Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

Видех да нешто нема, има горе, али нека...
Убијен 1951. године код своје куће у Дљину.
Одговори

(20-04-2025, 06:53 PM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  
(16-04-2023, 09:22 AM)Бесеровић Пише:  Ево једна права Васкршња слика из Драгачева!Четници 1. Драгачевске бригаде на Васкрс  40. и неке!Наредник Драгутин Јанковић брат Војводе  Драгачевског Милутина Јанковића води коло(први с лева).
Извор:ПОГЛЕДИ
[Слика: Screenshot-1.png]

ВАСКРШЊА СЛИКА ИЗ ДРАГАЧЕВА:
На фотографији су четници Прве драгачевске бригаде Првог равногорског корпуса Југословенске војске, на Васкрс '40 и неке године и на њој се налазе:
-Наредник Драгутин Драго Јанковић, син Љубисављев, рођен је 1919. године у драгачевском селу Дљин испод падина Овчара (некада срез Драгачевски, данашња општина Лучани), рођени брат војводе драгачевског, потпоручника Милутина Јанковића и четник у његовој јединици (први с лева);
-Милан Павловић из села Латвица, данашња општина Ариље (трећи с десна) и остали непознати четници у колу, са такође непознатим хармоникашем.
"СВЕ НАМ КРСЛО И ВАСКРСЛО!" #јеличкичетничкиодред #драгачевскабригада #јв #четници
Одговори

Шта је непрецизно?Једино за Васкрс сам претпоставио,остало је тачно.Драгутин води Коло као и увек (први с лева).
Одговори

(20-04-2025, 10:04 PM)Бесеровић Пише:  Шта је непрецизно?Једино за Васкрс сам претпоставио,остало је тачно.Драгутин води Коло као и увек (први с лева).
Па, баш то. Ни за Васкрс 42, Васкрс 43, ни за Васкрс 44, он није био у Првој Драгачевској бригади. 
Ту је проблем.
Да ли си имао неки премапотпис ове фотографије раније, ако се сећаш?
Одговори

(20-04-2025, 10:11 PM)Бенито Пише:  
(20-04-2025, 10:04 PM)Бесеровић Пише:  Шта је непрецизно?Једино за Васкрс сам претпоставио,остало је тачно.Драгутин води Коло као и увек (први с лева).
Па, баш то. Ни за Васкрс 42, Васкрс 43, ни за Васкрс 44, он није био у Првој Драгачевској бригади. 
Ту је проблем.

Има у Албуму 3. у 1000. слика Милослава Самарџића та слика,пише само "Драгачевци у Колу".
Одговори

(20-04-2025, 10:27 PM)Бесеровић Пише:  
Ту је проблем.

Има у Албуму 3. у 1000. слика Милослава Самарџића та слика,пише само "Драгачевци у Колу".
У праву си. Знам да сам је негде видео, али нисам могао да се сетим где. Покушавам да схватим где и када је ово сликано. Можда би могло да буде неко пролеће 44, али могу и други периоди јесени или пролећа 43 или 44.... Чини ми се да овде има четника који нису Драгачевци, зато ми је занимљива фотографија.
Углавном....
Христос Воскресе!
Одговори

(20-04-2025, 10:43 PM)Бенито Пише:  
(20-04-2025, 10:27 PM)Бесеровић Пише:  
Ту је проблем.

У праву си. Знам да сам је негде видео, али нисам могао да се сетим где. Покушавам да схватим где и када је ово сликано. Можда би могло да буде неко пролеће 44, али могу и други периоди јесени или пролећа 43 или 44.... Чини ми се да овде има четника који нису Драгачевци, зато ми је занимљива фотографија.
Углавном....
Христос Воскресе!

Ваистину Воскресе
Одговори

Значи ако сам добро схватио, ово није, а можда и јесте настало на Васкрс, или јесте на Васкрс, али није у Драгачеву?
Интересује ме да изменим објаву. Хвала!
Одговори

Христос Воскресе-Ваистину Воскресе Ваистину!

[Слика: 0928.jpg]
Одговори

(21-04-2025, 08:51 AM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  Значи ако сам добро схватио, ово није, а можда и јесте настало на Васкрс, или јесте на Васкрс, али није у Драгачеву?
Нов си на форуму,па да ти речем за Драгачевце ако Бенито не зна,онда не зна нико.
Одговори

(21-04-2025, 09:04 AM)Бесеровић Пише:  
(21-04-2025, 08:51 AM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  Значи ако сам добро схватио, ово није, а можда и јесте настало на Васкрс, или јесте на Васкрс, али није у Драгачеву?
Нов си на форуму,па да ти речем за Драгачевце ако Бенито не зна,онда не зна нико.

Ја знам то, али хвала свакако, само сам хтео да ми се напише да није погрешно нешто за шта се зна, нисам хтео да директно питам само Бенита, подразумева се... Хвала још једном.
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Одговори

(21-04-2025, 09:37 AM)jelicki_cetnicki_odred_ Пише:  
(21-04-2025, 09:04 AM)Бесеровић Пише:  

Ја знам то, али хвала свакако, само сам хтео да ми се напише да није погрешно нешто за шта се зна, нисам хтео да директно питам само Бенита, подразумева се... Хвала још једном.
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Најбоље да потпишеш:
"Драгутин Јанковић, брат војводе Милутина Јанковића, води коло."
Одговори

Ајде да дам један мали савет за тумачење фотографија, када се не знају сва лица са фотографије.
Прво се гледа догађај. Дакле, овде имамо коло. Коло четници нису играли без важног разлога. Дакле, овде се ради или о неком великом празнику или можда ослобођењу неког места.
Друго: гледа се екстеријер или ентеријер, односно ако може да се препозна по неком детаљу из околине ликова, где је фотографија настала.
Треће: ако на фотографији постоји лик, макар периферни који није четник, то може бити кључ целе фотографије. У овом случају, то је овај хармоникаш. Он је сигурно локалац и по томе би најбоље сазнали ко је на фотографији. 

Што се тиче ове конкретне фотографије, ево можда би могао Бесеровић да помогне:
Овај високи четник са тршавом косом, трећи са леве стране, други до Драга, појављује се на једној колективној фотографији, где четници окружују Звонка Вучковића и Ђорђа Мусулина. Ако би имала нека боља легенда те фотографије, да знамо ко је на њој, или макар где је настала, много би помогло и у реконструкцији ове фотографије.
У сваком случају, ово је рударски посао комплет фотографију појаснити, и мора се за то негде наћи времена, којег никад нема.
ПС они које држава плаћа за то, не пада им на памет да тако нешто раде. Али, тако нам је како нам је.
Одговори

ХВАЛА, зато ја идем по књигама од Вас + Самарџића (ја и помоћници који читају, прате), можда некад нешто на неки други извор (доста се ослања на чланове овде, укршта се), али обележимо да знамо да није готово, боље да остане непознати четник - нег криви.
Затим, не пишем извор на ИНСТАГРАМУ, јер: нисам то почео од почетка, некад нема места за цео текст, а камоли још извор, некад су текстови спојени (преуређени ради занимљивости, да се некад ситна нота, али се држи извора тачно).
Суштина је да је ово "underground" посао навлачење и буђења људи простом информацијом, а све неверне Томе Николић упућујемо на књиге (горе поменутих), и на тај начин терамо да купују књиге, мада су сви схватили окле информације, тако да реплика нема... А реклама функционише.
Узимамо, а враћамо рекламом итд.
Видео материјал од "Погледа", увек има линк емисије из које је узет испод, не везано за ову фотографију горе, чисто да се зна ако неко сутра каже примедбу за то.
Хвала, с радошћу пратимо ову тему!!!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним