије 1980, 215-216).

А то о чему ти серендаш је код нас дошло преко Зизи топа и Игњација.
Ти буквално понављаш једно од предавања Игњацијевих.
Зизи топову књигу Религија, наука и животна средина.

Свако од створења по роду у својој суштини како је постало, такво јесте, и такво остаје (свети Атанасије, Против Аријанаца 2, 19, PG 26, 188B).

Одговори

Слажемо се са тим и са горњим цитатом великога Аве.

Но, твој пилећи мозак то не може да схвати. Твоје артемисање и зилотисање никуда не води. Гајиш мржњу и презир према Епископу Григорију и другим Владикама који се не уклапају у концепцију твог пилећег мозга.

А таквима Св. Порфирије Кавсокаливит поручује....

"Да бисмо очували своје јединство, треба да негујемо у себи послушност према Цркви, према њеним Епископима. Слушајући Цркву, послушни смо Самоме Христу. Христос жели да постанемо једно стадо, са једним Пастиром (ср. Јов. 10, 16).

Треба да саосећамо са Црквом. Да је много волимо. Не прихватајмо осуђивања на рачун њених представника. Дух који сам се научио на Светој Гори био је православан, дубок, свет, ћутљив, без свађа, без препирки, без осуђивања.

Не верујмо онима који оптужују свештена лица. Чак и кад сопственим очима угледамо нешто негативно, неки саблажњив поступак неког од свештених лица, немојмо у то поверовати, нити размишљајмо о томе, нити дозвољавајмо себи да то преносимо другима.

Исто важи и кад је реч о обичним верницима Цркве и било ком човеку. Сви смо ми Црква. Они који оптужују Цркву због погрешака њених представника, тобоже у циљу да помогну и исправе, чине велику грешку. Они не воле Цркву, а, наравно, ни Христа."

Ово да урамиш изнад главе ђе спаваш!
.

Д М
Одговори

Ето,
Класично скретање пажње са приче...

Твој највећи проблем је што си много читао и погубио се у свему томе.

Паметнији си од свију, отуда се бориш хоћеш еволуцију, али нећеш да си мајмун... Не иде то тако... Или си створен или си мајмун, трећег нема.

И хвала Богу да сам пилећи мозак, а не високоуман и трчећи мејнстрим...

Сви који ти укажу на то за тебе су артемијевци, зилоти, никодимовци...

Одговори

.
Патријарх Кирил савјетује вјерницима да сада не долазе у цркве
https://www.in4s.net/patrijarh-kiril-sav...e-u-crkve/
.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним